Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Aktuální verze Windows 10 doznala zlepšení výkonu Threadripperů

jasné, ale ono sa tými plánovačmi dá niečomu pomôcť na úkor niečoho iného a kľudne zmena môže priniesť 73% nárast výkonu ale aj to že pred zmenou bol výkon o 53% vyšší ako po zmene
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-5.5-Early-Perf...

A aj MS Windows občas vedú oproti Linuxu
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=freebsd-amd-3970x&num=1

Edit: hlavne v tom je zaujímavé porovnanie Intelom vyvíjaného Clear Linuxu vs. AMD-čkom spozorovaného openSUSE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež pozeram že v aplikaciach si vyrazne polepšil, ale v bechmarkoch si zase pohoršil.
Bechmarkovi honiči maju smolu :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bez service packů jsou Windows vždy k prdu a bez něj jen někdy, takže W10 nebrat. Onehdá jsem byl donucen upravit k použitelnosti W10+5400 ot. HDD a nejjednodušší bylo řešení v podobě W7+5400 ot. HDD. Kdyby bylo na linuxu více real time strategií ve stylu starých C&C, tak snad do voken ani nebootuju.

Nejhorší na W10 je, že v problémovosti překonávají i moji amatérskou pirátskou verzi W7 postavenou na nějakém prehistorickém buildu co má za sebou minimum aktualizací, protože jsou vyplé a instuluji jen některé manuálně, když už fakt musím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Scheduler je minimálně 20 let starý (aplikace jsou závislé na win64 rozšíření pro CPU).
Microsoft by ho měl znovu vytvořit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Palomino, tolik nesmyslů pohromadě, to je tedy výkon, nejste náhodou nějakej "IT guru". -:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem, ale o něco větší než Jára.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten moment, když si autor příspěvku myslí, jak se přišel pochlubit, jak na něco vyzrál... a ve skutečnosti jen prozradil svoje fantasmagorické okrajové vnímání reality. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co konkrétně? To že W10 zatěžují HDD více než linux nebo W7 si může každý ověřit vytvořením situace, kterou jsem popsal. Pomalý disk+W7 vs pomalý disk+ W10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A Win3.1 zatežovali FDD více než MS-DOS. Nebo je to taky něco jako stěžovat si, že moderní osobák nesnese tolik ježdění po polňačkách jako VAZ-2105. ... Není korektní hodnotit nějaký aktuální produkt na základě provozu v prostředí s hluboko podstandardní a/nebo historickou konfigurací. (Dnes je standardem pro systémový disk SSD.)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

LOL. Těch notebooků co se prodalo a ještě prodává s W10 na HDD. Modernímu linuxu to nevadí - tolik k tvé mylné argumentaci „moderní OS jedině na SSD".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To že si někdo koupí NB s plotnou 5400 je jeho smůla, W10 už počítají s SSD...
Ano, uznávám, že W10 zatěžují více disk, ale pokud se tu chcete bránit že W7 ne, tak ty zase dost vytěžují procesor při aktualizacích a nové procesory nevyužijí naplno. Protože W7 jsou už staré, dobře sloužily, ale nahradil je lepší a dle mě i mnohem stabilnější systém ;-)
W10 mám od prvního vydání a ještě ani jednou mi něco nespoadlo, to na W7 mi občas nějaká aplikace spadla, nebo prohlížeč...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

W7 zatěžují více CPU při aktualizaci? Ani jsem si nevšiml - zřejmě proto, že ty aktualizace zabírají o KRAPET méně času než problémová-zpomalující práce HDD u W10. Je to chyba Microsoftu, měl W10 označit za SSD only. Stejná chyba jako když MS dovolil instalace Vist na PC s 1 GB nebo dokonce 512 MB RAM. To že W7 dožívají je bohužel smutná realita, proto jsem zmínil i linux. Zkušenosti máš jiné, ale většina přechází z W10 na W7, protože musí. Ty články o problémech s W10 nejsou podle mě a mého okolí žádný hoax. To s W7 nebylo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"většina přechází z W10 na W7, protože musí"

