Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC očekává, že jí 5nm proces zvýší příjmy za rok 2020 až o 20 %

Z toho pohľadu je celkom zaujímavé, čo bude o 6 dní..

Upcoming Webinars

Be the first to hear the latest news from AMD, as well as get access to exclusive and unique insights into AMD products and technologies. Register for upcoming Meet the Experts webinars below.

TSMC and AMD: Leaders of the Industry
January 21, 2020

AMD and TSMC have united to supply the growing demand for 7nm technology. Join TSMC's Head of Global Marketing, Godfrey Cheng, and AMD's VP of Sales, Kevin Lensing, to gain insight on these latest innovative products.
https://www.amd.com/en/partner/meet-experts-webinars

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak musíme si na to zvykat. Ono je to vidět v pokroku, nárůstu výkonu, spotřeby a plochy čipu, aby se zachoval "mezigenerační rozdíl". Fakt jsem zvědavej, co přijde po těch "2nm" procesech a jestli se jim podaří plnit termíny.

A k TSMC, tak nějak si říkám, že intelu ubylo asi hodně zákazníků (stejně jako GF).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kam se pořád ženete? AMD teď to pozvolné a plynulé tempo 14+++ poškodilo no tak teď se krutě narazí do zdi :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se nikam neženu, za AMD jsem samozřejmě moc rád, ale proti tomu vichru před 10 lety a více, je to "slabota", to snad uzná každej :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel má problém s výrobou a nikoliv s vývojem architektur:

- Ice Lake je rychlejší o 10% na stejné frekvenci než Zen2
- Tiger/Rocket bude o dalších 5-8% , takže celkově nějakých 16-19%
- Golden Cove bude +20% skok, takže celkově 39-42%

Pokud Zen3 bude jen nějakých +17% pak bude sotva stačit na Tiger/Rocket. A pokud Intel vydá Golden Cove na 10++nm jako Alder Lake už příští rok, což může udělat tak jako u Rocket Lake, tak Zen4 bude mít problém. Intel bych rozhodně nepodceňoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšu někde, že intel má problém s vývojem? Psal jsem že intelu utíkají zákazníci, což je logické, když má problém s výrobou. Co na tom není jasného?
Xilinx si nechal vyrábět IO u intelu, stejně jako spousta dalších výrobců "HW", kteří využívali "ještě donedávna" tech leadera ve výrobě/vývoji polovodičů. Takže teď už to musí být jasné snad i naprosto nechápavému a neorientujícího se jedince. K tomu jsem ještě zmiňoval, že i GloFo utíkají zákazníci, protože tam také zamrzli a navíc smetli ze stolu vývoj (krom drobné evoluce v podobě 12nm procesu).

K samotnému intelu z pohledu vývoje. Ice Lake známé a víme, že zas tak dobré IPC nemá a hlavně, 10nm proces intelu má problém dosahovat vyšších frekvencí, čili plichta. Rocket Lake pokud vím, bude pořád plichta, protože ten se nepodívá na 7nm, takže i kdyby měl nakrásně lepší IPC, stejně to nijak moc nepomůže. Rocket Lake pro mobil bude sice 7nm, ale tam víme, že zase bude mít i nízkej počet jader, takže pořád plichta, navíc stále problémy s frekvencí a bonus navíc, je to zatím dost papírovej produkt, stále nevíme, jaká bude realita.

Golden cove je zatím naprosto nejasný produkt, o kterém nevíme skoro nic, z čeho by se dalo něco vyvěštit, jinak by to už někdo jinej vyvěštil a plácnul do éteru (ne, nepočítám komentář franty z horní dolní). Navíc golden cove je, pokud to dobře chápu, architektura jader, nikoli už konkrétní "generace", tedy naše známé jezera.

Ostatně, stačí se zamyslet. Kdyby měl alespoň něco k dispozici, tak by to musel mít ve vývoji už před roky a mohl to implementovat už dávno. Nestalo se, takže to zřejmě taková pecka nebude a vlhký sen pár nerdů se možná rozplyne. Může nás intel překvapit, asi může, prachy na to má, ale je zjevné, že je minimálně ve výrobě hodně pozadu a tasemnice obě firmy zřejmě neuživí (a samsung je taktéž lehce pozadu proti tsmc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemínil jsem to jako kritiku, takže nechápu tu hysterickou ublíženeckou reakci, nýbrž v dobrém jako že nás čekají velmi zajímavé roky velkých vývojových skoků. A to jak ze strany AMD (IMHO Zen3 opravdu může překvapit větším IPC než těch 17%) tak i ze strany Intelu (přece jen tam je od roku 2018 Jim Keller).

Co se týče Golden Cove tak toho moc nevíme kromě toho že Keller naznačil že tak jak je Ice Lake masivně hluboký (mluvil o 800 instrukcích velkém okně) to bude něco pro změnu mnohem širšího.

