Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 50Mpix Canon EOS 5Ds přichází?

Takže za 5 let bude standard v mobilu 100 Mpx

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Paráda, nemůžu se dočkat až se začnou objevovat 50Mpx fotky sousedovic kocoura, selfie kohokoliv a až mi některý z tupých kolegů pošle do mailu 50Mpx fotku jídla, co chce postnout na facebook.

Od uvedení prvního digitálního fotoaparátu stále stejný scénář, je vidět hodně obrázků a minimum fotografií.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem 5D není typická amatérská kamera... :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to doporučuji někdy proběhnout Prahu :-)
5D Mark II / III - asi nejoblíbenější model u největších nýmandů, tech-onanistů a jedinečných svatebních "fotografů" kteří jej téměř bezezbytku doplňují o Lkový 70-200 f/2,8 (šmarjá kolik jsem jich už na svatbách viděl). A proboha výsledky hlavně netisknout!!! Vše uložit na CD a na web do referenccí 640x480 náhled v kompresi, že by to pohltilo černou díru.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

By mě docela zajímalo, jak se z venku pozná nýmand od fotografa a jak se pozná jestli fotky zvětšuje na papír nebo ne. :-) Ale ať fotí jak fotí, tohle asi není masová kategorie "Selfie fotičů".

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ale má pravdu. Před x lety byla zrcadlovka něco čistě profesionálního a pro laika v podstatě odrazujícího (svou složitostí). Potom nastoupila vlna "koupím si zrcadlovku, abych ukázal, že na to mám".

Dneska má zrcadlovku "skoro každý" (kdo na to má, což vzhledem k ceně základních modelů levnějších než střední kompakt, je skoro každý). A výsledek je naprosto otřesný a ve finále horší než z kompaktem, protože ti lidé s tím absolutně neumí zacházet. Když se pozorně díváš, tak většina lidí to má stejně přepnuto na plný automat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lidi nejsou zase tak chudi, jak by se podle narku o nizkych platech mohlo zdat. Malokdo si kupuje ty nejlevnejsi modely. Kdyz nekoho vidis s novym fotakem, tak je to minimalne 60D nebo 70D (z lidi co tomu nerozumi). Pak s tim foti tak, ze to maji preple na AUTO a cvakaji z okna autobusu jako o zivot aniz by se koukali do hledacku. Pak breci, ze je 64 GB karta plna.

Nejlevnejsi modely si paradoxne kupuji ti, co se v tom trochu vyznaji a vedi ze snimac je stejny jako ve vyssich modelech, jen je telo mnohem mensi a lehci, takze je idealni treba na turistiku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak uznávám, že taková skupina fotičů existuje, ale nepovažoval bych jí za zásadní v kategorii zrcadlovek. Tahle kategorie oslovuje spíše profíky až zasvěcené amatéry (nadšence), což je zcela v pořádku. Pokud má někdo potřebu tahat 4 kila FF těla a Lkového skla, jen aby fotil na "zelený obdélník" a blejsknul se na veřejnosti nebo v galerii EXIFem, jeho boj.

