Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 65W Ryzeny 7000 se objevují v cenících s dostupností do konce roku

aneb, když ti potopí celou platfomu výrobci základních desek :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Potřebujou doprodat desky pro Zen3, chovají se teda ekonomicky. Časem to zlevní. Nakonec AMD stále prodává i procesory Zen3, takže jim vyšší cena nové generace také vyhovuje než to dovyprodají.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

AM4 desky ani Zen 3 nejsou v doprodeji, vyrábějí se dál a budou se vyrábět ještě několik let.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To nevadí.
RedMax je v čekání přeborník.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Čekám na grafiku, procesor a desku neřeším. Mám Zen 2 a 3 a upgrade nechystám. Nepředpokládám, že bych měl potřebu Zen 4 kupovat a doufám, že 5800X, 3800X vydrží ještě několik let. Snad jen to diskové pole v PC postaveném na i3-3220T by mohlo odejít, ale zatím drží a dokud bude, tak ani to měnit nebudu. Ono bych možná přešel na NAS, než že bych na to kupoval novou desku, procesor a paměti. Těžko říct, každopádně v plánu je jen grafika.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No výrobci desek určitě chtějí vyrábět desky, které zůstanou na skladě, když si lidi budou kupovat nový Zen4. Úplně to vidím, jak Asus plný nadšení vyrábí něco, co se nepůjde dát prodat. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak zatim se suverene nejvic prodava Zen3, podle dat z mindfactory, tudiz nove desky pro AM4 stale davaji vyrobcum smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AM4 má levnější desky, takže výrobcům dává smysl. Tak ať zlevní AM5 desky a DDR5 paměti a hned se Zen4 začne prodávat tak, že nebudou stíhat ani ty desky vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky problém AM5 desek je, že maj divnou výbavu. Od ATX desky očekávám, že bude mít nějaké PCIe sloty, ale bohužel... jediná celkem normální deska je Strix B650E-E s 8linkami v prvních dvou slotech. Ale dávat za to 9500,- je úlet.
Desky se prasí milionem M.2, místo aby uživateli dali PCIe slot, do kterého dá kartu se čtyrma SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty s tvojimi potrebami si minorita.
Uz davno tu nieje potreba davat nieco ine do PCI-e slotov ako GK a to len jednu. Takze nemozes cakat, ze budes mat velky vyber.
Osobne zdielam podobny nazor, ze niektori vyrobcovia to s poctom slotov pre NVMe SSD prehanaju.
Mne vadi, ze je problem kupit lepsiu dosku bez zbytocnosti ako RGB podsvietenie, WIFI a tak. Zase u niektorych nechapem pouzitie prehistorickych audio codekov Realek 1220 by om dnes cakal na kazdej doske mimo low-end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S touhle mentalitou, že se všechno integruje na MB můžou výrobci ATX standard zahodit a prodávat jen krabičky typu NUC.
A mít všechno připojené přes USB/TB bude fakt nádhera....

Snad W790 bude za přijatelnou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manual u tej STRIX B650E-E pise ze pri pouziti dvoch grafik mas 8 a 4 linky. Pri troch mas 8, 4 a 4. Dokonca po pouziti slotu M.2_3 je prvy PCIex16 len x8 - i pri jednej grafike.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD si to potopilo samo, protože to byl cíl AMD, abychom nemuseli měnit desky. A výrobci na to akorát reagovali vyššími cenami.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mohli to zmírnit uvedením APU na 5nm do notebooku. Vyšší cena DDR5 je v noteboocích lépe tolerovatelná, kvůli nižší spotřebě a PCI-E 5 je v notebooku tak velká zbytečnost, že by to tam netlačil ani ten největší marketingovej debil. U pasivně chlazeného bych jim odpustil i připájené RAM. Když se nechce, tak se nechce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak bych řekl, že PCIe 5.0 má v současnosti větší význam v mobilním segmentu než v desktopu. V noteboocích, kde se šetří místem, umožňuje PCIe 5.0 zachování datové propustnosti mezi CPU a GPU při polovině PCIe linek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na tom něco je. Naprostou většinu mobilních GPU s výjimkou high-endu by mělo zvládnout nakrmit 4x PCIe 5.0 a spotřeba sběrnice bude určitě nižší než u 8x PCIe 4.0 nebo 16x PCIe 3.0.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doufam ze se tyhle procesory objevi skutecne i v retail-u a nebudou tak vyhradne vyhrazene jenom kanalum OEM, ja vim muzeme si takovy model udelat i zapnutim funkce ECO a nebo nakupem u obchodniku ktery se dokazou k temto vecem dostat alternativami, ale prece je jen lepsi kdyz sou tyhle veci dostupne masove, pak se jednak nepriplaci tak se nekriplim drahsi model.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No minimálně u té 7900 předpokládám že to tak bude(OEM), 7700 už je pravděpodobnější. Ještě by to chtělo ty "B640" desky s pouze PCI-E 4.0 od trojky, což by prodejům AM5 určitě prospělo...
Sám jsem šťastný uživatel 3900XT zkriplené na 65W což stálo asi 2% výkonu v MT... Problém těch OEM verzí v retailu, je že dost často stojí víc než 105W XT verze...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.