Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zbabraná akvizice Nokie vyšla Microsoft na téměř $9 miliard

njn boží mlýny melou pomalu, ale jistě :)

a google stejně koupil motorolu hlavně kvůli patentům...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Google z ní před jejím přesunem k Lenovu oddělil několik částí a ty prodal separátně (několik továren Flextronicsu, výrobu TV set-top boxů Arrisu atd.) nebo si je nechal (patentové portfolio, část vyvíjející modulární telefon jako Project Ara).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:-) chtěl jsem právě napsat to samé. Boží mlýny zafungovaly, M$ který de-facto ukradl a ve finále zlikvidoval Nokii jakožto jediného velkého evropského výrobce telefonů dostal odměnu v současném 0.7% podílu na trhu. Občas se zdá, že jakási spravedlnost někdy zafunguje..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ukradl za osm miliard dolarů? Lidi, kam na ty debilní hateřiny chodíte? Kdyby ji nekoupil, tak by krachla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná, že by nezkrachovala, ale díky prodeji mobilní části a zároveň okamžité půjčce 2 miliardy od MS měli na nákup zbytku Nokia Siemens Networks a přežívají dodnes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

za mě taky ukradli - kdyby ji Elop "nepřipravil" předem tím, že zrušil vše a nucenej přechod na windowsy, tak by se nejspíš držela dýl, minimálně by se prodala za víc (pravděpodobně)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ukradnout neukradli - zaplatili.. nicmene to rozhodnuti potom - zamerit se na neexistujici windows - misto aby neco z tech OS co meli, urychlene dokoncili a vydali... na to muzu reagovat jen: nuclear facepalm

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Elop byl "trojsky kun" nasazeny Microsoftem aby hodnotu firmy srazil tak, aby se dala za levno koupit. Nez to oznacit za "ukradeni", spis bych to oznacil za "genialni" obchodni tah (byt s takovou taktikou nesouhlasim a jako byvaly uzivatel Nokii se mi hnusi). Spise je zarazejici, ze Nokii vedl Elop s posvecenim jejiho celeho boardu, zodpovedneho za chod firmy. A ti mu tenhle "trojsky" postup prechodem na exklusivni Mrkvosofti produkt schvalili a tim tu firmu (divizi telefonu), s odstupem casu videno, doslova a do pismene pohrbili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny ty firmy udelaly spravne rozhodnuti jit do mobilniho trhu:

Microsoft - vydelava hlavne na Office a Windows, zatimco Office nesou stale, Windows jsou jen v pocitacich a protoze klesaji pocitace, klesaji i Windows, takze bylo treba jit do tabletu a mobilu. Protoze ale vsichni vyrobci uz pouzivali Android, musel Microsoft zacit vyrabet vlastni mobily a tablety a tak nastartovat mobilni Windows. Takze dobry napad, akorat hrozna realizace. V budoucnu muze Microsoft hodne bolet, ze to nedokazal dotahnout.

Intel - vyrabi serverove a desktopove procesory, desktopu je cim dal mene, takze opet bylo treba naskocit do mobilu, ktere jedou. Napad byl dobry, bohuzel realizace tragicka a mobilni procesor od Intelu hrozny. Intel nedokazal poresit spotrebu energie, coz bude muset do budoucna tak jako tak, protoze ho jednou zacne ohrozovat i ARM na poli beznych pocitacu (kancelar, domaci). Navic vykon jejich Atomu je tragicky. Take si myslim, ze v budoucnu je tohle selhani muze hodne bolet.

Google - chce konkurovat Applu, ale bez vlastnich zarizeni to nejde, takze akvizice Motoroly byla logicka. Bohuzel Google neni schopen vyrobit telefon, to je docela blby na to, ze je na ne skrz OS zameren pomerne vyrazne. Podivejte se na ty jejich tragicke Nexusy, sice to vyrabi nekdo jiny, ale podle tragickeho navrhu od Google. Podle me ma Google stesti, ze soucasna situace vyhovuje Samsungu a ten nema zajem zacit tlacit vlastni OS Tizen, nakonec LG ma WebOS, taky by mohli jit s tim do telefonu, takze jednou muze Google dost mrzet, ze nedokazal telefony sam vyrabet.

