Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD 6. prosince na akci Advancing AI zahájí prodeje Instinct MI300

Ja jsem to psal jiz nekolikrat, mi300 je to same co apple m2 ultra s tim rozdilem, ze apple je univerzalni reseni a ma tedy podstatne nizsi vykon nez akcelerator od amd.

Je sice krasne, ze reseni od amd jsou hodne vykona, nicmene jsou to akceleracni karty. K tomu potrebujete specialni knihovny. Zatimco reseni od apple je vice user friendly pro bezneho vyvojare. Staci vam OS a nic vic.

Zajimavy bude apple m3 ultra.Je zajimave, ze amd nema ani snahu pokusit se apple konkurovat a dodat konkurencni reseni. AMD ma technologie i prostredky, aby dodala na trh cpu ondie s 32 jadry zen4, gpu akceleratorem na urovni rtx 4070, tak aby cena pocitace se vesla do $4000.

AMD je spis arogantni spolecnost, coz by clovek ocekaval spis u Apple nebo vylozene Intelu. Chce prevzit trh s nvidia hopper, kde se vydelavaji nejvetsi penize. Cemuz rozumim, nema vsak snahu vytvaret si vyvojarske platformy, jako nvidia. Mozna prevzeti trhu neni jen o penezich, pokud by tomu tak bylo, jiz davno by s mi250x utrhnuli alespon 1/3 trhu.

Ja osobne musim rici, ze produkty od amd na mne pusobi mene sympaticky. Nemaji zajem dodat pridanou hodnotu, chteji pouze a max. vytriskat kapital. Pokud chci akcelerator ai a jsem vyvojar, koupim si rtx4090, ale asi ne amd.

Ty produkty od amd jsou nemastne neslane a je to nezajimave. Furt se snazi nacpat do trhu, kde jsou penize a na zbytek kaslou.

Nejdrive to byl sportgaming, ted zase ai, je to dodavatel cpu, ktery extremne leti po penezich, resp. do jejich produktu extremne vstupuje pr, zlato a diamanty. Napriklad jsem si nevsiml, ze by do vyvoje apple vstupoval pr prvek. Coz je mozna skutecne jediny duvod, proc tolik vydelava.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Hrozný halušky. Houbičky nesedly?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V jednom ma pravdu. Keby si dnes mam ako bezny Ferko uzivatel vybrat AI akcelerator za 2000€, tak si vyberem RTX4090 a nic ine. SW podporu u tohto nic neprekona, o pridanej hodnote gamingu nehovoriac.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Udelali mu spatnej upgrade..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD už MI300 nějakou dobu vyrábí a ohlašuje ho teď hlavně proto, že ho taky potřebuje udat. Vyrobených kusů je víc než si předohlášovací zákazníci chtějí koupit. Bylo by zajímavé znát důvod a osobně bych si tipnul, že je tím důvodem CUDA. Proto NVidia nestíhá plnit zakázky narozdíl od AMD.

Co se týká vývojáře, tak normálně bych si řekl, že ještě mnohem výhodnější než RTX 4090 je Radeon 7900 XTX, jenže neumí CUDA. Takže haluz je tvůj příspěvek v tom, že AMD není arogantní společnost, ale je to společnost, kde hardware je mnohem lepší než software. To nakonec známe i z ovladačů běžných herních grafik, kde se ke slušným ovladačům AMD propracovávalo léta. Holt je potřeba máknout v této oblasti a například pár profi grafik už CUDA umí, což je skvělý výkon a teď je to třeba dál rozšířit, aby to uměl třeba i ten Radeon 7900XTX a mohlo tak AMD nabídnout řešení pro každého, jak pro bohatého zákazníka, tak pro zákazníka, který si může dovolit utratit mnohem méně.

Je teda fakt, že Apple má produkt mnohem univerzálnější, umí M2 a M3 přesně jeden počítač, ten od Applu. (ironie) Ale co si budeme nalhávat, řešení od Apple nabízí výkon, kterým se nebude zabývat ani potenciální zákazník toho RX 7900XTX, navíc je AMD značně levnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"CUDA® is a parallel computing platform and programming model developed by NVIDIA for general computing on graphical processing units (GPUs). With CUDA, developers are able to dramatically speed up computing applications by harnessing the power of GPUs."

V podstate maji v nvidii kvalitni systemove technologie, ktere se dobre pouzivaji. To je jak jsem rikal, hw trendy nejsou vsechno. Zacina to u marketingovych trendu a konci to v konkretni hw implementaci a pristupu realizace procesoru. Moc se jim v AMD cpe do produktu marketingove smysleni, je to podstatne patrne zpusobeno tim, ze se vratili zpet pres sportgaming, coz je showbyznys.

Kouknete na apple m2 ultra 100 miliard tranzistoru. Patrne za tim bude podstatne vice nez energeticka efektivita. Delaji sve produkty nadoraz, necpe se jim do cipu PR. Napriklad podivejte se na workstation segment 55W amd ryzen 9 pro 8 jader 55W+, intel 13950hx 55W+.