Nicméně pokud někdo neumí fotky ze zrcadlovky upravovat a "ždímat", tak bude mít výsledky zřejmě horší než z kompaktu, který to udělá sám za něj. To je fakt.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No dokud neuvidíš jeho fotky tak snad jedině podle toho jak se chová při focení. Z těch co znám a umí fotit, se většinou chovají spíš nenápadně , nijak nepotřebujou na sebe upozorňovat (spíš naopak). Foťák je pro tyto lidi jen nástroj (a FF zrcadlovka jím bez pochyb je) a dobrou fotku (kompozične) dokážou udělat i s tím mobilem.
Jo a mám ještě jeden postřeh - lidi co mají zrcadlovku s ní prostě fotí a nemají jí celý den jen tak na krku aby se s ní ukázali - teď mám na mysli pokud jsou na nějaké akci kde se očekávají zajímavé momenty (různé sportovní a společenské akce, apod.) . Kolega co chodí fotit s dcerou plavecké závody si vystačí se slušným kompaktem, ale je tam vždy plno rodičů se zrcadlovkama na krku, ale za celý den neudělají ani jednu fotku a raději si jí vyžádají od něj ...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak pochopitelně že kamera je jen nástroj. Komu není dáno, tomu ani FF stroj nepomůže k dobrému výsledku, spíše naopak. :-) Dobrý nástroj jen práci ulehčuje, případně otevírá nové možnosti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak venku poznat foto-nýmanda:
- venku najít vhodný cíl s fotoaparátem 5D Mark II / III (lokalita Karůlv most, kampa apod. jsou jich tam mraky)
- přiblížit se tak, abys viděl že má přepnuto na auto.
- foťák má zásadně na krku i s tím 70-200 Lkem, přes rameno ho při chůzi zásadně nedává, nebyl by vidět, navíc mu to ani značkový popruh s viditelnou značkou Canon neumožní.
- střílí po statických objektech sériovým snímáním, aby bylo čím plnit disk.
- během dvaceti minut, co ho člověk sleduje, naseká kolem 100-300 obrázků.
- na Karlově mostě nejvíce "fotí" staré fotografy se středo-formátovým Pentaxem, aby mohl doma porovnat techniku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, 5D je je primo urcena amaterskym fotografum.

Problem je v tom, ze dneska kazdeho laika co si koupi fotak na dovolenou povazujeme za amaterskeho fotografa. Amatersky fotograf se od profesionalniho lisi pouze tim, ze se fotografovanim nezivi na plny uvazek. Pro bezneho amaterskeho fotografa neni problem utratit za techniku 100-300 tisic (neplest s laikem co si koupi zrcadlovku za 15 tisic pro radost!).

Vetsine z amaterskych fotografu se navic pocatecni investice davno zaplatila prodejem fotografii.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, měl jsem spíše říci, že to není komzumní kamera. Amatérství je sice zprofanovaný termín (ani nevím proč), ve skutečnosti je to nádhera, když se někdo jen pro radost něčím zaobírá až na dřeň - ať už je to jakýkoliv obor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď zkuste popřemýšlet o fyzikálních vlastnostech světla - 750nm je hranice infračerveného světla a uvažujme, že o tuto část nemáme zájem (i když nemálo fotografů, techniků a fyziků ano). Uvažujme, že se jedná o vlnu ne částici tzn., že velikost snímače (buňky) už nemůže jít pod tyto rozměry a současně by měl být její rozměr co největší kvůli dynamice a odstupu signál/šum. Takže pokud si jen trochu popustíme uzdu fantazie, mě vychází, že při velikosti jen 6-násobku vlnové délky, vychází velikost buňky okolo 4,5um (to je tak velikost na dnešních snímačích), tak mi vyjde, že ať se budu snažit jakkoli, přes 42Mpix na fullframe se nedostanu a to ani u Foveon snímače a bez zbytečných mezer mezi buňkami - tu je riziko "přeslechu". Možná to špatně počítám, ale opravte mne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Není délka vlny (vlnová délka) náhodou v podélné ose objektivu a paprsku? Tedy kolmo na čip? Kolik činí amplituda opravdu nevím. Navíc kdyby byl takový limit u FF, tak opravdu nevím, kolik buněk by bylo použitelných na mikrosnímačích v mobilech a kompaktech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Částečně máš pravdu, ale není to amplitudě, ale množství částic (jsou to fotony) za čas. Přesto se třeba na tyto částice v těchto rozměrech musíme dívat také jako na vlnu. Určitě ta odpovéď není tak jednouchá jak jsem nastínil výše, ale určité limity to dává. Proč by se jinak pro výrobu integrovaných obvodů používalo vysokoenergetické záření a ne viditelné světlo, které by už nedokázalo 20nm obvod vykreslit ? Současně si zkus představit jaké nároky na optickou sosutavu (objektiv) jsou tím pádem kladeny - čím menší buňka, tím musí být optika přesnější (z hlediska difrakce světla), jinak by bylo všechno pěkně rozmazané (např. chromatická aberace) . Taky si představ co to dělá se šumem , přesněji odstup signál/šum. Při této jednoduché matematice, stačí snížit nároky na 3-násobek vlnové délky tj.okolo 2,2um a už můžeš udělat 170MPix. A teď si představ kompakt 16MPix se snímačem okolo 3x4mm (většina dnešních levných kompaktů je v této kategorii) a vyjde ti velikost buňky okolo 850nm. A určitě víš jaký je tam problém se šumem. Takže ani fullframe zrcadlovka s okolo 100MPix by na tom nebyla o moc lépe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To všechno beru se zmenšováním buněk a šumem a vůbec, ale nějak mi nezapadá to vysvětlení s vlnovou délkou. A za druhé, když si vezmu že FF čip bude mít 50 megapixelů na "kachlíku" 24x36 mm (plocha 864 mm2) a přitom jsou v mobilech a kompaktech čipy 8 - 20 Mpx na čipu 6 x 5 mm (25 mm2) nebo 8 x 6 (43 mm2), tak mi vychází, že FF čipy stále mají obrovské rezervy a "extrémně velké" fotocitlivé buňky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že nepočítáš správně (vlna padá kolmo, nikoliv podélně), ale pořád jsou tu ohyby v objektivu, který tak definuje maximální možné rozlišení. Některé objektivy mají horší rozlišení než stávající APSC čipy, tak si navýšením rozlišení nepomůžeme. Takže s novými čipy půjdou nutně nové (světelnější) objektivy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano i ne - viz moje druhá poznámka. Objektiv už nedokáže vykreslit menší objekty než je vlnová délka - a jak sám správně píšeš mnohé objekivy nedokáží vykreslit v potřebném rozlišení. A čím menší buňka, tím víc problémů s difrakcí v optické soustavě. Skoro to vypadá, že u FF vlastně díky velkým buňkám jsou tyto chyby optické soustavy méně viditelné :-) .
Určitě by bolo lepší kdyby se výrobci víc soustředily na kvalitu snímače (šum, dynamický rozsah, citlivost) než na jeho rozlišení - umím si pŕedstavit cenu špičkových objektivů pro FF s tak vysokým rozlišením. Pokud by čipy s takovýmto rozlišením nepřišli i s odpovídjícími objektivy, nemají vlastně smysl.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Canon by se mel soustredit na dynamicky rozsah zcela urcite.

