Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ageia a budoucnost

když tak machrujou s tím výkonem karty, mohli by udělat osekanou verzi, která bude jentaktak stíhat počítat dnešní fyziku ve hrách a samotná karta bude stát pár peněz (<1000) a bude pasivní atd atd. tím by si zajistili rychlé nasazení fyzikálních akcelerátorů do velkého množství strojů a pak bych se začal teprve bavit o multi gpu a podobnejch blbostech. nechce se mi verit, ze jsou tak tupy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta killer app by musela byt 8.div sveta aby som si kvoli hre kupil kartu len na fyziku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No,ja taky kupoval sveho casu 3dfx kartu jen kvuli hram,a to ze stala ve sve dobe par tisic take,tusim jsem ji kupoval za cca 5 tisic....A to bylo jen na hry a na nic jineho.A take ty hry i bez toho...a dneska je princip 3dfx integrovan do jakekoliv grafiky....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lojza> U 3dfx to byl trochu rozdil - ty hry vypadaly na 3dfx lepe a jely rychleji nez na CPU samotnem. A relativne za chvili se objevily hry, ktere bez 3d akceleratoru ani nebezely.

U PhysX sice hry vypadaji lepe (vetsi mnozstvi objektu, vetsi mnozstvi castic a tedy lepsi ohne a koure) ale zaroven jedou pomaleji (grafika ma vice prace, CPU musi prenaset data do PhysX, pak zase z PhysX a pak konecne do grafiky).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dávám Ageie rok ... maximálně dva ... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sranda je to ze v mnoha systemech uz neni volny PCI slot tudiz jsem stale prekvapen neexistenci PCIe varianty ...
ironie osudu je, ze jejich prototyp PCB mel na jedne strane PCI a na druhe PCIe

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nalim: A když tyhle efekty povalí přez GPU tak taky bude scéna pomaleji počítaná protože se taky vyrobí víc objektů, ještě navíc bude GPU zatíženo výpočtem fyziky takže to ve výsledku může být ještě ohodně pomalejší než s Ageiou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to by aj highend graf karty museli stat tak do 3-3,5tisic aby si ekonomicky zmyslajuci clovek kupil dnes tak nvidiou/ati chvalesli/cf systemy +dalsia tretia gkarta na fyziku
-chcel by som vidiet tie pocty ludi co daju len za graf system +-20litrov-a-viac
-vzdy ked vidim tie reklamne dristy o neuveritelnom vykone sli/cf pripadne aj 3.karta-na-fyz...blablabla...
tak sa neskutocne smejem a zabavam-to si vazne myslia ze to ludia kupia???
/neratam par nadsencovmagorov/
*pripada mi to akoby marketing manageri stracali sudnost/kontakt s realitou...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2lordmato: V zemich decentne na zapad od nas znamena nakup nejvykonejsi grafarny cca 1/2 bezneho mesicniho platu a to pro nekoho kdo hry hraje pravidlene neni zadny problem. Ze to unas znamena benze vyplaty dve ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jjjjj:Na západ od nás není HW co mají lidi doma v průměru o nic horší nebo lepší než u nás, oni tam totiž mají platy sice vyšší ale zase to z nich vytahaj na drahým bydlení a superdrahým žrádle a službách včetně elektřiny (prodej elektřiny do zahraničí zvyšuje takto ceny i u nás - protože je náš proud prodáván za víc ven a protože se elektřina teď draží v dražbách bude to jen horší, zase se lhalo prý měla zlevnit že se uvolní trh HAHAHA), to nás všechno čeká taky, EU nařídila deregulaci nájmů a s tím poletí ceny veškerého bydlení nahoru, žrádlo zdraží taky, hned jak nebudem soběstační ve výrobě potravin nastane zlom a budou nás ždímat, jenom jsem zvědavej jak rychle se budou zvedat ty platy... asi pomalu, pár vyvolených zbohatne zbytek zchudne ještě víc, ať žije ***** *** doplňte si.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si taky trochu zaprorokovat, můžu? Akcelerátor fyziky, zvukovou kartu, grafické operace a specializované shaderové výpočty obstará v budoucnu jediná karta, kterou snad už ani nebudeme nazývat grafickou, jako spíš multimediální. Alespoň využijem gigabyty GDDR nejen ve hrách. Je mi to moc líto, Ageio, Creative, ale bude to tak lepší pro koncového zákazníka. A jednou se možná dočkáme i CPU+GPU+APU+PPU v jednom pouzdre se sdílenou pamětí, ale to bude ještě nějakej ten pátek trvat a kdo ví jestli nás do tý doby nezastihne apokalypsa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VencaN: Ten mm bastl si mozes kupit uz aj dnes. A dokonca, mohol si si ho kupit uz par rokov dozadu. Staci zajst do hrackarstva a hladat nazvy ako xBox; PS ...

