Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „5 GHz vzduchem“ recenze i7-4790K nepotvrdily, dosahuje jich ~5 % kusů

No zrovna ráno na to koukám na tu původní aktualitu, tak si říkám, no jasný, engineering sample, ten dá tintilion, a je to tady, velkohubý kecy a předraženej krám v obchodě ty frekvence uvidí tak leda z rychlíku :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno tak můžu být vlastně rád za 4770K na 4,5ghz s 1,25v a 65c v zatezi (víc mi to přijde zbytečné, na trvalo trápit). Ještě by mě zajímalo kolik za tu 4790K budou chtít v porovnání s předchozí verzí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych klidne Core i7-4790K nekupoval prave kuli taktovani ale jako procesor/clanek ktery s peknym taktem 4.0GHz v zakladu a 4.4GHz v Turbo rezimu poskytne vykon pohodlne dostacujici minimalne na 5 let. Vezmete si kolik lidi ma doted Core 2 Quad 6600 pretoceny na 3.0 - 3.4GHz a staci jim nebo Core i7 model 920 podobne, pricem se jedna o nekolik generaci stare architektury + bez patricnych novych instrukci. A kdyby dal 4790K "jenom" 4.5GHz stabilnich na chladici za 20€ v defalut napeti stale je to pekny vysledek, vzdyt SandyBridge take nebylo se vzduchem daleko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom co za to budou chtít a v čem je to lepší než to co je tu doposud.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je z prominutím blbina - procesor se většinou nevyplatí kupovat dopředu. Nepočítej jen cenu CPU, také spotřebu a zaplacenou elektřinu - a naopak požadavky na výkon CPU příliš nerostou. Pokud Ti teda teď stačí výkon na úrovni pentia, tak je daleko výhodnější koupit to s tím, že když přestane výkon stačit, tak koupíš zas novej lowend. A pokud teď Ti lowend nestačí, tak Ti zas ta i7 těch pět let nevydrží....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

preco by nemala vydrzat? o kolko narastol vykon intel CPU za tych 3 a pol roka, co vyslo i7-2600k? o 10-15%? a vyhliadky do buducnosti nie su nijak ruzove, ze by malo zrazu prist nieco ovela vykonnejsie.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Za pár let mají přijít vrstvené paměti, které se budou dávat jako L4 cache k procesorům, 1 GB cache s přenosovou rychlostí 500 GB/s, to by myslím mohlo trochu zvednou výkon aspoň v některých aplikacích.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

<small><kbd>&lt;joke&gt;</kbd></small>To nejde. Nemůže to mít přenosovou rychlost 500 giga za sekundu, když tam bude to gigo jen jedno.<small><kbd>&lt;/joke&gt;</kbd></small>

Sorry, nemohl jsem si pomoct :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavá úvaha... To jako nejde jednogigová cache číst rychlostí 500 giga/s? Zvláštní. Jako by se 1km silnice dal jet autem max. rychlostí 1km/h :-)

