Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 65W Ryzen 7 PRO 4750G dosahuje 92 % výkonu 125W Core i7-10700K

pre intel-idiotov su vsetky brutalne lepsie parametre a pomery parametrov absolutne irelevantne

zavada: nema to napis "intel"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Svého času se k tomu dávala samolepka "Intel outside", takže nápis intel tam vlastně byl....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už tu chybí jen názor, že ten Intel je o 8% rychlejší a tedy pro někoho, koho nezajímá nic jiného SE VYPLATÍ!!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

o 8% rychlejsie ma intel len cpu
gpu cast je nasobne pomalsia,takze uz v podstate tvrdenie ze intel je o 8% rychlejsi, je zavadzajuce :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

až na no, ze 125W Intel je v CPU výkone o 8,7% lepší
1/0,92 > 0,08...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když podělím 1 číslem meněím než jedna, tak dostanu číslo nejenom větší než 0,08 ale navíc vždy větší než 1...
V SC je o 9,2% rychlejší i7 v MC rovněž tak a v gpu pak o dvě generace pomalejší.Vyjádřeno naopak, ten APU od amd je jen o 8,4% pomaleší v CPU části než ten intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

áno malo tam byť >1,08

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a mě se zase líbí, že intelích 8% navíc je zanedbatelné, ale že o 8% výkonější 5700xt vs 2060S je rozdíl, který by se každý měl každý zvážit při koupit 2060S je smutný, že má nvidie lepší sadu fičur + o 50W menší spotřebu je vlastně jedno

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je pěkné si vybrat jeden parametr, ve kterém je nejmenší rozdíl, bagatelizovat ho a zcela ignorovat ostatní parametry, ve kterých je rozdíl obrovský a navíc v opačném směru.

Pro řadu lidí může být výhodnější přijít o 8 % procesorového výkonu, když tím získají ~200 % grafického výkonu, téměř poloviční TDP a ještě ušetří přes $100 za procesor a další peníze za chladič, který Intel nepřikládá, kdežto AMD ano.

Pokud jde o srovnání GeForce RTX 2060 Super s Radeonem RX 5700 XT, tak je sice pravda, že Radeon je o 9 % rychlejší, ale jednak se nedá říct, že by GeForce měla poloviční spotřebu, nebo byla v nějakých hrách 3× rychlejší a ani není o více než $100 levnější. Krom toho rozdíl ve spotřebě není 50 wattů, ale podle recenze ComputerBase je rozdíl ve spotřebě celé sestavy(!) 36 wattů.

No a nakonec, pokud někdo trvá na tom, že rozdíl 9 % výkonu je zanedbatelný, ale přitom zcela ignoruje fakt, že existuje Radeon RX 5700, který je o ještě zanedbatelnější 3 % pomalejší než GeForce RTX 2060 Super (a přitom o ~500 Kč levnější a se stejnou spotřebou), pak si o tom lze myslet leccos.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Bingo ;)

Ja jsem jeste dost zvedavy na vykon ve hrach. Zatim vypada, ze lepsi kousky budou schopny 4,6+ all core OC. Tohle spolu s 4200-4400 pametma a IF na 2100-2200 OC by mohlo mit zajimave vysledky, jeste pred prichodem Zen3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bavil jsem se o procesorovém výkonu, to že nové apu bude fakt dobré nepochybuji

pokud dobře koukám tak podle vaší recenze je rozdíl spotřeby celé sestavy 80W, TDP rozdíl je 50W což je nějakých 33% což taky není málo

schválně jsem se bavil o 5700XT, která se ve vaší recenzi 2060S zmiňovala jako dobrá alternativa

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to jestli člověk chce/potřebuje ten feature set NV. 5700XT je v podstatě jediná zajímavá grafika AMD a to především kvůli poměru cena/výkon, kdyby šla na trh za původní ohlášenou cenu 450 dolarů, byla méně zajímavá, rozdíl 50 dolarů proti 2070S už je poměrně bezvýznamný. Pro ty kteří chtějí streamovat nebo chtějí RT je stejně NV správná volba i přes vyšší cenovku nebo nižší výkon se stejnou cenou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nu, ale šaškovat s GSync Compatible... Radši prostě rovnou Freesync (resp. ASync) a hotovo. To divadlo nVidie...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jako že nejde streamovat na AMD kartách? Co se všechno člověk nedozví za bláboly...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neměli byste škrtnout i to 7.7. ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj 2700X zastarává rychleji než kterýkoliv Intel.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A co si představujete pod takymto absurdním pojmom "zastarává"?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zastarávanie znamená, že výrobca dodá na trh výrazne lepší výrobok novej generácie

