Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 8k rozlišení přijde v roce 2018

super, ty 3 roky snad ještě vydrží muj prastarý 2k monitor, 4k přeskočím.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vsetko ma svoju postupnost. Najprv treba optimalizovat OS a aplikacie na chorobne vysoke ppi. Az potom si mozem kupit 24-28 palcovy 4K monitor. Dnes mi je taky monitor total na hovno, osobne potrebujem pre PC monitor velkost pixelu 0,27-0,28 mm = 92-94 ppi (minimalne jakz-takz 0,25 mm = 102 ppi), aby som sa nesleponil s mikroskopom. Uz 0,23 mm = 111 ppi je neprijemne male.

Takze 24rka 1920x1200 to stale isti, lebo 27cka 2560x1440(1600) ma pre mna uz prilis velke ppi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A přitom by to "mělo být jedno". Na monitoru s vyšším rozlišením by vše mělo být jemnější, ale prvky GUI by měly být stejně velké. Na OS X to posunuly vpřed Retina displeje, což byl "nůž na krk" tvůrcům aplikací a nyní je problematických jen minimum. Na Windows je to bohužel horší. Ne každá aplikace se dokáže popasovat s vysokými DPI, takže nezbývá než koukat na blechy a nebo rozházené prvky GUI. Také by to potřebovalo nějaký nůž na krk.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Je nedobre mylit si pojmy DPI - co si nastavim v OS a PPI - nativne rozlisenie (pri danej absolutnej velkosti uhlopriecky) pre ktore bol monitor fyzicky vyrobeny.

"...prvky GUI by měly být stejně velké". No jo, zasmáli se zbrojnoši. To je jasne jak facka, akurat absolutne drviva vacsina aplikacii pre Win desktop GUI to jaksik nedela :) Proc, vime. Alebo dela vo vobec nekera? Aha skusim v TotalCmd menu ---> Configuration ---> Options. A do hajzlu, to dialogove wokno je napevno, takze na sibnutom 200 ppi monitore bude mat dialogove wokno TotalCmd menu ---> Configuration ---> Options asi tak 5 cm x 5 cm.

Proste existuju situacie, ked sa neda pomoct. Napr. nejaky uctovnicky program kde nandavam udaje, ale neesxituje tam zadny zoom jak v browseroch alebo Worde. A nandavat tam do 2 mm vysokych chlievikov pri 150 ppi neco 9nou pismom (ktore je v tom programe nasetovane natvrdo, kedze zvnikal v case CRT 1024x768), je cista samovrazda.

Taky user ma 2 moznsoti:
A) nastavit si DPI v OS napr. na 125-150%, ale sem-tam sa najde aplikacia co to blbo rozchodi
B) nastavit si na grafarne ine rozlisenie LCD monitora, lenze to uz neni nativne, ale hnusny, rozmazany interpolovany humus, ktory casto krat aj mierne pozmeni pomer stran. No a kedze user v bode B) nepouziva monitor s nativnym rozlisenim (pre ake bol monitor vyrobeny), nekde udelali soudruzi z NDR chybu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, smůla je, že aplikace na Windows na to kálí. Možná byla/je chyba ve Win API, že se stále jede na absolutní souřadnice a nikoliv na relativní? Nevím, programátor nejsem.

Původní narážka byla na to, že teoreticky není problém v displejích s vysokým rozlišení, problém je prakticky v software. :-/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to problém SW. Není to ani chyba WinAPI, ale je fakt, že dělat DPI-aware aplikace nad WinForms je složitější - a to už vůbec nemluvím o per-monitor DPI-aware aplikacích.
Typ souřadnicového systému je irelevantní. Naštěstí už pár let máme k dispozici WPF, které používá device-independent units, takže korektně škáluje podle systémového DPI. Bohužel se spousta firem drží "starých dobrých" WinForms, takže se stupidních aplikací asi jen tak nezbavíme...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No to zalezi. Na desktope je stale viac WinForms aplikacii ako WPF. Ostatne aj kdo ma cas sa prplat s WPF designom, zhanat grafika, lebo mam pocit ze to bol primarny zaujem MS - designovane aplikacie. Bezna business aplikacia potrebuje jednoduchost a uniformnost a na to sa prave hodi WinForms. Skor by mohol MS zapracovat prave na lespej podpore skalovania vo WinForms.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ale ale, demagogove..., na mojem 42" 4k monitoru ma to dialogove okno, 5x5 na vašem jen FullHD a jen cca 21" monitoru, zase 10x10cm ;-) Velikost prave zvetsis ani ne tak v nastaveni velikosti windovvs, jako fyzycky! -velokosti obrazovky!!!, neb prave proto se vice px dela ;-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Chyba. Představ si že k jednomu počítači připojíš dva stejně velké, řekněme 24" monitory 16:10, jeden je 1920x1200 druhý 4k. Správně by na obou mělo GUI systému a aplikace vypadat stejně, jen by na tom 4k bylo vše jemnější, bez rastru. Praxe je taková, že na tom 4k monitoru bude plno blech a mrňavých objektů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jaká chyba??? A proč k jednomu počítači???...

