Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

80-ti minutové CD-R aneb jak nahrát víc dat

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Další příspěvek do rubriky Co je co?(Rejstříku). Dozvíte jak se toto médium liší od obyčejného 74 min CD-R, proč ho některé mechaniky nepodporují, která jsou nejlepší i které mechaniky s ním umí pracovat.

Každé CD-R má spirálu, která začíná na vnitřní a končí na vnější části CD. Laser vždy sleduje tuto spirálu od začátku do konce s pomocí předlisované (pregrove) drážky. Vzdálenost mezi vnitřním a vnějším okrajem CD je pevně definována v CD Red book a je stejná jak pro 63, 74 & 80 minutová CD-R média (chcete-li, je pevně dána vzdálenost dvou sousedních stop).

A tak, když se vzdálenost mezi stopami zmenší, vejde se na původní prostor 74 min až 80 minut dat. Na 80 minut CD-R média je možné zapisovat téměř každou zapisovačkou, ale existují někteří výrobci, kteří přímo uvádí, že 80 min CD-R nepodporují (HP, Sony), z důvodu nekompatibilty s Red book specifikací. Tak je možné, že zapisovačky od těchto výrobců s 80 minutovými médii mohou pracovat, ale ve většině případů ne.

Jediná cesta jak zjistit, zda mechanika zapíše 700 MB dat na 80-ti minutové CD-R, je jeho vypálení na této mechanice a porovnání s korektně vypáleným médiem. Například HP8100i & Sony CRX-100 zapisovačka nahraje na 80 minut CD-R pouze 78:16 minut, i když oficiálně uvádí, že tyto média nepodporují. Jak se rozšiřuje nabídka i poptávka po 80 minut CD-R, musí se i výrobci snažit o jejich co největší podporu. Často třeba upgradem firmware (Mitsumi).

Na trhu je již dostatečné množství 80-ti minutových CD různých značek, jde ovšem v převážné většině o méně kvalitní výrobky No-name. Jediným renomovaným výrobcem, který se této kapacitě věnuje je TDK (SCWA-ETC80A-X 80 Minutes CD-R). Ostatní firmy (Taiyo Yuden, Mitsui Chemicals nebo Kodak) zatím váhají s výrobou, protože se jedná vlastně o "ilegální" velikost, která není definována v Red book specifikaci. Dokonce se již vyskytla i CD-RW s 80-ti minutovou délkou, ale jejich použitelnost zatím není ověřena.

Pro mnohé bude 80-ti minutové CD-R jedinou variantou, jak vypálit delší data v případě, že jejich vypalovačka neumí Overburning. Ale i 80-ti minutová CD mohou být vypálená jako overburn! Dosahuje se pak délky 83:30 (734 MB data, 842 MB audio).

Při nahrávání na tyto média mějte ale na paměti, že některé CD-ROM mechaniky a CD-DA přehrávače nebudou schopny tyto informace vůbec číst. Nejsou totiž uzpůsobeny na čtení hustějších stop 80-ti minutového média.

Ne všechny vypalovací programy jsou ale schopny s 80-ti minutovými médii pracovat. Zde je výpis alespoň některých, které to umí:

Přehled vypalovaček, se schopností nahrávat na 80-min CD naleznete v tabulce vypalovaček podporující Overburning, 80-ti minutová CD a CD-Text.

Diskuse ke článku 80-ti minutové CD-R aneb jak nahrát víc dat

Úterý, 25 Listopad 2003 - 14:56 | Martin Bartoň | A co se tak třeba podívat alespoň na recenzi? He?
Středa, 12 Listopad 2003 - 18:47 | Anonym | Zkoušeno CD TDK high capacity recordable 800MB...

Zobrazit diskusi