Ono vypada hloupe kdyz 4/3 snimac od Sony ma vetsi dynamicky rozsah nez fullframe Canon, a to primo o 3 EV.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

priklad?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

48fps 4k video a bylo by to moje prvni telo, co jsem si koupil (mimo jedny blondyny z horek) :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

proc zrovna dvojnasobek filmoveho kompromisu??? Copak to budes prevadet na filmovy pas a promitat s frekvenci 48fps??? To bude hodne specialni prevod na analog i promitacka..

Jen oodotykam, ze vyhodne i idealni fps je Hz obrazovky!!! PC monitory 60Hz tedy doporucuju spise 60fps a pro UHD TV s HDMI 2.0 klid e i "jen" 50fps ta zvladne 60 i 50 fps nativne cili v 60 i v 50 Hz :-) na rozdil od PC monitoru. S fps 24,neco je stale probolem a s fps 48,neco bude zrovnatak problem synchronizace s Hz obrazovky a tak s ne-plynulosti pohybu v obraze :-(

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

proc zrovna dvojnasobek filmoveho kompromisu??? Copak to budes prevadet na filmovy pas a promitat s frekvenci 48fps??? To bude hodne specialni prevod na analog i promitacka..

Jen oodotykam, ze vyhodne i idealni fps je Hz obrazovky!!! PC monitory 60Hz tedy doporucuju spise 60fps a pro UHD TV s HDMI 2.0 klid e i "jen" 50fps ta zvladne 60 i 50 fps nativne cili v 60 i v 50 Hz :-) na rozdil od PC monitoru. S fps 24,neco je stale probolem a s fps 48,neco bude zrovnatak problem synchronizace s Hz obrazovky a tak s ne-plynulosti pohybu v obraze :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

