Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 5GHz Core i9-9900KS vyjde jen jako limitovaná edice, oficiální cena: $513-524

Překvapivě dobrá recenze je už na jednom nejmenovaném českém tuningovém serveru :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ciastocne. nejake merania tam ma vo fullhd. Ale ako som aj tam v diskusii spomenul, v recenzii napisal ze merania v 4K opisuju spravanie sa vo fullhd.( a dal to bez dokazov)
Mozno by mi sedela alobalova capica, ale ked to beriem s jeho historiou, mozno len zmeral stary i9 9900K a pridal k tomu obrovsku konstantu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jaký důkaz potřebuješ? Nestačí ti selský rozum a zkušenost ze stovek jiných testů, že pořadí procesorů ve 4k je jako v FullHD jen jsou rozdíly menší (často až na nulu)?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

naco sa vobec testuju procesory, ked mame sedliacke rozumy?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Aby pod těmi články ti bez selského rozumu neřvali, že tam ty testy nejsou ;-) A pro těch pár jedinců, co mají high refresh LCD. Ti ostatní by měli vědět, že mají na hry koupit nejlevnější šestijádro a ušetřené peníze vrazit do grafické karty. Přinese to _vždycky_ větší efekt, než stejné peníze připlatit za CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...aspoň do té doby, než dojde na drop FPS při 60% vytížení grafiky kvůli tomu, že procesor nestíhá. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na hře, ale že by 6jádra dnes měly takové dropy, je extrémní výjimka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A předpokládám, že stále děravý jak řešeto s nutností vypínat HT.
Zdar Max

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Každý den vznikají desítky různých virů a malvarů. Ty díry jsou známy už více jak rok. Dokážeš dát odkaz na nějaký škodlivý soft, který se zaměřuje na některou z těchto děr na desktopu? Ne nějaký teoretický výplod funkční v laboratorních podmínkách, kde si nastaví vše tak, jak potřebují. Něco, co se skutečně rozšířilo a funguje?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky povinné záplaty snižují výkon...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je už započítáno v benchamrcích. A vypínat na desktopu HT, jak tvrdí Max Devaine, nutné není.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétní fungující software (web se zákeřným JS) ti tu asi nikdo nenabídne, ale tady je něco málo o vzrůstajícím množství malwaru v téměř dva roky starém článku https://www.tomshardware.com/news/meltdown-spectre-malware-found-fortine...

Každopádně Intel, Google, Microsoft, ARM a další velcí hráči tyto hrozby berou velmi vážně a vydávají záplaty a doporučení jak nastavit HW aby se snížilo riziko. Věřím, že oni ví, co dělají. Chápu, že nechtějí zbytečně děsit zákazníky, a proto jejich konání rozhodně neberu jako přehnanou hysterii :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Googluj "meltdown js exploit", "spectre js exploit"... Najdeš samé staré články z doby, kdy JS enginy v prohlížečich tohle neřešily. V současné době není znám žádný útok přes prohlížeč/JS který by fungoval i na zcela nezáplatovaném systému s aktuálním prohlížečem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A proto hackeři nepoužívají Google k hledání 0-day exploitů :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry, ale kupovat si něco tak děravýho, co nejde ani kloudně opravit, jen proto, že dnes já osobně nevím o implementaci zranitelnosti, je prostě úlet. Navíc dle dostupných informací to není tak těžké implementovat :
https://youtu.be/smkzWwtjzkE

Zdar Max

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To video ale mluví pouze o serverovém nasazení, kde si různé subjekty pronajímají virtuály a mají možnost si spouštět bez kontroly binárky ve svých virtuálech. Pokud má útočním kmožnost spouštět věci přímo na tvém desktopu, tak ti tam dá prostě keylogger a nebude to řešit tak komplikovaně a navíc funkční jen někdy a někde.

