Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chystá tape-out 14- a 20nm čipů

tj. nehrozia ziadne "velke procesory" na nizsich nm?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to uplne zbytocne, pokial su postavene na biednej architekture a'la buldozer, ktora ma vo vecsine realnych situacii vyrazne horsie IPC ako starsia a zaroven pomer vykon/watt je velmi vyrazne horsi ako u konkurencie.... :o(

U APU a lowend CPU to tak nevadi (miesto 35 W je 45), ale u `velkych CPU` je uz rozdiel kludne aj 75W ku 105 a viac (a to ta 75ka vratane integrovanej hoc chabej grafiky)

(a nie, za tie roky nikto nic pre AMD architekturu neoptimalizoval a ani nebude - aby ten prepad vykonu nebol tak viditelny)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

* Na AMD architekturu budu optimalizovat jedine na konzolach samozrejme!

Otazne kolko z tych optimalizacii bude prenesenych aj na windows platformu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na Unixu uz nejake jsou...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze tych 0.1% uzivatelov sa moze potesit 1% zvyseniu vykonu na inak kriplavych `modernych` CPU znacky AMD? To si tym chcel povedat? ;o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proč by nehrozily ? minimálně do roku 2015 tady bude 28nm BULK (výhledově možná i jeho SOI verze), potom se objeví nejdříve 14nmXM FinFET, který bude hlavně pro low-power APU a ARM APU. Vedle toho bude existovat i 20nm -LPM FinFet verze (non-XM), která by mohla být použita pro nástupce velkých 28nm CPU/APU (ve verzi HPM nebo HPP). Tohle všechno se týká jen a pouze GlobalFoundries.

http://www.globalfoundries.com/newsroom/2013/20130530.aspx

Vedle toho ješte bude brzy uveden ještě jiný 20nm HKMG výrobní proces a to u TSCM, na kterém budou postaveny nove GPU od AMD a nejspíše i nástupci malých APU (Temash/Kabini)

http://www.tsmc.com/english/dedicatedFoundry/technology/20nm.htm

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD je bohužel příliš malá, aby mohla konkurovat Intelu na všech frontách, zvláště s jeho gigantickými investicemi.
Možná se spíš zaměřit na jeden, dva lukrativní segmenty. I když i to bude těžké, vzhledem k akvizicím, které Intel už delší dobu provádí zřejmě brzy příjde s nějakým SoC pro mobilní řešení a to na úrovni, kterou umí možná tak akorát Qualcomm.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.