Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Akcionáři schválili akvizici Xilinxu AMD

Možno len dopním, že to schálaili drviviou včšinou = zatiaľ so čítal presné čísla od AMD

Proposal No. 1: Approval of the issuance of shares of the Company’s common stock to Xilinx stockholders. At the Special Meeting, the Company’sstockholders approved a proposal to approve the issuance of shares of the Company’s common stock to the stockholders of Xilinx in connection with themerger contemplated by the Merger Agreement. The voting results for this proposal were as follows:For:Against:Abstain 760,494,308 : 1,885,084 :625,090

Proposal No. 2: Adjournment of the Special Meeting. At the Special Meeting, the Company’s stockholders approved a proposal to adjourn theSpecial Meeting, if necessary or appropriate, to solicit additional proxies if there are insufficient votes at the time of the Special Meeting, to approve theCompany’s share issuance proposal or to ensure that any supplement or amendment to the Proxy Statement is timely provided to the Company’s stockholders.The voting results for this proposal were as follows:For:Against:Abstain663,484,646 :98,603,766 :916,070
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-21-000046/0000002488-2...

a tlačová správa píše o drvivom víťazstve u AMD aj Xilinx-u,,

AMD and Xilinx Stockholders Overwhelmingly Approve AMD’s Acquisition of XilinxSILICON VALLEY, Calif. ― April 7, 2021

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se akcionářům Xilinxu divím, do teď brali dividendy a pod AMD žádnou nedostanou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůže důležitější než dividenda být vývoj cen a likvidita akci? Z grafů za posledních 5 let vyplývá že akcie AMD mají strmější dlouhodobý růst a obchoduje se s nimi v cca 15-20x větších objemech. Dividenda asi málokdy dosahuje takové výše, aby byla rozhodujícím faktorem pro stanovení výhodnosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to AMD rostlo z bankrotových hodnot na nějaké normální. Teď už AMD dost možná nikam neporoste.

NAOPAK. Jestli bude mít Alder Lake 20% IPC nad Zen 3, tak může poptávka po Ryzenech opadnout. A hlavně tyto "úniky IPC" jsou řízené úniky, protože jsou vždycky nižší aby nový produkt nevyvolal zklamání z nenaplněných nadějí, což by poškodilo jinak velmi povedený produkt (anti-hype strategie). Ryzeny 5000 taky měli mít IPC kolem 12% a nakonec to je 19%.

Takže Golden může mít v reálu IPC 25 až možná 30%. To je u zcela nové architektury která už nemá nic společného se Sky lake dost dobře možné. Takže AMD by mohlo mít BIG problém. Zaostávat o 30% v IPC by bylo dost fatální a i nový Zen 4 by byl o dost horší.

Navíc Intel bude mít v serverech Sapire nové instruke AMX pro tenzory a matice, které mají 8 registrů pro matice 16x 512 bit což je dohromady 8 * 16 * 512 = 65 536 bit vektorový ekvivalent. Nevím kolik registrů má AVX512 ale předpokládám že taky pro x86 obligátních 8 kusů.

To znamená že AMX bude mít 16x větší obludnost než AVX512. A mimochodem 32x větší než AVX256 co má AMD v Ryzenech. Army v telefonech teď s příchodem Armv9 a jejich SVE vektory šířku až 2048 bitů, což je 8x víc než mají Ryzeny. Pokud Zen 4 přinese AVX512 tak to bude jistě lepší než nic, ale proti AMX to stačit nebude. Tady by pomohlo AMD kdyby Intelovy první AMX procáky moc dobře nefungovaly, přehřívali se nebo musely běžet na nízkých taktech. Ale co když ne?

Nechci být nosičem špatných zpráv, ale obávám se že AMD může mít následující dva roky dost hubené finanční výsledky. Minimálně dokud taky neimplementují AMX nebo něco vlastního, nejlíp ty vektory s flexibilní šířkou jako arm, něco jako AMD-AVX-4096 bit. To by bylo supr.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak rocni zhodnoceni 1.1% na dividendach nepokryje ani inflaci, takze asi veri, ze s AMD porostou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi je to trochu sňatek z rozumu (snaha vylepšit pozici proti řešením vzešlých z akvizic větších ryb INTELu, NVIDIE), jen čas ukáže zda to bylo šťastné manželství (obchodně/technologicky). Jen, aby jim v mezidobí Apple nevypálil rybník (k čemu je technologie, když ji není možné dostat na trh) přeplacením na pokročilých výrobních procesech/kapacitách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nastesti Apple podnika v tak omezenem rybnicku, ze ostatni neprodelaj kdyz se budou drzet sveho remesla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tak optimistický nebyl. Pokud se Apple rozhodne, že bude vyrábět 32-core CPU a diskrétní 128-core GPU pro (iMac, Mac Pro), množství kapacit 5nm(3nm) pro ostatní se rychle rozplyne a to i při relativně malém podílu Apple na trhu. TMSC nemá určitě nic proti velkému odběrateli s hlubokou peněženkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud firmicka s nizkym trznim podilem (rekneme 5%) dokaze vycucat svetove vyrobni kapacity na top procesu - tak je bohuzel marne ocekavat, ze by dostupnost klasickeho zbozi byla zazracne lepsi. Jednoduchou logikou to znamena, ze vyrobni kapacity u tech procesu nejsou schopny pokryt svetovou poptavku v komercnim meritku! sokujici odhaleni..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady na diitu byl článek podle kterého údajně má Apple až 53% z celosvětové produkce na 5nm v roce 2021. AMD má údajně jen 5%.

