Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD bez komentáře ukázala Navi 32

Toto ovsem plati v pripade, ze AMD ma stale znacne omezene vyrobni kapacity, jinak by se jim vyplatilo proste vyrabet i s nizsi marzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To právě nemusí být pravda. Výkonostní třídu RX 7800 mají pokrytou minulou generací, která je stále přítomna na trhu a i cenově je na tom stejně, jako vydání nového čipu. Pokud stejnou velikost čipu mohu prodat za 2x tolik a tam kam bych čip s poloviční marží umístil, je minulá generace, raději budu prodávat čip za 2x takovou marži.
Příjde mi to docela logické.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ovsem predpoklad dostatecne poptavky po novych Ryzenech a stale omezenych kapacit, pak skutecne dochazi k maximalizaci marze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není předpoklad, ale fakt. Procesorů 7950 X3D se určitě prodá řádově víc, než by se prodalo GPU 7800. A nevím o žádných zprávách, že by AMD nemělo dostatek kapacit. 7950 X3D je jako nejlevnější na Heurece bezmála za 18.000,- Kč, ale nemyslím si, že by se 7800 (XT,XTX, nebo bez X) prodával nějak skvěle za 18.000,-

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nedostatek kapacit jiste ma, protoze prakticky obetovali podil na trhu grafik (nyni pouhych 16%) místo toho, aby trh zaplavili novou generaci.
Prakticky vydali pouze high end a cely mainstream nechali byt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ty jsi byl nějak osobně na Taiwanu, že to co tvrdíš, je jedinná a možná pravda ? Ty znáš veškeré aspekty bussinesu a strategie AMD ? V tom případě nechápu, proč tady přispíváš do komentů a neprodáš tyto svoje informace veškerým IT webům po celém světě.
Podívej se, je mi 50 let a půl života se pohybuji v HW a tyto informace nemám.
Nauč se rozlišovat domněnky oproti faktům, to je jedinné, co ti mohu doporučit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No vida, to jsme skoro stejne stari.
Zajimam se o HW pres tricet let.

Rekl bych, ze to je docela realna teorie zalozena na selskych poctech.

Nauc se prosím rozlisovat diskusi od encyklopedie, dekuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám 47 rokov, prvý PC som mal pred 27 rokmi, a ešte som aj vyštudoval počítače a informatiku na univerzite. Tak si myslím,že niečo o procesoroch a grafikách viem.

AMD znova zlyháva, lebo výrobu oneskoruje a nemôže predať to, čo nedodá na trh.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, lepsi vyrobit a prodat s nizsi marzi cast produkce, celkova marze - jako suma - by byla vetsi a profit vetsi. V procentech nizsi, but who cares?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. who cares? .."

Správní rada?
Akcionáři?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budou delat problemy za to, ze vic vydelali? Tezko...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jste si jist, že při vyšších nákladech dosáhnete vyšší čistý zisk?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V clanku je jasne recene, ze marze je nizsi, ale kladna.
Tedy by prodejem grafik ziskali par milionu profitu navic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba si uvědomit, že dvě takové GK obsahují zhruba tolik křemíku co 32core Zen4 ThreadripperPro (~400mm2 IOD, 320mm2 chiplety), který patrně cenove nepůjde pod 2500US$ a presto jsme se ho zatim nedockali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stale to same, kdyby AMD melo nevytizene vyrobni facility, bude vyrabet produkty od nejvyssi po nejnizsi marzi.
Jenze je nema, tedy vyrabi ty, kde ji ma nejvyssi a na zbytek kasle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomicky je to možno zlyhanie, ale možno aj nie.
Príliš rýchly rast obratu už pár firiem "zabil", lebo nestíhali robiť reštrukturalizáciu riadenia na danú veľkosť a tak sa firma pri prvom otrase obratu "zložila"

AMD rastie šialene

31.12.2016 - 08 200 zamestnancov
31.12.2022 - 25 000 zamestnancov
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AMD/amd/number-of-employees

