Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AGESA 1.0.8.0 přináší podporu pro APU Phoenix pro AM5 (desktop)

Jak řeší AMD ovadače u APU?
Jde o to, že ovladače grafik stojí stále za pendrek, viz nakonec aktuální zjištění Adama na PCT, kde se mu nedařilo vrátit grafiku přes ovladač do továrních hodnot.
Zajímalo by mě tedy, jestli APU je ovladač stejně kvalitní jako u procesorů.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mám APU v noťasu. Moc si to nevybavuji, neb noťas má v permanenci syn. Ale IIRC tam je stejný SW a ovladače jako na PC, kde mám starý RX550X. Nicméně jsem s tím osobně neměl problém. A jelikož jsem se v tom nevrtal víc, než že jsem na dGPU od nVidie vrazil studiové ovladače, tak jsem asi ani neměl šanci nějaké drobné nedostatky zpozorovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ten ADAM z PCT ani nechce aby to fungovalo, je za to prostě placený, na PCT má AMD vždy problém. :-)
Mně ovladače na APU fungují léta bez problémů.
A vy pendreku jste někdy měl zkušenost s ovladači AMD, nebo čtete pouze to co o nich píší lidé z Nvidie?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já si to nemyslim. Právě si říkám, že procesorové ovadače jsou ok u AMD, jestli APU ovladače dělají stejní lidé, tak třeba i APU budou ok a problém jsou jen herní grafiky.
Ty problém jsou, ale zbytek (většina) může být perfektní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to takto, RedMaX má naprostou pravdu, že ovladače čipsetu od AMD na Intel platformě fungují špatně, stejně tak ovladače AMD na grafikách od Nvidie nefungují dobře.
Takže RedMaX a PCT mají vlastně pravdu. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

předně musím říct, že jsem měl problém i s ovladačema nvidie, stejně jako občas mám problém s ovladačema AMD
poslední dva problémy jsme měl já s Adrenalin SW prostě se nechtělo pustit GUI, všechny vypadalo že běží, ale nic se nikde nezobrazilo, pomohl až DDU a čistá instalace, je to zhruba měsíc co se to stalo

druhý problém má teď kámoš na čerstvě postaveném PC AM5 s 7800XT, každá hra se mu po 10ti, 20ti minutách vypla s nějakým errorem, na redditu je celkem dost lidí, který maj podobné problémy https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/16ifi8f/7800_xt_crashing_adren...
u něj pomohlo odinstalace pomocí DDU a instalace čistých driverů bez adrenaline SW, bohužel nemůže např. v plague tale 2 zapnout díky tomu vsync

takže za ty roky co to střídám nvidii s amd, u nvidie narazím na problém jednou za 3 roky u amd narazím na problém 3x-4x za 3 roky toť moje zkušenost

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednou za čas aktualizace Windows rozbije ovladače.
A pak se dalších 5 let píše o tom, jake jsou ovladače od AMD špatné.

PS: Nežeňte to "na krev". Budě méně problémů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je pravdivý postřeh. Taky tak nějak automaticky při čisté instalaci nejdřív projedu aktualizace Windows a až pak instaluji AMD ovladače. Všechno funguje jak má.
Tuhle jsem viděl jak někdo v diskuzi bulel jak mu na čisté instalaci Windows nejde Radeon a přitom nejdřív nainstaloval driver a až pak nechal hodinu instalovat všechny aktualizace Windows.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kto chce mit skutecne funkcni/bezproblemove pc-čko, aktualizace Windows po jejich ciste instalaci nepouzije vubec a rovnou jej definitivne vypina.

Ja panove nevim co vy tech aktualizacich OS tak uzasneho hledate/vidite(?), pracuju v IT od leta roku 2004 a plnou aktualizaci OS sem nepotreboval k vysledne praci/produktu vubec, naopak dobry program si potrebnou aktualizaci konkretniho OS nese sebou, kdyz ne stahne se balicek a do-instaluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co funguje, do toho nehrabej. Pravidlo číslo jedna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je heslo starych ITaku, ktere se dneska uz nenosi. Dneska musis byt "agilni" a neustale neco posirat :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

čekal jsem že někdo přijde s tím, že vlastně žádný problémy s radeonem nejsou, přidám další před cca půl rokem jsem zase řešil problém s anntialiazingem u Warhammer 40,000: Gladius, kde po zapnutí byli vidět zelené kontury kde to něco vyhladilo, vypnul jsem to a dobrý, hru jsem v pohodě hrál dál

těch problémů není tolik, aby mě to odradilo koupit si příště klidně další radeon, ale prostě z mojí zkušenosti mám víc kopanců s radeonem

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

demagogie, mám jak 5700G Vega(AM4), tak 7600 RDNA2(AM5). Na obojí stahuju klasický nejnovější ovladač, stejný jako pro 7900XTX, vše je standartní AMD panýlky. Při přeinstalaci/deinstalaci je volba resetu do factory default. Při nejhorším použiješ utilitku AMD uninstaller. Kdo není blb, ten to zvládne. V případě PCT ale jistě nešlo o nedostatek intelektu

