Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 5GHz Core i9-9900KS vyjde v říjnu

Redmarx, vhodný kandidát pro nákup nebo ještě počkáte?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pro me je 16 vlaken zbytecnych, to ve hrach nevyuziju. Chapu, ze Intel chce prodat, ale ja to kupovat na hry teda nebudu.
Osobne mi na hrani nejlepe vychazi i7-9700KF, ktery navdavkem neobsahuje nektere chyby, protoze tam neni HT.
Nicmene kupovat ho uplne hned nebudu a jeste pockam. Duvodem je to, ze jsem jeste v zadne hre nedokazal vytizit ani i7-6700 na 99%. Hraju totiz na 2560x1440 se zapnutym VSyncem na 60Hz(FPS) s grafickou kartou GTX1080.
Momentalne nemam vzhledem k dobre grafice ani motivaci si porizovat lepsi, myslim teda, ze co se tyka grafiky, tak pockam na vydani RTX3070 nebo pripadne na RX5800, ktere asi budou uz adekvatnim upgradem ke stavajici grafice.
Proto nespecham ani s procesorem, leda ze by doslo k nejake vyznamne sleve toho i7-9700K, tak bych potom asi mohl zareagovat a koupit novou desku a procesor hned, finance by byly.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pred pol rokom aj u mňa bol favorit 9700K, ale bol som zvedavi na AMD a po 10 dnovych problemoch s kompatibilnim biosom na B450 s 3700K len tak tak že som nevymenil dosku a CPU za 9700K, napokon som to vyriešil s X570 doskou. Pravda je že procesor asi tak ovplivňuje vykon v hrach ako rychlosť RAM, dopad cca par%. Proste poriadna GPU je poriadna GPU a až tak nezaleži čim ju krmime :)
Mňa AMD ukecalo cenou / spotrebou a vykonom. Cena 8000Kč je lepšia ako 14 000Kč spotreba v plnej zaťaži 80W bežne kolo 4W je lepšie ako 180W bez OC u 9900K a vykon skoro totožny.
Ešte mi treba poriešiť GPU ale tu som zvedavi na Nvidiu a 7nm EUV a ani AMD s 4600 jadrami (5800) na EUV nemusi biť marna GPU

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kedy si sa narodil? Hodžovsko-hattalovská jazyková reforma prebehla pred 168 rokmi. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wtf to si vyguglim. ))) Každopádně meké i uškodí míň a líp se schová ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skylake ani KabyLake i7 nemá moc smysl měnit, pokud jde o herní výkon. Pro nový poíčtač s grafikou jako je GTX1080 bych jednoznačně bral Ryzen 5 2600. 3600 bych asi na hraní nekupoval ani k 2070/2080. Až k 2080Ti by se hodil 3600. Jinak má 3600 proti 2600 špatný poměr cena/výkon, nabídne jen 15% výkonu navíc, ale za víc jak 50 příplatek

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Otazne je či tych par % vykonu navyše oproti 3700X stoji za 28 000Kč a spotreba 250W
Skôr konkurencia Ryzenu je i9 9900K bez intefrovanej GPU za 11 000Kč

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

K té KS nebude třeba taktovací deska, bude to mít 5GHz all core boost by default. A cenu bych neviděl nijak tragicky, počítám že bude podobná aktuálním cenám.

Bez integrované grafiky ale může i9 ztrácet v některých produktivních činnostech, kde člověk používá quicksync. Tam by to byla obrovská degradace výkonu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy nesmysl ... taktovaci deska ... k te 9900KS bude potreba kvalitni deska, protoze kaskada co to zvladne krmit musi byt masivni .. takze premyslet trosku ... protoze defakto kazda deska je taktovaci co uz ma dobrou kaskadu ale chapu, ze Intel dela i desky kde je taktovani zakazano, ale to jsou vetsinou low end desky kde se pak setri prave na kaskade a tak ...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