Sorry, nemohl jsem si pomoct :).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kucii to bude tim horkem, jdu do bazenu, nemuzu si pomoct :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co říkáš platilo před deseti roky, kdy každý rok výkon procesoru vzrostl o polovinu a současně se patice držely po dlouhá léta. Dobrým argumentem mohla být spotřeba, ale ta už se taky v desktopu pár let mění jen minimálně.
V situaci kdy každý rok výkon vzroste o slabých 10% (a tedy i moje nároky na výkon vzrostou podobně) znamená, že pokud si pořídím o 10% výkonnější procesor, bude mi jeho výkon stačit o rok déle. Navíc s novým CPU musíš koupit desku a pravděpodobně i paměť.
Tedy v ukázkových číslech : pokud MB+RAM stojí 3000, levné cpu 2000 (např pentium), dražší 5000 (core i5). Celková cena je 10 000(2x5000) vs 8000 a smutná část je, že ani za 4 roky nejspíš neseženeš procesor za 2000, který by se výkonem vyrovnal dnešnímu za 5000 (pro představu u intelu to byl před 4 roky takový i5-750, u amd X6 1055).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ako sory ale "V situaci kdy každý rok výkon vzroste o slabých 10% (a tedy i moje nároky na výkon vzrostou podobně) " je nezmysel.
Parameter realny narast vzkonu CPU a naroky na pozadovany vykon niesu navzajom zavysle. Naroky su individualne . Niekto nema vykonu nikdy dost a niekomu staci 10+ rocny Athlon alebo pomalsi single core ARM Imho zaujimavy je hlavne pomer cena/vykon.
add :" ...a smutná část je, že ani za 4 roky nejspíš neseženeš procesor za 2000 ...." toto je velka pravda. Marketing vyrobcov nam to tak zamerne postupne davkuje. R&D spravy vzdy 1 top model (o kusok zlepsia predchadzajuci) a potom to podla aktualnej potreby marketingovo osekaju aby mali pokryte cele cielove cenove rozpatie. Taky rychly zivotny cyklus umoznuju mega fabriky co vedia par mesacnou vyrobou pokryt celosvetovy dopyt. Co by vyrabali robili rok ci dva pocas dlhsej medzigeneracnej prestavky ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mluvil jsem o sobě, ale ano - dá se to zobecnit na obrovskou část uživatelů. Jednoduchý fakt je, že nároky programů následují výkon počítačů.
To, že někomu stačí athlon XP neznamená, že jeho nároky nerostou. Znamená to pouze, že jeho nároky jsou nízké. Ale i u něj pravděpodobně příjde doba kdy řekne "na tomhle se už nedá dělat, je to příliš pomalé".
Bezprostřední příčinou takové věty je, že počítač nebude zvládat nějaký program. Příčinou vyšších nároků programů je vyšší dostupný výkon. Tedy nároky lidí na výkon rostou s tím jak se zvyšuje výkon nových PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mily pane Vomáčka, asi ste si nevsimli co sa deje na poli IT (ako softveru, tak hardveru) za posl. 6-7 rokov. Davno su prec casy z druhej polovice 90. rokov 20. storocia, ked som kupil masinu s nejakym Duronom 700 MHz a za 3 roky som ju mohol hodit do kosa, lebo vtedy uz boli za tu istu cenu PC s 3x vykonnejsim CPU Athlon XP 2400+ na 1800 MHz, 3x vykonnejsim GPU a 4x vacsim HDD (20 GB vs. 80 GB). A dnes?

Mozem mat CPU spred 3 rokov (ci Intel 6-jadrovy 12-vlaknovy snob-end, alebo 4-jadrovy 8-vlaknovy high end alebo aj AMD CPU ....) a dnes sa da kupit CPU vykonnejsi max o 20%. Detto mozem mat 3 rocny 3 TB HDD spred 3 rokov a po troch rokoch si mozem kupit o 33% vyssiu kapacitu (4 TB).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

.... a aby si to nemal este stale jasne a jednoduche, tak:

-na to CPU ti mily intel miesto pajkovania hodi pod spreader sivu sracku, takze v konecnom dosledku na tom mozes byt horsie
-na tom hdd budes mat znizene otacky na 5900, takze zas mozes byt na tom horsie
-detto s SSD je to otazne, pretoze sice stupa kapacita, no klesa pocet prepisani
atd...

