Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ADATA uvádí SSD SP610 s kapacitou až 1TB a řadičem SMI

Slyšíte to? Magnetickým diskům pomalu zvoní hrana.

SSD je zatím nemůžou nahradit, ale jednou... Vývoj SSD jde poměrně rychle, zatímco vývoj HDD stagnuje. Kde je slibovaný HAMR a TAMR? Kde jsou slibované další technologie?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak horké to nebude, HDD tu budou ještě dlouho. SSD je na programy, HDD bude sloužit hlavně jako skladiště obsahu který není třeba držet v rychlé paměti, něco jako náhrada za malá optická média.
Vývoj oněch technologií trval déle, přece jen už jde o hodně sofistikované věci a problémů byla jistě kopice. Ale dle nových prohlášení HDD firem to vypadá že už je to z větší části vyřešeno a reálné produkty už nebudou daleko.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jenze jak se zda, tak SSD nespomalujou, pristi rok plotnove HDD kapacitou dozenou, prespristi predezenou, a tak bude jiz jen zalezet na jejich cenach, a tady si troufnu tvrdit, ze vyrobne je SSD levnejsi nez plotnove HDD, takze asi vime na jake ceny budou moci vyrobci SSD jit a kam poslou vyrobce ploten :) davam tomu tak 5 let nez se SSD dostanou co do rocnich prodeju nad plotny

a naco se zapomina, stale se srovnava SSD 2.5" a plotna 3.5"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

buduci rok SSD HDD urcite kapacitne nedobehne. Ak ano, tak len papierovo za nepredajnu cenu.
SSD budu musiet prejst na inu technologiu. Otazne je ako to rychlo zvladnu a za aku cenu. Podobne ako je to teraz u kalsickych diskov, CPU, GPU...
Vo vecsine sfer sa momentalne naraza na technologicke limity vyrobnych procesov a materialov. SSD sa trochu posunie vdaka masivnejsiemu pouzivaniu TLC NAND. Prechod na vyrobnu technologiu mensiu ako 19nm bude uz problematickejsi a urcite nie tak cenovo vyhodny.
Na druhej strane neviem, ci zo strany zakaznikov bude dopyt po velkych SSD. Na zalohu alebo zbierku filmov/videa/hudby/.. vykon SSD clovek nepotrebuje.

Predaj SSD bude rast a mozno dobehne HDD. Cakam, ze v notebookoch a PC sa bude vo vecsine pripadov pouzivat SSD ako primarny disk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když klesne cena, bude zájem i o ty velké. Já mám třeba 1TB SSD. I některá data chci načítat rychle a nehodlám pořád přemýšlet, jestli zrovna tohle nahrát na SSD a tohle na HDD, hrabat se v konfiguracích, aby aplikace ukládala data zrovna na ten druhý disk, apod.
A jak píše Stepan Prokop, co se týká dohánění, srovnávej srovnatelné, tj. 2,5" disky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, že je problém s přechodem na menší výrobní proces, ale to platí pouze pro stávající technologii. Přijde nová technologie a všechno bude jinak. Pak třeba nebude problém ani 14 nm, protože případné opotřebení FLASH se bude řešit nějaký refreshem. Na konkurenčním webu jsem četl, že v křemíku by byly "topné obvody", které by občas poškozené buňky propekly, aby se obnovily.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. SSD su know-how + trochu kremiku,plastu a kovov na vodice. Ked sa zaplati R&D a vyrobne linky tak cena spadne na minimum.Pri rotacnych uz s vyrbnou cenou moc nepohnu.Stale je tam draha vyroba platni a mechaniky. "stale se srovnava SSD 2.5" a plotna 3.5"' na tom az tak nezalezi kedze nema zatial zmysel robit 3,5" SSD lebo vsetkym staci 2,5 " :) . Okrem toho vacsinou v testoch najdeme porovnanie aj s najrychlejsim 2,5" WD Velociraptor 10k RPM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nespochybňuje výhody SSD, ty jsou jasné. Ovšem ta cena je problém - cenu SSD tvoří z největší části samotné pamětové čipy, ty jdou s cenou dolů jenom pozvolna a vzhledem k poučení z krizového vývoje při cenové válce u DRAM čipů se nedá očekávat nějaká cenová revoluce.