S tím tvým quicksync nikdy nevím, jestli trollíš nebo tomu fakt věříš. Možná sem ty moudra píšeš taky quicksyncem...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Quicksync může opravdu masivně urychlit kompresi videa tam kde je podporován, jako v Adobe Premiere...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jsem QuickSync s Kaby Lake R grafikou a pro 'nizke bitraty je to stale nevyhovujici. Treba u ULV CPU, kde mas jen 4C8T muze byt to pouziti pro urcity ucel ok a urcite bude o poznani rychlejsi nez CPU. Ale porad plati, ze kvalita/velikost souboru je oproto CPU encodingu mizerna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ty a osm dalsich trollu jen nevite, ze se to bezne v praxi pouziva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat, ze to by jsi napred musel definovat co je to 'praxe'. Pokud myslis nejaky 40Mb stream, jasne, ze nejspis nebude problem pouzit quickSync. Delej se 4Mb streamem a uvidis, proc se quicksync nepouziva. Druha vec je, ze pokud nehledis moc na kvalitu v nizsich bitratech, tak ve srovnani s 8C pri podobnem vystupu, toho casu zase taky uz moc neusetris. S QuickSyncem si cas od casu pro enkodovani pohraju..a stejne vzdycky vzhledem ke kvalite/velikosti souboru skoncim u CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim jak v jiných sw, ale v Adobe Premiere už lze několik let použít integrovanou grafiku v intelech na "předžvejkání" obrazu pro sw enkoder. Nebo alespoň tak jsem to pochopil. S jinou grafikou to asi nejde a nefunguje to jako nvenc, že by výstup měl zbytečně velký bitrate, nebo to bylo hnusný. Jen to zrychluje proces.
http://www.focuspulling.com/cc2018/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Premieru nepouzivam a ani ji moc neznam, takze k vyuziti QuickSync v jejim konretnim pripade, nemuzu delat zavery. Osobne si myslim, ze pokud se pouziva pro finalni enkoding, tak to bude stejne, jako v jinych programech. Odkaz, ktery si daval, tak po precteni neindikuje neco jineho. Tudiz pro nizsi bitraty, pomer velikost souboru/kvalita se to nehodi.
Kdysi jsem pouzival chvili jeji orezanou verzi, ale to je uz spousta let :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazne je taky, jak dlouho to udrzi ten 8jadrovy boost.

Co se pise v clanku:

"který s odřenýma ušima dosáhl jednojádrového boostu 3,8 GHz, napadlo, že za čtyři roky ze 14 nm vyždíme 5GHz osmijádrový boost"

... zni jako uzasny pokrok, do chvile nez si clovek uvedomi, ze ten jednojadrovy boost to hrave udrzi trvale a bez prekroceni TDP, kdezto ten 8jadrovy boost to udrzi tak 5 vterin.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A komu tím prospějete?? :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD to může zabalit, nemá žádné 5GHz CPU a tím pádem nemá šanci cokoliv prodat.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznačně souhlasím, vůbec nechápu kdo by to za téhle situace kupoval. K tomu ještě to zmršené turbo. No vidím to na návrat do doby stavebních strojů.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ojej. Kdo ze to dal LPK minus? Sarkasticky komentar vyse, na ktery reaguje, dostal plusy. Pricemz ten od LPK je ocividne take ironie.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ironie na druhou se už těžko rozeznává. Ale zajímalo by mě, při jakých konstelacích hvězd a přízemního tekutého dusíku, tento továrně přetaktovaný produkt pojede 5GHz na všech jádrech s běžným chladičem, jak tvrdí Intel. Ale musím uznat, že 5GHz na letácích s mimozemšťanem se bude těžko překonávat. Ty hvězdičky a poznámky pod čarou tolik lidí nečte. Jinak výkon je to pěkný. Jen ta cena, dostupnost a chlazení bude menší problém.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Však počkej, on to Obr zanalyzuje a ukáže ti, jak to krásně boostuje. Nebo pomlčí noo, to podle výsledku ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já budu jen rád, když to bude rychlejší než stejnějádrové AMD. A bez bezpečnostních chyb. Protože AMD pak zabere zase o něco více. A pak Intel. A pak AMD....

