Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Amazon uvedl tablet Kindle Fire a nové čtečky Kindle s E-ink multidotykovým displejem

Kindle Fire
Společnost Amazon uvedla čtyři nové produkty patřící do rodiny Kindle. Na prvním místě je to samozřejmě tablet Kindle Fire s barevným LCD displejem a dvoujádrovým procesorem, dále nejlevnější čtečku Kindle za pouhých $79 a nakonec dvě čtečky Kindle s E-ink multidotykovým displejem, jedna tradičně jen s Wi-Fi, druhá s bezplatným připojením ke 3G síti…

Kapitoly článků

Kindle Fire

Kindle Fire by mohl klidně dostat nálepku „iPad Killer“, ale na to je ještě brzy, to ukáže až čas. Co Kindle Fire nabízí? Poháněn dvoujádrovým procesorem (prý 1GHz Texas Instruments OMAP 4430, 2× Cortex A9, grafika PowerVR SGX540 na 304 MHz) a operačním systémem Android se zobrazováním všeho možného na barevném 7” LCD IPS panelu s rozlišením 1024×600 (nebo 600×1024, podle toho, jak to vezmete do ruky) umožňuje prakticky vše, co Wi-Fi verze Kindle, akorát s jiným displejem, kratší výdrží na baterie (8 hodin čtení, 7,5 hodiny přehrávání videa) a bez možnosti připojení přes 3G (což bude asi hlavní zádrhel ve snaze porazit iPad). Kromě funkce čtečky jde o klasický tablet s možností brouzdání po webu pomocí údajně velmi rychlého prohlížeče Amazon Silk, práce s e-mailem, haldou aplikací z Amazon Appstore for Android, přístupu k miliónům knih a řadě dalšího obsahu, jako jsou třeba filmy.

S tím prohlížečem je to poměrně zajímavé, někomu to může připadat až kontroverzní. Rychlost prohlížeče je totiž údajně dána použitím „split browser“ architektury, která spočívá ve využití výpočetní síly Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2). Prohlížeč totiž mimo jiné část práce přenechává právě serverům v EC2, můžeme se tedy klidně domnívat, že také používá tyto servery jako proxy, případně cache, neboť slibuje i rychlejší odezvy. „Silk používá sílu a rychlost flotily serverů EC2 k získání všech součástí webové stránky naráz a do Kindle Fire je posílá jako jeden rychlý stream,“ zmiňuje se Amazon na svém webu. Stejně jako Opera Mini také zmenšuje velikost obrázků, ovšem prý tak, že to prakticky nepoznáte (ostatně 3MB JPEG se dá snadno zmenšit pro 1024×600 displej tak, že „to nepoznáte, když ho dáte na displej celý“ ;).

Asi vás napadne, že Amazon tak může sledovat, kam vlastně na internetu chodíte. Samozřejmě, jinak by to s pomocí cloudu nefungovalo. Amazon tvrdí, že navštívené adresy spolu s vaší IP a MAC adresou používá pro diagnostiku případných potíží a obvykle si takováto data neuchovává déle než 30 dní. Pokud máte obavy z možného sledování toho, co si na internetu prohlížíte, Amazonem, můžete Silk přepnout do „off-cloud“ režimu, pak se prohlížeč chová jako každý jiný prohlížeč, spojení je přímé, mimo servery Amazonu a zpracování stránek je plně v režii přístroje ve vaší ruce. Pokud se Silk neočekávaně ukončí (neboli „spadne“), odešlou se informace o pádu do Amazonu, i to se dá prý vypnout.

Jinak samozřejmě Amazon může kdykoli Silk upgradovat bez vašeho vědomí, stejně jako ho může úplně zrušit. Před použitím je velmi vhodné si přečíst podmínky používání, abyste se pak nedivili, co se o novém přístroji dočtete na internetu „zajímavého“. Na druhou stranu Amazon může teoreticky sledovat vaše brouzdání na Kindlu už teď, pokud brouzdáte přes Whispernet (používá se jeho proxy).

Amazon také hovoří o displeji ještě z jednoho úhlu pohledu, a tím je odolnost. Displej je prý speciálně vytvrzen, takže by měl něco vydržet (náhodné oděrky a podobně).

Samozřejmostí tohoto přístroje je bezplatné a neomezené úložiště v Amazon Cloudu pro obsah získaný přes Amazon. Jen se k němu budete muset dostat přes Wi-Fi, protože 3G chybí (jsme zvědavi, zda se časem objeví i verze s připojením na Whispernet, pomocí něhož se lze připojit téměř kdekoli v dosahu mobilní sítě (typicky 3G) zdarma k internetu). V samotném Kindle Fire je 8GB úložiště, hmotnost tabletu je 413 g, rozměry 190×120 [mm], tloušťka 11,4 mm.

Kindle Fire

Cena je $199 (v pouhém přepočtu zhruba 3 600 Kč), což je za takovou hračku poměrně pěkná cena :) Apple nabízí nejlevnější iPad 2 za $499 (9 000 Kč), je ale fakt, že má větší displej se 172 032 body navíc (9,7” 1024×768) a je tenčí (8,8 mm). Prodávat se začne 15. listopadu, zatím jen v USA (tamní zákazníci mohou předobjednávat už nyní, objednávky budou vyřízeny klasicky na bázi „kdo dřív přijde, ten dřív mele“).

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Amazon uvedl tablet Kindle Fire a nové čtečky Kindle s E-ink multidotykovým displejem

Pátek, 30 Září 2011 - 12:35 | Josef Oudrnický | Přesně to jsem měl na mysli. Přece jenom na tom...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 19:49 | corwin78 | To je škoda, to je asi jediná věc, která mě na té...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 18:54 | Noxik | No ony ctecky ebooku podle me zase tak...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 17:59 | a a | tento tablet by som moc neporovnaval s iPadom....
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 17:23 | guybrush | Jen po krocích (XS, S, M, ...), stejně jako nová...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 16:47 | corwin78 | Jen pro moji informaci, umí už 650ka plynulé...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 16:41 | HKMaly | Tak cena uz se blizi ... ted uz jen to same (WiFi...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 15:21 | peca | Tak u Kindlu3 (nyní Keyboard - verze s klávesnicí...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 14:44 | WIFT | Tazatel měl zřejmě na mysli, zda je možné baterii...
Čtvrtek, 29 Září 2011 - 14:32 | Regis_CZ | Jiste ze ne. Copak, tri mesice na jedno nabiti ti...

Zobrazit diskusi