Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První 4k monitor s G-Sync: Acer XB280HK

podla toho ako pomalicky lezu 4k monitory na trh, obavam sa ze slusneho nonTN (IPS/PVA etc.) sa tak skoro nedockame. A ani sa neni comu divit. To budu predsa len drahsie monitory zamerane skor na profesionalnu sferu a tam sa caka aspon nejaka vyladenost a vzhladom na to ze je stale problem s rozumnym pripojeminm 4k monitoru tak sa asi este nacakame.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ja bych prekousnul i TNko (zadnou grafickou praci na tom neplanuju na programovani a obcasny hry to bohate staci) ale stale cekam kdy spadne cena kdyz tu mame 4k televize za 399USD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč vlastně nepoužít bednu jako monitor? Rozlišení bude konečně odpovídat úhlopříčce :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Protoze ty (levne) panely umi jen 30Hz v 4K :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To u monitorů taky…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

U televize jsou jine naroky, jak u pc. Barevnost, odezva, jas, podsviceni,... Na kancelarske prace v pohode, ale myskim ze 4k tu je z jinych duvodu, nez kancelarske prace :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Monitory se 4k chápu. Jste u toho blízko a rozdílu od Full HD si určitě všimnete. U televizí to už chápu trochu méně, ale budiž. Pořád si ale pokládám otázku, proč zahnutou? Co to má za výhody?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A už jste takovou televizi na vlastní oči viděl (zapnutou) ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba ano. I dokonce OLED. Vy vydíte rozdíl u TV ze 3m mezi 1080p a 4K???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na 28" ne, ale na 40-65" ano (mel jsem moznost si prohlednout Samsunga 65"), jenze problem je spise obsah, proste je ho malo, ale co si budeme namlouvat, toho bylo malo i v dobe kdy zacinali ty FHD televize :) dejme tomu 2-3 roky nez se to trosicku rozsiri, pak bude nejen obsah, ale klesne i cena :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na 40" z 3m urcite rozdiel neuvidis. Od tych +-65" uz ano. Obsah je stale problem este aj na HD a ty chces 4k.
4k obsah v akom-takom rozsahu tu este peknych par rokov nebude(minimalne 10, ak vobec). Rozlisenie nieje problem dnesnych TV. Problem je kvalita(nie rozlisenie) TV signalu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak jde oto kde beres obsah a jak casto ho chces konzumovat, ja TV nemam, mam pouze projektor, takze TV jako pezemni vysilani vubec nesleduju, a pokud bych chtel neco takoveho sledovat, tak si spise poridim satelit a placene kanaly typu discovery apod. a tam obsah v FHD problem opravdu neni a serviruji ho nonstop (co jsem shledl u znamich) a s 4K jiz take koketuji, a pro me jakosto konzumenta jen filmu tak 1-2 do tydne neni FHD obsah vubec zadny problem, ve FHD je nejen obrovsky vyber BR ale i ripu

nastesti ja zobrazovadla typu TV a projektor neberu jako neco naco bych chtel cucet nekolik hodin denne, takze obsahu je pro me ve FHD opravdu hooodne moc a ve 4k to do 2 let nebude vubec zadny problem, ale je jasne ze pro nekoho kdo sedi treba 2-4 hodiny denne u TV to asi problem bude :)

platno mam 370-380cm od oci/hlavy a uhlopricka ja cca 240-250cm tedy cca 95", proste domaci kino a 4k TV okolo 55" je alternativa kterou zvazuju misto projektoru, precijen 4K projektor bude asi silenej ranec takze onem zatim ani neuvazuju

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsou sel cestou projektoru misto televize, taky mam platno cca 95" a koukam z cca 3,30m. Ja to pouzivam na vsechno, televize, filmy, hrani (jenom auta NFS shift) a 3D (DLP link active shuter bryle). 4k televizy ale vubec nezvazuji, uhlopricka je u me u filmu to nejdulezitejsi, obraz je super a pixely nevidim. Domaci kino neni o zvuku kdyz ten je na slusne urovni, ale o uhlopricce! :-]