Tak jak to má být :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel může pořád vytáhnout ten chiller co měli na prezentaci, přece ho nekoupili jen na jednu předváděčku ;D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že to byl předprodukční vzorek, který teď bude běžně balen ke každému CPU. Nová cenová politika vyplývající z prezentací výhodnosti CPU je jasně daná. Bude to vázaný prodej, kde procesor bude výrazně levnější (aby jim seděla tabulka) a chladič bude stát jako městské auto. Teď jen doufat, že udělají bundle pro domácí kutily bez chladiče.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jako, že by to bylo boxované? Pak by bylo doručení jenom po domovní dveře a nebo za příplatek by to instalatéři/stěhováci dotáhli na místo a zapojili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On nepojede na 5GHz, on pojede "AŽ" na 5GHz...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> pojede 5GHz na všech jádrech

Ale pojede, zadny problem.... odhadem tak 150 milisekund, pak to bude pul minuty rozdejchavat :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to ještě přijde speciální model pro české milovníky intelu: i9-9900KSČ

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jo, modří rudým :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A pro basketbalové američany i9-9900KFC

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Co mají smažený kuřata s baketem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S baketem vůbec nic. S basketbalem podobné klišé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no I9 9900KFC budu sluzit ako tepelny zdroj pre fritaky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jasne, burzoazni vykoristovatel Intel, kterej si da za procesor "Keep Spending" bude modlou pro ceske komouse a neomarxisty :))) tak urcite...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně. Navíc na úrovni architektury ji chybí spectre a meltdown.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jako to je kazdymu profikovi jasny, proto tak masivni propaganda na to jak lidi kupuji AMD, nektery shopy dokonce zverejnuji falesne statistiky jak prodavaji AMD za lepsi nakupni ceny ... sranda byla jak slo AMD do obchodu, jak nahnali ten dav lidi od obchodaku naproti a vyfotili je jako, ze cekaji ve fronte na AMD, jsem se moc bavil :D nebo to jak maji vysokou vyteznost .. haha, nestihaji ani pro ty hlupce co jim skoci na lep zasobovat, tak jim prodavaji sunty co ani nemaji vykon ... doufam, ze Intel pro poradny chlapy udela i to 10 jadro na 5GHz vsechna pristi rok, protoze hrubou silu nenahradi nic ;D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Falošné štatistiky? Oh, maj gát. To snáď nemôžeš myslieť vážne. Nikto taký zaslepený byť nemôže (okrem dvoch skalných). AMD má falošné štatistiky, ale Intel má reálne TDP, že? Alebo tam klamstvo nevadí? Plus spochybňovanie testov a vnucovanie toho svojho, kde je Intel trošku nad AMD (ich test = ten jediný správny??)? Nikto súdny nemôže tvrdiť, že správne výsledky sú len tie jeho. Už z princípu takéto meranie nemôže byť nezávislé (každý chce svoj produkt ukázať v lepšom svetle). Alebo podľa Teba čo robí Intel = vždy OK a čo robí AMD = vždy klamstvo?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Trololo od Mittara ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nj, uz to tak je :) ja to daval jako reakci do vlakna, akorat to vypada, ze se to ulozilo jako novy prispevek, asi tim, ze jsem se mezi tim prihlasoval a automaticky me to hodilo na konec diskuze, takze to muze trosku mast :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš 10c s 5 GHz s papierovým TDP 35 W pri 1 GHz base clock, reálne to zožerie 250 W? A ako chladič sa bude doporučovať Kraken X72?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pro poradny chlapy" tim myslite honice 500 FPS v rozliseni 640x480 na RTX 2080-TI? :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jj poradny chlap vyhoni poradny fps a k tomu potrebuje poradnej hardware :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja reagoval na Karase Svorku :D asi jsem tam mel dat vice smajliku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne... mrknuti na konci asi nestaci :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dodatečně ti tam bylo vraženo +1 ;D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mittar:
No jako ironie dobrý, jen trochu suchý..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aké to bude mať reálne TDP? Chladí to aspoň Grandis? A mohol to pomenovať ako i9-9900EE.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