Přes JS v aktuálních prohlížečích ty chyby zneužít nejde ani na nezáplátovaných systémech. Jsou tam mitigace přímo v JS enginech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To video ale mluví pouze o serverovém nasazení"
To je ale ten nejdulezitejsi segment a taky si nedovedu predstavit ze by nekdo aplikoval tak sofistikovany utok na joudu z horni dolni, aby zjistil jake hry hraje a na jake cuci porno ...takove utoky budou mireny na trochu "vlivnejsi" jedince

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Tady jsme ale v diskuzi pod článkem o desktopovém procesoru i9-9900KS a lidé tu tím argumentují proti němu. Jako by neměli dost jiných argumentů jako třeba poměr cena/výkon, dostupné IO a celkově srovnání s konkurencí. To kvůli nim je i9-9900KS absurdní procesor a neměl by si ho nikdo koupit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem žádný AMD fanatik, sám mám i7 na desktopu a i5 v ntb. Snažím se na to dívat objektivně. Intel i7 jsem kupoval v době, kdy Ryzeny šly ven, ale spousta lidí se zbavovala i7 a kupovala Ryzeny, takže bazary byly plné levných i7. Poměr cena výkon bazarového i7 vs nového Ryzenu byla lepší, tak jsem koupil bazarový Intel.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Internetové bankovnictví nic? Práce s burzou nic? Přístupy a operace s Bitcoiny nic?
Bagatelizování je snadné, ale chtělo by se to aspoň trochu zamyslet ;-).
Zdar Max
PS: a to nastupuje doba eObcanky aj. věcí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někomu nějaký zloděj něco ukradne a udělá to tak chytře, že ten dotyčný se to nedozví, znamená to, že ke krádeži vlastně nedošlo? Tím bych chtěl jen upozornit na drobnost, že není úplně dobré zaměňovat neexistující důkazy pro něco za důkaz o opaku. Takhle to opravdu nefunguje. Tzn. že těch útoků může probíhat relativně dost, jen se o nich třeba nemusí vědět. Ale to je samozřejmě teorie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to vyloučit nelze. Pomocí takové argumentace lze dovozovat, že možná takové útoky jsou i na AMD (leda že bys měl důkaz, že se to neděje, takový bych chtěl vidět) a že UFO unáší lidi a zavádí jim rektální sondy (když to udělají chytře a dotyčný se to nedozví...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jde o to, že u Intelu je mnohem vyšší pravděpodobnost to je asi jako jezdit na sjetých gumách(intel) >> ano stejná rychlost, ale nikdy nevíš, kdy ti to ustřelí i při běžném průjezdu zatáčkou :)
- tím chci říct, že u obou značek je pravděpodobné, že se objeví nová zranitelnost, ale u Intelu už je i "kupa" známých chyb

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to, že některé zranitelnosti, které se týkají Intelu se zároveň netýkají AMD už zodpověděli ti vědečtí pracovníci, kteří jasně uvedli, které procesory z které generace jsou na jaký typ té zranitelnosti náchylné. U CPU od AMD ty zranitelnosti byly taky, ale bylo jich tam podstatně míň. Jinak tu možnost útoku o které nikdo nemusí vědět ať už u jakékoliv značky CPU samozřejmě vyloučit nelze nikdy, to byla jaksi podstata mého příspěvku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že nejde ty chyby zneužít v JS? To se týká těch prvních zranitelností jako Spectre a Meltdown, né těch posledních s HT ;-). Tam už to z principu té chyby může být proveditelné.
A když myslím poslední, myslím tím poslední známou, tak nějak se předpokládá, že tam těch chyb bude ještě více.

Jinak pokud mám jen user práva, tak keyloger nezvládá zabezpečený okna a další věci a těžko říci, zda jde použít i v dnešní verzi win10 pod obyčejným userem.
Zdar Max
PS: o serverech se mluví nejvíce, protože tam je ten problém nejpalčivější (= by default má k jednomu serveru přístup hafec uživatelů, jejíchž pracovní prostor nelze už z principu kontrolovat)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

má prý nejnovější revizi i se hw záplatami na většinu známých chyb i Meltdown Varianta 2 a 3 a na L1TF. Takže asi nejpoužitelnější revize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady píšou o tom, co ty:
https://www.anandtech.com/show/13659/analyzing-core-i9-9900k-performance...

Problém ale je, že já mluvím o těch big dírách v HT, co vypluly na povrch letos, viz MDS (ZombieLoad, RIDL, Fallout).
A to jsou právě díry ohledně HT, které nejdou zaplátat a oproti předchozím se dají jednodušeji zneužít.
Nejbezpečnější je tedy vypnout HT. Takže o 40% výkon dolu v na CPU náročných operacích.

Počtení např. :
https://www.cnews.cz/mds-zranitelnosti-zombieload-fallout-ridl-postizeny...