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

co sa u intelu uz velmi daaaavno nestalo :), ak si odmyslime to trapne a dychtive planovanie pridavania a pridavanie dvoch jadier z nebeskeho jazera pre desktop (4C-6C-8C-10C) a totalne zalostnu stagnaciu v HEDT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně si ten intel drží cenu. Na ebay lidi za staré intely platí to co za nové AMD. U AMD jsou na tom nejhůře majitelné Zenů, když někdo koupil 1800X za 15 tisíc nebo 1700X za 12 tísíc, za kolik ho dnes fakticky prodá? Kdo dal ve stejnou dobou 10 tisíc za i7 za ni dostane víc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A to co píšeš považuješ za plus? Ale souhlasím, AMD je zlá firma když si dovolí vydávat nové a rychlejší CPU za přijatelný peníz a tím devalvovat ceny starších CPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dokažte to - obratem Vám hned prodám svůj I7 6700. A bude mi stačit tolik, abych si mohl pořídit 3300X

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdo dal ve stejnou dobou 10 tisíc za i7 za ni dostane víc."
.. a neni na tom neco spatne majore Gagarine? :) Kdyz pominu fakt, ze kdo si koupil neco jako 1700x/1800x a nema to ciste na honeni FPS, tak je vykononstne porad za vodou oproti predrazenym kramu jako byl 7770 nebo 7700k, ktere se vyjma hrani hodi uz jen na kancelarinu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jeden důvod to má - pokud chcu udělat upgrade CPU na AM4, tak mám na výběr buď bazar nebo nový procák (takže 1800X prostě musí být pod cenou nové 3600). U Intelu "díky" nekompatibilitě mezi sockety jsem omezený na bazar (a nebo komplet přestavět PC)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jup :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plati? Kecy v kleci. Len to tam visi.... Prajem dobre rano po zobudeni z vasho sna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na aerosalón do Anglie vyslalo tehdejší Československo nejlepší letadlo, jaké bylo k dispozici, Čmeláka. Pilot přistál za tmy na letišti, kde se aerosalón konal, a aby mu ten poklad techniky nikdo neukradl, chtěl ho k něčemu zamknout řetězem. Zamkne ho za americkou F16. Další den stíhačka roluje po ranveji a startuje. Najednou za sebou vidí českého čmeláka a hlásí věži: "Letí za mnou české letadlo!" - "Jak je to možné?" ptají se na věži, "zvyšte rychlost!" - "Zvyšuji na Mach 1, měním geometrii křídel, český letoun pořád za mnou." - "To není možné, nenechte je vyhrát. Zvyšte rychlost!" - "O.K. Měním geometrii křídel podruhé, dosahuji nadzvukové rychlosti Mach 1,5, Čmelák se stále drží..." - "Sakra, to musíte dokázat, zvyšte rychlost na maximum!" - "Letím maximální rychlostí Mach 2, měním potřetí geometrii křídel... Sakra, jsme v prdeli..., Čmelák odhazuje podvozek a mění poprvé geometrii křídel!"

intel ted pripomina toho cmelaka..

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Jééé tak na tenhle ftípek už jsem skoro zapoměl! :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A já si myslím, že šlo o F111, jinak ve čmeláku jsem jednou letěl, někdy okolo roku 1990 a byl to strašidelný let, za tím bubnem se sedělo bokem a maličkým okénkém šlo sledovat tu úžasnou výšku 50 metrů, která byla maximem, co to umělo vystoupat

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Čmelda měl/má dostup až 4000m, ale proč stoupat a zbytečně pálit palivo, když práce probíhala ve výšce okolo 10-30m nad zemí?