5 GHz je tady s námi pěkně dlouho, by mě zajímalo, jestli je to náhoda nebo to má nějaké fyzikální opodstatnění (náboj potřebný k překlopení hradla při té velikosti a napětí krát počet hradel, pokojová teplota, ztrátové teplo na plochu...) Jakože proč zrovna 5....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, ma to fyzikalni opodstatneni :) kdyby nebylo, tak uz jsou procesory na 10+ :) 14-32nm tech 5GHz v podani Intelu davalo, 28nm v podobe AMD taky, ale jak se to zmensuje, tak je potreba kvuli elektromigraci snizovat napeti a pak to nejde tak vytocit ... kdyz se ale zvedne a nm jsou mensi, treba tech 7nm tak se to proste zacne rychle zahrivat a tudiz elektrony muzou volneji unikat a pruser je na strese ... cim vetsi teplo, tim vetsi problem udrzet elektrony tam kde je treba, takze ono by slo i Ryzena prasknout na 5Ghz, ale nebude to uchladitelny ... coz je duvod proc pri lepsim chlazeni se dosahuje i vyssich frekvenci. AMD klidne muze vydat cip s turbem na 5.3 ale protoze okamzite dojde k zahrati cipu, tak zacne chybovat, elektrony se nechovaji tak jak maji a mit turbo na par ns nema smysl, turbo by melo v nejlepsim pripade drzet celou dobu ... kdyby se vyresilo nejakym zpusobem jak odvezt teplo z tech cesticek kde ty elektrony litaj, tak se frekvence zvedne, resi se to ted tak, ze i na 7nm je moznost udelat buh hustejsi sit, treba grafiky ale jedou pak pomaleji, nebo ten navrh mit volnejsi, sirsi cesty pro proud a kolem nejnamahanejsich casti treba prazdny misto jez se bude ohrivat od okoli ale samo nic neprodukuje ale ma kontakt s chladicem takze pomaha svemu okoli .. jenze kazdy mm cipu neco stoji, takze se pri navrhu hodne premysli jak to udelat efektivne a vyhodne ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, to je naprosto souhlas, ale proč zrovna 5? )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn, 7 je iné magické číslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze tolik vrcholu ma pentagram :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

And then? )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maybe something else than our beloved silicone substrate. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nebo se konecne naucime pracovat s kvantovymi jevy :) akorat k tomu porad nemame ty supravodice pri pokojove teplote a podobne srandy ... do biologickych pocitacu se zatim nikdo moc nehrne, protoze od vypestovani masa k vypestovani biologickeho cipu je asi jeste velky kus cesty pred nami ... navic nevim jestli bych chtel biologicky pocitac ... pri hrani her nekdy do toho svyho mlatim a nadavam mu, nerad bych ho tim pak zabil nebo poslouchal nadavky zpatky :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"ale proč zrovna 5 ?"

Asi preto že AMD prvá vydala 5GHz procesor :D Keď vydá 6GHz tak sa limit posunie na 6 :)

Inak súčasný rekord je myslím 8,7GHz s CPU AMD FX-8370. Samozrejme chladenie dusíkom. Ono všetko nad 5GHz je problém uchladiť. Počítam že aj tento 9900KS bude potrebovať aspoň jednoduchého vodníka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nech sa vykakajú na elektróny a začnú makať na kvarkoch.....To bude fičák.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na škvarkoch?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

to už vývojari idú teraz...pokiaľ nie sú vegetariáni, čo je dnes cool in

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak misto chladice kastrolek, misto sadla pasta sedivka k tomu postavis ladu hrusku a to by bylo aby nebylo

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:DDDD , kua, já nesmím chlastat a číst páteční diskuse. :DDD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A napajet to bryndzovym urychlovacem vylucovanie...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chudák Intel se chytl do své vlastní pasti. Kdyby vydal čtyřjádro na 5,2 GHz, tak by pro něj bylo výrazně levnější, ale bohužel v jeho oblíbených (a jím schválených) benchmarcích by poráželo mnohem dražší kousky z vlastní stáje, takže nemůže. A ten trapas se spotřebou by quad taky dost zmírnil. Gamer nepotřebuje nic se spotřebou nad 150W, protože to za to nestojí a GPU je o dost důležitější.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a bude dostupnych aspon tych 9900 ks ci opat iba par kusov na testy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tažko povedať, ale budú mať upravený mikrokód a keď sa spustí cinebench automaticky vyskratuje celý počítač :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No delej si srandu, ale aby za chvili nezacala skakat varovani, spustili jste nepovolenou aplikaci, chcete pokracovat? No/Cancel :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podobnou hlášku si pamatuju z Windows 95 (OSR2?), ale už si nepamatuju o co šlo. Něco jsem instaloval stylem Next -> Next -> ... -> Finish a na konci na mne vyskočilo něco (bla bla) anglicky a tlačítka tam byly Ano/Ne/Storno, ale to Ano bylo vyšedlé :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IT Web jako hrom, provokační nadpisy článků, a v komentářích se kydá hnůj na Nvidiu a Intel, prostě špičkový web, ale o technické stránce věcí se tu člověk dozví kulový.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Není divu. Půlka je nás tu z dědiny, máme hromady hnoje a humoru (h&h, kdo má jímku místo kanalizace tak vlastní h&h&h).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To víš intel to tu nesponzoruje tak se tu píše co si lidi myslí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No kdysi v dávných dobách jsme v testu zkritizovali první Ivy Bridge a reakce cz zastoupení Intelu byla "jdete na černou listinu, šmejdi". Když jsme v testu zkritizovali první Bulldozer, reakce cz zastoupení AMD byla "tady máte exkluzivně HD7970 a zkuste najít mouchu na něm!" ... samozřejmě to trochu zveličuju, ale fakt je, že u Intelu jsme to pak X let měli se vzorky "na štíru" (a ani moje pochvalná recenze na 5960X, kterej dodnes považuju za skvělej kus křemíku, to nezměnila), zatímco AMD (případně za grafiky Sapphire) prostě vždy v Česku zastupovali pohodáři. Jestli se to za těch několik let změnilo, já samozřejmě nemohu soudit,