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nálepku "Limitovaná edícia" by mali hlavne dostať základné dosky, lebo za 3 roky na toto zohnať nový MB bude zázrak.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

kedze je to posledny procesor pre lga 1151, tak necudo
po lga 115x (1156/1155/1150/1151) pride uz na BUDUCI rok lga 1200 a samozrejme novy chipset

za tri roky? uvedom sa.
podla wiki pride lga 1200 uz v Q1 2020, co je za pol roka ... behom dalsieho pol roka zmiznu z predaja lga 1151 fosne a procaky pren = ak to ozaj vyjde v Q1 2020, tak pred vianocami 2020 moze byt uz problem kupit v beznom e-shope NOVU fosnu lga 1151 .... v 2021 uz uz jedine bazary ani pri prechode z 1150 na 1151, z 1155 na 1150, z 1156 na 1155 v e-shopoch nebolo dostat nove fosne so starsim socketom dlhsie jak rok

toto je proste FX-9370/FX-9590 v podani intelu - ale bez narazky na TDP (aj ked zere 160 W niesto 127W a klasicky 9900K zere 140W miesto 95W) ... proste to ohlasuje umieracik a koniec platformy ... bohuzial to neouhlasuje koniec architektury

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice smutné, jenže na tohle u Intelu (pokud plánuješ CPU provozovat delší dobu než těch cca 4-5let co MB většinou přežije) musíš myslet dopředu. Já pro svou i5 7600 mám taky ve skříni náhradní desku (novou - pouze jsem otestoval že jede a šla do zálohy) z nějakého doprodeje. Mám ji, protože vím, že i po koupi nového kompu tenhle budu chtít i dál provozovat jako domácí "počítač na internet" a multimedia, což toto CPU spolu s nějakou (v budoucnu) aktuální lowend grafikou zvládne ještě véééélmi dlouho...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gaunter - tak prave ta Limitovana Edice 9900KS pry vyzaduje jenom zakladni desky rady Z390, ze je ale Z390 jenom umele fw preznacena Z370 na ktere zakladni desky postavene staly nemale penize to jiz Intel nezajima, cili co rok novy procesor to nova zakladni deska, Intel necht jde do píči!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NeoNetburst jede dál. Už jen čekám na desetijádrové vyvrcholení tohoto smutného příběhu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10-jadro na 14 nm by bola intelova samovrazda, kolko by za to chceli? 700 €?
a kto by to preboha kupil ked pro dolozeni 50 € by mal clovek killer 16-jadro R9 3950X?

intel proste zne urodu toho, ze dekadu sral na vyvoj
- novy vyrobny proces, fraska na n-tu, 14 nm+++++++ (nech je akokolvek povestne dobry s akokolvek povestne velkou hustotou tranzistorov a porovnatelny s 10 nm konkurencie) mele z posledneho
- megalomenske monoliicke riesenia, drahe ako svina, ale doteraz to fungovalo, lebo A) nebolo treba robit uplne nove momonity s neznamymi rozmerni s odchylkou desiatky %, stacil 4C pre desktpo, 10C pre HEDT a 18C + 28C pre server - a potom prisiel rok 2017 a Zen
- architektura tazi zo serverovskeho nehalem konceptu ktory sa zjavil na oblohe roku pane 2009, odvtedy iba same optimaliozacie, dieshrinky, refrese a poriadna nova x86-architektura nikde
- megalomenske monoliicke riesenia maju dosledok ten, ze portfolio produktov bolo naozaj velke (aj novych 10 nm mobilnych cipov neni su len 2-3 modely ale je ich total mrte modelov), v kazdej generacii desktopoveho Cóóóóóre bolo dost vela mrte modelov a necudo - intel musel vyuzivat vsetko co sa vyluplo z waffera, kedze pokakat na cipe sa mohlo mrte vela veci ... pri chipletovom pristupe je to prave naopak, chipoletove skladacky umoznuju vyskladat mensie mnozstvo modelov a to aj ked zapocitame nepodarky (kt. su vzdy a vsade a u kazdeho)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10-jadro na 14 nm časem bude, tak uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry Jiri, ve clanku mas nedodelanou verzi obrazku, tady je hotova:
https://abload.de/img/intel_core_i9-9900ks_6vj76.jpg

proc? protoze si to intel totalne posral sam..
1.. intel dal na rozsireni vyrobnich kapacit, toho hlavniho kde vznikaj jeho produkty, 1 (JEDNU) miliardu dolaru:
https://www.root.cz/clanky/intel-zatim-nema-reseni-problemu-jmenem-ryzen...

2.. intel dal na marketingovy akce a slevy nekonkurenceschopnejch produktu 3 (TRI) miliardy dolaru:
https://diit.cz/clanek/intel-vyjdou-slevy-namirene-proti-ryzenum-na-3-mi...