uz ani s uspornostou nie je moc co rozumne poladit, dalsie ladenie `za kazdu cenu` casto pacha viac skody ako uzitku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vydrzi. Mam zrovna i7 870 a mam ho nejaky 4, mozna 5 let. K tomu slusnej board a dostatek pameti a SSD a nepotrebuju menit nic, nez grafiku. Teda vlastne ani tu ne, s AMD 6990 jsem si vystacil i na 2560x1600 doted a myslim, ze jeste chvili vystacim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Poslusne hlasim, ja uz mam 6 rokem Q6600 pretaktovany na 3GHz (vic proste neda) a vykon uz v nekolika hrach skutecne prestal stacit.
Kdysi jsem doufal, ze me dalsi CPU uz bude mit 6-8 jader, ale pokrok ve vykonu se bohuzel znacne zpomalil (mam na mysli vykon za rozumnou cenu na doma, nejaky 8 jadrovy Xenon za silene penize se dnes koupit da).
Nicmene, tento ci pristi mesic konecne kupuju novou hracskou sestavu, takze informace o Dabelskem kanonu je pro me velmi uzitecna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má vůbec dneska smysl taktování řešit? Vždyť se procesory přetaktovávají samy, mají na to v sobě vcelku komplikované obvody řízení spotřeby. Výkon procesorů AMD je tak ubohý, že je přetaktování nezachrání, výkon CPU od Intelu je naopak tak vysoký, že je taktovat není třeba.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dnes nema vubec cenu resit upgrade stavajiciho pocitace ktery je osedlan procesory Intel na architekture Core kdyz clovek nehra moderni hry :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nemám procesor Intel ani architekturu Core a taky žiju. Jenže bacha - o mně se říká, že jsem divný!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neoptimalizovaný vícejádrový AMD procesor asi nemá na výkon Intelu, ale pro většinu "reálných" aplikací AMD nabízí dostatek výkonu. Takže nemám potřebu platit několikanásobek za procesor Intelu oproti AMD, abych měl o něco málo vyšší "reálný výkon". Problém je hlavně v tom, že výkon vícejádrových procesorů pokulhává díky SW. Jsou dvě strategie nákupu procesoru - ani jedna není špatná!. A dle vašeho příspěvku lze jednoduše usoudit, že tomu vůbec nerozumíte, protože byste nenapsal takovou blbost jako, že CPU od Intelu není potřeba taktovat - protože to je většinou největší výhoda Intelu oproti AMD - a to slušné taktování (samozřejmě pokud vám jde o výkon a v druhé řadě můžete taktováním ušetřit nemálo peněz) ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, zkusím to vysvětlit trochu polopatičtěji, tak aby to pochopil i laik jako Vy. Pokud chcete taktovat Intel CPU, musíte si cca 1500Kč připlatit na ceně procesoru a slušném chladiči. Přitom přijdete o nové vlastnosti procesoru, u odemčených Haswelů jsou vypnuté instrukce pro hw synchronizaci a transakční paměť, u odemčených Sandy Bridge byla vypnutá podpora pro akceleraci virtualizace.

Bohužel, doby kdy přetaktováním bylo možné zvednou výkon o 50% jsou nenávratně pryč. Kdyby taktováním šlo zvednou výkon aspoň o 30%, tak bych o tom uvažoval. Ale na nějakých trapných 10% se můžu zvysoka vykašlat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ide o to, za akych PODMIENOK!!!

Pekne to vidno na nechutnom `doublespeaku` AMD ohladne ich vytvorov ->
v marketingovych materialoch to predavaju ako `vyborne supermoderne 4 ci 8 jadro`, aj ked sa hodnoti spotreba,
no ked pride rec na temu vykon, tak su tie ich procesoriky zrazu len 2 resp. 4 jadra `s vylepsenym HT` a mame byt k nim teda mierni a `porovnavat ich s rovnymi`.....

...a ta supermodernost spociva v tom, ze ak nie je aj supermoderna zoptimalizovana aplikacia tak to ide naprd! (nehladiac k tomu, ze niektore veci paralelizovat nejde ani ked sa na usi vyvojar postavi)
Celkovo je to asi taka obranna argumentacia, ako ked niekto vyrobi akoze supermoderne no v reali naprd auto - a potom sa to snazi obhajit tym ze to `zle cesty` nie su tiez supermoderne - t.j. su prilis klukate a hrbolate bez odprateneho snehu atd...

Intel ma uz skoro desatrocie urcite omnoho kvalitnejsi HW, ale co posledne roky zacinaju vyvadzat okolo je tiez udesne!!! 8-O

P.S
Takze `jack` ma uplnu pravdu, taktovat intel CPU vobec netreba - je to udesne drahe (intel taktovacov desne zdiera-> paradne mastny priplatok za `Kcko`, mastny priplatok za MB s premiovym chipsetom, mastny priplatok za lepsi material pod spreaderom atd...) a vykonu je dost oproti AMD.
V nevytaktovanom stave maju aj uplne skvele prevadzkove vlastnosti.

AMD je ovela ustretovejsie taktovaniu (snazi sa tym dohnat deficit vykonu a pritazlivosti oproti intelu), no tie ich krapy po vytaktovani este o kus viac kuria a zeru :o(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moj desktop a aj notebook maju AMD CPU aj AMD GPU.

Zijem, dycham, prevadzkoval som Prime95, vyskusal si luskanie BTC, vyskusal som ripovanie DVD a BR.

