Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 65W Ryzen 7000 10. ledna, V-cache Ryzen 7000X3D 23. ledna?

Kvůli serverům kašlou na notebooky a vydají na nových nanometrech nejdřív blbě se prodávající kusy pro desktop. Chiplety mění zažitá pravidla. Jestli nebudou mít ze serverové oblasti rekordní zisky, tak už nevím kdy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli serverům kašlou na notebooky.

No oni jen využívají toho, že na epyc CPU mají největší marže. Co to znamená? Rychleji zaplacený vývoj, protože epycy jsou dost potřeba. Všichni je chtějí.

Takže servery zaplatí vývoj architektury a nižší vrstva si pak může koupit levnější produkt, byť déle. Stejně tak dražší desktop verze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho využití neschopnosti Intelu jim v serverových procesorech technicky konkurovat umožňuje posunout obsazení trhu k trochu normálnějšímu poměru sil, než je pouhých 20%, což znamená zisky do budoucna. Je hezké dodat statisíce procesorů a akcelerátorů do pár superpočítačů, hezčí by bylo dodávat mnoho milionů procesorů do serverů celosvětové denní potřeby.
V retailu už AMD dávno vyhrálo, v OEM desktopech a noťasech to jde díky nejrůznějším smlouvám z dřívějška pomaleji.
Fakt je, že s retailem teď dost hazardují. Na tom je vidět, že opravdu není pro zisky firmy kriticky důležitý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky. Jenže to by za nějakou dobu uvedli i nižší verze R5, R3 a Athlony. Jenže poslední R3 jsou "vykopávky" zen2 na nízké frekvenci - bohužel, i3 jsou za stejnou cenu rychlejší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A budú chcieť v HPC Epyc-i, keď príde na trh MI300?

AMD: Instinct MI300 APU with Zen 4 and CDNA 3 Up and Running in the Lab
published 3 days ago
AMD's Instinct MI300 is a multi-chiplet APU carrying Zen 4 general-purpose x86 cores, and CDNA 3-based compute GPU that share a unified on-package pool of memory comprising of Infinity Cache as well as HBM
https://www.tomshardware.com/news/amd-instinct-mi300-apu-with-zen-4-and-...
?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že poptávka je. Jinak by vydali i něco pro notebooky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne stále nie je spustená rozšírená továreň na packaging Epyc-ov, Instinct MI a Threadripper, takže preto je ich nedostatok. Ale o mesiac to začne a potom už len čas testovania a budú dodávky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V češtine sa už nehovorí o tom, čo má prísť v budúcnosti pozdědji, ale déle (dlhšie trvajúce)? Ako sa hovorí o produkte, ktorý má byť na trhu dlhšie? Později? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno je otazka kapacit a jak si rozedlili vyrobu na tech kapacitach. Ustup v noteboocich je evidentni, bohuzel. Porad je tady ale Intel a jeho dloholete ovladani trhu, tak asi neni uplne jednoduche rict, jestli v dobe ustupjici poptavky, nejdou i OEM vyrobci "po jistote"..tudiz Intelu a tim AMD klesa podil na trhu a moznost ty chipy dostat do obehu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

170 W u X3D modelů? Čekal bych, že budou úspornější (105 W), přece jen nepoběží na tak vysokých frekvencích a ta cache by měla přidat na energetické efektivitě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

co sa v clanku nespomina, ale spomina sa inde, tak praveze frekvencie by sa tentoraz nemali znizovat, respektive by mali byt velmi blizke ne-x3d modelom

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych cekal opak, teda ze bude TDP vyssi. Pry byli vyreseny problemy s prvni generaci X3D cache, coz znamena ze procesor muze bezet na stejne frekvenci a pritom mene ceka na DDR a vic pracuje -> vic tepla a energie za stejny cas.

Nicmene komu se to nelibi, urcite si v biosu bude moci TDP snizit a dostat podobne vysoky vykon jako model bez X3D s nizsi spotrebou. Dokud tahle moznost uzivatelskeho nastaveni existuje, v TDP nevidim problem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cache nežerie nič?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.