Jinak k výrobním nákladům - u SSD rostou výrobní náklady v podstatě lineárně s kapacitou, u plotnových HDD tomu tak není.

Co se týká 2.5" vs 3,5" - SSD jsou v 2,5", protože rozměrově větší nejsou třeba, u SSD není velikost limitujícím faktorem. Takže je celkem korektní srovnat 2,5" SSD a 3,5" HDD, protože 3,5" SSD nikdo dělat nebude - nic by to nepřineslo a výrobně by to bylo dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I u SSD jsou nad určitou kapacitu při stávající technologii rozměry limitující.

Co se týká linárního růstu ceny s kapacitou, je to pravda v rámci jednoho typu paměťových čipů. Pokud přejdu na lepší technoligii jejich výroby, tak tu cenu napříč všemi kapacitami srazím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobné řeči vedli někteří i při nástupu LCD. Jak je to nepoužitelné a kolik let bude trvat, než to nahradí CRT. Jak to dopadlo víme. LCD měli spoustu much, ale nabídly něco, co uživatelé chtěli a CRT to nedokázaly - byly placaté.
S SSD je to podobné. Na začátku měli taky spoustu much, které se teprve postupně vychytávají. Ale nabízí oproti HDD brutální výkon. Ti co to jednou vyzkoušeli, už nikdy nechtějí zpátky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...ale ono to opravdu trvalo docela dlouho, a opravdu dlouhou dobu byly LCD nejen drazsi, ale v zobrazovani horsi nez CRT - prakticky jedinymi vyhodami techto LCD nahrazujici mainstreamove CRTcka byla hmotnost a to, ze zmizelo "blikani" obrazu pri nuzsich frekvencich (dano rozdilem vykreslovani obrazu)...
... to, ze LCD zvitezily je jasne.. ale behem nekolika let to nebylo a problem s cenou mely taky - tkaze vyvoj dje dal, ale HDD podle me jeste do srotu nepatri a nekolik let nebudou (porad si myslim, ze jejich pomer kapacita/cena/vykon je pro data (at uz na pc ci v ruznych cloudech) hned tak nedostizny

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ze začátku to šlo s LCD pozvolna, ale pak nastal tak prudký zlom, že se analytici a výrobci nestačili divit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nerikam, ze ne:-)
ale takovej "boost" IMHO jeste u SSD cek nenastal (ikdyz cena sla uz dolu docela dost)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LCD to trvalo skoro 10 let, než překonaly CRT. Samozřejmě že ne v podání obrazu, jenom v poměru cena/výkon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, v podání obrazu LCD překonala CRT mnohem dříve.

IT se musí zbavit starých dogmat a mýtů, jako například, že CRT má lepší podání barev než LCD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo zpoždění LCD v likvidaci CRT náhodou způsobené kartelovou dohodou výrobců o umělém udržování vysokých cen, aby z toho co nejvíc vydojili?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zvoní už asi pět let a pořád nechce dozvonit. Zřejmě je drží nad vodou nákupy od Googlu a dalších zákazníků co mají rádi zvonění.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Miroslave, kontroluj se! Vezmi si spotřebu HDD a SSD a vynásob počtem gůglích disků. Rozdíl hodí nějaký ten MW, že? + chlazení + velikost prostor + výkon náhradního zdroje. Takže pokud Gůgl ještě kupuje HDD, tak důvod kupování ploten nebude rozhodně cena a kapacita HDD/SSD, protože na všech provozních položkách se vysoká cena SSD rychle vrátí. Visí to jen na technologických otázkách spolehlivosti uchovávání dat a pokud se zítra výrobci SSD u Gůglů staví na kafe a hodí na stůl řešení, tak do dvou let po HDD neštěkne ani pes. Ty zůstanou ve hře jen pro vybrané účely za nekřesťanské ceny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.