Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor: Acer AL2021

Hoj, Behemote, jediný dotaz, ty navíc chladiče jsou přilepené anebo jak se ti povedlo připevnit aby vydržely a horší podmínky...
Občas vrtám do modulů od praček/myček a vibrace mé chabé (china Al) někdy zdechne někdy ne...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pripojuju se k dotazu, pokud to lepis - cim? :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Teď používám Akasu, tu 8×8 cm 0,9 W/m×K co je u nás kolem 60-70 Kč. Včera jsem si v Reichu objednal pásky 10×10 cm 3 W/m×K, nechám za 199,- kus ;-) Tady v podstatě nic s nějakou lepší vodivostí k sehnání není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, jestli lepicí podložky jsou zrovna ideální pro přenos tepla. To je nouzovka pro nevhodně zapouzdřené čipy. Není nad přímý dotyk a šroubek.
I když tedy uznávám že tady by se šroubek asi nevešel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ideální nejsou, nicméně trochu solidní pásky mají tepelnou vodivost lepší, než nejhorší pasta (á la kyblík bílé srajdy „pasta na chladiče“).

No jinak jsem zvědavej, kde mám do desek plých součástek šroubovat, třeba když jsem tuhle lepil chladiče shora na kuprexit hned vedle drátových spojek, aby odvedl teplo z SMD rezistorů (které topily tak, že deska časem zčernala) připájených zespoda. Salónní ideály trochu naráží na realitu…fakt nemůžu hodiny vymýšlet originální technická řešení ve šmejdech, které jsou už tak na hranici rentability.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mám je tu, je zájem?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kolik za kolik..?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa poslednou dobou dostavaju do ruk len monitory, kde je pokazena CCFL trubica a vsetko ostatne je OK. Drviva vecsina su to ASUSy(17 a 19") a jeden Philips
Tu som zatial ziadne taky pripad necital.
Mas Behemote taketo pripady?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Behemot se specializuje na vadné kondenzátory, jiné případy neřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CCFL se da vymenit, bud z nejakeho rozbiteho panelu a nebo koupit nove. Mno je nutne rozebrani panelu a je to opruz, tj delat to u nejakych 17-19" asi moc nema smysl (moc prace a malo uzitku)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To ja ich menit viem a aj menim(nakupil som si CCFL trubice do rezervy a chystam sa zakupit tester na CCFL trubice). Bol som zvedavy, ci sa s tym tiez Behemot alebo aj niekto iny stretava.
Opruz to je ale uz v tom mam nejaku prax, takto celkom ide(prvy krat to bol horor). Oplatit sa to prilis neoplati ale ja to robim len ako hobby a takto ich zachranujem pred vyhodenim. Vzdy sa najde niekto, kto sa im potesi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsem to potkal u jednoho 17'' HP, 19'' LG, 22'' LG (nepovedlo vyměnit), vzdáleně u 22'' Samsungu. Nejčastěji je problém v mizerném pájení, kdy tam je studeňák, po čase se to úplně přeruší, dochází k výbojům a upálení kabelu či i elektrody trubice. Širokoúhlé aušusy, hlavně 22'', hrozně zachází na vadné signálové desky a panely Chunghwa (nebo jak se tomu nadává) a podobné kvality. Převážně studeňáky v pájení/lepení ribbonu od tranzistorů na TCon.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jako první LCD displej jsem měl 17" verzi tohoto Aceru (AL1721), která měla identický vzhled, ale panel byl pouze typu TN s tehdy klasickým poměrem sedmnáctek 5:4. Když jsem asi před 4 lety upgradoval na 22" EIZO, plánoval jsem používat Acer jako sekundární displej, shodou okolností ale jen pár dní po výměně odešlo podsvícení. V servisu mi řekli, že oprava by byla příliš nákladná, tak jsem jim ho tam nechal. Kdybych měl ve svém okolí někoho tak šikovného jako Behemot, možná bych měl Acer pořád na stole.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

AL1721 jsem do jedné organizace opravoval celkem asi 14 kusů. Úplně všechny měly vadné kondenzátory, úplně ve všech byla (a většinou i je) napájecí deska vyhřátá teplem a více, či méně zahnědlá. Do dvou kusů jsem koupil originál novou napájecí desku (tenkrát cca do 1500Kč za obě i s dopravou).