NVidia - mela take dobry napad, ale Tegra je tak maximalne do nejake herni konzole, NVidia vubec nedokazala vyrobit neco co by mohlo konkurovat ostatnim mobilnim vyrobcum. Zatimco nad neschopnosti Microsoftu, Intelu a Google musi asi kazdy krouti hlavou, ze to dokazali tak moc posrat, u NVidie situaci chapu - meli napad, ale proste nemaji dost schopnosti a prostredku ho realizovat. Mrzet je to muze v pripade, kdyby AMD dokazala prevzit oteze trhu grafickych karet, pak by NVidia nemela vypadek jak nahradit a mohlo by je to zlikvidovat, holt musi udelat vsechno pro to, aby se tak nestalo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Můj pohled:

M$ - se snažil jít cestou Applu - mít vlastní SW na vlastním HW (Nokia), ale neměl na to žádné předpoklady. Neměl ani vizionáře typu Jobse (spíš pravý opak v opičce Balmerovi), neměl ten exclusivní faktor Applu, neměl dost aplikací, atd. Prostě špatná strategie, chyby, přešlapy a výsledek je nepřekvapivě úplný fail.

Intel - souhlas s tvým názorem

Google - ten kupoval Motorolu kvůli patentům. Zřejmě neměl žádné velké plány na výrobu telefonů a navíc, pokud by se v té výrobě hodně angažoval, tak by mohl ohrozit postavení samotného Androidu, takže patenty si nechal a Motorolu poslal dále.

NVidia - si myslela, že její železo budou kupovat výrobci telefonů, což se nestalo. Čínani a Korejci si jeli vlastní a levnější, bez závislosti na NV. Špatný odhad. A taky pár chyb. Výsledek je holt velká ztráta, ale to se v byznysu stává často. NV to nepoložilo a jede dál.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Da se to rici i tak, akorat u te NVidie, to je spis takova vymluva NVidie, oni to mysleli dobre, ale zly cinani a korejci si jeli na sebe a NVidii potopili. Ve skutecnosti je tim zasadnim duvodem to, ze Tegra byla draha a nevykonna. Kdyby to bylo lepsi nez Snapdragon nebo levnejsi nez Mediatek, tak by potom nekdo urcite skocil, ale NVidia to proste nezvladla po strance technologie, schopnosti udelat neco lepsiho nez zbytek subjektu na trhu. To je prave rozdil oproti tem trem ostatnim, ze tam to povazju spis za managerske selhani, NVidia na to proste nemela technickymi schopnostmi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Balmer byl od jak živa vizionář:
https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta Vasa analyza je chybna vo viacerych bodoch.
MS zaraba na kde com. Iste Office je dlhodobo najstabilnejsia divizia ale aj Windows im zaraba, nie malo pride asi aj z business divizie a ani herna divizia nieje uz na tom tragicky. MS bol v mobilnom sektore davno, este ked sa ani Googlu nesnivalo ze kupi nejaky Android. MS nezvladol hlavne prechod z stylusoveho Windows Mobile na dotykove ovladanie. WM bolo dlhodobo take nechcene dieta, v business sfere boli vyborne, hlavne vdaka prepojeniu na MS aplikacie/ekosystem ale haproval HW a aj vyvoj samotnych WM. Po nastupe noveho Windowsu - WP, odrezali alebo nastvali starych zakaznikov a novych naberali tazko v silnej konkurencii.

