Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AGESA 1.2.0.1a Patch A prý umožní zvýšit TDP Ryzen 5/7 9000 na 105W

Stacilo primo vydat Ryzen 7 9700X na 95W a nemuseli ted saskovat a dojebavat Ryzen 5 9600X!

Za tech 65W muze podle mne u AMD daky zelený píčus, neumim se to logicky jinak vysvetlit.

Ja a ted za tech absolutne nevhodnych 105W(!) muze daky osobni snazivec ktery se cpe do prdele.

Jestli to udelaji tak ze tech 105W bude u techto dvou Ryzen-u jiz nastaveno naprimo, dojebou je.

Meli radsi pockat na ty 3nm, Arrow Lake totiz nebude pro Zen 4 zadna konkurence(+40A + LGA 1851).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Těch 65W tam dali aby se mohli v prezentaci kasat jak mezigeneračně zvýšili efektivitu o >50% když to porovnavali se 105W 7700x. Že oproti taktéž 65w 7700 efektivita vzrostla asi jen o 20% to už se do prezentace nehodí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nezní ti ta tvoje spekulace nějak překombinovaně ?

No, možná spíš nesmyslně. Když výrobce změní nějakou základní specifikaci, na niž jsou uživatelé dlouhodobě zvyklí, tak většinou od těch nejhlasitějších v diskuzích nesklidí potlesk. Musí mít pro takovou změnu dost pádný důvod - nejspíš požadavek výrobců počítačů, nebo výsledky prodeje jednotlivých modelů.

Ono asi nebude moc lidí, kteří si pořídí už v základu žravý procesor jen proto, aby se mohli kochat výsledkem v benchmarku. Nebo kteří mají v komp s 4090 a při rozlišení 1920x1080 chtějí mít rychlost snímků, která je zbytečně vysoká s jakýmkoliv procesorem, ještě o pár fps vyšší.

Někteří sice v diskusích velmi důrazně vykřikují, že to je velmi důležité, ale je otázka, jestli to není pouhá póza, nebo jen dělání vln. A i kdyby to tak měli v hlavě doopravdy, pro reálné prodeje to má jen malý význam.

Pro většinu lidí jsou dnes běžně dostupné procesory výkonné víc než dost a jejich honění na vysoké frekvence dané vyšším TDP pro ně znamená zbytečně vyšší spotřebu. Najdou se sice tací, kteří v diskuzích zdůvodňují správnost vysokého TDP od základu tím, že se stáhnout. To je sice technicky pravda, protože v BIOSech bývá možnost vybrat z několika několika hodnot sníženého TDP. Ovšem používání téhle argumentace ukazuje spíš míru arogance, nebo možná i hlouposti takových diskutérů. Nastavování čehokoliv v BIOSu je totiž zcela mimo schopnosti a odvahu naprosté většiny běžných uživatelů.

Přístup nastavit nižší TDP a jeho zvýšení nechat nechat na těch, kteří ten výkon opravdu potřebují a jsou za něj ochotní platit vyšší spotřebou, je správné řešení. Protože takoví uživatelé to i technicky zvládnou.

Ale tohle je změna zvyků a způsobu myšlení, která je zřejmě zase mimo mentální schopnosti řady technokratů a konzervativců, kteří se kolem počítačů v diskuzích pohybují. Hádám, že po tom povyku, který nastal AMD doplní do BIOSů vedle několika možností snížení TDP i pár položek pro jejich zvýšení a problém bude vyřešen.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Proto jsem si pořídil 7700. Ano, mohl bych ho provozovat s PBO na skoro stejném výkonu jako 7700X, ale já nepotřebuju mít pořád hučící větráky. Tento procesor je super, protože ho provozuju v defaultu a k tomu jsem udělal undervolt přes Curve Optimizer, takže žere ještě míň, ale pořád má dostačující výkon na všechno, co potřebuju a ve hrách se fláká na 30-50%. Hraju pokud možno ve 4K a na max. detailech, tak je pro mě důležitý hlavně výkon grafiky, kdy víc, jak 144Hz na mém monitoru nemá smysl. Honit FPS ve 1080p na low opravdu nepotřebuju, takže tento procesor by úplně v pohodě utáhl i 4090 a vydrží tak ještě 2-3 generace úplně v pohodě. Hlavně je potřeba dobře si poladit paměti, nejen primární, ale hlavně i sekundární parametry, to vycucá z Ryzenu ještě víc výkonu ve hrách zadarmo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a co jeste ladit? .... pameti na 6400 Mhz, IF na 2400 Mhz s delenim ..co se tam jeste da- melo resit aby to melo viditelny vliv na vykon ? 8700G

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ladit paměti přece...hlavně časování a sekundární parametry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alzak, to je jasne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"...kdo si pořizuje Ryzen 5 na rendering nebo tréning AI modelů?"
Nikdo.
A pro Ryzen 7 platí to samé.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako každé kategorické tvrzení, ani tohle není pravdivé.