Já nepíši o rozšířené ploše... Ale! - O tom, že na malém 4k monitoru budou hlášky malé, ale na 4k velkém monitoru opět dosti velké, např hláška na 21" jen FullHD bude absolutně!!! stejně! velká jako na 42" 4k monirtoru :-) Pokaždé myslím sestavu PC+monitor se samostatným!!! PC! Gomeš už konečně? :-(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Též nepíšu o rozšířené ploše. Pravidlo: mám-li dvě zobrazovadla stejné velikosti a různého rozlišení, MĚLO by na nich být zobrazeno to samé v různé kvalitě detailu. Úhlopříčka s tím nemá nic co do činění (proto DPI resp. PPI). To že máš ty dialogy na 4k velkobedně akorát v praxi znamená, že to Windows zobrazují špatně! Zhruba o tom tu hovoříme.

Podle tvé logiky by se problém s nečitelností dialogů 4k displeje v notebooku elegantně vyřešil jeho zvětšením na 42", což je, řekněme si na rovinu, kravinium.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

jeziiis naco 4k v neotebooku???..., Staci na jen velkych noteboocich (dejme tomu 17") max 2500x1600, natoz na co 4k v mobilech...

A ano je to chyba windows i u mnohych programu treti strany.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo... To je boží mentální kličkovaná. :-) Pointa není jestli se to někam hodí nebo nehodí (to ať si rozhodnou jiní), ale že to nefunguje správně!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No wono je to dost logicke, ked sa zamyslime co znamena PPI. Ze taky 24 palec FHD ma presne to iste PPI jak 48 palec 4K. A?

To si mam kupit 48 palcovy monitor aby som mohol mat 4K?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ano!!! Jinak si radeji ani neporizuj 4k ale "jen" napr 2500x1600 ;-) Pro notebook natoz mobil je i to zbytecne a 4k teprve chujovina...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Clovece nestastna, tak teba som vooobec nepochopil. Chcel si povedat ze pri rovnakom rozliseni a vacsej absolutnej uhlopriecke klesa PPI? To ma byt ten tvoj objav?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

taky ;-) Ale spise ze u vetsiho rozliseni a stejne maleho monitoru (napr 21") jsou objekty a text drobny a nektere hlasky ani nejdou zvetsit v nastaveni velikosti windows :-(

Ale i to, neprimo, ze 4k nema smysl pro male uhlopricky...

A zena vetsi tedy presneji dvojnasobne vetsi ublopricce (42") ale ctyrnasobne vetsim rozliseni, jsou o jekty a text absolutne opet stejne velike cili dpi je rovnake :-)

A opet neprimo vyjadruji, ze prave narust i plochy monitoru ma smysl s narustem rozliseni :-) Jakoby jsi obskladal 4x 21" FulHD konitory tesne nad a vedle sebe ;-)

Jinak do 4k ani nechodte nekoupiteli alespon 32" idealne 42" potazmo 48" 4k monitor.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No to bude pro vás rozumný postup. Ono se ještě pořádně nerozšířilo 4K a oni již ohlašují za 2 roky 8K . To kanibalizují vlastní produkci. Lidi co mají tolik peněz že se na ně neohlížejí 4K přeskočí a my ostatní spokojeně zůstaneme u FullHD a počkáme až se umoudří a přestanou blbnout a co hlavně až bude pro dané rozlišení pořádná podpora.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

lidi co maji tolik penez a zajima je nejake rozliseni, tak 4k nepreskoci, ti us ho davno maji ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že je zbytečné řešit, co je podstatné a průchozí pro lidi v této zemi, tyto plány a produkce je pro země s úplně jinými prioritami a finančními možnostmi. Nikdo z výrobců neřeší jak se na to dívají v Albánii nebo Argentině.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale rozšířilo "se"! - v Japonsku ;-) A ohlašují 8k opět jen některé!!! společnosti (žádný ono...) a jen v Japonsku - kdesi daleko od sockostátu - ČR... Tedy žádný "ono" a "se"... Vás se to netýká! :-)) Tak klíííd :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mozno by stalo za zamyslenie ci pri 8k a viac uz nebude zmysluplnejsie prejist na desktope na komplet vektorove GUI. Aj z hladiska vykonu ale aj energetickych/pametovych narokov.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