Neříkejte mi že se těch iPhonů prodá takové množství aby si Aple mohl dovolit obsadit 90% produkce čipů a ostatním to blokovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak iPhone je nejprodávanější chytrý telefon na světě a v počítačích (Mac) je Apple 4. na světě. To všechno je teď 5nm Apple Silicon. To všechno má slušnou marži, aby si Apple moh dovolit ostatní přeplácet. "Ovce" "připlácí" i za dostupnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem netušil že toho Aplle prodá tolik. Díky za zajímavé info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlasovanie za spojenie
AMD:
Za: 760 494 308 =99,67%
Proti: 1 885 084
Zdržalo sa: 625 090

Xilinx:
Za: 174 307 622 =99,61%
Proti: 637 898
Zdržalo sa: 52 910
https://investor.xilinx.com/node/18281/html

Takže vlastníci Xilinxu to chceli a trošicku menej ako vlastníci AMD aj keď to vyzerá ako hlasovanie za "socíku"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že těch, co se zdrželo, bylo výrazně více. Tohle jsou jen ti, co byli na valné hromadě a měli možnost hlasovat. U AMD existuje přes 1,23 miliardy akcií a hlasovalo jen 0,762 milionů z nich.
Prostě si to odhlasovaly ty velké fondy, které mají podíl v obou společnostech, takže nemají o co přijít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akvizice Xilinxu je pro AMD naprosto klíčová, protože časem procesorová branže a FPGA pole úplně sroste dohromady - v procesorech budou FPGA části, které si software "doprogramuje" on-demand při instalaci/spuštění. Jedině tak se dá docílit radikální akcelerace chodu programů, navíc při energetické optimalizaci. Časem prostě hardware a software poněkud "sroste" - kompilátory budou kromě kódu pro procesor a instalované akcelerátory (GPGPU, AI, komprimační/hashovací, video, computer vision, ...) generovat i optimalizované rutiny, realizované v FPGA - poleze z toho také "VHDL/Verilog like" kód pro železo.

Co je ale divné, že AMD raději také "neulovilo" nějakou vyspělou síťovou firmu jako Mellanox - což zhaftla Nvidie. Mellanox je nesmírně cenná kořist, protože ovládá vysokorychlostní nízkolatenční sítě e.g. InfiniBand implementace, jejich know-how v této oblasti je bezprecedentní, jsou tvůrci průmyslových standardů a norem v této oblasti, nejen výrobcem železa.

V této souvislosti se dost divím AMD, že neposunula tu svojí interní supersběrnici mezi procesory (a GPGPU/GPU) do extra fyzické implementace na spojení serverů - byť třeba jen v rámci racku nebo serverovny. Mohli by to povýšit na novou náhradu InfiniBandu nebo to aspoň na InfiniBand - protože to je v podstatě průmyslový standard - přímo připojit na fyzické úrovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD predalo svoji sieťovú divíziu pre 21 rokmi, ale bez patentov napr., na Magic packet pre WOL a inéa Xilinx má sieťovky
aj LTE+ 3G, +5G...
A extrený konketor pre Hypetransport AMD malo
a neujal sa
https://www.samtec.com/standards/ht3

Prečo by to mali skúsiť s nástupcom HTX - Infinity fabric?

With the rise of DPUs and SmartNICs, Xilinx could be useful for AMD – assuming this is more than AMD flexing its market cap.

Xilinx is also a significant player in the infrastructure of cellular networks, with its Versal chips used in equipment from the big three vendors in the field: Ericsson, Nokia, and Huawei. As a US company, Xilinx is blocked right now from doing business with China's Huawei,
https://www.theregister.com/2021/04/08/amd_xilinx_merger/

May 24, 2000 Updated May 24, 2000, 4:26pm PDT

Francisco Partners, a Sunnyvale-based private equity firm focused on buyout and recapitalization investments in technology companies, has entered into a definitive agreement with Advanced Micro Devices under which Francisco Partners will acquire 90 percent of AMD's Communication Products division for $375 million in cash
https://www.bizjournals.com/sanjose/stories/2000/05/22/daily14.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou ta Infinity fabric sběrnice jen SW nadstavba fyzické implementace PCIe4.0? Z toho totiž pak plynou omezení vzdáleností jako má HDMI, USB atd oproti např Ehternetu, který je vyloženě stavěn na dlouhé vzdálenosti a nezabije ho rozdíl potenciálů.

Třeba u Atmelu klasický seriák RS232 při velkém rozdílu potenciálu killneš hned. To Ehernet nebo RS485 jsou na to dělané a přežijí vše. Akorát s nižšími rychlostmi, klasický trade ooff.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.