Interpretovat se to různě, ale podle mne Keller naznačil že dosáhli maxima rentability co se týče hloubky OoO a je třeba jít masivně do šířky což je asi nekomplikovanější směr vývoje. A protože Keller přišel z Applu kde už od roku 2017 mají jádro se 6xALU, tak se dá očekávat že reakce Intelu bude asi ještě něco širšího než CPU v telefonu (zejména masivnější FPU pro vědecké výpočty).

Mmchdm současná Applí A13 je o brutálních 82% rychlejší v IPC jak 9900K, a poráží při pouhých 2.6 GHz nejrychlejší Ryzen 3950X na jeho 4.7 Ghz, přičemž na 5GHz 9900K chybí je kousek. Není se čemu divit, trh mobilních telefonů je 7x větší než všechny servery dohromady a Apple z něj má 80% zisků takže má pětkrát větší výdělky než Intel a AMD dohromady.

Pro nevěřící Tomáše porovnání Ryzenu a Applu zde :)
https://images.anandtech.com/doci/15207/SPEC2006_S865.png
https://www.anandtech.com/show/15207/the-snapdragon-865-performance-prev...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se to prostě nedá srovnávat. Na intel jsem zvědavej, ale vzhledem k tomu že je dlouho ticho a utíkají jim zisky/zákazníci, tak jsem zatím spíše pesimistou.

Vzhledem k výdajům se mi i celkem hodí, že Zen3 bude koncem roku. Mám tu stále intel WS a nahradit by to chtělo. O cenotvorbě jsem si myslel už tehdy své, takže jsem za současný stav rád, ale jisté je, že pokud by setrval příliš dlouho, měli bychom opačný extrém, ve smyslu monopolu druhé firmy, a to taky není dobře.

O tempu HW snad nelze pochybovat, že bude pomalejší. Z čeho mám ale zásadní obavy, je směr desktopu/IT a hlavně, softwaru. Možná jsem konzerva, možná jsem hodně proti proudu, ale současný směr se mi nelíbí a trápí mě víc, než "HW nuda" před Zenem :) (a ono to jde ruku v ruce, třeba s úžasným okenním schedulerem).

A "obrana" byla asi vzhledem k tomu, jak se někteří v jiném vláknu snaží podsouvat jednoznačné nesmysly. Asi jsem už nakažen :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každej tady není hater. Jsou tu i slušní týpci co si nemusí masírovat ego virtuální agresivitou v žabomyších válkách :)

No jo, ale s tím Zenem 3 to máš tak. Koupíš letos Zen3 a pár měsíců po něm přijde jeden z největších skoků ve výkonu za posledních 10 let - Intelí Golden Cove AKA Alder Lake AKA posun od současných 4xALU na 6xALU. Ono to může být i 30% skok, přece jen Apple ukazuje že tam někde leží obrovských 82% IPC oproti Coffie Lake 9900K. Tiger Lake to sice zmenší o 19% ale pořád tam je masivních 63% IPC navrch. Kdybych už neprovozoval desku s X570 nachystanou na Zen3 tak se asi vyplatí počkat na srovnání s Goldenem. Asi to udělám tak že počkám až Intel vydá Goldena a koupím Zen 3 16-ti jádro za čtvrtinu původní ceny a dám to děckám na hraní :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to logické, protože závislost mezi zlepšením parametrů a náklady není lineární, ale exponenciální.

Tzn. každé další zlepšení je pořád dražší a dražší.
(Což je dané tím, že levné a efektivní metody vylepšení se obvykle použijí jako první, takže pokud chcete ještě lepší parametry, zbývají už jen dražší a méně efektivní metody.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že ten váš nadpis je trochu nešťastným překladem. TSMC očekává, že se jí letošní příjmy zvýší až o 20 %. Určitý podíl na tom bude mít i 5nm proces. Rozhodně v tom vámi odkazovaném článku není napsáno, že 5nm proces zvýší TSMC příjmy až o 20 %.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak prichadza do vyrobi Nvidia s 7nm+ čipmi a ta so svojim 80% podielom samostatnich GPU nieje malim odberatelom čipov. Preto tych 20% +

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

lolooool.. nVidie neni ani v petce nejvetsich zakazniku 7nm linek tsmc.. ((: sni si dal..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kdo myslíš že je v pětce největších odběratelů, Diit?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kdybys pouzil google, moh sis odpustit ty trapny poznamky.. ted je top-5 apple, hisilicon, qualcomm, amd a mediatek a od pololeti to bude amd, hisilicon, qualcom, mediatek a apple v tomle poradi.. tsmc ma 7nm kapacity az do konce roku rozebrany..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Looking ahead, the company is expecting 2020 to be a banner year with a 15-20% growth in revenue forecasted on the back of a new 5nm process node and the mass adoption of 5G devices.
Me ten nadpis přijde s ohledem na original korektní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych měl přeložit volně to, co se píše v originále, znělo by to: Společnost očekává letos o 15 až 20 procent vyšší příjmy, na čemž se podepíší mimo jiné i 5nm proces a větší výroba 5G zařízení.
Nadpis naopak říká, že za až 20% nárůst příjmů může 5nm proces.
Jestli v tom nevidíte ten obrovský rozdíl, tak musím poblahopřát autorovi k tomu, jak dokáže odhadnout své čtenáře a přizpůsobit se jim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma 7nm a Intel dokaze byt temer skoro stejne vykonny, jen za cenu mirne vyssi spotreby na 14nm procesu. Z toho plyne, ze s kazdym dalsim procesem bude prinos pro uzivatele nizsi.
Podobne NVidia se se zmensovanim nikam nezene, protoze prinosy jsou pro ne vyslovene sporne.