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U grafik by nemel byt problem, prece grafiky nevyrabeji, naopak musi platit celou grafickou divizi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to sa celé mení. SW oddelenia Xilinx-u a Pensando-a sa stávajú súčasťou rôznych častí AMD a SW oddelenie je aj samostatné... a SW support je pre GPU najdôležitejší

ex-inženýr Nvidie: Každou hru vydávají rozbitou, opravujeme to v driverech
11. 3. 2015
Softwarové týmy Nvidie a AMD hledají bugy po autorech hry a v rámci ovladačů pro ně vyvíjejí řešení. Tato praxe dosáhla už takové samozřejmosti, že se někteří vydavatelé neobávají vydat hru prakticky nefunkční - však oni si výrobci grafik poradí. Jestli si neporadí, utrhnou si ostudu před uživateli sami…

„Téměř každá hra je vydána rozbitá. Řeč je o významných AAA titulech od výrobců, kteří patří k nejznámějším v branži. Někdy řešíme i donebevolající porušení pravidel API - jedna D3D9 hra se ani neobtěžovala s voláním BeginFrame/EndFrame. Leccos jsou chyby nebo přehlédnutí - jeden titul byl vydaný s chybnými shadery, které silně snížily výkon našich ovladačů. Takové záležitosti jsou na denním programu bug-trackeru. Pak se na to někdo podívá, zjistí, co je v té hře zvorané a vytvoří záplatu, aby si s tím ovladač poradil. V ovladači už existuje dlouhá řada volitelných záplat, které prostě pro jednotlivé hry zapínáme nebo vypínáme - a pak jsou tam hacky specifičtějšího rázu - až po kompletní náhradu původních shaderů za verzi připravenou našim softwarovým týmem. Podivovali jste se někdy nad tím, proč je vydání každé významnější hry doprovázeno novými ovladači od AMD a Nvidie? Tak tady to máte…“
https://diit.cz/clanek/bugy-ve-hrach-resi-ovladace-graficke-karty

A na tomto padá Intel Arc a spol.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázne je, koľko kremíka reálne dokážu predať za dvojnásobok. Predovšetkým, koľko ľudí si radšej kúpi aj Intel procesor k nVidia karte, ak nechce kupovať starú generáciu grafiky od AMD k novej generácii procesora. Porovnať by mali cenu za výrobu GPU pre 6800 v porovnaní s GPU pre 7800. Pôvodne tie chiplety vymysleli preto, aby ušetrili na výrobných nákladoch. Zjavne to nefunguje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak ti úplně nerozumím, co s tím má společného Intelí bazmek ? Procesor AMD má přidanou hodnotu ke GPU také od AMD. Proč by někdo uvažoval nad procesorem Intelu ? Viz: https://procesory.heureka.cz/
Najdi prosím CPU od Intelu a porovnej množství modelů s AMD. Asi někomu kdo má NV kartu, je úplně jedno, jestli tam má CPU od Intelu, nebo od AMD. Pravděpodobně si vybere výhodnější produkt a to Intel na milion % prostě není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mnohým nie je jedno, či dajú nVidia grafiku k Intel procesoru alebo k AMD procesoru. K nVidii si kúpia Intel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tym co skladaju, to jedno nieje, vid heureka. Je to jedno korporatom a potom tym, co kupia kompletnu zostavu z alzy/tesca...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Korporáty si takmer vždy vyberú Intel procesor a ak chcú dGPU, tak od nVidia. Heureka nič nemení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát skládá 6 že 100 kupců počítače, viz nedávný článek konkurence a statistiky czc. 82 ze 100 jsou notebooky, a desktop sklada jen 30% těch co desktop kupuji. Tzn 6 z 18 zaokrouhlene.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@dfx, jen malá otázka. Proč popíráš realitu ? Vidíš ty prodeje CPU sám a na vlastní oči. Takže to marginálium, co si pořídí ke GPU NV Intel CPU je tak malý, že se světe div se, s tím AMD asi moc nekalkuluje. A k obchodní strategii se tvoje uvažování ani nepřibližuje. Pokud si nutně musíš pořídit k NV GPU, CPU Ultra, Mega, Super jezero, tak si ho pořiď a můžeš se poplácat po plecích, jak jdeš proti proudu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pozri si, koľko počítačov kupujú korporáty, koľko sa predá notebookov, a niekde na konci sú tie, ktoré sa predajú cez heureku. Skladaných PC sa predá jednotky percent a aj v nich sa predávajú integrované grafiky a nVidia grafiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co to má společného s výhodností prodeje CPU, nebo GPU od AMD. Tak je přeci položená otázka. Veškeré další CPU a GPU v této otázce přece nehrají žádnou roli. Jde o to co je momentálně výhodnější pro AMD, CPU nebo GPU ? A co dělá Intel s CPU a NV s GPU, jaksi neovlivní ziskovost na stejně velkém křemíku pro AMD.
Jestli nutně potřebuješ sebeprezentaci jako Intelák, tak to ti nikdo nebere, ale opravdu s velikostí a ziskovostí křemíku pro AMD to nemá nic společného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie. Otázka je, či sa oplatí AMD vyrábať novú generáciu grafík, predovšetkým 7800 a 7700. Miesto novej generácie stále vyrábajú 6800, 67x0 a 66x0. Ja tvrdim, že ak by vyrábali novú generáciu, tak by celkovo predali viac grafík, lebo niektorí zákazníci nechcú kupovať starú generáciu, tak radšej kúpia novú generáciu nVidia grafiky a k nej Intel procesor. A tvrdím, že s novou generáciou AMD grafík by ľudia viac kupovali aj AMD procesory.

