Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vega bude dostupná ve druhém kvartálu, Ryzen mobile do konce roku [roadmapa AMD]

Na APU se těším, když to půjde dobře, tak bych mohl ukecat šéfa na nový notebook na konci roku + 3 LCD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja zasa čakám kedy vydajú niečo "veľmi malé" pre desktop, lebo 25W Athlony do AM1 sa začínaju vytrácať :( Postavil som na nich za pár drobných parádne HTPC aj nenáročný Dektop ktorý ma výkonom (za tú cenu) prekvapil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nekoipíte jeden cca rok starý set athlon x 4 Am1 s deskou? Případně i RAM a ITX case. Zůstal mi jeden plonkový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám domáce PC HP 260 G2 s i3-6100U (TDP 15W), a na moje prácičky to úplne stačí, a dokonca to celkom rýchlo aj rekódovalo do x264. Nie každý potrebuje 8C16T :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je aspon jasne videt, ze manazerka s MIT teda technickym vzdelanim je uplne o necem jinym nez nejakej kokot co ma manazerskou skolu, jak jsme se o tom bavili v predchozim clanku. Takze proste prejmenovala nezapamatovatelny nazev APU Raven Ridge na mnohem prijatelnejsi a verejnosti uz prijmuty nazev RyZen a doplnila k nemu Mobile, aby to byl na prvni pohled jasne. Takze snad konci doba nezapamtovatelnych nazvu, kdy se v nazvech procesoru od AMD ztracel nejeden odbornik.

Jinak urcite si pockam na RyZen Mobile, ja dost verim tomu, ze v tomhle segmentu muze diky APU pohrbit AMDecko konkurencni notasy Intel+NVidia. Muj staricky notas uz pomalu dosluhuje a snad teda AMD splni co rekla a vanoce uz budou s novym. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tady je aspon jasne videt, ze manazerka s MIT teda technickym vzdelanim je uplne o necem jinym nez nejakej kokot co ma manazerskou skolu.

Tesat do kamene.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A kde čtete že se bude jednat o APU do Notebooku? Já chápu, že APU Raven Ridge = Ryzen Mobile, nic víc a jestli budou 2 verze, desktop a NTB, niko neví, je to tak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli úplně rozumím otázce. Pokud jde o to, zda Raven Ridge bude určený pro mobilní zařízení i desktop, pak je odpověď ano. To není nic nového, to je venku černé na bílém od loňského léta:
http://diit.cz/clanek/zen-apu-pokryje-tdp-4-95-wattu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kolega sa skor pyta, ci nepojde o CPU a nie APU pre notebooky.

CPU bez GPU tu ale nema vyznam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám píše, že si je vědom toho, že Ryzen mobile = Raven Ridge (APU). Proto mi není příliš jasné, kde je problém. Část informací je v ilustračním slajdu, část ve dříve vydaných roadmapách a komentář k tomu AMD předala ústně na konferencích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSI v manuálech k deskám píše, že podporují "7th Gen A-series / Athlon™ Processors for socket AM4". Takže budou s GPU (A-series) i bez GPU (Athlon™).

A jen tak mimochodem, ASRock u svých desek uvádí podporu pamětí ECC "Supports DDR4 2667/2400/2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Manuál AsRocku jsem nečetl, ale je třeba prohledávat i poznámky pod čarou, jestli tam není dovětek - někteří výrobci totiž ECC moduly jako takové podporují, ale běží jen s vypnutým ECC :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nj zatím to tak vypadá. Asus, MSI i Gigabyte píšou "non-ECC mode" https://www.reddit.com/r/hardware/comments/5vq5t5/no_ecc_support_in_anno...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to hledal před pár dny - vypadá to, že některé desky - tipoval bych AsRock a Asus - mají 72 spojů k DIMMům, ale ECC funkce není v UEFI - žádné ECC on/off, žádné nastavení memory scrubbingu. V minulosti to při uvedení desek bylo podobné, ECC support byl u Asus desek AM3/AM3+ do BIOSu/UEFI přidán až časem v upgradovaném BIOSu/UEFI, stejně jako (u 990FX čipsetů) AMD-IOMMU (ekv. Intel VT-d) mapování PCI/PCIe periférií pro virtualizaci.

Např. u Asus Sabertooth 990FX desky to od uvedení trvalo zhruba půl roku, vše fungovalo až při 6. verzi firmware. Je vidět, že pro desktop to není pro výrobce priorita. Ale jelikož AMD těžko bude mít nějaký procesor na pomezí amatérské/profesionální kategorie, jako jsou u Intelu nejnižší Xeony E3 a tudíž další soket/čipset pro workstation/malý server, lze doufat, že ECC na těch deskách časem pustí.

Případně se dá udělat komunitní (tj. zřejmě neveřejná, ukradená u výrobce) verze BIOSu/UEFI, jako to bylo u některých Gigabyte desek, které měly všech 72 spojů na DIMM, ale oficiálně k tomu firmware s podporou ECC neexistoval - nicméně se dal najít na netu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oni maj i v manualu to samy a jakykoliv dovetek chybi. Navic to maj napsany u vsech am4 desek... Neverim, ze i ta nejlevnejsi deska za 2K bude podporovat ECC. Ale treba prekvapi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekteri vyrobci... vim jen o jedinem a tim je sam Asrock a jeho intel desky, tak nejak prodpokladam ze tady to bude stejne:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavá otázka, zda bude ne-APU Ryzen mobile. Osmijádro na +- 55 W.... 6ti jádro na 45 W, 4 jádro 35 W. Proč ne. Nicméně pravděpodobnější je, že bude "jen" 4/8 APU a to samý bez grafiky a la 880K řada - pokud do toho půjde i desktop Ryzen 4/8 řez, tak nevím, jestli budou stíhat vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za jasnou odpověd. :-) Bude desktopová i mobilní verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by naprosto nepochopitelné, kdyby se zenové APU nedostalo do notebooků:

1) Excavatorové/Carrizové APU v noteboocích už je, v prakticky identických čipech s desktopovými (a poslední kusy nemají ani tak špatný výkon).

