Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adobe ukončil Reader pro Linux

Osobne povazuji absenci kvalitnich pdf prohlizecu za jeden z nejneprijemnejsich nedostatku Linuxu. Uvedene aplikace sice pdf cist umeji, zadna z nich vsak nezvlada taby a otevira kazdy dokument v novem okne. Tusim, ze jediny qpdfview taby umi, jenze ten zas nenabizi zadnou dalsi funkcionalitu (napr.zakladni anotaci apod.). Jedina cesta je pouzit napr. pdfxchange pres Wine, ale v nekterych distribucich a verzich Wine se to neobejde bez bugu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to tak cerne nevidel. Taby ma napriklad konqueror (KDE). Anotace, vyplnovani formularu, podepisovani, ... zvladaji placene aplikace, napriklad PDF Sudio (http://www.qoppa.com/pdfstudio/). Nebo se daji pouzit cloudove aplikace pro Chrome, napriklad Notable PDF (https://www.notablepdf.com/). Notable PDF mam na chromebooku, jeho vyvoj jde rychle dopredu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V článku zmiňovaný výborný prohlížeč dokumentů Okular taby umí.
Jediné co je skutečně v Linuxu problém jsou různé specialitky typu certifikáty, DRM atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vidim, ze Okular pridal taby ve verzi 0.19 (https://okular.kde.org/news.php). V aktualni verzi me distribuce jeste nejsou, proto me ta informace prekvapila.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě to má mouchy, třeba když mám otevřeny dva dokumenty v tabech, nechám Okular otevřený a rebootnu, tak po spuštění KDE si pamatuje jen jeden dokument, ale jinak Okular asi nemá konkurenci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno Acrobat Reader na linuxu je uzitecna applikace, spousta opensource jednodussich applikaci mela problemy s PDF formulari a podobne.

Na defaultni pouziti mi nevyhovoval protoze byl zooufale pomalej.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

offtopic
to jejich ftp je unikat! nasel jsem tam i verzi pro OS/2, kterou jsem kdysi jako idealisticky naiva pouzival ;-)
ftp://ftp.adobe.com/pub/adobe/acrobatreader/os2/3.x/

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

OS/2 Warp byl super, verze 3 měla v době příšerných Win 3.1 preemptivní multitasking a naprosto super to svištělo. Warp 4.0 (kódové označení Merlin) bohužel přišel pozdě a byl dost HW náročný.
Velmi dlouho jsem litoval toho, že se OS/2 neprosadila místo těch příšerných widlí, ale pak přišel Linux a dnes už je OS/2 jen matná vzpomínka. BTW. od doby Warp 4.0 používám na všech OS taskbar na horní hraně obrazovky místo dole :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, zlaté časy nadějí, že to lepší se prosadí. Warp 4 jsem dlouhodobě testoval, úspěšně demonstroval použitelnost na pracovišti a méně viditelné přínosy - a byl odmítnut - a vyhozen zavřenými (ve smyslu konfigurovatelnosti) Okny. Za dva roky po druhé reinstalaci po neřešitelných problémech Windows už byl Mandrake v dualbootu...

Jinak s Evince nemám jediný problém, edituji v LibreOffice popř. přímo v Lyxu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neprecenujte prosim Adobe Reader. Situaciu na Linuxe poznam len okrajovo, ale ani na Win nie je AR etalon kvality. Bezne veci zobrazi spolahlivo, to bez debaty. Ale problem ma napriklad s komplexnymi vektorovym kresbami. Proste cast vykresu uplne chyba. Nie je problem najst alternativu, ktora ten isty subor zobrazi lepsie. Len je to pripad od pripadu ina alternativa. S digitalnymi podpismi ma AR problem dodnes na 64bit - opakovane zanasaju do novych verzii stare chyby. Formulare maju v podstate stale vo faze testovania, vzhladom na mnozstvo starsich verzii v obehu sa s tym neda robit spolahlivo projekt pre public sector.
Osobne si myslim, ze AR je typicky letity produkt, ktory nezacali kodovat udrzatelne, nemaju sancu ho uplne refaktorovat a urobit ho slusne multiplatformovy, pokial sa zan neplati. A na chybach tiez vidno, ze Adobe Reader a Adobe Acrobat sa davno rozisli, takze synergia tam peniaze neprinesie.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

+1 Rovněž často tiskárna (pod MS-Windows) narazí na stránku s "problematickým" obsahem (zpravidla vložená tabulka či obrázek) a ukončí tisk PDF dokumentu. Samozřejmě dá se tisk o stránku dále, ale konkrétní XX stránka se nevytiskne. A to je PDF primárně stvořeno k tisku.
---> Já na Linuxu už standardně užívám jen "Master PDF editor".
Dokument si nakonec mohu i upravit a zatím jsem plně spokojený.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono také spousta PDF nesplňuje normy a nebo jsou přinejmenším "divná". Pokud jsou verifikovaná na X1a, X-3 atp, tak problém s ripem ani tiskem nebývá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není divu, když drtivá většina autorů o těchto normách neví zhola nic... Prostě Windows Logic - užívej a nepřemýšlej!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je problem autora aplikace ze neco jde udelat spatne.Je treba to udelat tak, aby to neslo pouzit spatne a nebo to na chyby viditelne upozonilo.

To je zase linux logic - predhodit milion moznosti a uzivateli najdi si nekde jak je to spravne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.