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju ze spis pritvrdilo. Marketing je čím dal větší špína a lži ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imho
Dle pctuningu 9900k na 5ghz dává 2150 bodů v CBR15
Včera sem nastavil 3700x na 4,3ghz a v CBR15 vyskočilo 2250 bodů ..
Nehledě na dvojnásobnou spotřebu energie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je proste lepší, keby nemal tú penalizáciu v latenciách, tak aj v hrách vyhrá

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neni divu. V recenzich se vyhradne pouziva procesor v zakladnim nastaveni. A 9900K v defaultu provozuji jen recenzenti a velmi velmi specialni jedinci.
Jedine, ceho tim Intel chce/muze dosahnout je blysknout se v recenzich a to tim, ze do zakladniho nastaveni narafici bezne OC nastaveni, ktere zvlada kazdy 9900K uz dnes.
Snad to bude za stejny peniz, protoze jinak je vyhodnejsi si poridit 9900K a pretaktovat si ho sam. Je to v biosu jeden tick-box a nic vic.
Jedinej rozdil bude mensi ztrata na Ryzeny v produktivite a u nekterych titulu lepsi 1% low fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TDP přiznaných 127W, no třeba k tomu budou rovnou balit vodníka jako kdysi AMD k FX 9xxx... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To určite :), s menším ako 280mm aio by som to ani neskúšal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

9900KS neni nic jineho nez vykrik Intel-u na Ryzen 7 3700X ktery drti jeho prodrazene, derave a po energii nenazrane 210W 9900K , 9900KS smysl jednoduse nema, bude to zrat 250W, bude to mit nadale bezpecnostni diry kuli IPC, rychlost operacnich pameti se vubec nezvysila pricem se mohla klidne posunout na 3200MHz, cili dalsi % vykonu dolu, samozrejme cena 9900KS bude exkluzivni, 9900K stoji dnes 562€, u modelu 9900KS to vidim na 650€, AMD mozna nemela ani v plane vydat 105W Ryzen 7 3800X, ted se ji bude hodit, 9900KS se minimalne vyrovna jestli ji rovnou neporazi, cena 3800X je 427€ cili bude stale o 223€ levnejsi nez 9900KS, posledni vec, za par mesicu je tu desetijadro Comet Lake, jedinym stestim 9900KS je ze si Comet Lake bude zadat novy socket, kdyby si nezadala nema 9900KS absolutne zadny smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já zůstanou věrný xeonum. AMD ma jistě lepší cenu než Xeon, ale lety proverena stabilita, kompabilita a pomalý proces stárnutí me nepřesvědčil jít ani do stejně drahých i-7 o papírové lepším výkonu. Ten je totiž opravdu jen papírový. V dlouhodobý zátěži je i-7. socka příbuzný. i9 je to same v bleděmodrem. Je to jen vohulena i-7 žádný lepší křemík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rad by som to videl az po zaplatach.....:D to je pruser ked musis na shintel serveri vypinat ht+virtualizaciu aby si bol bezpecny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.