Filmová studia, nebo profíci živící se každodenním zpracováváním a konverzí videa, nebo 3D animacemi si na renderování pořídí téměř jistě nějaký tlustší procesor. Ale běžní tvůrci video obsahu, kteří to mají jako koníčka žádný šíleně výkonný procesor nepotřebují. Při přípravě videa totiž výsledné renderování v plné kvalitě představuje jen malou část celého procesu.

Když jsem jednomu příbuznému nabízel přenechání výrazně silnějšího počítače, než používá, tak ho nechtěl s tím, že ho nepotřebuje. Prý si v době zpracování aspoň trochu oddechne a nebo si připravuje a rozmýšlí scénář dalšího videa.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, i běžní hráči, co si občas nahrají nějaké ty fragy, co se povedly, a sestříhají, to mají zrovna tak. Určitě to nebudou renderovat na 16core CPU, které jinak nevyužijí a na hry je slabší, když je to rozdílminuty dvou na tom pár minutovém klipu, co natočí a sestřihají. A i gamingová 7800X3D to schroustá více než rychle.
Streamer si zase pořídí 7950X3D a může si hrát i NUMA/UMA modem, na 8 jádrech mu poběží OBS a všechen ten bordel, na 3D cache jádrech mu poběží gamesa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to neznamená, že je zlé mať na výber 105W 6jadro a 65W.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Ale to neznamená, že je zlé mať na výber 105W 6jadro a 65W." Pak ať je výchozím stavem 65 W a ten, kdo to zvládne, si může nastavit víc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dá sa nastaviť 170 W aj R9 7900 a 65 W R9 7900X? Som v tom, že nie. Alebo ak áno, tak nežerú rovnako, alebo nemajú rovnaké frekvencie. Inak by 2 modely nemali zmysel (u Zenu 1 až 3).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Da sa to nastavit ak mas dosku ktora to podporuje. Cez PBO i zvysis takty o 200MHz a dorovnas vykon X. I mne na Asrock B650M PG Riptide to funguje. Ale s X mozno dostanes lepsi kus. X vies samozrejme tiez pretaktovat o dalsich 200MHz, takze potom bude rychlejsi v ST.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Achjo, to je zase zbytečně matoucí, kdo chce, mohl si ten 105W limit nastavit ručně, tyhle dodatečné změny nejsou IMHO úplně nejlepší nápad.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

hlavne musis delat retest tech CPU :))
..zatim se mi to zda jako kachna, i kdyz u AMD clovek fakt uz nevi..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teď to vypadá jak kdyby v AMD tyhle procesory ani nějak moc netestovali, že až po recenzích které ukazují že 65W je málo tak si najednou vzpomněli že to asi bude málo

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem viděl testy 9600X a 9700X s výchozím nastavením a PBO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodne tech webu to s nejakym PBO i testovalo, ale ty vysledky budou trochu jine, tady bude 145W omezeni.
Jinak nejzajimavejsi video jsem videl na kitguru, kde se jim diky curve optimiseru podarilo ziskat vykon s PBO, ale s podstatne nizsim TDP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta změna bude kvůli tomu, že když se zapne PBO tak oficiálně končí záruka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zapnutim pbo ti nekonci zaruka na procesor jako takova, ale zaruka se nevztahuje na skody zpusobeny pretaktovanim..

