Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 500GB optický disk je realizovatelný

Hmm, asi by mi nevadilo mit zase po tech letech moznost zalohovat cely disk do image na nejakou placku......No, tak zpet na zem. Beztak uz jsme si vsichni tak nejak zvykli pouzivat RAID, standby disk nebo tridit data jestli za zalohovani stoji nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byly casy kdy se muj HDD co me stal 13 000 kc dal 3x ulozit na CDR medium za 400Kc (na vypalovacce za 90kKc)
Kdybych ted chtel ulozit moje disky (500gb+250gb) na jedno medium tak neexistuje asi nic vhodneho dostupneho (medium levnejsi nez disk + zarizeni na ukladani max 10x drazsi nez disk)
Jedina moznost je koupit 1T disk :/ a zlepseni nevidet.. to jsou sam zpravy ze uz uz bude tu holograficky tu xxvrstvy zapis ... ale v kramu si to porad nekoupim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hpuzivatel: naprostej souhlas kde jsou ty doby kdy se dal komplet disk zalohovat max na 15 disků za peníz mnohem menší než cna HDD dneska zalohovat asi jedině na externí disk pole ale s nějakou paritou jinak je hned po datech min raid5

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyvojari by uz konecne mohli opustit paradigma mechanickej pamate. Tieto vseliake media s kmitajucimi hlavickami su vhodne tak do IT stredoveku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že 20 vrstvé optické médium by předčila ve spolehlivosti snad i disketa, za půl roku určitě nějaká vrstva odejde. Budoucnost vidim v HDD nebo SSD a ne v nějakých nespolehlivých optických médiích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2tomis: Presne tak! Akorat u tech pameti nevim nevim uz mi rukama proslo tolik flashek ktere zniceho nic prestaly byt citelne nebo se na nich ulozena data poskodila az to hezke neni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se divim, že někoho ještě baví vyvíjet optická média. Tyhle technologie jsou IMHO dneska už passé. Buhví za kolik let bude možné tyhle média lisovat a o tom, že by je bylo možné i vypalovat si tak leda můžem nechat zdát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to aspoň čmoudilo do obyč polykarbonátu bez barviva tak by se dalo říct jo má to smysl vyvíjet ale takhle ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně se těším, až všechny tyhle historické kulaté placky vyšumí do ztracena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy pardon, kruhové placky jsem chtěl říct ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hej stale same kecy kolko GB dokazu napalit na kotuc, a doteraz sa este nepresadilo ani Blue-ray, ktore ma tiez tie najnizsie kapacity z hustych reci s pred niekolko rokov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pánům, kteří by rádi viděli optická média v kytkách:

Zkuste dosáhnout pomocí flash pamětí tak nízkou cenu za gigabajt, jaká je možná s optikou! Kulatá placka je jen několik slisovaných vrstev různých umělých hmot. Flash (dejme tomu SD karta) je čip, PCB, čip-ovladač, kontakty(nebo usb port) plus nějaké pouzdro k tomu. Plus výrobní postup čipu je jen asi x-krát delší a složitější.

DVD zatím ještě stále drtí cenou i pevné disky, a to je na konci své kariéry! Všimněte si, že jejich cena klesla prakticky až na úroveň CD před 5-6 lety. Jestli se to samé stane s BluRay (asi ano, ale bude to ještě trvat), chytí optická média zase pořádný náskok. 25GB za dejme tomu 10 korun?

Vy máte možná peněz na rozhazování dost, ale normální lidi budou rádi, když jim lesklé kolečka zůstanou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mandarincatko, kde to zijes?? Tady u nás se pise rok 2008, a pevne disky jsou levný jak nikdy. 1TB disky se blizi cenou k 3k, tj. 3Kč/GB. Slušný DVD média stojí kolem 10-12 Kč. Tj. cena za ulozeni jednoho GB je dnes u optických médii a harddisků prakticky stejná. No a když uvážím všechny výhody, které má harddisk oproti optickým médiím ... . Jen blázen by dnes používal placky pro zálohování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by v tom byl čert, abychom nedostali celej Dallas v HD na jedno optické médium!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo na poli optických médií se tak trochu zaspalo... v dobách, kdy 2GB HDD měl king a většina se spíš plácala u 540MB nebo "stackerovaných" 210tek, bylo CD se 640MB na zálohování naprosto bezkonkurenční (nehledě na fakt, že tehdy nebyla datová náročnost tak vysoká a textový editor, co zabral 50MB neměl prakticky šanci)... postupně se navyšovala kapacita CD (byť v řádech desítek MB) a s 20GB disky přišly DVD... no jo, ale dneska, jak už bylo napsáno, není problém za pár šlupek sehnat 1TB disk a kam si mám pak sakra zálohovat data, o která nechci přijít? i kdybych vzal dvouvrstvá DVD, tak vytvořím pěkný komínek, který se s úspěchem doma nesetká (nevim proč, ale ženský pro takovéhle dekorace nemaj moc pochopení)... BD sice trochu pomůže, ale taky to pořád neni vončo... tak co včil? (HDD je přecijen mechanická záležitost, která může kleknout kdykoliv)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díváte se na to ze špatné strany - záloha na optiky má alternativ milion, tam by tyhle média mohly jít do kytek. Ale pokud chci něco někomu dát nebo nedej bože prodat, tak se mi ty alternativy smrsknou na jedinou (a to online - a na to musí mít obě strany patřičnou infrastrukturu). Placku podaruji bez problémů, flashku? Ta je na to pořád ještě krapet moc drahá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aspon keby blueray mechaniky a media stali polovicu, alebo menej ... V dnesnej dobe to veru nie je to ziadna spasa, ale 25(50)GB by bolo vzdy lepsie ako dvd ... HDD presli obrovskym vyvojom, cena a kapacita je bezkonkurencna - a optika cele roky stagnuje. Ved to vidno aj na cdr.cz - cim dalej menej recenzii optickych mechanik - nie je veru o com pisat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XXJack: Pro mě je dostatečná kvalita DVD od Verbatim, které v paklíku stojí hezkých 7 Korun na 4,7 GiB. Čili cena nějaká koruna 60 halířů?
Jak vidíte, cena harddisků by musela klesnout ještě skoro o půlku. Až se tak stane, budu smozřejmě moc rád. Nicméně DVD mají tu výhodu, že když se začnou kazit, je možné je částečně přečíst v kvalitní mechanice... když se vám něco i drobného udělá s harddiskem, stane se někdy, že je čitelný jen v laboratoři, a to se prohneme. DVD ve skříni jsou také v bezpečí před úchylnostmi z elektrické sítě, závadě PSU apod.
Tož myslím, že nežiju úplně pod šutrem.

P.S. BD-R začnou přebírat štafetu, až se dostanou na cenu nějakých 35 korun minus amortizace vypalovačky. Smozřejmě nemám tucha, kdy to bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2Mandarincatko: S tou kvalitou Verbatimek bych to tak růžově neviděl, u několika kusů se mi stalo, že šly číst jen v určitých mechanikách. Záchrana nějakých útržků dat je taky celkem k ničemu. Už nějakej ten čas ukládám jen na HDD a jsem nad míru spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už při názvu Verbatim se osypávám kopřivkou. Jejich DVD Made in India jsou opravdu děsný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, kdybych měl poslouchat výkřiky v diskuzích, tak bych se nikam nedostal. Lidi nadávají na všechno, aby si potvrdili vlastní výjimečnost. Dobře to mám odpozorováno, mám mmj malou sestru :) Nějaké tvrdé data k tomu tvrzení?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.