Fakt si kladu otazku, zda je tech 16 jader u 7950hx schopno bezet naplno sevsim vsudy jen pri 55W. Intel na 5GHz zere jak blazen, ma spotrebu pres 200W. Ale na zakladnim taktu se projevuje dopad 8 big jader a 16 atom jader. Logicky 1 atom = 3W, 1 velke jadro 8W = 8*8+3*16=64+48W = cca 120W? To utahne chladic na bazi vapor chamber v 17" laptopu bez potizi. Ono to vypada, ze tech 16 jader v ryzen 9 neni schopno bezet jako certifikovany podnikovy hw dlouhodobe naplno se zarukou spolehlivosti. Kazdy ryzen 7950hx laptop potrebuje 280-330w nabijecku, zatimco jsem nasel intel 13950hx s nizsi wattazi napajeciho adapteru.

Pokud je AMD tak prvotridne energeticky efektivni, proc nenabizi pro procesory s 16 jadry do laptopu? Mozna procesory jsou efektivni, ale nejsou pak az zas tolik spolehlive? V desktopu to mozna nevadi, tam je tdp posunute nahoru. Jake minimalni tdp ryzen 9 7950hx potrebuje k stabilnimu plnohodnotnemu dlouhodobemu chodu vsech jader najednou + pcie sbernice naplno?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hele tyhle moudra typu "ze se vratili zpet pres sportgaming, coz je showbyznys.".. to vdecis kteremu upgradu GPT?
"Ono to vypada, ze tech 16 jader v ryzen 9 neni schopno bezet jako certifikovany podnikovy hw dlouhodobe naplno se zarukou spolehlivosti."
.. mel by jsi rict developerum, ze te nechavaji scanovat velmi omezeny rozsah informaci.. to jsou bludy, jake tady nevymysli anio takova demagogicka esa jako je treba JirkaK
:)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně si plete server a notebook.
"certifikovany podnikovy hw dlouhodobe naplno se zarukou spolehlivosti."
Docela šílenec.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Workstation a 55W ? Vy ste upadol na hlavičku? Ak chcem výkonnú workstation, tak ma nezaujíma spotreba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš perfektní komentář, ale nedivím se za mínusy, ikdyž já bych ti ho nedal.
Podívej, jestli chceš něco objektivně hodnotit, tak musíš přestat s tím "apple" myšlením.

Proč by AMD tahalo maxima z notebookového 7950HX, když má desktopový 7950X?

Není k tomu důvod, uživatelé, kteří potřebují výkon, pracují na desktopu, žádný uživatel PC si k maximalizaci výkonu nebude kupovat notebook. Oproti tomu Apple vyšší výkon neumí a tak to prskli do notebooku a začali svým ovečkám tvrdit, že takhle je to správně a že každá ovečka používá ke své práci noťas. No mimo svět Apple to tak není.

Ve skutečnosti AMD úplně marketing neumí, vždy se zaměřovali spíš na kvalitu produktů a marketing moc neřešili, čehož důsledkem teď je i to minimum notebooků postavených na AMD platformě.
Ale jasně lepší se to i u AMD. Proto teď docela diverzifikují portfólio a nabízí různá řešení. V podstatě se dokázali dostat téměř všude, akorát moc neumí CUDA, jejich vlastní technologie se neujala a CUDA se jim zatim podařilo aplikovat jen na pár profi grafik, takže zatím nemáme ani výsledky toho, jak dobře se to povedlo. Podobně ale AMD válčí v oblasti herních grafik, kde také hrají druhé housle za NVidií.

A mimochodem, nezmiňuju nikde jako konkurenci Apple ne proto, že bych ho ignoroval, ale proto, že konkurencí není. Mimo stáj oveček se nechytá a i těch oveček ubývá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. ryzen 7950hx laptop .."
Srovnej si své myšlenky ve své hlavě, než začneš psát .. blbosti .. na veřejně dostupných místech.
Motáš dohromady označení desktopového Ryzen 9 7950X a ntb Ryzen 9 7945HX procesoru.

Ryzen 9 7945HX
defaul TDP 55 W
configurable TDP 55~75 W

".. ech 16 jader v ryzen 9 neni schopno bezet jako certifikovany podnikovy hw dlouhodobe naplno se zarukou spolehlivosti .."
Citation needed.

Vzhledem k tomu, jak moc AMD CPU (ne)překračují TDP (na rozdíl od Intel CPU, kde spotřeba v zátěži může být ař 3.5x TDP), jsou zařízení s CPU AMD provozávána blíže specifikacím, dle kterých bylo udělané chlazení.