Na zapade su platy vyssie. Na zapade su vyssie ceny aj za sluzby. Ale ceny produktov (mimo jedla) su povacsinou rovnake. Tzn.: nova grafika stoji rovnako (mozno menej) nez tu, nove auto si kupia za tri - styri platy, saty, nabytok, rozny "spotrebak", lusknutim prsta...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Chupas: takhle to bohuzel nefunguje, navrhnout cip a vyrobit kartu stoji zhruba X bez ohledu na to, jaky je vykon. GPU i procesory nejsou levne primarne proto, ze by byly mene vykonne, ale proto, ze se tim neco usetri/vyuzije. Na GPU vypnes vadnou pipeline a cip prodas za nizsi cenu, CPU z linky nedokaze stabilne bezet na X GHz, podtaktujes ho na stabilni frekvenci a prodas levneji. Misto 2MB L2 cache udelas pomerne jednoduchy zasah do navrhu CPU, nechas mu jen 512kB, nacpe se tak o 30% jader na waffer vice atp. Ageia udelala kanon co pocita 500M kolizi za sekundu, jestli ho udelala skalovatelny je otazka, ale pri 125M tranzstorech na 130nm vyrobnim procesu je IMHO vyteznost vyroby velmi vysoka, takze neni duvod neco vypinat.

Navic nizsi cena ty karty mezi lidi nedostane, kdyz z toho nebude jednoznacny prospech a ten nebude z duvodu zateze GPU jak bylo drive popsano jinymi. Je vsak velmi smutne, ze Ageia to prezentuje jako akcelerator fyziky pro hry a ani rok po uvedeni neprisla s jinym napadem, jak potencial te karty vyuzit. Je mozne, ze je ta karta opravdu tak hloupa a neni mozne ji kloudne programovat, pak ovsem nazdar Ageio.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zzz: osobně si myslím, že main-streamové unifikované DX10 GPU bude mít v GP-XPU operacích vyšší výkon, než PhysX. Takže pokud by se Ageia pokusila předvést něco jako ATi či nVidia, vyšlo by ji to relativně draho, protože:

1. bylo by možné přímo srovnat výkon PhysX a R(V)6xx/G8x, z čehož by Ageia nemohla vyjít vítězně

2. pokud jde o klasické GP-GPU operace (řekněme např. nějaké ty distribuované výpočty, akcelerace videa, případně do budoucna komprese a střih videa, práce se zvukem...), tak to jsou věci, které klidně může zastávat GPU. V případě akcelerace fyziky ve 3D hrách by se jakž-takž dalo akceptovat tvrzení, že fyzika na CPU/GPU ubírá FPS výrazněji, než s použitím samostatného akcelerátoru, jenže při GP-GPU operacích není grafika využívána pro nic jiného (obvykle při střihu videa nehrajeme hry :-) ), takže v tomhle smysl PhysXu nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X:Výpočty jde transkódovagt do vhodné formy takže i na PhysX jde počítat audio stejně jako to jde na GPU už dnes akorát se zvuková data musí převést do vhodné formy (nepř. textur)