V cca polovině z nich jsem opravoval i jednu z toroidních cívek, které neměly dobře oškrábaný lak z přívodních vodičů a držely připájené spíš silou vůle než pájkou v desce ... projevovalo se to tak, že vypínaly a reagovaly na plácnutí (po úderu zas displej naběhl).

Část z monitorů měla i vadný 12V externí adaptér. Vyřešeno napájením rovnou z 12V větve PC zdrojů, což je fajn, protože šetříme spotřebu ve standby, běží jen ta 5V větev v PC zdroji, ne zbytečný 12V adaptér navíc. Jen se nesmí připojovat monitor za běhu PC, zahýbe napětím příliš a PC občas při pripojovaní resetuje. V praxi nenastává.

Jeden kus měl flek přímo na panelu. Jeden měl vadnou signálovou desku ...

Nicméně zbývajících 10 kusů slouží dodnes (další 3 roky od data darování šrotu) a dva kusy se opět občas vypínají (stále použitelné). Poslední dva už jsou už jsou mrtvé definitivně.

Na 14 kusů slušné skóre. Nebýt všech 14 zadarmo, tak se Acer nevyplatí.

Vnitřnosti někdo jiný nafotil zde, očividně nový a dosud nevypečený kus.
http://www.babuwagon.com/photo/2005_11/acer_AL1721_01.jpg

Mimo jiné mám na stole EIZO FlexScan S1731 z roku 2006 a zatím ani náznak závady. Stejně tak dalších pár kusů různých jiných EIZO, které jsou v provozu u jiných PC v mém okolí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tu toroidní cívku potvrzuji, pěkná potvora. Navíc měla krátké přívody, takže v desce byla zasazena tak, že drát byl prakticky v její úrovní s minimálním přesahem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je opravdu pěkná vizitka tohoto výrobce. Kupoval jsem ho tenkrát (někdy kolem roku 2004) na základě kladných recenzí, bohužel příznivá cena při chválených parametrech se evidentně projevila v kvalitě použitých dílů. Kdybych to byl tenkrát věděl, asi bych volil jinak.
Acer jsem tuším kupoval za víc než 13000, v únoru 2010 mě EIZO S2243WH-BK vyšlo lehce přes 15k a slouží stále výborně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky těch monitorů máme v práci dost. Kromě tlumivky v 1721, což byla zjevně typová vada o které v servisu dobře věděli, se chovaly klasicky. U typů 1731/1931 (MVA) začaly tak po 6 letech odcházet zdroje (externí 12V/4A, vyschlé elyty) a u 1931 po dalších 2 letech elyty v invertoru pro zářivky. Takže výdrž asi 3x delší než záruka. U novějších 1952 zatím nic (8 let v provozu), jejich externí zdroje topí míň. Zato první 24" PVA kousky hodně topily a díky tomu se sypaly ještě v záruce (opět elyty ve zdroji a měniči) a 3 roky po záruce nepřežilo skoro nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, můj pohled je určitě trochu zkreslený tím, že netuším, kolik měly monitory naběháno než jsme těch 14 kousků dostali.

Na druhou stranu jsem se od někoho jiného, kdo je kdysi dodával nové někam jinam, dozvěděl, že se jich tehdy vracelo přes 10% už v záruce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

20'', 1600x1200, ne-TN, květen 2005 kolik to tenkrát stálo? Si matně vzpomínám, že jsem tou dobou kupoval LG 17" 1280x1024 TN kolem 10 000, dneska to má nulovou cenu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.