Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Aktualizace Windows 11 ještě zhoršila latenci L3 cache Ryzenů

Recenze her porizene na Windows 11 vubec nebudu cist, pro me irelevantni, mam Windows 10.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono teď jde hlavně o testy nových Alder Lake - pro ty má význam testovat kvůli konfiguraci jader na nových Windows s novým schedulerem, porovnání s Ryzeny bude ale kvůli chybám nicneříkající...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Naopak - všude se bude psát, jak nové Intely výkonově deklasovaly Ryzeny. Až se Windows 11 opraví, bude po testech a nové nebudou.

Tohle zcela jistě není náhoda.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Toto si žádný seriózní web snad nedovolí...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Riesenie jednoduche - Aldery testovat na Win11, Ryzeny na Win10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, souhlasím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ved šef Intelu v prezentaci jasne povedal že nezaleži aky mame kvalitny hardware ale aky na nom pobeži software :D očividne asi tušil že ako to dopadne :D Intel WIN to že potplaca a podvadza no bože, je lepši je a ako to urobil je nepodstatne :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to prakticky jedno. Ve výsledku to bude mít na fps zanedbatelný vliv.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak času dost na to, aby Intel mohl pustit do světa porovnání procesorů

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Intel podplácí už i Mrkvosoft? Nebo je jenom Mrkvosoft neschopný? :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Už dávno panáčku... vzal bych je hákama :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

fiNanNciAL hoRSepoWer

Sorosova mimovladka, zidojastery a bitcoinova zgerba . Svet je nefer.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak bude potřeba ty bídné výsledky AL nějak uměle pozvednout , takže tohle by mohla být cesta :-D

jinak zde je první herní srovnání v 1080P Forza Horizon 4 benchmark ZEN vs AL oba běží v pro ně nejlépe optimalizovaném OS. Alder Lake může tedy naplno využívat výhod scheduleru ve win11 a vestavěného Thread Directoru. Ryzen běží na W10. Přesto je nejlepší verze AL pomalejší než rok starý Ryzen ....

https://twitter.com/9550pro/status/1448310872812650510

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

sakra
...takze ryzeny nezlacneju :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Výkon co už tu rok je, ale musíš mít Win11 :-)
Ryzeny by zlevnit mohly, záleží na tom, jak Intel nacení ADL. Ale byl bych v tomto velmi opatrný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fascinujici, Mrkvosoft dovede podelat i to podelane..
:)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ver že zadarmo to nepodelali :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu musím MS pochválit za ten požadavek na TPM. Prostě jsem ho v biosu zakázal a windows update přestal s jedenáctkama otravovat. Za to u mne mají malé bezvýznamné plus.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jisty, ze v ramci "inovaci" to nekdo nevrati zpatky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mne to rovnou hlásilo, že tyto okenice můj HW nepodporuje – jaká to radost, že mi je nikdo necpe...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Urobil som presne to isté, nedávno som nahadzoval nový bios a fTPM už bolo zapnuté by default. Každý hovorí o latenciách L3, ale aj priepustnosť je tragická. Neverím, že až takí pošahanci tam pracujú. Cigánčatá sú buď totálne neschopní, čuchli k prachom, alebo oboje. W11 má u mňa červenú, dokiaľ nebude lepší ako 10Pro, zatiaľ je to rýchlokvasená sračka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Cigánčatá sú buď totálne neschopní, čuchli k prachom, alebo oboje." ... A nechcete si tento svoj rasizmus strčiť do pr**le? Bez prepáčenia. Ďakujem aj za všetkých ostatných ľudí v diskusii, ktorí ešte nemajú v hlavne nasr**é. @Redakcia: Fakt to tu musí klesnúť na úroveň noviniek?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ton je zly, bohuzial ma pravdu. Z mnohych firiem s ktorymi spolupracujem viem, ze prvy (a nezriedka aj jediny) dovod, preco sa Indovia najimaju, je cena. Najhorsi priznany pomer produktivity s ktorym som sa pri planovani stretol bol 5:1 (5 indov ma produktivitu jedneho "zapadniara").