Jinak souhlas, F16 nemá měnitelnou geometrii křídel, takže mohlo jít v případě USA o F111, F14 nebo B1B.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čo je zmena geometrie krídiel? Stenšenie?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že než se dostane na pulty tak se Asus probudí a dodá k deskám s B450 biosy, konkurenční MSI už nové biosy má. Desku fakt nemíním po roce měnit, na cpu čekám.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě před pár měsíci tu někteří jedinci vyčítali Intelu to, že dělá monolity s integrovanou grafikou, a ejhle, teď tu ti samí uchcávají nad monolitem s integrovanou grafikou blahem.
Jinak ten procesor se mi líbí. Uvažoval jsem, jestli si na něj počkat, ale nakonec jsem ho nahradil 3900X + GT1030, kterou už jsem měl. Jedním z důvodů bylo, že jsem očekával, že nebude moc levný a ten nástřel cen mi dává za pravdu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ehm nepiš nesmysly prosím. Nikdo nevyčíta Intelu, že dělá CPU s integrovanými grafikami, ale že dělá "JENOM" CPU s VGA. A navíc to byli jen jednotlivci, většině je jedno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by to chtelo cist nektere prispevky v souvislostech. Jedna je treba ta, ze misto jader navic Intel nabizel v desktopu pro home sektor grafiku, ktera je vetsine home useru, kteri chodi do takovych to diskusi, na nic. AMD slo opacnou cestou a evidentne to pro dany sektor melo uspech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíše se ukázalo, že pro 8 a méně jader je výhodnější monolitický design, a že čiplety byly jen taková z nouze ctnost, která se AMDčku prodražuje s rostoucími prodeji čím dál víc. A tipnul bych si, že v dalších generacích ho právě nahradí monolit a čiplety si nechají až pro ty výkonnější procesory.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Spíše se ukázalo, že pro 8 a méně jader je výhodnější monolitický design,"
..vzhledem k nizsim latencim monolitickeho designu je tohle urcite pravda. Nicmene tohle myslim nikdo ani nezpochybnoval. Pro jine operace, ktere nejsou kriticky tak zavisle na pametech (aka hry) to ale ma celkem zanedbatelny prinos.
"čiplety byly jen taková z nouze ctnost,"
.. do jiste miry ano, ale umoznilo jim to "skladat" CPU z jednoho typu kremiku dohromady. Coz melo nejspis pro AMD vzhledem k omezenym financnim a vyvojovym moznostem, podstatny prinos. Druha stranka je, ze diky chipletum, jsu schopni byt dneska na mile daleko Intelu v poctu jader a tim i MT vykonu. Cim vic jader CPU ma, tim zacinaji byt vyhody chipletoveho reseni videt. Pocinaje Vasim 3900x, ktery Intel stezi dotahl a to jeste za sebeobetovani spotreby a konce 64C HEDT a serverovymi chipy, kde Intel je kompletne na suchu. Tohle jsou dalsi celkem neodiskutovatelne vyhody chipletovoeho designu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Primární důvod proč jsou APU monolity je jiný - AMD používá stejný křemík pro desktop i pro notebooky a čipletový design má o pár W vyšší spotřebu než monolit. U 65W desktopu to nevadí, ale u 15W nebo 25W mobilních CPU by to bylo smrtící.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten fór je ale přece někde úplně jinde. AMD tím, že rozdělilo čip na čiplety a I/O modul mohlo nabídnout celé portfolio procesorů od 4C po 32C mastodonty a ještě zahájit levnou a efektivní výrobu na moderním 7nm procesu.

Jinými slovy obětovali latence za výše uvedené výhody, které drtivě převažují tuto potenciální nevýhodu - jak z pohledu výrobce, tak spotřebitele. Že to bylo správné rozhodnutí, to ukazují prodeje v segmentech, kde si zákazníci mohou sami vybrat, a kde Intel dopadá jako sedláci u Chlumce (kupují ho jen blbci a fandové). Navíc nejde z pohledu AMD o žádné dogma a džusování letitého designu (jako jsme toho svědky u Intelu), ale o racionální rozhodování a výběr, takže Zen2 je jiný jak Zen1 a Zen3 bude zase další velká evoluce. AMD zvolilo chytré/optimální řešení a evidentně mají plán a vše pod kontrolou - bodejž by něco takového měl i ten zaostalý Intel...

