Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adobe uvedl Photoshop Lightroom 3

To je divny, zatim to nevidim nikde na torrentech :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty se modli, aby si od nás policie nevyžádala tvoji IP a další udaje ... ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak prosím raději o smazání, i když jsem pouze napsal to, co je na největším českém warez portálu k vidění... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pracuje niekto s LR na vyššej úrovni, že by vedel povedať nejaké podstatné výhody používania tohoto SW?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No muzu ti rict asi toto: Intuitivnejsiho a pouzitelnejsiho softu na praci s fotkama neni. Mas v tom knihovnu, muzes tam delat ruzne kolekce (ktere pak lehce vyexportujes ve formatu jaky zrovna potrebujes - pro flickr, facebook, fotolab, cokoliv), lehce (!) promazes 5000 fotek z dovolene, abys mel jen 500 nejlepsich (jednou se mi to stalo) + samozrejme upravy, ale ty delam spis v Ps. Vim, ze moznosti toho softu nevyuzivam ani z 15%, ale po kazde, kdyz delam s fotkama si rikam "to je ale bozsky soft". Cena $299 mi rozhodne neprijde prestrelena ani pro hobbika (pokud zrovna nesetri na Lkovy sklo :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mal som ho možnosť dávnejšie vyskúšať a pravdupovediac mi ten prístup - všetko je ako katalóg, alebo katalógový prístup liezol na nervy.
Vtedy som potreboval len nejakú úpravu 2-3 fotiek, ktorú mal zrovna tento soft (nepoužívam PS), pričom som neriešil jeho pôvodné zameranie, alebo hlavný účel. Neskúšal som sa s ním ani moc pohrať, lebo nebolo na to čas.

Zatiaľ som takýto typ softu nepoužíval, tak neviem ho žiadno "oceniť". No prechádzam na zálohovanie fotiek z DVD na HDD a tam keď je všetko po kope už je to pekná hromada fotiek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, hlavně výsledná kvalita - vynikající algoritmy zpracování, práce s maskou, selektivní úpravy (něco jako nadržování v klasické tmavé komoře jen na úrovni nejen jasu, ale i kontrastu, saturace apod.). Výborné odstranění šumu (musíš umět správně používat masku - ALT klávesu). Katalogizaci bych si uměl představit lepší. Nevýhoda je, že všechny úpravy jsou ukládány do databáze sqlite a nedají se exportovat jako text. nebo xml.Tj. komplikovaně se přenášejí úpravy z počítače na počítač - je to dělané pro IT analfabety. Ale rychlost a kvalita jsou jednoznačně vynikající. Jsem zvědavý na způsob korekcí vad objektivů - monožst jejich automatizovaných aplikací podle typu objektivu/ohniska/clony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úpravy do souboru uložit umí (Metadata/Save Metadata to File, případně v nastavení databáze zaškrtnout Automatically write changes...). U většiny formátů se to uloží jako druhý soubor s příponou .xmp, v něm jsou v XML ty změny. U DNG se to zapisuje přímo do toho souboru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aká je tam kvalita konverzie z RAW?
Primárne používam na konverziu soft dodávaný k foťáku, kde je na celkom dobre úrovni, i keď niekde som čítal, že Bible Pro má asi lepšiu.

Zatiaľ som korekciu objektívov nerobil, aj keď to soft k foťáku podporuje. Chvíľu som sa s tým hral, ale to bolo len tak ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SW u kamery jsou vetsinou to nejhorsi cim muzes editovat fotky. Bohuzel u firem jako Canon, NIkon, ktere nejsou schopny se drzet jednoho formatu ti ani nic jineho nezbyva. Nikon RAW je z nej nejhorsi. zasifrovany proprietarni sajrajt s kterym se neporve ani Adobe DNG Convertor.

Staci procist Adobe fora jak Nikon uzivatele narikaji na podivne artifakty a presun barev v konvertovanych fotkach.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zalezi na jake urovni jsi ty a k cemu chces pouzivat LR.

pokud jsi amatersky fotograf typu "byl jsem zde", staci ti PhotoShop Elements. Idealni SW na web fotky. Nevyhody, neumi 16b na kanal, minimalni moznosti uprav pri konverzi RAW.

Zatim jsem nemel moznost delat s lepsim RAW konvertorem nez Adobe Camera RAW v plne verzi. V tesnem zavesu ee Phase One Capture One RAW Convertor.

GIMP je spickovy SW pro editaci fotek, ale bohuzel UfRAW ho degraduje do zapomeni. Tudiz nepouzitelne pro fotograficky prumysl.

LightRoom je Camera Raw s katalogem. Idealni pro seriozni fotografy co potrebuji potrebuji kvalitu pro tisk. LR je prechod mezi Photoshopem.

Zkousel sem BiblePRo, Corel PaintShop Pro a dlasi co si uz nepamatuji. Vzdy jsem skoncil u Adobe produktu.

Nakonec jsem zvolil Adobe Photoshop v plne verzi protoze ma vse co potrebuji. Vrstvy, plna 16b/kanal podpora, masky, vybery a dlasi srandy na seriozni praci a polo profi fotografa.

Ligthroom je prilis chaoticky. Bridge + Camera RAW se mi zda vice intuitivni jak chaoticky Lightroom. Kdyz vim co delam a co potrebuji vyfotit, nepotrebuji probirat 5000 fotek z dovolene. To jsou fotky typu "byl jsem zde" na ktere neni treba zadny speci SW, staci co je u fotaku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužíval někdo Bibble Pro? Zkoušel jsem to kdysi, když byl LightRoom ve verzi 1, a Bibble se mi zdálo lepší. Rád bych si něco koupil, ale zase nechci soft, co nikdo nepoužívá :-) Bibble je levnější cca o 100 USD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je obojí vyzkoušet, Bibble funguje zadarmo 14 dní a Lightroom měsíc. Osobně se mi s Lightroomem pracuje líp, navíc dvě největší výhody Bibble proti LR (odšumování a korekce zkreslení) má od poslední verze Lightroom taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rekl bych, ze pro vetsinu uzivatelu staci free+open source SW.

Adobe DNG Convertor + UfRAW + GIMP

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.