Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová generace iMaců přinese 5k rozlišení a Radeony

ať si tu cenu nastřelí třeba do svého naleštěného pozadí, od Applu nic nechci a za ty prachy už vůbec ne :).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě by se takové 27" PC s 5K monitorem na práci (bootcamp), serfování a multimedia moc líbilo.
Každopádně těch 80+ tis je pro takové využití neúnosná hranice.

PS: 60tis. je cena samotného použitého LCD O.o

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ta cena je úplně v pohodě a je přiměřená tomu co člověk získá, ale ne v zemi, kde je průměrný příjem nižší než 1.000 Euro. Zde to má smysl jedině když ten počítač vydělává peníze a tím se zaplatí. Pro domácí nebo kancelářské použití je to pro českého člověka značně nerentabilní, když jinak žije z ruky do huby. Bohužel změna situace a podstatné zlepšení životní úrovně je v nedohlednu, na to jsme příliš pohodlný a švejkovský národ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A čím je přiměřená. Co tím získám oproti PC?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takové nepopsatelné něco, co na PC nikdy není. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi to nepopsatelné něco co mne při práci na různých verzích maců vždy tak rozčilovalo až do té doby než jsem definitivně přešel k ošklivému PC které si mohu nakonfigurovat jak uznám za vhodné. Mac není v ničem lepší. Je to jen marketing. Jsem dlouholetý uživatel obou systémů a Mac nemá vůbec nic co by mi stálo za to říci že to je funkce bez které se nedá žít. Hodně lidí ale používá mac protože se rádo staví do pozice "vyvolených". Budiž jim to přáno. Já raději na počítači za 4.000 Kč vydělávám měsíčně desítky tisíc než bych se předváděl s macem za 80.000 Kč a bojoval s tím, že neotevřu blbej soubor s příponou třeba CDR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proti PC? Copak ten iMac není také PC? Asi jste myslel co získáte proti PC s Win nebo Linuxem. Získáte perfektně designově i uživatelsky provedený počítač All in, perfektně fungující systém, kde řešíte jen to co chcete dělat, nestaráte se co zase vyvádí systém nebo co se kde zase kouslo (ale to samé funguje u Linux a Win, jen tomu musíte rozumět). Současně i naprostý laik získá perfektní uživatelský servis a velmi dobrý ekosystém Apple. Jak to bude s cenovou přiměřeností uvidíme, až to vydají. Ale třeba takový MacPro je více než přiměřený, ekvivalent jako skládačka byl dražší (dnes už asi ne, protože Apple nezlevňuje výrobky postupem času). Kdyby to Apple dělal špatně, nerostou mu prodeje, zatímco konkurenci klesají.

Ta otázka by měla znít jinak, co vás konkrétně by mělo přesvědčit aby jste si ten iMac koupil. Odpověď je "Nic, nemáte k tomu nejmenší důvod". Protože vy máte své dané potřeby, zřejmě IT rozumíte, tudíž budete mít PC na platformě Win nebo Linux s kterým budete spokojený a bude vás to stát méně peněz. Tak proč by jste měl jít do jiného řešení, které by bylo o něco dražší, navíc by vám nemuselo vůbec vyhovovat. Např. pařani co potřebují každý rok měnit grafické karty, RAM, disky, ti by z iMac vyzkočili z kůže. Počítače/ telefony/tablety/.... nejsou nic zvláštního, jsou to kusy hmoty, s nijak velkou důležitostí, takže když někdo řeší co je nejlepší na světě, má se na to dívat jako na ženské/ auta/ motorky/ jídlo .... prostě nic není nejlepší na světě. Co vyhovuje vám, nemusí vyhovovat mě a obráceně. Já třeba používám jak Win (minimálně) tak Mac (v drtivé většině) a jsem s ním naprosto spokojen, nemám potřebu to měnit a cenový rozdíl oproti Win/ Linux platformě je u mě naprosto zanedbatelný. Ten počítač je výrobní nástroj, něco jako soustruh, a to nejdůležitější je pro mě produktivita práce a spolehlivost. Za to mě zákazníci platí a případný problém dramaticky přesahuje to co bych na Win/ Linux ušetřil.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Oproti Wintel PC ziskate, ze to je Unix a teda tak ako pre Unix like OS(GNU/Linux), pre ne plati