WTF?!?

proste ukazka totalni neschopnosti a zmrdstvi.. kdyby ty tri miliardy dali na 14nm tovarny rovnou mohlo to vypada upe jinak..
..proti zen1 dat sestijadro
..proti zen+ dat tohle 5ghz osmijadro
..dneska mit na trhu dvanactijadro, klidne bez grafiky..
vydat proti pul roku dostupnymu serivove vyrabenymu dvanactijadru nejakou limitovanou edici osmijadra, to je kretensky zoufalstvi.. jenom to ukazuje, ze neco jako strategie je v intelu sprosty slovo..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne díky raději AMD.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

dlho ocakavany? akoze nerozumiem. co je na umieraciku dlho ocakavane?
sigle-thread vykon totozny a multi-thread vykon vyssi o 6,4 % ...

SEST CELA STYRY desatiny percenta - a iba multithread !

prosim vas vie mi niekto vysvetlit ako mohlo byt toto dlho ocakavane a kto to mohol tak dlho ocakavat?

hraci? ahaaaaaaaaa? lebo ti si nevedeli vytunit svoj normalny 9900K aby all-core nebolo 4,7 ghz ale 5,0 ghz ... jeden menenovany e-shop okonca predaval svojho casu dvornym pretaktovavacom delidovane a otestovane kusky, ktore boli schopne bezet all-core bezne na 5,0 ghz, boli v ponuke 5,1 aj 5,2 ghz kusky a ze nejakych cca 750-800 € som raz videl aj extravagantnost vyberovy delidovany 9900K otestovany na schopnost bezat na 5,3 ghz all-core, normalka tovar v e-shope, zaruka a vsetko okolo

dlho ocakavana bola nastupnicka architektura stavebnych strojov u amd, ktora zvysila ipc o 52% a odvtedy o dalsich aspon 15%

tento "vytvor" od intelu je dlho ocakavana nezmyselnost a zmrdovitost a zberatelska blbost ... rovnako ako 8086K

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

'' co je na umieraciku dlho ocakavane?'' - *wink*

'' kto to mohol tak dlho ocakavat?'' - marketing intelu (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo ale marketing intelu si pomylil tuto planetu s nazvom "Blbo-Zemekoule" a vsetkych ludi si pomylil s pohlavnymi organmi uz davno predtym, ked media zahumusil ucelovou spravou ze za par mesiacov vyda 28-jadro s 5 ghz all-core a stal sa z toho ULTRA-MEGA-BRUTAL fail a posmech roka - zvnikla akurat vykonna seria Xeon W a najvykonnejsi Xeon W-3175X ma veeeeeeeeeeeelmi daleko od 28-jadra na all-core 5 ghz

aj najvacsiemu ultra-hyper-pablbovi bolo jasne o co ide ked sa to prevalilo - ano bolo 28-jadier na 5 ghz ale 3,3 kW zdroj velky jak VHS video; 1,7 kW vodnik; 1 kW procak; 28-fazova super-specialne preto vyrobena fosna ... ale za kvartal-dva to bude bezna vec - iste, samozrejme, a perpetum mobile hned dalsi kvartal neskor

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jen je rozdíl čekat a očekávat.
Myslím většina očekává že ho vydají - ale nikdo na něj nečeká :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, že to musí být omezená edice, takové procesory nejde vyrábět v milionových sériích, ty se vybírají v počtu jeden z několika tisíc, možná desítek tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle si poběží koupit jenom modrý fanatik s modřinou na mozku, a těch moc nebude, takže důvodů pro omezenou edici je rozhodně víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle meho nazoru neni Core i9 - 9900KS nic jineho nez umele narychlo fw Intel-em vyrobeny model ze soucasneho 9900K kde opada zajem a tak se umele zvedl jenom napajeci limit ze 95 na 127W coz zarucilo jak vyssi zakladni tak all-core boost, Intel proste potrebuje:

-urychlene po fiasku se Zen 2 a s dirami pri kterych klesa IPC vyprodat sklady
-zajistit si sve nenazrane trzby na ktere si zvykl a nehodla od nich vubec upustit
-nanutit lidem ze je to Limited model coz neni a proto bude mit umele vyssi cenu