Z tohoto pohledu si myslim, ze bude rust vyznam kvality navrhu na ukor procesu. nebo-li pokud navrhne AMD Zen 4 nebo Zen 5 stejne nebo jeste lepe nez soucasny Zen a Zen 2, tak se myslim nema vubec kam hnat a klido to muze nechat na 7nm.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak Nvidia nieje AMD to že sa vykašlala na 7nm vyrobny proces je spôsobene konkurenciou, Nvidia i s 16nm procesom hravo a bez menšich problemov konkuruje 7nm čipom od AMD a udržala si 80% podiel samostatnych GPU. Lenže tento rok Nvidia prechadza na 7nm+ preto nvidia tvrdi že terajšie svoje GPU pošle do koša lebo nove su o 50% vykonom niekde inde. Preto už len dopredava Nvidia GPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, to jo, ale Pascal byl 16nm, Turing 12nm, sice pravda, ze to byla spis hodne vyladena 16ka. Rozdil mezitim smesny. Spis se dal pricist rozvoji architektury nez lepsimu procesu. Ted mozna skokem na 7nm pridaji i na architekture i na procesu, takze dohromady to uz muze byt hodne znat.
A dost mozna je to naposledy na dlouhou dobu, protoze 7nm, 7nm+, 6nm, 5nm, 3nm, tady uz se bude postupovat po kruckach a pokud nemaji v klobouku nejake vyznamne rozvoje architektury a nikdo nic nevymysli, tak klidne muze nastat situace, ze co nova rada grafik to +10% vykonu maximalne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys alespon tak nefalsovane nelhal. O co ti jde, vzdyt jsou ty tve lzi snadno vyvratitelne za 7s na google.

Intel nema ani omylem "mirne vyssi spotrebu". Intel a jeho udavane TDP jsou ze zeme jednorozcu, stejne tak validni. Intel dokaze jakz tak "mirne vyssi spotrebu" mit v totalnim low-endu. Jakmile ale roste pocet jader, boost a hlavne boost vicejadrovy, Intel to zene do stratosfery.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel mozna sve tovarny od-proda TSMC aby konecne mohl najet na vlak novych vyrobnich procesu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co by delalo TSMC se strojovym parkem pripravenym na 14nm? Nez to prestavovat, postavi si radeji novou tovarnu na zelene louce. :-)

Apropo, pamatuju se spravne, ze u AMD fanousku to nebylo tak davno, co bylo TSMC hned druhe zlo za Intelem?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no to si pamatujes blbe, protoze celej rok nV-fans v diskuzich onanovali nad tim jak nVidie bude pouzivat prvotridni 7nm euv proces samsungu a na amd zbude jenom tsmc, dokud Jensen neprohlasil, ze vestinu 7nm cipu bude delat u tsmc, protoze je lepsi.. (((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Slysim prvne, nevim kam na to chodis. Asi nejake deti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia Will Team Up With Samsung For 7nm GPU Technology
https://www.extremetech.com/gaming/294441-nvidia-will-team-up-with-samsu...

Big win for Samsung as NVIDIA picks its 7nm process for next-gen GPU
https://www.sammobile.com/news/win-samsung-nvidia-7nm-process-next-gen-gpu/

Nvidia to adopt Samsung 7nm EUV process in next-gen GPU production
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/bx4fiw/nvidia_to_adopt_samsung_...

NVIDIA moves to Samsung EUV 7nm from TSMC for 1H2020 GPU launch
https://linustechtips.com/main/topic/1110702-nvidia-moves-to-samsung-euv...

[Leak} Nvidia Ampere GPU launching 2020 to be based on Samsung 7nm
https://adoredtv.com/community/hardware-forum-hardware-forum/leak-nvidia...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ty si ešte toho veľa nepočul. Ale ani netreba, chujovín vyprodukuješ aj sám dosť.....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdo by čekal před 5ti lety, že tajvan slibotechna kompany předežene intel? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

svatá pravda. Byly časy kdy TSMC nebyla o moc větší slibotechna než současný Intel. Jejich 130, 90 i 55 um procesy a sliby tehdejšího CEO měly tragická zpoždění

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto je predcasne zatracovat i Intel, klidne se muze stat, ze muj dalsi pocitac bude zase od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.