¨Pod­ľa štú­die v UK z ro­ku 2004 sú pou­ží­va­te­lia ope­rač­ných sys­té­mov Win­dows (kaž­dé 3-4 ro­ky) nú­te­ní ku­po­vať no­vý har­dvér dvak­rát tak čas­to, ako pou­ží­va­te­lia Li­nuxu (kaž­dých 6-8 ro­kov).¨
http://www.itnews.sk/spravy/biznis/2009-04-30/c80233-10-tipov-pre-zelens...

Teda zaplatite tu sumu 2x menej casto.
Ked uvazujeme 6%p.a skladaneho uroku, tak na polovicu ceny zaplatite
1,06^3=1,19 viac
1,06^4=1,26 viac

ale budem uvazovat celu cenu, aby to bolo primerane
2/1,26= 1,587

To znamena, ze ak bude MAC s OS X (resp. Linux PC) o 58,7% drahsie ako PC s Windows, ale vydrzi 2x tolko ako PC (co vydrzi), tak pri kupe na hypoteku je cena primerana, lebo za 8 rokov zaplatite tu istu sumu, ako za dve PC-cka, teda nie je predzrazeny...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Studie z roku 2004 je poněkud zastaralá. Od nástupu C2D a zpomalení vývoje CPU se ta doba pro nutný nákup podstatně prodloužila. Navíc díky zprasenosti Visty je stále co optimalizovat, takže na stroji z roku 2007, kde Vista běžela, můžete klidně pouštět W7, W8 a zřejmě i W10 a poběží líp než ta původní Vista.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale aj pri Windows aj pri GNU/Linux sa intervaly vymeny predlzili

A ano, prave pre zmenu intervalu poklesli predaji PC, a stale klesaju

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

FreeSync funkcni?
podpora Mantle?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mantle na OS X? Vtip? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když si tam přes Bootcamp nainstaluje i Wokna, tak proč ne? Konstrukčně to je normální PC. Ma OS X asi těžko, ale to zase není vyloženě herní platforma.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A proc by to delal? :-) Kdyz se potrebuje neco resit ve Win, tak se pod Mac OS X virtualizuje, malokdo to resi pres Bootcamp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, ve virtuálu Mantle fakt ne. Ani na gamesení to moc nebude a o to v původní otázce šlo, řekl bych. :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak, co si budeme povidat, uzivatele techto zarizeni opravdu moc nehraji... :-)

A k cemu by tam meli Mantle, kdyz jsou to Intel procesory? Kvuli 3-5% narustu vykonu ve hrach?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

to jako proc?
kazdy OS se da upravit pro podporu daneho kusu HW...
Mantle asi nebude na poradu dne, ale FreeSync by tam mel byt....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na to je celkem jednoducha odpoved, protoze Apple si urcite nezavre cestu tim, ze se upise jednomu dodavateli GPU...a protoze maji svuj Metal - ano, samozrejme zatim pouze pro iOS, ale to se muze zmenit...respektive pri priblizovani Mac OS X a iOS urcite nepujde Apple cestou Metal pro iOS a Mantle pro Mac OS X - tim spis, kdyz pouzivaji Intel CPU, u kterych je prinos Mantle dost diskutabilni...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jednak je debata o iMac, tudíž monitor je součástí počítače a nemyslím že by si tam někdo něco měnil, monitor nebo grafiku, nejde to. A případný externí monitor se připojuje přes Thunderbolt k dalšímu Apple monitoru (na který již pěkně dlouho serou, víc než rok je slibovaný nový model) nebo z toho samého konektoru přes DP k nějakému dalšímu velkému monitoru, ale nevím zda zrovna toto je verze pro herní nadšence.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

FreeSync neni jen pro herni nadsence, ma i jine prinosy...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hm, nechci rýpat, ale proč by brali žravé a starší AMD čipy když jsou k mání vysoce efektivní Maxwell čipy? Ani bych se nedivil kdyby rozhodnutí po shlédnutí výsledků novinek u nVidie přehodnotili.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.