'' Despite initial concerns, AMD clarified to that the warranty is not universally voided by overclocking. The warranty remains void for damages directly resulting from overclocking but is maintained for unrelated CPU issues, even if the internal fuse is triggered. These conditions align with AMD's standard warranty policies for CPUs and GPUs. ''

takze kdyby se u amd objevil bug typu raptorgate, tak ti cpu vymeni bez ohledu na to jestli bylo pbo zapnuty nebo ne..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stále to nic nemění na tom, že v realitě to nikdo nemá jak zjistit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rucne si muzu z 105W Ryzena 5950X udelat 200W neno 225W (otestovano na provozu 24/7 full load). A to same si muzu plus/minus upravovat PBO na kazdem desktopovem Ryzenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

5950X je standardně 142W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

142W je PPT ale TDP je 105W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je mozne, ale napr. "moj kus" bral 125W a s NH-D15 mal pod 65°C. S PBO bral 215W a zachvilu mal 86.. testoval som to vtedy v CB20, v 23 by mal vyssiu teplotu, lebo ten test bezi dlhsie... Kazdopadne tam bol 10% narast vykonu, ale 70% narast spotreby, cize sa to neoplati.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 142W je max limit. A těch 200 nebo 225W jsou tyto limitní hodnoty. V PBO nastavení nic jiného ve wattech nastavit nejde, ale i tak díky za upozornění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PBO nemá konkr. hodnotu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nastavíš ať to bere dle možností desky tak ne, každá deska tomu práskne trošku jiný maxima. Pokud tomu nastavíš hodnoty ručně, tak samozřejmě má, resp se bere do úvahy ještě teplota která tě pak nepustí dál když ji přetáhneš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě ani ne, protože mám v grub mitigations vypnuté a nebudu rozvádět proč to nevidím jako hrozbu u té už tak děravé x86 architektury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to "domácí žvýkání" je to většinou nepodstatné, ale v business sféře bych byl obezřetnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už kvůli dřívějším dírám na Intelu máš možnost pronajmout si celý fyzický CPU. Pak nehrozí, že cizí kód bude číst tvoje data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že 9700X záměrně ušlápli, aby následně potenciální kupce natlačili do 120W 9800X3D za $499. Jestli je pravda, že se 3D cache přesune z CPU čipletu, tak můžou boostovat k 5,7 GHz a lidi budou mít super CPU jak na hry, tak aplikace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pokud se tím přesunem nezvýší latence která zase všechny zisky požere

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

L3 do chipletu. A jak by to jako udělali? Už u 5800 X3D tam bylo 36 000 datových vertikálních spojů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Časem něco nového přijde.
Třeba SLC v interposeru.
Obávám se, že 9000 X3D se to ještě týkat nebude.
První "Proof of Concept" by mohl být Sarlak (Strix Halo)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je skoda ze amd neudela idealni tdp namiru kazdemu procesoru zvlast, kdyz stejne xka byly vzdycky o zvysenem tdp a o otrochu vyssi frekvenci
tohle svedci o panice v marketingu a rychlem vydani levnych non x verzi, kdyz v recenzich dostali takovou bidu

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z toho by velcí výrobci PC měli fakt radost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to takto:
Jestli to formou updatu AGESA jednostraně zvýší, tak mě tim docela naserou. Když už to vydali tak, jak to vydali a zaměřili se na nízkou spotřebu, tak by si za tím měli stát a nenechat se nějakýma tlučhubama ovlivnit!

Pokud to udělají tak, že dají 105W jako volitelnou hodnotu v BIOSu a nebudou to nikomu nutit, tak za mě ok, ale osobně bych byl asi nejspokojenější, kdyby vydali Ryzen 9800X nebo 9750X se 105W případně s 95W a podobně i 9650X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze ty dokazes flashnut bios, ale uz je pre teba problem zapnut Eco mode?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Drtivá většina userů to skutečně nezvládá. A kromě toho je to marketingově naprosté fiasko. Zde naprosto souhlasím s Redem, že to je špatně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a pritom stacilo za ten tyzden zmenit nazov porcesora na 9700. Vyriesene, a netreba ziadne cachre machre s agesa ani nicim. Tyzden na to mohli spolu vydat naraz 12, 16 a "novy" 8core s nazvom 9700x. Boli by napr. 120, 170 a 105W