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ved prave, dovolim si tvrdit za na terestriale DVBT a mozno aj na casti satelitnych stanic bude FHD vyzerat lepsie ako 4k z jednoducheho dovodu, pre 4k nebude zatial dostatocna sirka pasma a preto sa bude agresivnejsie komprimovat. Nedivil by som sa keby pri dynamickych scenach, nez sa 4k technologia utrase, to vyzeralo hnusnejsie prave na 4k nez na FHD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Cituji:"Tak při 50“ (127cm) úhlopříčce byste museli sedět před obrazovkou maximálně 1,8 metru, abyste vůbec 4K ocenili. Detaily 4K obrazovky s úhlopříčkou 50“ si plně vychutnáte přibližně ze vzdálenosti 120 cm. Zjednodušeně – měli byste sedět zhruba ve vzdálenosti rovné úhlopříčce televizoru. Z toho plyne, první omezení: 4K rozlišení ve skutečnosti uvidíte až u velkých obrazovek nad 50“, a to ještě musíte sedět dost blízko. Ale potom zase přicházíte o zážitek z celého, velké obrazu. Je to podobné, jako když si v kině sednete moc blízko a musíte otáčet hlavou, abyste vůbec přehlédli celé plátno."
Takže 3m jsou opravdu daleko i pro 65". U ní by jste museli sedět jen 1,65m. Pro vzdálenost 3m to by chtělo TV tak 120" (300cm). Taková TV se snad dnes ani normálně neprodává a stála by pěkný ranec i jen ve FullHD natož ve 4K. Na takovou uhlopříčku snad jen projektor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a to citujes z ceho, z nejake reklamy? kazdy jedinec je jeny a ma tedy i jine vnimani vizualnich vjemu, nekdo nepozna rozdil mezi HD a 4k ani na 1 metru a nekomu zas vadi i blikani 120Hz, proste presna a univerzalni definice pro vsechny neexistuje ;) ja rozdil ma FHD a 4k televizi vidim i pri 3 metrech daleko a 65" shledl jsem takto asi 20min dokument na discovery o strojich na sibiri a rozdil proste videt byl