Kdyz soucasny 9900K zere ve spicce 210W tak 9900KS u ktereho se zvedlo TDP ze 95 na 127W(!) bude zrat 240W, dale rychlost operacnich pameti se vubec nezvedla coz jenom podtrhuje muj nazor ze jde o narychlo vydanou(splacanou) vec vuci Ryzen-u 7 3800X, integrovany radic pameti totiz nebyl vubec oficialne otestovan a nasledne zpristupnen v roli XMP profilu na neco jako 3200MHz coz by zajemci zarucilo dalsi % vykonu navic, na zaver dodam ze potom co udelal Intel jak se soucasnou HEDT radou tak tou budouci, ze v ni slevnil portfolio o 50 - 55% s tim ze ty produkty sou stale silne derave a novy 18 jaderny Cascade Lake - X nedokaze konkurovat 16 jadru Ryzen 9 3950X ktere je tu za dvermi, by si kupoval novy procesor od Intel-u jenom ukazkovy blazen, Intel dnes proste nema proti Zen-u 2 od AMD nic konkurence schopneho a tak mota lidem hlavy vecmi jako LE modely, co se tyce ceny tak 9900KS by vic jak 440€ stat nemel co se ale vubec nestane a vidim to prave o +110€ draz na 550€, jenomze za 570€ mam uz Ryzen 9 3900X(i s kvalitnim OEM chladicem) coz je dvanactijadro a s dobrym boardem da multi-core boost 4,4GHz, 12 jader je proste vic nez 8 jader a k tomu deravych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

netrep, precitaj si obra na pctuningu aj vsetky rezencie o cpu za posl. 2-3 roky

- 95W 9900K NEZERE 210W, ale 140W (pri tovarenskych 4,7 ghz all-core boost), tych 210W je nejaky blby 3-pismenkovy limit v BIOSe, proste len napis

- 127W 9900KS zere "iba" 160W (pri all-core 5,0 ghz boost), t.j. narast je relativne maly, potvrdzuje to uplne logicky domnenku o vyberovych cipoch, kedze klasicke 9900K pri 5,0 ghz all-core boost su medzi 160W a 200W podla kvality kremika

- preco by sa mala menit nejaka podporovana rychlost pamati, ked sa jedna iba o upravene vyberove kusy 9900K? to neni nejaky novy refresh

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problem bude v tom, ze veris Obrovi, ktery vysledek jen odhaduje(nema to jak zmerit) a navic silne strani svym oblibenym znackam ;)
- ale je fakt ze pri hrani nebo v beznem nasazeni ty hodnoty budou vyrazne nizsi takze max spotreba muze nechat vetsinu lidi naprosto v klidu...ale i tak 9900K kdyz ji zatizis na 80-100% si papne kolem 200 W (bez OC)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to uz su luda fakt tak blbi alebo ano

ked pise ze to odmeral watt-metrom a bol schopny sa rozdielmi dopracovat k spotrebe samotneho cpu, preco by som mu nemal verit

pre kristabvoha tu sa bavime o tom ze niekto meral wattmetrom a nie o plochej zemi

vecne pisem o intel-idiotizme, ale amd-fanatizmus tiez zacina poriadne rast

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože ač používa HW/SW metodiku, tak je stále "by voko" (a jestli má pořád stále ten "kvalitní" zásuvkový měřák jako dříve, tak potěš koště) a když zahraničním redakcím s profesionálním a kalibrovaným vybavením vychází jiné výsledky, tak Obrovi se v tomhle směru moc věřit nedá, ale jako orientační přehled dobré ;)
btw aktuálně v ČR není snad nikdo kdo by takové testy dělal korektně(chápu je to o tom mít finance a kvalifikované profíky mezi redaktory a ti co tomu rozumí to nebudou dělat levně) .. trochu kritického myšlení by ti neuškodilo a ne vyplácaně tleskat nad tím, že ti Obr něco napíše ;)
>> Obr se už jako odborník několikrát sám odvařil, tak ho tolik nesleduji, ale třebas když měl na Voltu, tak možná koupil i lepší vybavení a něco si dostudoval ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je na zimu lepsie?elektricky radiator alebo tento intel samovar?vzhladom na vstupnu investiciu by ten radiator bol lepsi ale v tych nakladoch je asi lepsi na vykurovanie 250w odber na CPU,takze 500 dolarova investicia sa moze po par rokoch vratit...alebo co taky radiator s cpu intel?to by mohlo byt zaujimave ak by to predavali ako taky bundle balíček

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale jednojadrovy vykon maji tyto Intely (Core ix) lepsi nez AMD. Takze pro software co nepracuje s GPU lepsi volba ne? Ne kazdy hraje PC hry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.