Je k tomuto tvrzení nějaký zdroj, nebo je to anekdotická evidence?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mělo to být obráceně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Win3.1 a dokonce i W95 a W98 zatěžovaly FDD stejně jako MS-DOS. Leckterý moderní osobák (SUV) jezdí po těch polňačkách lépe než VAZ-2105. A jaká je přidaná hodnota W10, která by vysvětlila a vykompenzovala tu větší zátěž systémového disku?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Žeby vestavěný antivirus? Častejší aktualizace? Víc systémových služeb? Intenzivnější indexace? ... Jinak jsem ty porovaní myslel spíš jako vtip. Nesmyslné mi přijde už samotné poukazovaní, že je samotný Win 10 náročnější na HDD než Win 7. Win 10 prostě víc využívají disk, protože je k tomu prostor a typicky s tím není problém. MS opravdu nedoporučuje výrobcům cpát do notebooků HDD a uživatelům je kupovat. ... Ve skutečnosti, pokud postavíte nové PC a uděláte mu bottleneck ve formě HDD, tak spouštění a běh aplikací bude ve Win 7 problematičtější než ve Win 10.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Chování a zátěž systému by měla vycházet z nejhorší přípustné varianty a ne z té nejlepší.
https://www.microsoft.com/cs-cz/windows/windows-10-specifications

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže bychom kvůli našim nejhorším silnicím měli používat pásové traktory místo osobních aut?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No to je taky argument! Můžeš mi říct, kde je u nás taková silnice, na které bys osobákem neprojel (veřejná a neuzavřená)? Kromě toho ta argumentace by měla být opačná. Každá silnice by měly mít takovou kvalitu, abys tam libovolným osobákem projel.
Můžeš ze mě dělat blbce, ale byl to Microsoft, který to hrnul skoro násilím na všechny systémy s W7 bez ohledu na konfiguraci a ještě tvrdil, že to na tom poběží lepší než sedmičky .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

W7 nebrat už je příliš zaostalý. Jediná volba staršího OS je W 8.1. A ani tam už po čtvrtém roce vlády Desítek to není žádná hitparáda, ale je alespoň lépe udržovatelný a víc vydrží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi byly jednoznacne Windows XP a 7, Windows 8 zacali s kurvenim dobrych, jiz zazitych veci a Windows 10 prostredi uplne ze ukazkove dojebali, maji jiz 10 vydani(v1909) ale nikdy neresili zasadni veci jako propracovany scheduler pro vice jaderne procesory coz meli zacat v Microsoftu resit jiz v roce 2017 kdy vysel Zen, indicke zmrd vedeni drzelo, skrabalo Intel-u koule aby jeho derave, prodrazene a jiz nedostacujici procesory udrzeli na trhu, vzdyt i ty opravy kuli Meltdown a Spectre i kdyz Windows Update natahl, tak kdyz zjistil dotceny procesor od Intel-u je sice nainstaloval ale aktivne neuplatnil, Windows 10 sou jenom parodie na OS.

Jeden chlapik dokazal vic nez posrany Microsoft od roku 2015 coz Windows 10 vysli:

https://diit.cz/clanek/1usmus-ryzen-power-plan-zvysuje-takty-ryzenu-az-o...

>nahodit, pote prepnout na tenhle power plan a je vymalovano, pro Ryzen a ThR 3000 generace primo delane

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je věc názoru, jiný měl radši Win 2000 před XP a graficky povedenou Vistu před "střízlivou" Sedmou. Dokonce jsem měl tehdy noťas s Turionem X2+4GB RAM s HD 2600Pro a jak to běhalo. Problém byl že v té době byly mnohem obvyklejší 2GB na kterých XP jen lítaly a na Vistě to bylo akorát na potřeby OS. Nicméně když jsem ho prodával tak kupec se nestačil divit jak jsou na tom noťasu svižné.
Hlavním problémem 8.1 i 10 je změněná nabídka Start kterou spousta uživatelů není schopno skousnout. Sám se mezi ně řadím a kdy mohu použiji stále funkční Clasics Shell a styl XP nabídky který mi přijde nejvíc vyhovující.
V práci už nasadili na všechny stroje W 10 1803 Enterprise. No dá se s tím žít, ale je to nepohodlné, naštěstí tu MS náhradu Start prakticky nepoužívám tak je mi to celkem fuk. Na domácím stroji bych to ovšem netrpěl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Více než 64 core(SMT) je pro Windows výzva, se kterou ne vždy asi vypořádají ideálně. Což nám možná naznačí srovnání výkonu Windows/Linux na Tr 3990X.
https://bitsum.com/general/the-64-core-threshold-processor-groups-and-wi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.