".. Pokud je AMD tak prvotridne energeticky efektivni, proc nenabizi pro procesory s 16 jadry do laptopu? .."
Ryzen 9 7945HX .. 16C/32T pro ntb.
Nebo snad 16 jader není dostatečně 16?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je to plnohodnotnych 16 jader zvladajicich 16 threadu....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. někdy i 32.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, no. Nejak jsem to opomnel vynasobit dvema. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co když je důvodem nové americké embargo na prodej akcelerátorů do 42 států?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako MI 2xx taky nejdřív dodávali jen vybraným partnerům a až potom uvolnili na trh, totéž Thread Ripper.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Velcí uživatelé pravděpodobně mají vlastní kód (AMD snad má nástroje podporující překlopení existujícího CUDA kódu do jejich jazyka) pro ty bude rozhodující výsledný výkon (poměr TCO/výkon), menší zákazníci si patrně vystačí s obecnými knihovnami existujícími pro obě platformy (např. PyTorch). Tímto směrem se asi v současnosti AMD zaměřuje, dohnat za mnoho let kumulovanou ztrátu na konkurenta jednoduše zpětně nelze. Separace CDMA a RDNA, která měla určitě své racionální důvody pro optimalizaci výkonu v těchto dílčích segmentech v tomto také nepomohla (proti konzistentnímu CUDA vývoji NVIDIA) a na rozdíl od Geforce a prakticky vymazala Radeony z GPGPU uvažování zákazníků (až na OpenCL vyjímky jako například Davinci Resolve). Například pro ROCm jediný podporovaný consumer HW má být snad 7900XTX což omezuje množinu potenciálních uživatelů(vývojářů). Cena 7900XTX je dnes prakticky poloviční proti RTX 4090, což na druhou stranu může některé zájemce strhnout na stranu AMD. Nikdo asi nepochybuje o chuti AMD si z tohoto lukrativníhu něco ukrojit, ale zatím to vypadá na snahu o maximum muziky (HPC segment) za minimum peněz (limitovaná HW podpora). Je to asi logické, na rozdíl od NVIDIA není AMD "jednoproduktovou" společností, její hlavní priority/zdroje jsou namířeny na snažší z cílů (CPU-segment).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy srovnávat jablka s náklaďákem, pak k tomu dodat "mně se líbí víc" a dělat z toho závěry ...
Ovšem nejvíce mně dostalo "Napriklad jsem si nevsiml, ze by do vyvoje apple vstupoval pr prvek" ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pr prvek je Praseodym a nevstupuje do vývoje ani procesorů ani grafických karet, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Praseodym

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD ma technologie i prostredky, aby dodala na trh cpu ondie s 32 jadry zen4, gpu akceleratorem na urovni rtx 4070, tak aby cena pocitace se vesla do $4000."

A kto by to za tú cenu kupoval?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

".. AMD ma technologie i prostredky, aby dodala na trh cpu ondie s 32 jadry zen4, gpu akceleratorem na urovni rtx 4070, tak aby cena pocitace se vesla do $4000 .."

7940HS (8 jader) + 4070 = 36490 Kč (~ $1600)
https://www.alza.cz/asus-tuf-gaming-a15-fa507xi-lp028-jaeger-gray-kovovy...

7945HX (16 jader) + 4080 = 76990 Kč (~ $3350)
https://www.alza.cz/lenovo-legion-pro-7-16arx8h-onyx-grey-celokovovy-d79...

Jaký přínos by mělo 32 jader proti 16 v ntb omezeném limitem spotřeby?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To koupí jen blázen, střep bez výkonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je několik možností, jak to tvrzení interpretovat.

1) Je to střep bez výkonu a Jensen si ho (pro sebe) určitě nekoupí.
2) Jensen si ho (pro sebe) určitě nekoupí, ale může se mýlit v otázce výkonu.
3) Jensen nemusí, ale může být blázen, i v případě, že si ho (pro sebe) nekoupí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2) V otázce výkonu se jistě nemýlím, a za tím si stojím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uz ti doteklo fundamentalni poznani, ze kdyby to "nemelo vykon", tak by to nikdo nekoupil a oni by to ani nevyrabeli?
Neprodavaji se snad Intelovske Servery i presto, ze nejsou na spici ve vykonu? (mozna ve tvem svete jsou, ale jinde ne)
Neprodavaji se slabsi notebooky, PC, mobily i presto, ze nejsou "state of the art" a nepatri do absolutni vykonostni spicky?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže týden před Intelem, dobře vy :-)
No řekl bych, že hlavní rozdíl bude v tom, že jedni to už dodávají a funguje to. No a ti druzí budou ohlašovat jak to za 2 roky budou mít a jak to bude super. Nebo Ultra nebo které slovo je teď vlastně nejvíc IN?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Extreme.... Az, pokud tedy nekdy, Apple zprovozni svuj ctryrslepenec. A bude alespon trochu skalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

advancujou to ai tak moc ze radeon je fraška
- upscaling nikde
- audio procesing nikde
- profi soft na cuda nikde

gg amď

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pláčeš hezky, ale na špatném hrobě.
Tohle diskuse pod článkem o CPU pro servery.

A krom toho kecáš
- upscaling funguje a to i nakrtách, kde nefunguje konkurenční řešení
- audio procesing funguje taky. Jen se špatně hledá v ovladačích pro nV.
- výrobce ti jemně nazančuje, že na profi soft máš používat profi HW

BTW .. Pokud cheš CUDA, DLSS, FG nebo jakýkoliv jiný marketingový název nV na Radeonech přispěj drobnou častkou několika set milionů USD na pořízení licence. Jinak by se jednalo o porušení IP a to je postihováno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odkud čerpáte informaci, že tato IP jsou licenčně dostupná?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.