Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Aktivní redukce DP 1.2 -> HDMI 2.0 pro 4k budou v létě

me by uplne stacilo, kdyby existovala redukce HDMI 1.3 -> DVI dual link pro 2560x1600 pro HP 3065. bohuzel se takova nevyrabi :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

hmm.. tam bude asi problem ten, ze vyrobcovia limituju HDMI 1.3 na fullHD rozlisenie a teda adapter na dvi s vyssim rozliskom nema zmysel, teda sa to tyka minimalne mojho Pavilionu dv6, i ked podla specifikacii to vyzera ze HDMI 1.3 by malo dat aj viac ako fullHD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta existovat z principu nebude, protože HDMI je v podstatě DVI single link. Jen u vyšších režimů HDMI je povoleno rychlejší časování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano presne tak, ale presto si umim predstavit aktvni redukci ktera z rychleho HDMI udela pomalejsi dual link DVI

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Keby to tam dali hneď, nemuseli by to teraz riešiť. Určite to nieje prúser ale škvrna to je. A používať pri 20k karte redukcie je tiež trocha mimo. Licenčné poplatky pri tejto cene sú zanedbateľné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není nic jinýho než obrovskej fail AMD, 7 let práce na FIJI a pak to celé takhle shodí. Myslím, že aktivní redukcí toho moc nezachrání, jednak určitě nebude stát pár korun a za druhý bude nejspíš ještě víc zvyšovat už tak velký input lag většiny 4K televizí. Fakt nevím, co je k tomu vedlo, DP až na několik málo vyjímek, který se dají spočítat na prstech jedný ruky, nemá žádná 4K TV. A UltraHD rozlišení má hlavně význam právě jen na větších televizních uhlopříčkách.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu, kde je problém. Já mám na jednom DP výstupu grafiky taky aktivní redukci na HDMI.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je ta idiotska mania AMD vsade cpat display-port.... :o(

Este pred rokmi, ked NVidia trapila svet svojimi Fermi opekacmi, som samozrejme chcel kupit GPU od AMD.... lenze zohnat reviziu karty kde boli miesto milion nepouzitelnych DP osadene radsej dva DVI porty bola fakt makacka!!!!!
(podotykam, ze v tej dobe najst monitor s DP bola praca pre detektiva)

Ale jasne, aktivna redukcia (urcite nie lacna, potencialny zdroj zbytocnych problemov a urcite nie prakticka) je lepsie riesenie podla AMD, ako osadit tam jeden blby HDMI :o(

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"..fail, skvrna, sedm let prace a toto..."

OMG!
to budou miliony, co budou mit zapojeny fiji na letosnich 4k televizich a budou pozadovat 60Hz; vypichnuti tech 7 let je smesne, copak HDMI 2.0 tu je 7 let? jisteze implementace rozhrani netrva 7 let, ale preci jen DP1.2 je tu o pet let dyl nez HDMI 2.0 takze se samozrejme pri navrzich pocita s rozhranim, ktere tu uz nejaky patek je a je odzkousne, ne s rozhranim, ktere je fakticky ve vyrobcich (nekolika malo) par mesicu..

ale ne, tem kriklounum se nelibi, ze karta nema jeden dnes prakticky nepouzivany vystup, nelibi se jim ani kdyz vyrobce ukazuje moznost redukce, nelibilo by se jim to, ani kdyby ji pribaloval ke kazde karte, proste amd je ee - to je zakladni axiom a vse ostatni se da pouzit jen jako duvod ... vetsi vyskyt klistat? - za to muze amd!

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, sám sem příznivcem Radeonů a AMD, proto mě tohle o to víc mrzí, zvlášť u karty, která výkonem vyloženě cílí na 4K rozlišení. Tohle je prostě problém a věř, že na prodejích to poznají.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nezažil jsem nikdy, že by někdo vybíral GPU podle výstupů. Nehledě na to, než se to začne pořádně prodávat, tak už bude redukce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No tak zrovna výstupy jsou jeden z nejduležitějších parametrů grafických karet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, ono to bude taky souviset s tím, že z DP máš redukce na cokoliv. Z HDMI nemáš redukci na DP :-) krom toho, fury X cílí na jiný segment a tam bývá standard DP.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobca, ktory si sam dobrovolne okripluje predaje `prilisnym zacielenim na nejaky uzky segment` je blb...
Stonasobne to plati pre firmu, ktora je v problemoch a duplom by si hentake `socialne inzinierstvo` mala rozmysliet!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v čem furt panebože vidíš problém? 4k obrazovky mývaj standardně DP. A na fullHD ti stačí jakákoliv redukce.