Intel - mal dlho vyborny ARM SoC a tak isto GPU, len to rozpredal. Ono v tej dobe sa nebolo ani comu divit. Smartphony predstavovali bud Windows Mobile zariadenia kde MS preslapoval na mieste alebo potom na Symbiane postavene Nokie a Sony-Ericsson kde zas fungovali vecsinov TI OMAP a podbne chipy. ARM nebude nikdy konkurovat intelu na desktope a uz vobec nie vo vykonnych serveroch. Na to nieje stavany a ani nemaju architekturu. Atom ma slusny vykon akurat ze posramotenu minulost vdaka prvym Atomom z netbookov, tie boli tragicke. Nopak je skor smutne ze sa Atomi viac nepresadili v Androidoch. Mozno by sme uz dnes mali bezne virtualizaciu a MS Continuum alebo desktop mod Ubuntu by nebolo scifi, respektive by to nebolo tak osekane ale uzivatel by si kludne mohol nabootovat plnohodnotny OS pri zapojenom monitore/klavesnici.

Google - tu mate viac menej pravdu, len omyl je ze by Samsung, LG a ostatny nechceli tlacit vlastny OS do svojich telefonov. Ale chceli, a velmi, pretoze by mali rovno aj prijmy z aplikacii a to su daleko vecsie peniaze a hlavne za menej namahy ako z vyroby a predaju hw. Len Tizen nikto nechce a WebOS nakoniec skoncil v TV.

Nvidia sa pozerala na mobilny trh ako na trh s GPU, ze su premiova znacka vyrabajuca vykonny hw a preto si mozu vela zapytat lenze mobilny trh je niekde inde. Nvidia zrealizovala co chcela len chcela za to vela.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MS - nejsem v rozporu, prechod z WM6.5 na WP7 je jedna ze zakladnich veci kde to MS pohnojil, ale neni to tak, ze jen nastval stare zakazniky, WP7 byly co do funkcnosti oproti WM6.5 znacne omezene, takze tam kde by uzivatele MS ledacos odpustili to proste neslo, protoze upgrade na horsi, to asi ne.

Intel - tady nesouhlasim, Atom je tragedie i tedka, jinak jsem presvedcenej, ze za par let zacne ARM konkurovat Intelu, nikoli ve vykonnych serverech, v hernich masinach ale v kancelarskych sestavach, domacich samohrajkach na video a net apod. Proste ten kdo dneska voli Celeron, Pentium nebo core i3 bude premyslet i o ARM.

Google - tak je problem Samsungu, ze se boji neuspechu a nechce Tizen zkusit nasadit, ja to chapu, Android vydelava, tak proc riskovat, ale ze by byl Android tak dobrej a zakaznici nadseny, tak to rozhodne ne, zakaznici zustavaji na Androidu, protoze nic lepsiho neni, nikoli, ze by byl Android tak dobrej.

NVidia - souhlas, ale za premiovou cenu chteli jen prumerny vyrobek, Tegra oproti Snapdragonu rozhodne neexcelovala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS - no ano, mal tam hluche obdobie. Na WM sa v podstate vykaslali a tusim za rok,dva sa zobudili ked nastal boom dotykovych smartphonov a zrazu MS zistil ze nema pre to ziaden rozumny OS tak zlepili WP7 a kedze nebol cas tak boli strasne osekane.

