Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Acer skončil s Thunderboltem: je drahý a oproti USB 3.0 neuniverzální

"Stalo se to Betacamu s VHS, stalo se to FireWire, stalo se to ZIPu a LS-120, stalo se to DVD-RAM a stalo se to nyní i Thunderboltu. "

Celkem úsměvné v článku zmiňujícím profi segment, si splést profesionální formát BetaCAM s BetaMax-em :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to takto neporovnaval, predsalen to nieje uplne novy format - co je aj hlavna vyhoda usb 3. Kompatibilita s usb2 je obrovske plus, proti ktoremu tb hral predom prehratu hru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ZIP-drive od Iomega nebyl horší, ani drahý. Naopak v poměru nákladu na 1MB byl asi 10 krát levnější než disketa za 20 Kč.
Ale:
- Iomega ničila konkurenci patentovými spory, místo aby se dohodla na patentových poplatcích,
- neřešila rychle s výrobci začlenění do BIOS (boot),
- běžný user vidí jen prvotní náklad a ne náklad na jednotku zápisu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvlastni srovnani, beta prohrala s VHS ihned po nastupu na trh, to zame ZIPka. DVD-RAM se bezne prodava FireWire je uz 15 let standardem pro komunikaci s kamerama a fotakama, pricemz je v temer kazde drazsi desce a motherboardu. To mi jako epic fail rozhodne nepripada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

desek s FireWirem je dost, ale oproti počtu ostatních to bude zlomek 1/10 ~ 1/20, možná ještě míň z celkového počtu vyrobených desek. stejně tak většina consumer kamer a foťáků FireWire opustilo a byly/jsou osazovány USB2
není to epic fail, ale taky ne mainstream

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že dopadne stejně jako FireWire jsem předpovídal hned jak jsem se seznámil se specifikací obou rozhraní. Teda on to žádný prognostický výkon nebyl, to bylo nasnadě. Dnes se výrobci snaží ve střední třídě produktových řad snižovat náklady jak se dá. Ti seriózní tam kde to zákazníka bude co nejméně omezovat, což je právě tento případ.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není se čemu divit. Když se srovnají možnosti Thunderboltu s možnostmi Ethernetu, tak je jasno.
Deset počítačů k diskovému poli prostě přes Thunderbolt nepřipojím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osud FireWire? To jsem nejak nepochopil, FireWire bylo 15 let standardem pro komunikaci s DV kamerama, a mely ho prakticky vsechny drazsi zakladni desky a notebooky. A kazdy kdo mel videokameru si musel dokoupit minimalne FireWire radic.

Problem FireWire - po 15 letech kdy bylo nutne ho pouzit - je ten, ze jiz neexistuje zakladni smysl jeho existence.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I tak, v PC světě bylo FireWire vždy minoritou (na rozdíl od Apple, který jej opustil teprve nedávno). Když budete mít Firewire disk a budete s ním chodit po známých i neznámých, tak jej většinou nikde nepřipojíte. Ani tu DV kameru... Drtivá většina lidí to z ní stejně jen "přes kompozit" přetočila na VHS, se střihem se mořili jen nadšenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TB je prostě zbytečně rychlý. PC jej nedokážou využít (ntb teprve ne). Tak k čemu? Kdo potřebuje mít doma kaskádu sedmi superrychlých externích disků? Tohle se opravdu dalo čekat.