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jak k tomu není podrobný step-by-step návod od nV, tak to nefunguje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hloupý dotaz ... Pro dceru jsem postavil Deskmini X300 s Ryzen 5 4600G. Roky Windows nepoužívám, ale protože Deskmini bylo z druhé ruky (měnil jsem většinu komponentů) a původní majitel tam nechal čisté W10. To nestačí jen stahnout aktualizace, které si OS sám vyžádá a musím ručně hledat nějaké ovladače na iGPU / APU ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD software and drivers are designed to work best for up-to-date operating systems. Please be sure to update your operating system before installing drivers."

https://www.amd.com/en/support/apu/amd-ryzen-processors/amd-ryzen-5-4000...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám Ryzen 2200GE. Zpočátku jsem instaloval (a pravidelně aktualizoval) ovladače od AMD - žádný problém jsem neměl. Pak jsem se vykašlal i na to, a po přeinstalaci Win10 jsem nechal pouze systém aby si ovladače sám stáhnul skrze Windows update - fungovalo taktéž naprosto bez problémů. Pak jsem naistaloval Win11 (oficiálně není 2200GE podporováný), a i pro ně si Windows sám stáhl ovladače, a nemusel jsem nic dělat - funguje bez probémů.
Fungují i hry (z "novějších" hraji pouze Witcher 3; TotalWar Warhammer 3).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele ja teda problém velikej musel jsem jit o dvě verze gpu driveru dolu 6800xt na b550 a 5800x náhodné tuhnutí a odtuhnuti systemu ani myš se nehýbe dělá to jenom ve win a pěkně mě to sralo, jako hrat se dalo, bez problémů cely den (starfield) tam jsem žádný problem nepozoroval ale to tuhnutí bylo k vzteku žádný blue screen prostě vytuhlo třeba na minutu pak zase odtuhlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji
Format c:

A čistou instalaci Windows.
Ze spolehlivého zdroje.

PS: Nežeňte to "na krev".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem měl problém s tuhnutím grafiky, shodou okolností AMD. Když už to přesáhlo rozumnou mez, tak jsem vyměnil mainboard (starý intel H97 , nový intel Z97). Od té doby jsem v pohodě, takže problém nemusí být v grafice ani v systému.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může jít také o poddimenzovaný zdroj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdrojem to určitě nebude, to by končilo pádem a seasonic 750W platinum to utahne úplně v pohodě... žádný oc nemám a stačilo se vratit k driveru kde to šlapalo a zase to šlape a jak jsem psal tuhlo to pouze ve win na ploše při hraní se nic nedělo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemáš preview beta drivery? Můžeš mít zaškrtnuto ať se ti stahují. Já už se takhle vypekl, v těch oficiálních WHQL pak již problém nebyl

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Začalo to od driveru ktery na Radeonech 7xxx odemykal ty nové funkce, zadnou betu neinstaluji nikdy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen těmi drivery to není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak chceš posuzovat kvalitu něčeho, co nejde ani nainstalovat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už je sezona Lysohlávek?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to na listopad. Ale dokud nedorazí, je to čekání na Godota.

Taky by to chtělo ty rychlé DDR5 čipy od Samsungu na lepším výrobním procesu, které mají dorazit koncem roku. DDR5-7200 s 1,25V by se k APU Phoenix šiklo. Cokoli nad DDR5-6000 je typicky 1,35-1,4V.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"s integrací grafického jádra do standardní řady procesorů cítí podstatně nižší poptávku po desktopových APU"