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ze je duvodem cena + sliby vseho druhu, proc se indicky "IT" tak chytil, je verejne tajemstvi, zname minimalne 15 let :)
Nicmene i tam se najdou dobri developeri.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano najdou se, ale ti uz nespadaji do kategorie "levni"
dost casto uz pracuji "na zapade" a jejich platy odpovidaji "zapadniarom"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky tak. Ale pozor, třeba nový BIOS od Gigabyte pro můj motherboard obsahuje "Change default status of AMD PSP fTPM to Enabled for addressing basic Windows 11 requirements" - takže po updatu BIOSu zkontrolovat.

Rodí se náhražka dlaždicového startu, sice to budou jen ikony v rámečku (4 velikosti) místo dlaždic, ale půjdou srovnat a seskupovat do pojmenovaných skupin, plocha Startu půjde zvětšovat a zmenšovat, pro seznam všech aplikací se nebude muset klikat navíc - pro mě dostatečná náhrada a možnost na jedenáctky přejít - časem. Dělá na tom Stardock.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nu což, tak se bude muset Alder Lake testovat na 11 a bude se to porovnávat s Ryzenem na 10, jinak budou takové testy úplně k ničemu, nicneřikající a kurva zavádějící. Tady jde vidět, že 11 opravdu vnizkly čistě jen kvůli tomu Alder Lake hybridu s 2 typy jader a nutnosti na to dělat nový scheduler, toto Intel nemít, tak je totálně v prdeli. Na nějaké AMD se jak už to tak bývá ale opět s optimalizací vysrali, koho nějaký Ryzen zajímá, že.... aspoň se jim přidělá práce a mají zas po někom co pro sebe opravovat, když už jim AMD opravilo 10, tak vydají znovu rozbité 11, stejně v tom AMD nemají co dělat a toto si už dodělaj sami. Tak hlavně že je Intel teď aspoň ve výhodě, to je asi tak jediný účel tohoto srandasystému, když AMD nejsou schopní dohnat normálně, tak alespoň takto... k smíchu. Je taky docela zvláštní, že tyto problémy mají jen Ryzeny a to doslova úplně všeci, ale se žádným Intelem problém není, to je ale náhodička. :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak je to s latenci, ale kazdopadne výkon ve hrach je na win 11 s 5800X globalne lepsi. Neni to moc, cca 3-5 procent nahoru tam ale je..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj? Tomu se mi moc nechce věřit, zrovna hry jsou na latence většinou extrémně háklivé, proto mají být pro ně lepší i DDR4 RAM právě kvůli nižším latencím – u Aldera tě pak takové DDR5 mají připravit ve hrách o pár % výkonu dolů oproti DDR4, pokud teda nemáš nějaké pomalé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj je můj PC. 5800x POB DDR4 4000cl17 rtx 3080ti aorus extreme.
Všechny 3dmarky i herní testy co jsem dělal, jsou lepší, měřím asi 15 testu. Příklad, firestrike 39500 oproti 37500. ROTR 195 oproti 186. AS odyssey 115 oproti 107. Vše měřené FHD. Jak je to možný nevím, radši jsem si nechal klon původní instalace w10 ale zatím paráda..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spíš máš něco jinak nastaveno, i samo AMD prohlásilo, že tam problém prostě je, ztráta výkonu až 15% a trpí hlavně hry. Je ale divný, že v té preview verzi žádný problém s výkonem nebyl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě nic jinak nastaveno nemam, dal jsem proste u 10 ugrade na 11. Zkoušel jsem i cistou instalaci 11, kde jsem teda zkoušel jen 3dmark a výsledky sedí. Nepíšu ze nemám problém s tou latenci, neměřil jsem, je možný že celkově ty 11 jedou líp s tou grafikou a až se tyhle problémy vyřeší výkon vyleze ještě víc..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsem našel nějaký benchmark, možná to má vliv asi jen v některých hrách a ty máš zrovna štěstí, že hry co hraješ tento problém zrovna nepostihl.
https://youtu.be/MrYDwM6gP4c

No ale i tak i podle tohoto – někde je sice výkon stejný, ale když nějaký rozdíl je, výkon je vždy nižší ale ne naopak a někdy ne zrovna o málo nižší...

