Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 4TB disky Hitachi oficiálně uvedeny

Ja bych rekl, ze ta cena neni zas tak spatna vzhledem k tomu, ze ty nejnovejsi technologie v HDD (resp. ty nejvetsi kapacity) maji vzdy horsi pomer cena/vykon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial bude cena prepocitana chronicky znamou bulharskou konstantou, ktora zariadi to, ze 1 € = cca 1,05 $ miesto 1,30 ci 1,35 ci aky je teraz kurz, tak to asi nebude buhhvico. Casto je to totiz takmer v pomere 1€:1$.

A som straaaaaaaasne zvedavy kto by dal za to 400 €, kde na Alze stoji 4-terabajtovice Seagate 321 €?

http://www.alza.sk/seagate-freeagent-goflex-4000gb-cerny-d268540.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ked uz taky velky tak hned aspon 2 do raidu 1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebud trochar, aj 4 a mat 16 TB. Alebo chvilu pockat. Mozno niektoremu vyrobcovi rupne v bedni (moze to byt v podstate len Seagate) a vyda 5-platnovy 5 TB kusok. Take 4 kusky uz daju 20 TB :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keby to bolo na mne a boli by to technicky mozne, spravil by som to tak. Nechapem preco by vyrobcovia HDD mali uvadzat vzde len jeden produkt. Sak 2,5 a 3 TB modely WD vysli tiez v podstate naraz. Aj teraz by som vydal naraz 4 a 5 TB modely, samozrejme s patricnymi cenami, kde cena 5 TB modelu by bola ((5/4)*(1,1)) = cca 1,38-nasobok ceny 4 TB modelu. Koeficient 5/4 zariadi pomer cena/kapacita a koeficient 1,1 zariadi 10% navysenie ceny a dan za exkluzivitu vlastnit absolutnu kapacitnu spicku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pri high-ende mozno treba este dalsie navysenie o niekolko percent, koeficient, ktory by zohladnil zvyseniu mieru "zmatkovosti", "nepodarkovosti", t.j. odpadu. Napr. vyrobit nVidia GPU s 512 shadermi je od Boha stastie. VAcsinou sa tam nieco po****rie a je z toho GPU so 480 shadermi. Na druhej strane "zmatkovost" na poli HDD je asi mensia ako pri cipoch ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když takový disk odejde, v 90 % případů se ztratí dat nula. Jenom to majiteli ušetří nutnost promazat sbírku filmů :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně už pár disků odešlo a o žádná data jsem nepřišel, vždy stačilo odpojit starý disk, připojit nový a zpool replace to pořešil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že pevné disky se budou ubírat směrem k vyšší spolehlivosti a větší kapacitě.
- Rychlost zápisu bude druhořadá, protože v NASu těch 5400 oráček v RAID 1 stačí na rychlost LAN 1000Mpbs - což mají doma jen ajťáci.

- Očekávám, že HDD budou v budoucnu na úrovni pásek.

Jinak čím dál tím víc pozoruju u externích disků, že se vždy zaplní, ať jsou jakkoliv velký.
- Což vede k 5 diskům, které nejsou popsané a než člověk něco najde, tak musí tři připojit a odpojit.
- Naprosto stejná situace jako v době rozmachu DVD.

Řešením není NAS, který se taky jednou zaplní(ale trvá to dýl).
- Líbil by se mi nějaký katalogový filesystém, který by obsahoval seznam všech souborů na všech médiích/discích/NASech. Kompletní katalog by byl na disku OS, médium by obsahovalo jen svůj katalog. U každého souboru by byl příznak jestli se nachází na daném médiu, případně na jiném-kterém. Při otevření "nepřítomného" souboru by se zobrazila hláška, které médium vložit. Plus by každé medium mělo natisknuté ID už od výroby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Disky se naplní, pokud je uživateli ukradené co na něj dává, takovému uživateli bude ukradená jakákoliv správa diskového prostoru a nutnost někde připojovat médium, i kdyby mu systém řekl co, jak, kde, jej bude extrémně vytáčet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pouzivej program ,,CD List,, a budes vedet kde co je, ten ma vlastni vyhledavani.
http://cdlist.snehulak.net/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EEEEE?

1) Ked v NASe RAIDujes, disky sa ti pri istych typoch RAIDu casto zaplnia este skor, ako izolovane disky, nakolko cast kapacity je zdvojena.

2) Ake zapajanie, odpajanie? Ja ma 3 presne tie iste externe HDD zapojene naraz (2 na USB3 a jeden bohuzial na USB2), kakaja prablema? A mozem mat v poladohe aj dalsie tri.

3) Vo filesysteme existuje vyhladavanie. To napokon napr. aj v bozskom TotalCmd (customizovatelne). Koniec koncov normalny clovek si v datach udrzuje trocha znizenu entropiu (mensi bordel a vacsi poriadok) ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

riešením je aj NAS :)

tam sa potom rieši nie pridanie disku, ale novy case pre X ďalších diskov

ps: dúfam, že ma potom ZFS nesklame.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.