protože je to profesionální framerate :P

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:-)) ... (takze profesionalni je, aby videjko nebylo plynule co se pohybu v nem tyce , lidove aby se trhalo..., na 60Hz PC monitorech i na evropskych TV(50Hz, 100Hz)???...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máš nějakej psychomotorickej problém? Kdyžtak řekni, nechám ti něco předepsat.
Jednak, všechny moje zařízení umí 24P a druhak mi nic neškube ani při 60Hz. Navíc 48Hz umělo např. i prehistorický CRT Eizo. Navíc v dnešní době variabilního framerate nevidím jedinej důvod, proč by věc, co zvládne 60 snímků/s nedala 48...
A jak říkám, je to profesionální míra. Nebo snad chceš HFR filmům přepočítávat framerate?
Vzhledem k tomu, na co se teď tyhle foťáky používaj, by bylo víc než záhodno si moct vybrat 48 (mimojiné) fps, když už by to mělo zvládat víc...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No tak 24p jemně pravidelně trhá již z principu mála fps při přudším panorámování kamerou nebo pohybu objektu a proto filměři používaj ojeb - delší čas závěrky a máznou kontury obrazu a tak to tak něvnímá většina slepců...

24p na 60Hz pak ještě navíc! cuká i nepravidělně -poskočením takové jakési krosumkrok..., neb 60H není dělitelné bezezbytku 24-ma :-( A jen slepec to nevidí... Naprostá většin alidí jsou ale slepci, nemaj dobrý postřeh... Mnozí moji kamoši byli překvapeni nemile, když jsem je na jejich cukanic eupozornil a upřesnil na co se maj pozorněji zaměřit - do té doby to neviděli.

Ty máš problém se zrakem, já to dopopručím navštívit očního ;-) Leda by ti plaeyr a monitor uměly pro správném nastvaení měnit Hz obrazovky snychronně také na 24Hz u 24fps vide, ale většina PC moitorů sotva podporuje 24 natož 48 a už vůbec né evropských 50Hz :-/

Ty nepovažuješ 25fps prokládaně čili 50Hz za profesionální frekvenci???...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neverim, CANON uz je ve foto temer mrtva firma, fotaky uz par let zaostavaji a svet se deli na ty, co maji Nikon D800/810 a co nemaji.

Pohrbili kamery a zacali nabizet magic latern v zakladu a lepe, tedy video do RAW, vlastne jediny fuvod,proc si dnes koupit 5Dm3, kdyz nemate na RedOne, s lowcost canonem natocite i reklamu.

Kde by ten chip asi tak vzali ? ... koupili od Sony ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mrtvá firma? Jo mají problémy, řekl bych, že přešlapují na místě, ale prodali stejnou porci DSLR jako před rokem. Poslední čtvrtletní zisk za foťáky je 20 mld korun. Zisk za foťáky je navíc vyšší než u Nikonu, kterému navíc loni celkem dost klesl zisk proti očekávání. Sorry, ale mrtvá ani náhodou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tady máte komplet ty spec

50.6mp full frame CMOS
53mp total resolution
5DS R has no low pass filter
AF 61 points (41 points cross type)
ISO 100-6400 (extended with ISO50 and 12800)
Dual DIGIC 6
3.2 inch LCD 1.04 million pixels
RAW (50MP), M-RAW (28MP), S-RAW (12.4MP)
CF (UDMA7), SD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Crop modes 1.3x and 1.6x
100% field of view
Magnification 0.71 times, the eye point 21 mm
Electronic Level
Grid display
EV-2 support.
Itr AF
Anti-flicker
Time-lapse movie
Bulb timer
Face recognition during live view
150,000 pixel RGB-TR metering sensor
252 zone TTL metering
EOS iSA system
Shutter speed is 30 seconds -1/8000 seconds
Synchro is 1/200 sec
Continuous shooting 5 frames / sec
Video 1920×1080 30fps (ALL-I or IPB)
Mini HDMI output terminal
External microphone terminal
Battery LP-E6N / LP-E6
Dimensions 152 x 116.4 x 76.4mm
Weight 930g (CIPA guidelines). 845g (body only)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dostupnost konec brezna / duben

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Že by pak konečně výrazně zlevnily stávající modely a nebo aspoň ty použité? :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Canon EOS 5DS: €3,499 (around $4,000 USD)
Canon EOS 5DS R (no low-pass filter): €3,699 (around $4,200 USD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.