Jak to testoval HUB, taky nikde nezaznamenal lepší výsledky ve hrách, jen sem tam to bylo trošku nižší.

Takže je upřímně fakt trochu divné, aby tobě to výkon zvedalo, asi nějaké nadpřirozeno a jsi snad jediný, kdo zaznamenal zvýšení výkonu... možná bych se raději znovu ještě jednou přesvědčil, jestli tomu tak skutečně je a není to jen nějaké placebo. ;) Protože jinak moc nedává smysl, aby to zvyšovalo výkon, když to tak brutálně zhoršuje latence, hlavně teď po tom nejnovějším upgradu to už je docela solidní masakr...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Placebo efekt to není, místo abych šel včera večer na pivko, jsem to řádně protestoval, problém s latenci u w11 mám. V 10 je 11,3 v 11 je 29,3 (docela voser to změřit, protože ta free aida z 90 procent nezobrazí právě latenci u L3). Nicméně výkon lepší je a už vím proč, z nějakého důvodu POB u prociku dává v 11 vyšší takty. V 10 4950-5025 v 11 klidně 5050-5150 (možná to je tím jak jsou rozbity ty preferovaný jádra???). To bude důvod proč je výkon vyšší. Proč se to děje nevím, deska ASUS STRIX B550-F, bios 2404 a na defaultu už nic netestuju, jdu na to pivko dnes xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak insiderské verzie Windows 11 zvyšujú výkon Zen 1500X o 150%

a final zrazu výkon dole. Dúfajme, že toto nie je to isté ako s X-Box-om, aj keď asi tento problém s Windows 11 pohol Blackley-ho k prezradeniu pomerne dosť veľkého priekaku..

'Father of the Xbox' Seamus Blackley issues Twitter apology to AMD over last-minute switch to Intel CPUs
14 Oct 2021 // 11:30
One of the developers of the original Xbox has apologised for jilting AMD at the altar ahead of the games console's launch 20 years ago.

Seamus Blackley took to Twitter where he alleged that a phone call from then-Intel CEO Andy Grove to Bill Gates ushered a change in CPU choice.

His thread revealed that the decision was made so late that the prototype Xboxes used at the launch ran AMD silicon and AMD engineers sat in the front row.