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Necituji z reklamy, ale s recenze, která se snažila zjistit realitu využití 4K TV v domácnosti. Kdyby to byla reklama, tak by byl závěr naprosto opačný! Beru, že na frekvenci blikání obrazu každého oko reaguje jinak - někomu to vadí a někomu ne, ale fyziologie lidského oka má své hranice. Pokud má monitor stejný azimut barev a stejnou plynulost obrazu, tak nemůžeš vidět rozdíl (bez dalekohledu atp.) A pokud přesto vidíš rozdíl ze 3m na 65" tak potom máš přímo sokolí zrak :D. Já brýle nenosím a dioptrie dle mého očního lékaře nepotřebuji. Spíš vidím až moc dobře, ale rozdíl z takové vzdálenosti prostě mezi FullHD a 4K nevidím. PS: Ono i mezi 720p a 1080p ze 3m není vidět na 42" TV a to si může hodně lidí vyzkoušet a přesto se najde hafo lidí, že to vidí - ono je to tím , že ví jestli se dívají na 720p nebo 1080p a jenom si vsugerovávají, že ten obraz je lepší. V Americe dali lidem na ulici do ruky telefon Iphone3 a řekli jim, že mají v ruce Iphone5 a ti lidi tvrdili, že to má super obraz oproti Iphone3 přestože Iphone3 sami vlastnili - no prostě je to pouze o psychice!!!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nie je celkom spravne polozena otazka. Napr. nie je spomenuta uhlopriecka - ta 3m vzdialenost totiz moze byt a aj v realite je (VZHLADOM na uhlopriecky, ktore ludia vlastnia) uz pridaleko aj pre fullHD rozslisenie... (Sam to pocitujem pri cca 3m vzdialenosti od fullHD 50" plazmy, no "neviem" si lepsie "vymysliet" sedenie blizsie k TV.)
Je mi jasne, ze sa najdu ti, ktori neveria na "kalkulacky", no davam ju ako argument do diskusie. :-)
Tu je jedna z nich (ktore uz rataju aj so 4K rozlisenim):
www.rtings.com/info/television-size-to-distance-relationship
Takze za mna fajn, fandim rozliseniu, no na patricnej uhlopriecke (vzdialenosti z ktorej na nu pozeram). Povedane inak, rad sa dockam doby, ked nebude problem s cenou takeho zariadenia a prisposobim mu nabytok, aby ju bolo mozne kam instalovat (projektor som nezohladnoval)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za tip na kalkulacku. Osobne som zatial videl len 2 rozne 4K TV aj to pustali len staticke fotky.
Vedla stojace rovnako velke 1080P mali od cca 2,5 metra takmer identicky kvalitny obraz.....
Takze hups to akoze mam sediet < 2m pred 70" aby som videl rozdiel ? to uz kraje obrazu vnimam len perifermym videnim zo znacne ostreho uhla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. TV 4K nemá smysl z praktického hlediska. Kdo by nato chtěl čumět z takové blízky? A kdo mi tvrdí, že to viděl na vlastní oči, tak určitě nezkoušel si dát dvě stejně velké TV vedle sebe a porovnat ze 3m, že rozlišení 4K není oproti FullHD vidět! Takové uhlopříčky na kterých to jde vidět ze 3m se normálně neprodávají (300cm cca 120").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpoved vidim v poslednej vete a preto s uvodom nesuhlasim. Ide podla mna stale len o to, ze "teraz" sa nepredavaju. Viete si vsak este vybavit dobu, ked si clovek nevedel realne predstavit, ze bude mat doma TV, ktoru fakt moze zavesit na stenu ako obraz? (zjednodusene povedane) A vyrazne vacsiu, ako mali ludia bezne doma. Teraz je ta doba tu - takze ja osobne to vidim (a dufam v to ...), ze opat je to len o "case", nez sa take nieco zacne dostavat do reality.
A mozno to bude nakoniec odlisna technologia, nez "zvacsovanie" stavajucej. Tusim tu som svojho casu cital clanok, ktory hovoril o pouziti akejsi tlace - ktorou sa vyroba, ak uz nezrychlovala, tak zlacnovala a zjednodusovala vysledny produkt. Problem je, ze podobne spravy sa vynoria a zmiznu a my tak musime cakat na "pomalsi" vyvoj. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zamysli se nadtím kolik si ochoten dnes zainvestovat do TV? Například dnes 200cm pouze FullHD stojí 150 000Kč. Můžeš si to dovolit a koupiš si ji nebo už ji máš? Kolik asi bude stát taková TV v 4K(8K) v budoucnosti třeba za 5-10 let a budeš si ji moct dovolit koupit? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ved prave - plazma Panasonic 50" 1000 €. A spomen si, kolko tieto veci stali kedysi - aj 500 000 korun som tusim sam videl v obchode (a to to bolo povodne este drahsie). Takze z tohto pohladu je to vyvoj - aj cenovy a za 10 r. ktovie, kde bude tento segment.
Aj to, ze bude mat "kazdy" clovek stale pri sebe telefon - prosto som este zazil socialimus. :) Veci, co sa kedysi zdali sci-fi, su dnes (mnohe) realitou.
Takze, som za dobre rozlisenie, za velke uhlopriecky - aby sa to rozlisenie ozaj dalo vyuzit pri vzdialenostiach, z ktorych sa na ne clovek diva.
Jaaj - a za dobre ceny. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistěže viděl. Nejsem ten typ člověka, který si názory vymýšlí. Dokonce se mi poštěstilo vidět rozdilná rozlišení na televizích vedle sebe a zcela jistě mohu říct, že od 3+ metrů rozdíl nepoznáte. A v prohnutosti vidím zatim jen nevýhodu v podobě ztráty pozorovacího úhlu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Wiki: Dioptrie je definovaná jako převrácená hodnota ohniskové vzdálenosti. Má tedy rozměr m-1.

-2 dioptrie znamená neschopnost plně zaostřit na vzdálenost půl metru
-1 na 1m
-0,5 na 2m
-0,25 na 4m

něco mezi -0,25 až -0,5 dioptrie je ihmo dost bězná záležitost mezi populací, která nemá brýle/čočky, a ani neví, že by je potřebovala(protože přece "vidí výborně") - tudíž pravděpodobně nepozná rozdíl mezi 720p a 2160p na vzdálenost 2,5m - dost možná i při 2m úhlopříčce

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budoucnost 4K(?K) bude mít význam až u OLED kdy OLED TV nanesena přes celou stěnu nebo na všech stěnách a nahradí třeba malbu, malovaný obraz, dekoraci, osvětlení a TV obrazovku si zobrazíme v jakekoliv velikosti a umístění na kterékoliv stěně (třeba na stropě). Otázkou kdy a jestli někdy nato budeme my poctivě pracující mít???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ved to je to, o com pisem (nech uz bude technologia potom akakolvek). :-)
A(le) teda hladim v ustrety aj "dostupnej" cene takeho zobrazovadla. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsem chtěl říct, že 4K dnes nemá pro domácnosti využití pokud uhlopříčka 300cm nebude stát do 30 tisíc Kč (obvyklá vzdálenost TV od sedačky). Jinak stačí FullHD kde uhlopříčka je poloviční a v cenové relaci dnes do 30 000Kč. Při zachování stejně kvalitního obrazu vzhledem k dané vzdálenosti pozorování TV od sedačky. Rozhodně nehodlám sedět 1,5m od TV. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.