Intel - no zalezi oproti comu je Atom tragedia. Spotreba je slusna, nieje to uplne long runner ale to niesu ani pazrave vykonne Qualcommy. V tabletoch, kde je vecsinou slusna bateria, je ten rozidel prakticky minimalny. V telefonoch je to trochu horsie pre Atom. Vypoctovy vykon je v pohode s cim ma akurat Intel dlhodobo problem je GPU ale ani to nieje uplne tragicke. Proste oproti zaplave lacnych cinskych ARM SoC a existujucemu ekosystemu a aplikaciam asi nemal ani Intel sancu. No a co sa tyka desktopov, tak to je fakt naivne. Vyskusajte si take RaspberryPi alebo nieco podobne s ARMom ako na tom bezi plnohodnotny desktop. Casto krat je to este horsie ako ten Atom. A zasa vykonnejsi ARM by uz nebol taky lacak a ani spotreba nebude ruzova. Treba si uvedomit ze ARMy si zo sebou tahaju tiez kopec neduhov z minulosti a vysoky vykon nebol primarna poziadavka pri navrhoch. Iste mohli by to cele zahodit, navrhnut aj novu instrukcnu sadu a spravit komplet ine CPU/SoC. Ale ARM ziaden cip nevyraba, predava len navrhy a ked navrhnu take zlozite CPU/SoC kto to bude schopny realne aj vyrobit ? A za aku cenu ? Ci to si fakt vsetci myslia, pretoze si treba do Intelu kopnut a je tak cool podporovat underdogov, ze v Inteli robi banda debilov ktory nedokazu navrhnut jednotlive casti efektivnejsie ? Ako predstava ze v ARMe robia geniusovia ktory navrhnu ten isty logicky blok niekolko nasobne efektivnejsie ako ludia z Intelu a smejdacky Cinan to vo svojej fabrike splaca a vysledok bude vykonnejsi a za menej penazi je fakt naivna. Cinan do toho nepojde a pre ARM je to zbytocne vynakladanie energie obsadzovat tento trh. A ze vykon na desktope stagnuje, respektive na beznu kancelarsku pracu toho vela netreba ? No ano lenze to je len otazka kratkeho casu. Nehovoriac ze dnes ma i3,i5 v pohode na desktope rezervu ale hocijaky aj vykonny ARM SoC moc vykonnostnej rezervy mat nebude. Staci ze uzivatel spusti nieco narocnejsie a skoncil.

Samsung Tiezn skusal a nepodarilo sa to. Momentalne je tusim iba v ich niektorych smart hodinkach. Tak isto to skusali s Badoo a tiez to nepreslo. Android je shit ale Googlu sa podarilo s nim rychlo obsadit dieru na trhu a dnes ma uz proste obrovske zastupenie. Osobne si myslim ze aj ty rozumnejsi ludia v Googli si sklbu vlasy preco kupili Android a neskusili radsej nejake lepsie, elegantnejsie riesenie (ak ked vtedy nic nemali a asi na nic ine nebol cas). Dnes to uz len kadejak lepia ale obavam sa ze bez nejakeho razneho zakroku (v zmysle architektury a asi aj spetnej kompatibility) nejakych zasadnych zmien sa nedockame.

Nvidia mala slusny vyrobok. Prve Tegry nic moc ale napriklad posledna Tegra K1 je asi jeden z najvykonnejsich ARM SoC a prave naopak proti Snapdragonom sa mohli v pohode postavit. Tu si myslim ze skor zauradovala politika. Azijske firmy asi moc nemuseli nVidiu, cenovo, zmluvne aj vztahmi asi maju blizise ku Qualcommu ako k nVidii. Ostatne preto sa asi aj lepsie nVidii dari s Tegrou v automobilovom priemysle, ktory je viac rozdeleny, nez v mobilnom kde prevazna vecsina vyrobcov je prave z Azie. Ale to je len domnienka.

Ale inak su to vase nazory a neberiem Vam ich.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ARM nebude nikdy konkurovat intelu na desktope a uz vobec nie vo vykonnych serveroch. "

Absolutni blbost. Hadam ze tohle si mysleli i v Motorole pred ~40ti lety o Intelu... "nikdy" je docela dlouha doba (a odvazne tvrzeni). Si snad myslite, ze Intel ma celosvetovy a nekonecny patent na vykonna CPU...

"Na to nieje stavany a ani nemaju architekturu"
a ARM nemuze vytunit svou architekturu, ze ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel - ARM - komentar vyssie.
A ARM by mozno aj mohol vytunit svoju architekturu, aj ked dost tazko bez radikalneho rezu, otazne je ale stale kto by to bol schopny vyrabat. Dost pochybujem ze by boli schopny spravit radovo genialnejsi navrh rovnako vykonneho CPU ako ma Intel, ze by zaberal mensiu plochu a bol by aj jednoduchsi/lacnejsi na vyrobu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsetky firmy ale maju aj zadne vratka kvoli nasytenosti trhu s mobilnymi zariadeniami a klesajucim dopytom po PC, pripadne mobilny HW nie je ich hlavne zameranie:

MS - Azure a cloudove sluzby. Sice nema na AWS (30% vs cca 9%) ale rastie

Intel - smeruju do IoT

Google - Alphabet ma toho v portfoliu dost, pod kazdym pismenom nieco. A Google je hlavne inzercia.

nVidia - smeruju do utomotive

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsetko je to planovane. radsej odpisy, ako platit dane :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak úplně. MS a všechny výdělečné americké firmy mají problém, že alokují hodně prostředků v jiných zemích než USA, čímž si optimalizují daně. Dolar mimo USA nemá takovou hodnotu jako zdaněný dolar v USA. Nokii sice koupili za prostředky mimo USA, ale i tak by si nikdo nedovolil jít do předem neúspěšné akvizice jenom kvůli daním :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celkem mě to mrzí, Windows Phone narozdíl od lagdroidu není pomalý jak sviňa a není potřeba s tím dělat psí kusy a po půl roce od vydání flashovat custom ROM, protože výrobce se vykašalal na podporu.

Ovládání a GUI v podstatě podobné napříč verzemi, telefony za rozumné ceny, slušný HW, krásně svižné a rozumně použitelné, pokud to fakt skončí tak asi budu Lumii 920 používat dokud neumře, jenže co pak?

Apple blbosti nechci, lagdroid mě také neláká :/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

telefon za rozumnou cenu jen kvůli tomu, že to tlačí cenou :) a ani tak to nikdo nechce - viz další článek ba CDR

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda to nikdo nechce, ale spoustě lidem jsem dodal právě WP telefon jako náhradu levného lagdroidu a ti lidé mají drzost být s tím normálně spokojení, že to prostě funguje.

Spíš je škoda, že se market share snižuje, takhle umře zbytečně celkem parádní platforma a zůstane v podstatě duopol :/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mám Lumii 550. Za 2500kč nejlepší telefon co jsem kdy měl. Aplikace mi žádný nechybí, všechno funguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě možný. Osobně znám spoustu lidí, kterým žádný aplikace nechybí ani na Noki 5110.

Bohužel těch lidí, co jim WP nefunguje nebo jim na něm nefungují aplikace, které je chtějí, je evidentně přes 99%.

WP měl svého času výhodu, že za málo peněz dostal člověk hodně výkonný HW, takže se telefon nesekal přestože je WP pomalejší než Android. Většina lidí rychlost WP mylně přisuzovala systému, ve skutečnosti to byl velmi výkonný HW. Proto taky jak Nokia, tak pozdějš Microsoft na prodeji těch telefonů výrazně tratili. Aby se to totiž hejbalo, byly pod kapotou na tehdejší dobu značně výkonný procesory.

Pokud byl člověk nenáročný, nechyběly mu aplikace, ořezaný funkce těch aplikací, co byly, a nedostatky systému samotného, mohl mít slušně rychlý telefon za málo peněz.

Jenže dneska má dostatečně výkonný procesor i Android za 4000 Kč, takže i ta poslední výhoda WP padla. A s tím i celá platforma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Absolutne nesouhlasim.
Vsak se podivejte do technickych specifikaci!!!
Telefony s WP nebo nove s WM10 jsou hardwarove slabe. Microsoft docela slusne optimalizoval OS, takze kdo to vyuziva spis jako telefon, tak super, popravde nechapu, proc si lide kupuji levne Androidy na telefonovani a SMS. Ale ve chvili kdy smartphone opravdu vyuzivate, tak potrebujete silny hardware a aplikace. Silny hardware je u MS za premiovou cenu, naproti tomu spickove smartphony jako LG G2, LG G3, SGS4 i9506, SGS5, ... stoji nebo sveho casu staly pod 10K a tudiz jasna volba Android. Stejne tak aplikace ktere vyuzivam proste pro WP nejsou, smula pro MS, ja o nicem jinem nez o Androdu neuvazuju a to rozhodne nejsem fanousek teto slataniny (Android je lagdroid predevsim proto, jak spatne ho Google programuje, coz neni prekvapive, protoze i Chrome psalo prase!)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejpomalejší chipset, jaký kdy byl v telefonu s WP8 je čtyřjádro Cortex-A7. Většina jich má minimálně dvoujádrové Kraity nebo ještě výkonnější APU. To se vůbec nedá srovnávat se situací ještě před pár lety u telefonů s Androidem, kde výrobci jako Samsung, LG nebo Sony neváhali cpát do telefonů zprzněných jejich obludnými nástavbami několik let staré lowendové chipsety a často dokonce ani nedodržet minimální Googlem zveřejněné HW nároky pro danou verzi čistého Androidu.