A vůbec to není kvůli tomu, že 5700G je zastaralý, s hraničním výkonem a neperspektivní. Demagogie jak vyšitá. Když vydali RX 6400, tak jsem myslel, že je to projev zoufalosti krátké přechodné doby (mining), ale dnes to vypadá, že s tímhle přístupem k APU, s námi bude ještě hodně dlouho.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty to zase hrotíš. Jednoduše jsou lidé a není jich málo, kteří výkonou grafiku nepotřebují, potřebují zobrazovadlo. Zároveň potřebují výkonný procesor a teda měli možnosti koupit procesor od AMD a k tomu nějakou externí grafiku nebo koupit APU. Teď,když je iGPU integrováno v procesoru, tak prostě koupí procesor a dál nemusí nic řešit. Tím ubylo lidí, kteří ši koupit APU.
Takhle jednoduchý to je.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je ta druhá lež od AMD - prodeje procesorů se základním iGPU (AM5) do sestav bez dedikované karty byly a jsou malé, protože těch lidí je málo. Sám mezi ně částečně patřím a jsem v širokém okolí v jasné menšině. Tahle skupinka nemohla nijak citelně snížit mnohem větší prodeje aspoň trochu herních APU. Je to i tím, že AM5 nebyla a není dokonalost sama - poměr cena/výkon je jasně highendový, což v dnešní době dostatku CPU výkonu v AM4...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zkus vylízt ze své domácí škatulky - velká část APU jde do business sféry a tam prostě to jednoduché zobrazovadlo stačí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co?! To jako AM5 socket nebo cokoliv se slabou iGPU na 5nm je vhodný do business sféry? Nic takového AMD IMHO nevyrábí. Asi si přehlédl kontext diskuze. Tou standardní řadou se myslí AM5 procesory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle Steam statisky mám odehráno 10 000 hodin v jisté hře na iGPU Intel GMA 945.
Plus mnoho dalších hodin v jiných hrách.
iGPU v 5700G je proti tomu malý zázrak.
I to zobrazovadlo v desktopových Ryzen 7000 má mnohem vyšší výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já honím 5700G s 6400Mhz pamětmi a 2400mhz OC na jádře. Ve fullHD jedou některé mmorpg i na maximální detaily přijatelně. Výkonu je ale málo. Chce to RDNA3 a DDR5-8000. No jsem zvědavý ale jestli Phoenix udrží IF na potřebných 2666Mhz. U 5700G jsem se dostal na 2300Mhz, u AM5 mám aktuálně 2133Mhz (DDR-6400), u čipletového AM4 byla výhra 2000Mhz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy jsou na trhu DDR4 paměti s frekvencí 6400 MHz ? Pokud vím tak nejdou o moc výše než 4000 MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. ja takove uspechy asi nemam .. no ale aniz bych se hrabal do IF, a ty pameti maji s XMP mit 4000 MHz, tak grafika stabilne najede jen na rucne nastavenych 3100MHz ( bez ohledu ze hejbu s latencema ci voltazi) coz je nejaky bandwich 51 GB/s.. asi limit radice pameti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

netuším co máš za desku ani APU o kterém mluvíš. Budu předpokládat že 5700G. Já mám desku Gigabyte B550 ITX AX, je to ta jejich kvalitní série Aorus a prý tam běhají paměti do 5300Mhz. Pokud jsi paměti úspěšně rozjel na 4000Mhz, tak buď nastav někde synchornous mode (na mé desce běhá synchronous mode do 2200Mhz IF = 4400Mhz RAM, dál už zůstává IF na 2200Mhz a posouvá se jen frekvence RAM). Taky pokud kašleš na updaty biosu, tak děláš špatně, nahoď nejnovější. No a pokud nic nepomáhá tak vynuť explicitně IF frekvenci na 2000Mhz, což odpovídá tvým 4000Mhz pamětem 1:1 na DDR4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

B550 Aurue Elite a 4750G Pro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

byl to překlep, tolik mám na DDR5 s AM5. Na 5700G AM4 mám "jen" 4600Mhz DDR4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"prodeje procesorů se základním iGPU (AM5) do sestav bez dedikované karty byly a jsou malé"

Máš to z důvěryhodného zdroje? Já tyhle informace nemám. Pokud je to jak říkáš, tak by mě ještě zajímalo, jestli bys měl důvěryhodné informace od Intelu, jaké jsou prodeje procesorů s iGPU bez dedikované grafiky tam? Třeba tam jsou větší a na to AMD mířilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ale to je tvuj problem ze nechapes rozdil mezi slovama ''poptavka'' a ''prodeje''..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Realizovaná poptávka = prodeje. Žádnou jinou poptávku AMD nemyslelo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne? OEM výrobci tradičně poptávají hardware, který ani výrobce nemá v nabídce nebo který ještě ani nevyvíjí. Viz integrace grafiky do standardních procesorů, což právě žádal OEM segment.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, to můžeme diskutovat o tom, co AMD myslí pod pojmem "cítí".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co je na nem zastaralého? 8 jader, vysoká základní frekvence a integrovana grafika je stale slusna.

Bavime se o socketu AM4, tedy nic lepsího do nej nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a prinasa uz konecne normalne podtaktovanie sa ryzenov, nech vsetky programy ukazuju hodnotu na aku je podtaktovany v klude a nie len ryzen master?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"je kombinace procesorových jader Zen 4 a grafiky RDNA 3"

Ja si myslim ze o desktopovy Phoenix bude sakra zajem, iGPU se nam posune rovnou pres 3 generace(Vega++ -> RDNA -> RDNA II -> RDNA III), pribudou DDR5, AVX-512, samozrejme architektura Zen IV a x16 linek PCI-Express 4.0(ne APU disponuje 5.0 a 2x vetsi L3 Cache).

Tohle desktopove APU prinese spokojenost pracantum s dusi obcasneho hrace(Radeon 780M).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vitana bude akcelerace HEVC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš AV1? 5xxxG i 4xxxG umí HEVC. AV1 decode je u AMD od 6xxx řady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...co vím tak Vega neumí... až od RDNA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HEVC aka H265 v APU urcite umi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok upresni/opravim .. APU s Vega umi HEVC ale neumi AV1 (to umi CPU a APU az v AM5)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, to jsem myslel, AV1 umi az CPU a APU v AM5 socketu ... HEVC tedy opravu umi i APU v AM4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.