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pak by to nemohlo stát 10k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..a o tom to je :)
AMD chce uctovat korpo tucne marze, jenze na to by museli dodat produkt, ktery by jim to umoznoval. Tak se Zen5 zatim vetsina lidi vyhne a pockaji bud na X3D variantu a nebo generaci preskoci uplne. Tohle je evidentne serverovy procak a skvele CPU do notasu, ale v hernim desktopu nikoliv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to nevadi, kedze za aktualnu cenu to nikto s kladnym IQ nekupi a zoberie 7800x3D. Rovnako aj 9600x musi minimalne o 50€ klesnut, aby bol konkurenciou k 7600/x resp. 7700. Alebo tie "stare" musia prestat predavat, co urcite este "par dni" neprestanu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však, takhle jim lidi vykoupí sklady starých CPU a ještě si budou čvachtat ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád se zas určitě najde někdo, kdo spíš využije ten ST, a proto to může být i za vyšší cenu. Dále, jak už bylo poznamenáno, tímto způsobem jim aspoň zmizí skladové zásoby Zen4, což se taky počítá, zlevnit pak můžou vždy. Vždyť nová generace se většinou nikdy nevyplatila co se týče poměru cena/výkon, to není nic nového pod sluncem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to pravda, tak je to marketingový úlet jak prase a zbytečné zkriplení skvělých úsporných Zen5.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ulet je spis to Tynyte, jak spatne to uvedeni provedli. Pokud by to uvedli jako 105W, tobe by se to sice treba nelibilo, ale bylo by to v souladu s tim, co meli v predchozi generaci. Vetsina hernich nadsencu, by sice mrcela nad slabym narustem herniho vykonu, ale jinak by recenze psali, ze je to dobre CPU na ostatni veci. Verzi bez X mohli klidne vydat v druhe vlne, stejne jako driv a nic by se nestalo. K tomu si pripocti problem s driverem chipsetu, podivne chovani s "admin uctem", spatne udelanou prezentaci vykonu, atd. AMD marketingove silne zintelovatelo
Ted mas nedopocene CPU s "X", u ktereho si musis momentalne manualne nastavit PBO, aby jsi vubec videl nejake vykonostni rozdily v MT, coz je pro vetsinu BFU nemyslitelne. Testy to vseobecne pokydali a vlastne nikdo nechape, proc to AMD udelalo. Ono ta efektivita na tech 65W stejne nijak zazracne oproti 65W Zen4 nestoupla..
Ted pokud tomu dodatecne to TDP zvysi, tak to bude jeste vetsi marketingove Faux Pas, nad kterym snad nemuze zustat klidny ani DD ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale právě! Pokud začali stavět marketing na úspornosti, tak v tom měli vytrvat a ne po launchi (!!) přepřahat!
Mohli to udělat několika různými způsoby, ale protože žmuňkači výkonu za jakoukoli cenu spustili recenzentský shitstorm, tak se tam v AMD někdo posral a poslal to celé do kopru. A problém nomenklatury je v tomto ohledu to nejmenší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jezne pokud by jsi to chtel stvet na uspornosti, tak by to AMD muselo posunout uplne jinak. Takhle to nebyla ani ryba ani rak. Matouci vsemi smery :)) a kritiku sklidili zaslouzene.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

muzes pockat na 9600 non x, tipuju ze to bude brzy, ale uvidis ze vykon bude do 5% a efektivita do 7%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těžko vydají non-Xka, co půjdou s power limitem ještě níž, taková 9700 by už musela být fakt brutálně škrcená, jedině že by teď těm X tedy zvýšili ten power limit na úroveň, na které mají logicky býti a to co máme teď jako X a nezvládá tak dobře ty vyšší takty by pak už dávali bez X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje skutečně nějaký technický důvod, proč už Intel-amd nedělají 3jádra a třeba i nově 5jádra nebo je to jen klasické zhoršení nabídky v lowendu, aby se lépe prodávalo to dražší? Třeba Apple má v M4 i jen 3 velká jádra a to se dřív tvrdilo, že to nejde, protože lichý počet...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Zenu 1 a 2 si musel vypnut minimalne 2 jadra v jednom CCX. Od Zenu 3 to neplati.
EPYC 72F3 (Zen3) ma 8 chipletov a kazdy ma aktivne 1 jadro, takze mas spolu 8 jadro s 256MB L3 cache za 2500$. https://www.techpowerup.com/cpu-specs/epyc-72f3.c2391
Pre low end to zmysel nema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Existuje skutečně nějaký technický důvod, proč už Intel-amd nedělají 3jádra a třeba i nově 5jádra .."

Ale oni 5 jaderná CPU vyrábí a dokonce i nabízí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.