Krom toho o žádné kriplení se nejedná - v létě bude možnost si koupit DP-HDMI 4k 60hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim, ked si AMD mysli ze ma nato, komplikovat zivot ludom s nutnymi AKTIVNYMI redukciami (t.j. problematicky prvok ktory nie vzdy funguje jak by mal, nehladiac na DP, ktory sam o sebe je tiez znacne haklivy) tak potom nech neplacu, ze maju financne problemy a NVidia ma vecsi podiel na trhu!!!

Sudit ich nebudem ja - sudi ich TRH!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, určí to trh, respektive to, jak rychle bude AMD dodávat, údajně všechny fury x zmizli pár minut po jejich vydání :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já naopak! Ano - já i všecí moji známí se již od dob DVI ptali vždy na výstupy!!! z grafik a max rozlišení a možnosti voleb různých Hz!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co si ty teda vlastne zazil???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už sa na to nemôžem dívať.... SAKRA! Budeš to používať na televizore? Máš 4K televízor? 95% ľudí to nebude používať na televízore!

Anketa - kto by to používal a hral na televízore nech dá mínus (-) a komu je to jedno a "stačí" mu DisplayPort nech dá plus (+) pod príspevkom

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Ptat se na vicemene PC zamerenem webu tak vetsina TV asi jako monitor nepouziva ale zeptej se nekde kde se resi i audio a video a budes se divit.

Nehlede na to kolik z tech tvych 95% procent vlastni a nebo bude kupovat grafiku za 20k+ ?

A jen tak pro info za Q1 2015 se prodalo cca 4.7 milionu 4k televizi a to nove modely zacaly vychazet az v Q2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a 95% tech zatim prodanych 4K TV nema HDMI 2.0 ... o dalsich nepeknych vlastnostech radeji pomlcme. Kolik lidi pouziva TV na hrani. Naprosto silenej input lag. U novych 4K TV jeste vetsi nez u FullHD modelu. Fakt vyhra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale vysoky input lag najdes i u novych monitoru.
Ano, u televizi muzes najit takovou co ma 73ms (LG) pripadne i 130ms (cinske modely) ale daji se najit i takove co maji input lag kolem 20ms (samsungy 2015).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jabkofóny taky mají milion redukcí a stojí stádo buvolů. To není argument.

Kdo to potřebuje, cestu mít bude. Problem solved. Stejně tak jak nvidia kdysi neuměla vyšší revize HDMI nebo DP.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

podle recenzi muze ta karta na 4K spise zapomenout, vpodstate primej souper jak vykonem, tak cenou GTX980Ti, ani jedna z tech karet do budoucna na 4K proste stacit nebude a na 4K si proste bude potreba poridit as dalsi generaci grafik popripade dualni variantu Fury

http://www.computerbase.de/2015-06/amd-radeon-r9-fury-x-test/5/#diagramm... recenzi je jiz plnej net

a fanouskum AMD doporucuju ty recenze radsi ani necist, piskani civek v idle, piskani vodni pupmy v idle, vykon a cena srovnatelne s GTX980Ti, spotreba v prumeru o 40-50W vetsi pri hrani her, obdobne vetsi pri prehravani FHD i UHD obsahu (jako kdyby to nemelo HW podporu pro formaty? cos je blbost jiste to ta karta umi a ma, takze chyba bude spis v ovladacich) , no proste zadna slava na to jakej hipe ta karta mel apred vidanim, asi bych cekal ze nabidne krapet vic