Potom ma to preslo. Ph II X6 1090T postekleny na 1100T sa permanentne nudi na 3-4% vykonu, 6 rocna Ati HD 4830 s 640 SP na 575 MHz (s UVD2) sa pri prehravani full HD Samsung Oceanic Demo nudi na 20% zatazenia a tiez nic nerobi. Momentalne nemam absolutne ziadny dovod menit 3 rocny AMD CPU a 6 rocnu AMD GPU, kedze dementne hry nehravam :)

Bez GPGPU, hier a ripovania DVD/BR sa to da zamestnat snad len spustenim nejakej tej virtualnej masiny vo Virtual Boxe a priradením trocha toho vykonu s hostovaneho zeleza ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No tak to Phenom sa este akotak dal (pokial si odmyslis spotrebu)....
Preto som aj tak s nadejou ocakaval buldozer -> naozaj som veril AMD ze predsa nepojde dozadu a ich nova architektura nebude mat horsie IPC nez stara!

Ked bol neslavy buzldozer na svete, pripomenulo mi to casy K5 - tiez velmi nadejne ocakavana uplne prva vlastna architektura AMD.... a jaky to bol krap!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No hej, ale K5 stalo 35% ceny Pentii za 70% vykonu Pentii. Suma sumarum pomer vykon/cena bol 2x lepsi pre AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1/ samozrejme mam na mysli 1G K5 -> to bol uplny odpad, velke ocakavania, oneskorene vydanie, a aj tak mali problem to hned od zaciatku vytlacit aspon na 100mhz.... (kupil som mohol len 90ku a aj ta mala problemy so stabilitou).... buldozer bol ako dejavu :o(

2/ ak chces hodnotit cenou, tak v tej dobe tu bolo vymakane AMD DX4-133, ktore KAZDE slo na 150mhz, k tomu 50mhz FSB -> vykon paradny, cena nizka.... takze aj z tohto pohladu bolo K5 uplne nahovno ;o)
Az druha generacia, poladena a na vyssich frekvenciach plus za lepsie ceny bola pouzitelna

3/ a ano, ak to chces porovnavat tak proti 1G pentiam je asi kazdy CPU lepsi :o)
2G bola uz ina kava -> kupil si p75, niektore sli az na 120 a ten vykon bol rozpravkovy!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je hroznej nesmysl, ať už v herní, nebo pracovní rovině. Mám 4670k na 4.2GHz a spoustu her to chvílema nestíhá (tím myslím plynule na 60fps, bez poklesů framerate; např AC: Black flag, watchdogs...), přestože grafika se fláká.
V práci každej den čekám, než se Visual studio odsekne při načítání datasourců nebo procedur z SQL serveru, nebo se mi zkompiluje 150MB aplikace, a to je ještě psaná v C#, který se kompiluje relativně rychle. Kdybych dělal v C++, tak si asi půjdu hodit mašli... Point is: uživil bych 10x, i stokrát výkonnější procesory, a to co dělám přitom ani není tak náročný...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aneb ve 2 odstavcích krásně shrnuto, jak jsou dnešní aplikace zaflákané balastem a totálně neoptimalizované ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže s tím nic neuděláš, je to daň za rychlost vývoje. A zatímco optimalizace jedné aplikace se projeví jen v ní, zrychlení procesoru poznáš všude, jen by musel intel mít konkurenci a neždímat snad 4. rokem furt to samý...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Není to daň za rychlost vývoje, je to daň za blbost, evidentně Vám navrhoval strukturu projektu nějaký blbec. Já pracuji na podobném projektu (20000 souborů, 500MB týkajících se všeho možného), ale kupodivu si s tím java/eclipse dokáže docela dobře poradit, kompletní rebuild je do půl minuty hotový a je nutné ho provádět jen vyjmečně v případě změn v knihovnách.

Vy si tedy myslíte, že záměrně nevyvíjí rychlejší procesory? A místo toho vymejšlí všemožné jiné způsoby, jak přesvědčit lidi k nákupu nových počítačů, jako např. nižší spotřeba, lepší integrovaná grafika, obvod pro kódování videa atd.? Zřejmě v Intelu došly nápady, co by ještě mohli nabastlit do CPU, viz. nedávná zpráva o tom, že Intel chce aby ceny 4k monitorů klesly na polovinu a tím přesvědčit lidi k nákupu nových kompu.

Realita je taková, že výrazně rychlejší x86 procesory nebudou. Křemíková technologie se blíží k fyzikálním limitům a všemožné způsoby zvýšení počtu instrukcí, které procesor bude zpracovávat paralelně, už jsou dávno implementované.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.