Tam měli ve stejné cenové katogorii telefony s WP v rychlosti jednoznačně navrch díky mnohonásobně výkonnějším chipsetům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale?
a lumia 920 925 928 1020 s 2jadrovym S4 smejdom ma tie dalsie 2 jadra dokreslene? ved to bola cele generacia mobilov vydana na 2jadre 2roky po galaxy s3 ktory mas 4 jadra a oproti galaxy s3 to boli rakety

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za 2500 prodával MS Lumii 520, která byla a je o dost lepší, než o dva roky mladší 550 ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já měl WP 535 a teď frčim na 640 XL LTE a je to super telefon. Sedl perfektně na práci je perfektní když potřebuji nějaké PDF od nějakého výrobce na 5,7 obrazovce se v tom dá slušně listovat manuály návody atd. Doufám že si WP napraví reputaci a osloví více lidí s nadcházejícím surphace phone. Baterie vydrží 2 dny telefon je svižný a nemusím tahat tablet nebo notebook k tomu abych si našel informace které potřebuji. Byla by škoda kdyby to WP na trhu zabalilo mě osobně aplikace nechybí vše co potřebuji funguje ale já potřebuji nejčastěji otevřít PDF nebo něco s office a když by u nadcházející generace byla možnost aplikací WIN 32 (někde jsem četl že by to snad mohlo být) tak pro mě by to bylo asi úplně nejlepší řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Surface má příjí za 3/4 roku, něco od jiných výrobců za půl až 3/4 roku také. Do té doby MS nemá co prodávat, Windows mobile jsou mrtvé. Snad půjde do výprodeje Lumia 950, tak bych si ji na poslední 2 roky s Windows koupil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesuhlasim s tym ze to bola cisto strata. Ano bolo to velke riziko a hrozilo ze bude z toho takato velka strata, ale bez rizika by MS duplom nic nezarobil. Takto mali relativne sancu znovu naskocit do mobilneho segmentu a zarobit daleko viac. Tych dovodov preco to nevyslo bude asi vela - vykaslali sa predcasne na WM a nechali si casovu dieru kym nastupili WP a ludia zatial odisli inde. Tak isto obrovsky rozdiel medzi WM a WP co pri beznych uzivateloch sa da prekonat ale business z toho asi nadseny nebol, chybajuce aplikacie, zo zaciatku dost silne obmedzenia pre vyvojarov a ich buzeracia. Tak isto ten ich appstore nieje ziaden zazrak, ale to nieje ani google play.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On je to v konečném důsledku ukázkový příklad úpadku západu, přesněji USA.
na jednu stranu zde jsou firmy jako Google a Apple, tedy fakticky firmy, které nic nevyrábí a jde o čisté reklamní společnosti, které hromadí obrovské kupy peněz. Pak zde jsou z pohledu západu zastaralé společnosti jako Nokia , IBM, Motorola, tedy společnosti, které zcela chybně něco vyráběli a naivně si mysleli, že se uplatní na volném trhu. Pak zde jsou monopoly typu MS a Intel, ti žijí z toho, že i takový paskvil jako Windows 10 lze prodávat protože bez konkurence o nic nejde. Tyto společnosti si zřejmě udělali průzkum trhu a zjistili, že trh tvoří ti kteří volí to co na západě vládne poslední tři čtyři dekády a zákonitě museli dojít k závěru, že trh tvoří blbci a proto přichází s produkty pro blbce, všimněte si, že poslední Office se vás už ani neptají co a kam chcete instalovat, u MS došli k závěru, že ptát se blbce na tak odborné věci je nesmysl..A opět zde platí jde o firmy, které mohou hromadit obrovské kupy peněz.
Klíčivé v tom celém je chování státu, jak USA tak EU se pokouší o bankovní socialismus, tedy stát tiskne ničím nekryté peníze pod různými eufemismy jako zvýšení úvěrové angažovanosti , plán obnovy důvěry v trh, nebo zvýšení likvidity trhu se tisknou desítky a stovky miliard Eur, $, jen od první řecké krize zvýšila ECB rychlost tisku nových Eur o 80 miliard Euro měsíčně.
Na trhu, kde se peníze shazují z vrtulníků lze vysledovat několik věci monopoly hromadí kupy peněz , výrobce na zbytku volného trhu se snaží seč můžou, zoufale investují do reklamy a reklamy hromadí kupy peněz.
Dalším důsledkem této politiky je růst cen, tlak na mzdy, krachy přesun výroby a růst počtu neproduktivních státních zaměstnanců.
Firmy s kupami peněz nemají co za peníze koupit a bez problémů vyhodí 8 miliard za nic jako je Skype atd.
Podobně to fungovalo za Výmarské republiky a co bylo další kolo víme.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Prejist v jednom komente od argumentu ze nadnarodne spolocnosti nic nevyrabaju, cez kritiku ze ked uz tak nie staty ale unie (USA,EU) tlacia nekryte peniaze (co je skor zalezitost politiky nez ekonomiky a hlavne co stym ma napriklad Google?) az do nefungujucej statnej spravy. Hmm tak hej , to je obsiahnute asi vsetko, a nic. Teda asi si mozem vybrat.