Co mi vadí, že AMD ohlásilo poněkud rozumnější rozhraní z USB 3.0 a videa, které by IMHO bylo optimální pro běžnou potřebu jako obdoba dokovacích stanic. Jenže od té doby je hrobové ticho po pěšině, takže taky nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pres TB je mozno napriklad pripojit k notebooku externi grafickou kartu. Tohle reseni se uz prodava, externi krabice kam se nacpe PCI-E graficka karta dle vyberu, pres TB pripoji k notebooku a pari se gamesy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevyjde levněji nákup konzole?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pocitame cenu konzole ktera je po 7 letech na trhu ve vyprodejich za 4000 Kc tak ano. Porad ale zustava ten problem, ze na konzolich nejde hrat cokoliv, na co je clovek zvykly z PC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to i opačně - na počítačích nejde hrát cokoliv, na co je člověk zvyklý z konzolí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezké, ale obávám se, že notebook se zabudovanou dostatečně výkonnou grafickou kartou vyjde výrazně levněji, než notebook s TB a přídavnou grafikou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vyjde levneji, a po 2-3 letech se usmazi, tak jako dnesni takzvane vykonne herni notebooky, kde odchazejici graficke karty tvori 90% vsech zavad.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna pro notebook se mi TB zdá být dobré řešení. Místo dokovací stanice připojím přes TB externí monitor, ve kterém může být navíc síťová karta, USB porty atd. Apple to má takto vyřešené a je to velmi elegantní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Aplle to umí prodat a nebojí se za elegantní řešení ukázat dlaň a nechat si pěkně dosypat - nic proti asi se najde dost kupců a vyplatí se to - my ostatní holt píchneme disk do USB 3.0 a budeme dělat, že nám ty tlusté modré kabely nevadí ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy lepsi notebook ma FireWire - prave instaluju nove Elitebooky od HP - a ejhle, na leve strane maji vsechny FireWie port.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám FireWire i na UMPC takže asi tak :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny lepší... ehm... spíše dnes už jen některé lepší. Ale mainstream rozhraní to není ani omylem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to prrr. Acer je šmejd největšího kalibru a probudil se do reality až poslední 2 roky. Na 3 roky starém normálním běžném notesu včetně 5 let starých umpc (4ks) fw normálně mám a kupodivu, narozdíl od vymatlanců co si myslí, že je usb všespásné fw používám. Ano, nejsem BFU, ale definovat něco "lepší" nebo horší dokážu s naprostým přehledem. USB má mnoho nevýho zrovna tak jako má fw výhod - mimojiné s tím nakrmím disk, jakýkoliv... Z usb nakrmím akorát línou lemru 5400rpm a nebo uberdrahý ssd. A co že je to ten mainstream? BFU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mainstream je převaha strojů. Stačí v e-šopu začít filtrovat zařízení s FW a pěkně se to vyčistí. A vím to, protože jsem vždy chtěl kompy s FW a vždy to značně zjednodušilo výběr - ne že by neexistovaly. Takže tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ThunderBolt ma problem s cenou a to dost vyrazny ale dobra s tim se pocita je to segment vysoke rychlosti pro profi sferu. USB 3 generace ma ale skutecny problem s realnou rychlosti(max. 2 az 4x oproti USB2.0, je to dane tym USB3.0 vyrobcu je jako maku, coz u USB2.0 nebylo, jeho standardizaci navrhl primo Intel) a navic i s prepinamim portu(kód 10) kde zarizeni pripojena vzadu blokuji asociaci zarizeni pripojenych na externi porty vyvedene ve forme prednych(skrine) nebo zadnych zaslepek. Co tez zamrzi ze nejsou ovladace pro Windows XP. Co se tyce Firewire uziva sa i dnes pro profi FullHD kamery a zrcadlovky a je skutecne dostatecne + dovoli ovladat zarizeni primo program, coz mi ctecka externi karty(SD+) jednoducho neda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak jdou ovládat některé zrcadlovky přes USB. Nikde kupodivu není psáno, že se přes libovolný port musejí přenášet jen balíky dat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz tady bylo psano, FireWire zadny boj neprohral, dodnes se pouziva, ovsem jiz minimalne ale proto pred 13 lety kdyz si clovek poridil digitalni kameru tak ta mela digitalni vystup, u Sony se to jmenovalo iLink ale v podstate je to IEEE1394 :-) a ja to dodnes pouzivam a to ovladani kamery pres grabovaci program je uplna nadhera, tak si predstavuji ovladani periferii...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tech vyrobku Acer s Thunderbolt portem bylo urcite nepocitatelne...
Ale kdybych v CR hledal mozna bych i 1-2 nasel.

Rozhrani je to vyborne, ale pro paralelni vyuziti s USB3,0 ktere nahradit bezne neumi. Stejne jako USB neumi hodne veci ktere skvele resi Thunderbolt. Osobne bych byl rad pokud by se vice rozsiril.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Našel někdo jiný acer notebook s thunderboltem než model S5? http://us.acer.com/ac/en/US/content/search/thunderbolt Safra, TB musí stát opravdu štangli zlata, že to acer začíná ruinovat :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to škoda, lepší rozhraní v současné době neexistuje, a asi hned tak nebude. Možnosti TB jsou díky tunelování PCIE veliké.
USB i ve verzi 3.0 je stále jen levné rozhraní se spotřebku se soustou nevýhod nesených už od dob USB 1.0 :). Popravdě jsem doufal, že bude časem nahrazeno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne asi .... Snaha intelu, ale spíše jablka, vytvořit si zase svoje rozhraní, na kterém se bude dobře vydělávat, a které bude také pěkně omezovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.