ve 2018 prijdou teprve prvni prodejne kousky s cenama ktere opravdu nebudou lidove, takze pokud nemas na takove zobrazovadlo pripravenych par set tisic, tak si spise pockas tak 5-6 let

treba Nvidia pri vidani soucasneho AndroidTV, tedy prvni 4k streamovaci TV krabicky uvadi v matrialech, ze relativne zajimave procento 4K panelu ocekava az v prubehu roku 2017, do te doby jeste vetsina lidi bude u TV/monitoru disponovat nizsim rozlisenim v podobe FHD a QHD

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nestrašte s 8k, teď jsem koupil domů FHD projektor. Ale úhlopříčkou už ty panely pro rok 2018 skoro dohánějí moje cca tři metry.

Každopádně bude zajímavé sledovat, jestli takové úhlopříčky nebudou pro malé japonské byty a domky hraniční, za chvilku bude s takovou rychlostí růstu jedinou možností pro japonský trh srolovatelná OLED.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja to tiez naozaj vidim na (z)rolovatelne obrazovky.

Clovek si to prinesie domov ako koberec a nemusi kvoli tomu burat okna a priecky.
:)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem technicky připraven - mám ve stropě háčky od plátna. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

O velikost snad nejde, jde o rozlišení lidského oka. Velký display sleduju z dálky, malý z blízka. FullHD se vejde i do 5" mobilu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že na velikosti záleží. Přece jenom sledovat třeba takovou Gravitaci ve FHD na mobilu nebo na plátně s úhlopříčkou 3 metry je podle mého celkem rozdíl, ať už si ten mobil dáš jak chceš blízko.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pri filme na tom zalezi, ale pri pisme ci ikonach nie. Film je dobre sledovat na nejakej 85 palcovej TV z 3-4 metrov (tak blizko preto aby sme si vychutnali detaily).

Ale pozerat sa na ikony s rozmermi 20x20 cm z 2 metrov to ma aky zmysel? No asi nijaky. Ovladacie prvky a vobec cele GUI by mali mat idealnu velkost podla toho ci ich sledujeme z 20 cm (mobil), alebo 50 cm (monitor). Mozem mat ovladacie prvky a GUI na TV a ovladat ho zo vzdialenosti 3 m a ovladacie prvky a GUI by boli tejto vzdlalenosti prisposobene, ale ovladanie je dost blbe nech ides k tomu TV akokolvek blizko. Proste je neprirodzene a neergonomicke mat ovladaci panel s uhloprieckou 1,5 metra. Z dialky fajn, ale vzdy je lepsie behat kurzorom po 24 palc. monitore a cumet na to z 50 cm, ako po 60 palcovom TV a cumet na to z 2-3 metrov aj ked by bolo vsetko rovnake velke. Wono je to jaksik dalej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

proc tak velke ikonky a text??? Diky vysokemu rozliseni a tedy velejemnemu rastru pixelu i u velke obrazovky, prave mohu ikonky i text zmensit jak je libo dokonce i na opetovnou velikost jakou jsem měl na 21" monitoru a spise mohu vyuzit vetsi plochu na mnoho otevrenych oken vedle sebe soucasne ;-)

Ja mam na "jen" 4k ale 42", ikonky i text absolutne stejne male jako jsem mel na 24" FullHD :-) Tedý popravdě - jen o chlup vetsi abych se mohl pohodlne oprit do kresla a nehrbit se s nosem na obrazovce kazic si zrak zaostrovanim na malou blizku, coz u pohledu na fotky krajiny jakoze do dalky si skoro odporuje - koukat jakoze do dalky na fotce a muset pritom ostrit jen do 30cm...

Radeji bych ale 8k obrazovku i grafiku co by to umela, neb i blby fotky mam 24Mpx a klidně bych snesl i větší plochu jak 42" :-)

(vždy si totiž mohu otevřít na velké obrazovce, ale s vysokým! rozlišením, i malé okno uprostřed dole ;-) , ale na jen velké a jen o FullHD je to hrubej hnus a příliš zmenšený text se dokonce rozsype k nečitelnosti!...)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné by bylo, kdyby za rok vydali něco na způsob HoloLens za dvacetinu ceny a s vyšší vnímanou kvalitou obrazu, s tím že by bylo možné "vytvořit" si televizi jakékoli uhlopříčky kdekoli chcete. Asi jako když se objevili levné a efektivníní špunty do uší, zatímco si lidé měřili mužství předraženými 5.1 reprosoustavami.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Příště bude 16K ? Kdy někoho napadne přenášet vektory (2D nebo rovnou 3D) ? Nové cartoony by si o to přímo říkají, ty už vektorově vypadají.

