Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Amazon představil Kindle Oasis

Mám Kindle 3, a dnešní Kindle už bych si nepořídil. Jaksi to applovatí po všech stránkách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam Kindle 2 desetipalcovou verzi, a co bych uvital je ten samy stroj s vetsi pameti a rychlejsim procakem... na cteni PDF je to parada, ale nektere PDF mu docela trvaji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem u KIndle 3 resetoval, poslal do háje všechny updaty od Amazonu, a najednou je to rychlé jako blesk. Přijdete o možnost kolekcí, o dnes už nepoužitelný web browser, a to je všechno.

Od doby Kindle 3 dostal 3 automatické aktualizace od Amazonu, každý zpomalil rychlost Kindle alespoň 2 ×. Zejména ta část, kdy Amazon zavedl nový formát AZW3 byla nesmírně zpomalující.

Takže PDF s aktualizacemi od Amazonu chroustal značně pomalu, teď okamžitě.

Amazon je firma, která bere Kindle jako prodejní katalog, ne jako dobrou čtečku. Takže hw jbyl úžasný, ale sw byl hnůj, a to se nezměnilo. Kdyby mu někdo dal alternativní sw, mohl být Kindle o 100 řádů výše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sem napíšu ještě jednou - jakou e-ink čtečku byste doporučili a jak do ní získat legálně (= s platbou ideálně autorovi) nějaký česky psaný obsah? Jde mi o příjemný hardware a na samotném procesu nahrávání mi nesejde, jsem ochoten například i zaplatit za text ve formátu, který moje čtečka nenačte a sehnat si následně DRM-free verzi knihy z jiných zdrojů apod., hlavně žádný vendor DRM lock-in.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete platit přímo autorovi jde většinou jen o ebooky typu: "Jak dovážet zboží z Číny" :) Ostatní jedou přes knihkupectví.

Amazon Kindle Paperwhite 3 ve slevě (cca 2300 Kč) z amazon.de

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nechce vendor lock, tak bych nedoporučoval Amazon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je v případě čteček irelevantní, obsah lze pořídit a nahrát z jakéhokoliv zdroje (který si uživatel sám autorizuje). Problém to je u tabletů Kindle fire, tam je Android systémově navázaný na služby Amazonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne až tak úplně irelevantní, ale skoro. Podle mého průzkumu Kindle totiž umí jenom Amazon DRM a neumí Adobe DRM a jiná DRM. Naštěstí je situace aktuálně taková, že se pravděpodobně stal někde nějaký zázrak a drtivá většina knih dostupných v českém jazyce je buď bez DRM, nebo s tzv. "sociálním" DRM, kde je v knize "zadrátováno", kdo si ji koupil, takže pokud požději putuje internetem, může prodejce dohledat relevantního kupce a dát mu za uši. Takže nějakých 98% CZ e-knih jde číst legálně jak na Kindle, tak kdekoli jinde.

Tzn. v těch zbývajících pár procentech s DRM jsou to dva světy - Amazon a zbytek. Kindle umí Amazon a neumí ostatní, zbylé čtečky umí ostatní (zejména Adobe) a neumí Amazon. Na některé čtečky (s androidem např.) jde nainstalovat Kindle aplikace. Kindle je teda nakonec spíš "uzavřená" platforma, ale jak píšu výše - pro drtivou většinu dostupného obsahu to vlastně není žádný problém.

Objednal jsem nakonec Pocketbook Lux 3, který by měl mít stejný display, jako Kindle Paperwhite 3, ale je takový "svobodnější".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PocketBook 626 Touch Lux 3? Na tu jsem se také díval, ale po negativních recenzích jako prasklý displej, nefungující podsvícení, nabíjení/baterie atd. na Heurece bych do toho nešel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se nějak kategoricky stavět na nějakou stranu, ale tady jsem k tomu našel článek, kterému mírně důvěřuji a který mě přesvědčil pro Pocketbook: http://ebookexpert.cz/jak-je-to-s-temi-praskajicimi-displeji-u-ctecek-po...

Ten člověk se zabývá pouze prodejem čteček, takže by měl mít nějakou databázi reklamací (i nevyřízených) o objemu snad stovek kusů. Má pravdu v tom, že jinde, než na Heuréce, se problém praskajících displayů Pocektbooků moc nevyskytuje, resp. prasklý Kindle se vyskytuje i častěji, protože v populaci je více zastoupen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem jakýsi základní Kindle, tam praskl displej, když někdo šlápl na batoh se čtečkou uvnitř. Pak jsem koupil Pocketbook Touch Lux, ten mi spadnout na dlažbu z metru a půl a taky byl krátce topen v kýblu. A funguje. Pokud je konstrukce navazujících generací stejná, tak bych se nebál.
Co mi nefungovalu byl Dropbox (možná jsem utopil Internet :-) ) a podtrhávání je oproti Kindlu utrpení (velmi pomalé, nepřesné), ale zase otevřu cokoliv (krom .odt, neznámo proč), necpe mi reklamy, má to mapovatelná hw tlačítka a slot na sd kartu... Takže pro BFU doporučuji nejlevnější Kindle, kde toho moc není a tudíž je to jednoduché a pro ostatní Pocketbook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.