GPU mají dnes možná celkově větší výkon (taky o hodně větší spotřebu) ale využitelná část pro fyziku nebude tak velká (viz vodopády ad nVidie) navíc tohle byužití blokuje celou kartu nebo adekvátní díl výkonu, prostě to není perpetum mobile.
Jaký to bude mít důsledek ? v demech uvidíme různé fyzikální kejkle ale už ne ve hrách, tam by totiž fyzika vzala tolik výkonu že by hra byla pomalejší než konkurence která tyhle efekty používá míň.
Jak to dopadne ? fyzika ve hrách bude pořát stagnovat, bude se stále chovat uměle nepřesně nedetailně, většina věcí v prostředí bude stále na pevno a neovlivnitelných nezničitelných atd.
Ano, můžou se použít dvě GPU a jedno vyhradit na fyziku ale jaký je potom rozdíl vůči spec. akcelerátoru fyziky ? akorát větší spotřeba. Ano díky rychlému vývoji mají GPU navrch ale ukažte mi kolik lidí si chce a může nandat dvě výkonné GPU co PC (nejde použít starý akcelerátor, byl by brzdou).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2VencaN: Zapomen, spis naopak, pro tvuj pripad by muselo dojit k nejakymu prevratnymu reseni chlazeni, kdybys narval dnes CPU, GPU, ... do jednoho swaba, neuchladis to ani dusikem. Tudiz se da predpokladat spis rozdeleni GPU na nekolik jednotek s vetsi plochou, coz bude sice drazsi z hlediska spotreby materialu ale na druhou stranu se to nebude muset tim dusikem chladit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jjjjj: Tohle je samozřejmě blbost, jsou známy dostatečne výkonné chladící konstrukce na bázi tepelných trubic (takové jejich výkonější varianty), já bych integraci uvítal, aspoň by počítač nezabíral půl stolu, každý stejně potřebuje kompletní počítač včetně GPU CPU ramek atd., no, místo hafo grafik a hafo CPU cesek a nevím čeho ještě by se prodával hafol typů "balíků all in one". Mohlo by to vypadat jako jeden velký pěkný hliníkový chladič ve tvaru knihy (žebra místo lístů papíru-v nich vodním paprskem vyřezané logo) a zezadu by akorát čouhalo spousta konektorů, integrováno by mohlo být všechno včetně HDD (solid state). Sice by to nešlo upgradovat ale díky absenci složité desky konektorů rozšiřujících adeptérů drahé skříně atd. by byla celková cena oproti dnešku naprosto srandovní. Ano nešlo by to upgradovat ale když chce člověk větší výkon stejně musí dneska koupit novou generaci a sní nové všechno, CPU RAM GPU... zůstane leda bižuterie ... klávesníce monitor a ta by zůstala i tak. Jo ještě HDD zůstává ze starýho kompa ale zde by byl integrovaný a v "ceně" takže no prob.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

n: tvoj popis toho zariadneia mi pripomenul dnesne herne konzoly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aastha: S konzolama to nemá co dělat ty jsou dělány klasicky na základní deskum, mají skříňku atd. tam se žádná úspora financí neprojevuje, taky nevím o tom že by v nich bylo integrováno několik různoúčelových čipů do jednoho nebo byl dokonce integrován pevný disk. Taky není třicet typů konzolí odstupňováno podle použí a výkonu což by integrovaná PC byla (a kdyždý rok nová třicítka s novejma typama střev).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

n: zásadní rozdíl SLI/CF a GPU+PPU je v režimu komunikace mezi sebou, tj. SLI/CF používá další proprietární rozhraní ve vlastní režii, nikoliv PCI/PCIe. A to je IMHO docela rozdíl, který zajistí vyšší výkon ve prospěch SLI/CF.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT: Kombinovanou akceleraci jsem ještě nevidel (jedna karta dělá fyziku a dodává data druhé ve SLI která renderuje grafiku) a troufnu si tvrdit že ji ještě dlouho nikdo neuvidí, tohle vyžaduje minimálně podporu v ovladačích a nějaké SDK + grafárny která s tímto počítají a mají na to udělanej bios.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.