2) Zenové APU bude mít výrazně vyšší výkon, nebo výrazně nižší spotřebu, nebo obojí.

3) Intel na svých procesorech pro notebooky děsně rýžuje (stojí skoro tolik, co desktopové čipy s dvojnásobným počtem jader) a AMD by si něco takového jistě nenechalo ujít.

4) AMD má šanci trumfnout Intel prvním nízkopříkonovým osmivláknovým čtyřjádrem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak to myslíte prvním "prvním nízkopříkonovým osmivláknovým čtyřjádrem" ? CPU v mém 5 let starém ntb - 2760QM podle Vás není nízkopříkonové osmivláknové čtyřjádro?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"2760QM podle Vás není nízkopříkonové osmivláknové čtyřjádro?"

Ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Dále máme od AMD potvrzeno, že grafické jádro bude založené na architektuře Vega (nikoli
>Polaris, jak se objevovalo v některých domněnkách).

a nerospadli sa uz tieto domnienky so spravou

Intel’s CPU with AMD GPU in 2017?
According to the rumor, the Intel chip in question will feature a Kaby Lake-based CPU, with an AMD Radeon GPU, possibly based on the Polaris architecture, handling the graphics.
https://pokde.net/news/intels-cpu-amds-igpu-2017/

Po tychto spekulaciach nikto nemohol spekulovat o tom, ze Polaris bude aj v APU od AMD.
Ved to by nedavalo zmysel. Polaris v Inteli aj v AMD.
Tym by sa AMD pripravila o vyhodu lepsej grafiky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ty domněnky se rozpadly už dávno, přesto se tu v diskusích dokola setkávám s názorem, že půjde o Polaris. I když AMD po vydání Polaris mluvila o GPU v Raven Ridge jako o „next-gen“, stále se tu tento názor objevoval. I když se dostaly do světa ovladače, podle kterých je GPU Raven Ridge z generace Vega, stále názor přetrvával. Tak teď k tomu doplňuju pouze to, že člověk z AMD na akci k vydání Ryzenu výslovně řekl, že v Raven Ridge je Vega. Explicitnější už to být nemůže :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To já se zase "setkal" s Bristol Ridge s Polarisem... náhodou o tom něco nevíš? ;) (hledat to nebudu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bristol Ridge je Carrizo, tedy GPU z generace GCN3. GCN4 (Polaris) má Stoney Ridge (malé jádro, cca polovina Bristol Ridge / Carrizo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si právě vůbec nejsem jistej, jestli existuje nějakej Stoney Ridge s Polárkou, tak jsem to myslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ano :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde je nějakej produkt? Je to založeno na Fiji, ne na Polárce. Či?

V jedné diskuzi se to řešilo do krve a výsledek byl myslím non-Polaris. Žádný APU s Polarisem není nebude, bude rovnou Vega.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_accelerated_processing_unit_mi...
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_Core_Next#GCN_4th_Generation_.28A...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z nějakých mně neznámých důvodů no-x nabyl převědčení, že označení GFX8.1 = Polaris architektura, zatímco označení GFX8.0 = Volcanic Inslands.

To samozřejmě není pravda. Volcanic Islands i Polaris, přesto že jsou mezi nimi HW rozdíly sdílí totiž naprosto totožný programovací model. Na fóru Semiaccurate toto Bridgman poměrně rozsáhle vysvětloval. viz: http://semiaccurate.com/forums/showpost.php?p=258584&postcount=111

Například : Polaris Baffin má tedy stejné GFX 8.0 jako Fiji nebo Tonga ačkoliv HW není totožný.

Některé čipy, které jsou určené pro embeded segment dostaly navíc podporu určitého texture formátu nutného pro tyhle embeded klienty a proto dostaly označení GFX8.1 protože došlo k částečné změně programovacího modelu.

http://semiaccurate.com/forums/showpost.php?p=265952&postcount=193

Stoney Ridge, který používá GCN třetí generace (stejně jako Bristol Ridge) nese stejné GFX8.1 přesto se nejedná o Polaris architekturu.

https://semiaccurate.com/forums/showpost.php?p=258569&postcount=108

"Stoney gfx is somewhere between Bristol and Polaris - IIRC it has some additional texture format support relative to gfx 8.0 but does not have the performance enhancements added to Polaris."

"Polaris is a bit unusual in the sense that it has a number of HW improvements but (other than one register write to enable new logic) has the same programming model from driver perspective as previous HW. The IP block version numbering is based on programming model not HW implementation so doesn't necessarily get bumped in the case of non-SW-visible implementation changes."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aneb SW vrstva GFX (nic než graphics effects) se nerovná HW vrstvě GCN (jak to jádro je implementovaný a tudíž efektivní)

offtopic: něco pro Jardu na víkend )))
http://tinyurl.com/jduvd67

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TVL, co je to za havárku? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach bože, krvácejí mi oči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Jardu moc mladý maso. :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.