Dnes asi ani neexistuje velka spolocnost ktora by sama vyrabala nejaky produkt a zaroven ho predavala. A tym myslim ze by si vyrabali vsetko od posledneho srobu. Subdodavatelia alebo vyroba na zakazku je uplne bezna. Druha vec je ze dnes a prakticky skoro vsetko vyraba v Cine, co je chore.
Mimochodom tvrdit ze Google a Apple nic nevyrabaju je dost silne. Google nieje iba vyhladavac a Chrome a zasa Apple iba iPhone. Maju rozne dalsie produkty a kopec aj vlastnych internych projektov. Staci sa pozriet na nedavnu spravu ako si Google sam navrhol a vyraba specialne AI cipy ktore pouziva.
To ze mnohe krajny maju podrbanu ekonomiku, za to vecsinou moze stat a hlavne politici a ich hlad po moci. Casto potom cez politiku obmedzia samotnu ekonomiku, respektive jej schopnosti fungovat. No a ked uz je pokryvena tak sa toho samozrejme chytia aj korporacie a uz to len dorazia.
Kazdy stat ma taku statnu spravu aku si zasluzi, respektive akych ma obcanov alebo skor volicov. Bohuzial.
Na druhu starnu MS sice tie peniaze "vyhodil" ale tie sa nestratili. Zaplatili sa za ne ludia, sluzby, zili z toho dalsie firmy v subdodavkach a zakazkach. MS bol ochotny riskovat. Myslite ze keby ste dali 9 miliard nejakebu obycajnemu blatoslapovi z dediny tak nastane nejaka razantna zmena? 90% ludi by tie peniaze rozdrbali, nechali by sa o cast odrbat a nakoniec by im z toho jeblo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, no-Xi. Už jsem to tu minimálně jednou u nějakého článku zmiňoval, ale když někde v textu nebo v nadpisu uvádíš částky v dolarech, píšeš to vždycky špatně. V českém textu je "$9 miliard" hloupost, správně to je "9 miliard $". Oprav to, prosím, a příště to už piš správně :-). Ber to prosím jako konstruktivní kritiku, očekávám, že odborný zpravodajský server si v textech takové věci ohlídá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se stává. Když někdo nic neumí, tak všechno zkazí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.