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Pískání kondenzátorů byla jedna věc proč se fanATIci vysmívali GTX970. A to pískaly pouze některé modely v maximální zátěži a ne v idle. Uvidíme jestli bude nějaká reflexe.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že tomu fakt rozumíš :oD
Kdyby už pískaly kondenzátory, tak to bude hodně špatný, naštěstí 970 pískaly jen cívky :oP
A tvůj příspěvěk, že výstupy na kartě jsou nejdůležitěší parametr karty, ten mě taky dostal :oD 98% lidí na grafiku připojuje monitor, takže Fiji nemá žádný problém. A Ty 2% zbytku ? Myslíš, že všichni mají 4k TV ?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

ale 4k má smysl zejména u větších úhlopříček, především na filmy, video (hlavně dokumenty z přírody, kde nejde ani tak o děj ale o obraz!) a ty cenově dostupné velké 4k jsou jen jako TV ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ona ale vetsina lidi co pouzivala vice nez jeden monitor pomalu prechazi na vetsi 4K idelane 40-50" a bohuzel nejvetsi kvalitni UHD monitor je 32" a navic stoji vice nez TV.
Pak je tu jeste druha strana veci a to ze monitory bohuzel s kvalitou zacinaji zaostavat takze nektere lepsi TV sou na tom s obrazem pro PC mnohem lepe nez vetsina monitoru.

Ono je pomalu uz i docela pravdepodobne ze je vice 4k TV pripojenych k PC nez 4k monitoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navic pro videa natoz cz filmy je problem monitoru v tom ze umi 60Hz ale mnohe neumi 50Hz!!! A Tv umi i 50Hz a ty v evrope vsecky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Testy delane na 4k pri FXAA/16×AF nemaji o relane hratelnosti ve 4k moc vypovidajici hodnotu protoze nikdo soudny to s timhle nastavenim hrat na 4k nebude.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

>vetsi pri prehravani FHD i UHD obsahu (jako kdyby to nemelo HW podporu pro formaty?

Sice nemuzu mluvit o spotrebe, ale minimalne taktovani a s tim i teplota karty pri pouziti DXVA akcelerace na R9 290X roste brutalne. A to na vsech ovladacich co za ten rok byly. Takze na 300stovkou serii a Fury schvalne cekam, jestli to bude delat stejne. :(

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

DP 1.2 ma 3 zasadni chyby:
- funguje jen do max 3m, na delsi vzdalenosti musis pouzit HDMI
- nepodporuje HDCP 2.2 (az od verze 1.3)
- nepodporuje ho zadne AV zarizeni (vyjmkou jsou lonske modely TV od Panasonicu ale ten s nim taky letos skoncil)

HDMI zdaleka neni mrtve ba naopak zarizeni co maji HDMI je mozna tak 100x tolik jako tech s DP.

A co se toho kriklouna tyka tak bych se podival do zrcadla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

--- ale kaslu na to, to nema smysl - prosim smazat redkaci o smazani, diky---

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole, z teba AMD fanatizmus priam krici! 8-O
Zaujimave, ze nepoznam asi ziadnych NVidia ci Intel fanatikov no AMD ich tu ma mrte :o))))
Zeby fandenie outsiderovi malo taku pritazlivost?
(a outsiderovi casto aj svojou vinou jak aj teraz - vyrobia celkom fajn kartu a skusaju trpezlivost zakaznikov takymto socialnym inzinierstvom!)

btw. vy AMD sekta, uvedomujete si ze robite AMD `medvediu sluzbu`? t.j. kazdemu nestrannemu cloveku AMD svojim fanatizmom akurat znechucujete :o(

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

30fps pro video jakz takz staci (dlouhou zaverkou pri toceni videa o malem fps mensim jak 50fps, kdy oko (jak ci ale!) jiz prestava videt rychlost zmen-neplynulost snimkovani, se maznou kontury pohybujicich se objektu a je to "vyreseno"...), ale 30Hz obnovovani obrazoky pro lidske oko ne!!! :-( (procpak asi i kinove promitacky filmoveho pasu o 24fps maj klapku (zaverku) klapajici ja 48Hz!?)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