Proč nebo co má divák podruhé platit ? Platí se ty zmíněné poplatky a příjem MUX1a je zdarma. Někdo na digizone trvdil, že tam je 1080i.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

V RS7=Mux1a je ČT v 1080i. Pak je ještě Prima a Prima Cool v tom samém rozlišení v RS12 v Praze ze Žižkova. Jinak se u nás HD nevysílá.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na tuto větu ve článku: "Pokud totiž nechce podruhé platit za veřejnoprávní stanice, za něž již zaplatil v koncesionářských poplatcích..."
Mě to vyznělo tak, že když chci ČT vidět v HD, musím za ni 2x zaplatit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsem tu informaci doplňoval. Možná není nutné v případě ČT ani 2x platit na satelitu, pokud ČT karta funguje i pro HD. Ale jen kvůli ČT satelit asi nikdo nepořizuje :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Seru na nejake 8K, v dobe 1024x768 byli kvalitnejsi hry a v SD neporovnatelne lepsi filmove dila, komu naco? jedine k pornu abych videl ci na piči je to zilka nebo pysk.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že ta filmová díla už tehdy v kině odpovídala minimálně HD, ta natočená na kvalitní materiál dobrou technikou i 4k. Převod do SD byla jen z nouze ctnost, dnešní převod do vyššího rozlišení dílu jen pomůže, rozhodně mu neuškodí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To záleží dílo od díla a jestli s tím tvůrce počítal. Vysoké rozlišení může působit rušivým dojmem. A všeobecně imaginace bude vždy důležitější než technické parametry.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Nové díly detektivek jako anglický Sherlock Holms (nebo jak se to píše?) ale i Policie Modrava, neměly pouze suprovní FullHD obraz (tedááá pouze na velké a suprovní IPS FullHD TV a z HDTV satelitního vysílání), ale i pervektní zápletku a tak děj co mě vtáhnul do příběhu a přemýšlet kdo je vrah! (oba seriály podsunovali vždy více slepých falšných směrů a stop, paráda! Ten český se víc líbil mojí, neb byl takový, no, polopatočtější... Ten anglický měl více ftipu a musle jste se i doftípit u některých hlášek i záběrů!!!)

Jinak 4k na dokumenty nebo moje vlastní fotečky o 24Mpx 24bit Adobe RGB z přírody jsou konečně zase o něco detailnější a realističtější na 4k IPS monitoru. :-) (u těch foteček chybí monitorům ještě těch 20Mpx ;-) )

Ale i staré filmy, jsouli dobře nascanovány, jsou některé!!! velmi dobré již na FullHD, hlavně ty černobílé, kdy konečně vidím i plsť na kabátech herců, až mě z teho kouše pokožka :-))

Na větší jak 60" úhlopříčku je ale FullHD již málo :-(

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tvůrce točil pro kino, takže s tím počítat musel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Převod do jen SD byla nutnost kvůli TV vysílání s jen sotva 520-ti viditelnými řádky navíc prokládaně, ale TV zobrazujíc sotva 300řádků reálně (paprsek se netrefoval adresně do matice luminoforů a rozžínal i okolní, no mazanice a část obrazu byla pro jistotu mimo obraz aby nevyčnívalo zrnění na okrajích...) a DVDvideo formátu o jen 0,4Mpx...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za omezené myšlení??? - jen porno... A co dokumenty!!! - o přírodě, natož o vesmíru, kdy na zobrazení detailů v dáli při panoramatickém záběru z kopce do krajiny, natož hvězd coby jen teček!, je každé rozlišení malé, každá velikost obrazovky malá! každý barevný rozsah i kontrast málo :-(

Na porno raději vyšší D jak FullHD nedoporučuji! - odhalí nedokonalosti, hnus :-( Na porno mám babu - naživo! ;-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Treba mat gustiozne porno. Viem je to oxymoron, ktory zeny nikdy nepochopia, ale v gustioznom FHD porne pekne vidis aj 3,14cny chlup pekne ostro.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

:-)) ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Titulek je příliš obecný a mě být upřesněn takto: 8k rozlišení "přijde" do Japonska!!! v roce 2018

A vůbec, kdo ví co příjde, co bude??? Co bude!, ví jen bůh! ;-) Já si dovolím tvrdit, že bude brzy jaderná válka!!! s Ruskem, vyprovokovaná, bohužel, "západem"! :-(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.