Nicméně jsem pobaven tvým podrážděným prskáním a usilovným hledáním chyb.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Většině home userů stačí UHD grafika víc než bohatě. O profi sektoru ani nemluvě.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V noteboku ano v desktopu ne. Dnes kdo si stavi desktop tak hlavne kvuli hram. Jiste nekdo se najde kdo si koupi desktop jenom na Internet a kacelarinu, ale tech uz moc nebude.
Vzdyt je to videt i na skrinich, drtiva vetsina ATX/ITX beden ma dnes pruhlednou bocnici aby si hraci uzili svetylek.

Ano desktpy ve firemni sfere pro "kancelarske krysy" funguji jen s iGPU, otakza jak dlouho. (Treba muj zamestnavatel zrusil Desktopy pro bezne zamestnance pred vce nez peti lety)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD má monolit v APU, ktorý aj tak používa v notebookoch a čipletové riešenie, ktoré AMD dovoľuje predávať za nižšie ceny a možno to pridáva aj ďalšie výhody. Intel má LEN monolit. Takže monolit APU u AMD nie je to isté ako keď má monolit Intel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...porovnání s obdobnými CPU:
[Cores/Threads, Frequency Base/SingleCore/AllCore, CUs/Shaders, GPU Frequency, TDP]
Cinebench R20 Points - SingleCore/MultiCore, Geekbench 5 Points - SingleCore/MultiCore, Blender 2.81 (bmw27) Seconds
======================================================================
Ryzen 7 4700G [8/16, 3,6/4,4/4,0GHz, 8/512, 2,10GHz, 65W] - 500/4834, 1252/8732 {1239/8228, 1248/8205}, 160,8
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_7_4700g-1559
{čísla převzatá z tohoto článku}

Intel Core i7-10700K [8/16, 3,8/5,1/4,9GHz, 24/192, 1,20, 125W] - 524/5292, (1353/8988), ?
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-intel_core_i7_10700k-1140
(https://browser.geekbench.com/processors/intel-core-i7-10700k)

Ryzen 7 3700X [8/16, 3,6/4,4/4,0GHz, -, -, 65W] - 501/4834, 1252/8732 (1254/8650), 160,8
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_7_3700x-929
(https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-7-3700x)
Ryzen 7 3800X [8/16, 3,9/4,5/4,2GHz, -, -, 65W] - 509/4960, 1271/9065 (1284/9021), 167,6
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_7_3800x-930
(https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-7-3800x)

Ryzen 7 4800H [8/16, 2,9/4,2/3,8GHz, 7/448, 1,60GHz, 45W] - 472/3847, 1147/7608 (1102/6765), [207]
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-amd_ryzen_7_4800h-1146
(https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-7-4800h)
[zdroj neznámý ...patrně článek s grafy na Tomshardware]

Pozn.: Souhrnná data z GeekBench vycházejí ze všech měření uživatelů (tedy i s OC), takže údaje se mohou i dosti výrazněji lišit (je to vidět i u Ryzen 4700G a hodně i7-10700K). Je tedy těžké podrobněji srovnávat, neboť rozptyl je v některých případech hodně velký.
PS: Čas pro Blender v uvedené verzi pro Intel se mi nepodařilo dohledat :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kolemjdouci:
U All core intel jel na 4,9GHz??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Parametry uváděné u jednotlivých procesorů jsou jejich tabulkové údaje z níže uvedeného odkazu, které jsem ale nikde nekontroloval...
Tady je oficiální specifikace:
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/199335/intel-core-i...
ze které se to ale vyčíst nedá.
Našel jsem ale zajímavý graf, kde je patrná ona uváděná frekvence:
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/EGsEbcGiMkD6aoCGGRFB3P.png
(https://www.tomshardware.com/reviews/intel-core-i7-10700k-cpu-review/2)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže se jedná o přetaktovaný kus?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poku vidím a čtu správně popisek grafu/ů "Intel Core i7-10700K Turbo Boost and Thermals" (viz druhý odkaz) tak NE.
(CPU s OC je v grafu/ech "Intel Core i7-10700K Overclocking Settings, Power and Thermals" na dané stránce výše.)

PS: Po dlohodobé intenzivní zátěži AllCore (s AVX) klesne frekvence jader na 4,7GHz (s krátkodobými špičkami do 5,0GHz).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže reálně na 4,9GHz all core ani omylem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.