LCD má jiný princip zobrazování než obrazovka nebo i film, takže ani při 30Hz blikat nebude - žádný černý mezisnímek se tam neobjeví, jeden obraz přejde v jiný. Jen to bude ještě o něco víc rozmazané. Ale lze předpokládat, že i ty starší TV to interně zpracovávají v 50/60Hz (už jen kvůli samotnému TV signálu), jen v době jejich vzniku nebylo k dispozici rychlé rozhraní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Meli tam rovno dat 1x DVI-D, 2x HDMI 2.0 a 2x mini-DisplayPort 1.3 a ke karte automaticky pribaleny 2 redukce z miniDP na Full, byl by spokojen kazdy zakaznik a nemusela se tu resit nejaka predrazena externi pitoma redukce. DisplayPort verze 1.3 spominam proto protoze prave z teto generace jde udelat redukci HDMI 2.0 takze automaticky predpokladam ze jiz Fury tuhle verzi DP ma. Jinak DisplayPort ma hnusne drahe kabely.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pri predchádzajúcom článku o Fiji som písal, že by som potreboval na 34" Ultrawide monitor pripojiť dve PC tak, aby bol pripojený jeden cez DP a druhý cez HDMI a v rozlíšení 3440x1440 išli na 60Hz. Riešenie bolo buď kúpiť pomerne drahú GTX960, alebo počkať na redukciu z DP.
Pri 30Hz nie sú animácie a pohyb okien pri presúvaní plynulé, práca nie je veľmi príjemna.
Trochu som skúšal a pri custom nastavení rozlíšenia v Nvidia ovládačoch 3440x1440, 16bit sa dá dosiahnuť obnovovacia frekvencia 60Hz. Funguje to cez HDMI aj DVI-D. Neviem, či by to fungovalo aj na 4K monitore, tam je predsa len ešte vyššie rozlíšenie. Bolo by to treba vyskúšať.
Ale pre toho, komu stačia v OS 16 bitové farby, to može byť riešenie, ako zatiaľ dosiahnuť vyššiu obnovovaciu frekvenciu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu to. To jako ještě ty redukce nejsou? Na Amazonu jich mají asi milión, tyhle dvě uvádějí výslovně podporu 60fps při 4K a podporu 2.0
http://www.amazon.com/Belkin-Displayport-HDMI-Adapter-Supports/dp/B001NI...
http://www.amazon.com/Belkin-Displayport-Adapter-White-Supports/dp/B004R...
první stojí 14 a druhá dokonce jen 6 dolarů. Obě od Belkinu a jsou skladem. Celý článek tedy jaksi nechápu. Oznamuje nám že redukce budou a přitom už jsou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přečti si recenze. FAKE :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je zatim jedimy chip ktery to zvladne, jeste z toho nekdo musi udelat tu redukci.
http://www.megachips.us/news/MCDP28familyofDisplayPortproducts.php

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ciste hypoteticky, neni celej tendle priblblej tanecek jenom proto ze vyrobcum TV se nechce priletovat jeden DP 1.2 konektor za 10 centu, za ktery by navic neplatili licencni poplatky ? Velmi bych se divil, kdyby ty cipy co jsou v TV, neumeli DP - ty drazsi TV to umi, takze integrace na to zcela jasnemaji, a neosazovani konektoru je klasicky oj** pardon "product differentiation" vyrobcu TV...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono by ses mozna divil ale za DP se taky plati jen se tomu nerika licencni poplatek a navi se pletes, cipy pro HDMI 2.0 a DP 1.2 nejsou kompatibilni takze by tam musel pribyt nejen dalsi port ale i dalsi cip a pripadne i drazsi hlavni cip co rozsiri mozny pocet portu a navic slozitejsi firmware/software.
Navic se tu nebavime jen o TV ale treba i AV receiveru a dalsich zarizenich

Co se tyka kompatibility mezi HDMI 2.0 a DP tak ta je mozna az od verze 1.3 ale to jest porad neznamena ze kazdy cip fungujici na DP 1.3 ho bude umet/podporovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nasilna obhajoba AMD za kazdu cenu???
Prave tak AMD mohlo `priletovat jeden HDMI konektor za 10 centu` - u tak drahej hi-end karty neexistuje rozumna obhajoba.

btw. AMD to nerobi prvy krat (mrdat na graficku nadbytocny pocet DP za kazdu cenu - na ukor inych portov).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.