"I felt like such an ass," Blakely said of the very public moment AMD staff found out their product was not going to be in the original Xbox, and blamed the switcheroo on "pure politics."
https://www.theregister.com/2021/10/14/xbox_sorry_amd/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tak toto vypadá zas na menší failíček, ten výkon vypadá dost tragicky na to, jaké se do teho vkládali zas obrovské naděje, je to asi ještě o dost horší než jsem čekal, to nebude snad ani těch 10% nad Rocket Lake... Ale chtělo by to spíš nějaké porovnání s něčím jako RX 6900 XT, toto k RX 6600 XT asi skoro nikdo brát nebude... A to ještě chraň bůh, aby k tomu někdo nevrazil DDR5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera mi Win10 oznámily, že moje PC nesplňuje požadavky na upgrade. Asi to bude tím, že nemám zapnutý TPM v Ryzenu. Zapínat ho nebudu... :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem ho zapnul když jsem tím jejich softem zjišťoval jestli můj PC splňuje podmínky a stejně jsem zjistil, že Ryzen 1 řady není podporovaný a Win10 mi nic oznámit nemůžou neboť mám aktualizace vypnuté. Teď jen čekám na podzimní aktualizaci, ale stále nikde žádné info kdy bude venku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zprávy 8.10.2021: Windows 11 působí ~15% propady výkonu na Ryzenech
Microsoft: ...a...není to málo?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za chvíli budou hrát roli jen testy mimo platformu Windows.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu skvěle odladěný systém. Místo neustálé změny číslovky, designu, a rušení různých funkcí atd. raději pracovali na stabilitě, kompatibilitě, zvyšování výkonu, optimalizaci atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows XP - :palec-hore
Windows Vista - :palec-dole
Windows 7 - :palec-hore
Windows 8/8.1 - :palec-dole
Windows 10 - :palec-hore
Windows 11 - odpoved uz vieme :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teď nebinárně:
Windows XP - : po pekle s W98 a psychopůlrokem s WinME pohoda celých 8 a více let...
Windows Vista - : bez dostatku paměti to ani nezkoušej...
Windows 7 - : odladěný Vista s pořád ještě tradičním (přehledným) rozhraním - pohoda...
Windows 8/8.1 - : jak jakože desktop s dotykovým GUI? Zabili tlačítko Start, parchanti...
Windows 10 - : no, co se dá dělat, na svoje železo už sedmy nenaroubuju...
Windows 11 - Hey Joe, jseš si jistej, že je to vážně ten modrej drát? :-))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych šel trochu do historie.
NT4 - konečně wokna, co nepadají
W2k - lepší než NT4 a dá se na tom gamesit
XP - vlastně W2k, ale omalovánky z toho dělat nemuseli :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

W95 - náš systém, narozdíl od Jablek, padá spolehlivě po celý rok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem pamatuju si, že i Jabka tehdy padala docela často...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako kde, u nas prevazne na jesen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale jabka s malým J :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě i Win10 palec dole - kvůli nechtěným půlročním updatům.
A nakonec i to Start menu, které MS ve Win8 zprasil ve Win10 stejně nedal dohromady tak, aby bylo funkční jako ve Win7.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Windows10 je ale momentalne najlepsi “games loader” s najvascou podporou a vykonom na “current hardware”. Kedze Win10 mam iba na hry, tak za mna palec hore.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za poslední 2 roky se docela zvedá počet LTSC uživatelů, celé to proniká do mainstreamu, jsou aktivátory (v podstatě jen skript), nástroje na úpravu ISO a podobně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

lol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fascinuje mě jak se tu řeší že TPM znemožní instalaci W11, přitom stačí jen nemít formát HDD v GPT, tedy mít stařičké MBR a je po žížalkách .-)
V matčině PC které je poměrně moderní - Pentium G6405+12GB+Nvme SSD 240GB, ale při kopírování zůstal ten MBR formát, takže vše včetně Secure Boot a TPM OK, jen GPT chybí a přes to instalačka 11 nejede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém jde přímo z Windows vyřešit pomocí nástroje mbr2gpt, který MBR disk převede na GPT i se zachováním dat na disku. Sám jsem to před aktualizací na Windows 11 dělal, opravdu to funguje.
https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-bios-uefi-w...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi si povodny komentar nepochopil. MBR = ziadny problem neexistuje, pretoze Win10 prestanu otravovat s upgrade na Win11.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mimo mísu, že? Mimochodem mbr2gpt je silně omezený nástroj, který funguje jen za splnění dalších ichtylních požadavků (jako třeba funkční recovery partition). Lepších nástrojů, které tohle zvládnou vždycky, je na netu habakuk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na tom není nic fascinujícího, je to ten nejjednodušší způsob, jak instalaci znemožnit. Pokud má dotyčný MBR, tak to nepotřebuje, ale to tu zjevně neřešíme. A bránit se přechodem z GPT na MBR je poněkud komplikovanější a lehce úchylné, takže ani to tu neřešíme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A třeba u NVMe to ani nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u starších instalací je MBR asi to nejběžnější. Proto není třeba nikde kejklit s TPM a zadrhne se to hned tady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.