PS: v desktope som si doteraz kúpil viac AMD procesorov a AMD grafík ako Intel procesorov a nVidia grafík. Vždy kupujem podľa aktuálnej ponuky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@dfx "A tvrdím, že s novou generáciou AMD grafík by ľudia viac kupovali aj AMD procesory."
Ano to je přesně ono. Ty to tvrdíš, tak to musí být zákonitě pravda.
Neznamená, že když se v něco domníváš, že to tak je. A vůbec nebereš v potaz aspekty, které jsou ti neznámé a ví je pouze úzký okruh manažerů v AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukni na statistiku czc. Ze 100 počítačů je 82 notebook, 18 desktopu. Z toho to složí jen třetina, tzn složený počítačů je 6 ze 100

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Pôvodne tie chiplety vymysleli preto, aby ušetrili na výrobných nákladoch. Zjavne to nefunguje.“

Ono to funguje, monolit by byl každopádně dražší. Problém je, že 7800 měla dosahovat výkonu na úrovni současných 7900. No a pro čip s výkonem 7900 by jádro 7800 mělo výrobní náklady nízké.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mali opraviť pre Navi31, aby 7900 dosahovala vyšší výkon a nižšiu spotrebu, a Navi32 a Navi33 tiež mali opraviť a vydať neskôr. Teraz AMD narobila taký bordel v grafikách, že kto nutne nemusí kupovať, tak nekupuje. Ak má zákazník čakať na novú alebo opravenú grafiku do konca budúceho roka, tak AMD gratulujem k debilizmu. Samotná AMD si dva roky ničí predaje v grafikách a nepriamo aj v procesoroch a chipsetoch.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, jestli ty bys jim tam neměl jít poradit. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Starsi generace ti to preklene jen castecne a jen pro urcite obdobi. Nastesti pro AMD, NV sla s cenama nahoru a 'setri' na pametech. Kdyby NV nahodila trochu vic agresivnejsi (trzni) politiku, tak by AMD melo problem. Ale i tak, je videt, ze nove Navi chybeji. 6800 ma vyssi spotrebu, slabsi RT, atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšeš, ale všechny aspekty trhu se prostě počítají do strategie prodeje. Takže výhodněji vychází (zatím) CPU, než GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když vezmu jak dopadl RX 7600 s plným čipem, tak se jim ani nedivim, že nechtěj vydat 7800XT,
igor´s lab simuloval výkon NAVI32 pomocí Radeon PRO W7800 https://videocardz.com/newz/simulated-radeon-rx-7800-xt-gpu-ends-up-4-to...
a výsledky jsou tristní max. 13% nad 6800XT, takže by museli jít opět cestou přejmenování plného čipu za čip ořezaný a prodávat to pod 600$ se spotřebou jako předchozí generace

s ryzenem to nemá moc společného, poptávka po HW je malá a AI je jenom hrbolek bez příslibu dlouhodobějších prodejů, pro představu musk koupil 10 000 karet pro svoje AI, to se prodá za den možná tak jenom v evropě v consumer segmentu

takže prodávat 6800XT s 520 mm² na 7nm za 15000,- nebo prodávat 7800 s 200mm² - 5nm + 146mm² - 6nm se stejnou spotřebou a stejným výkonem za 15000,- se amd moc nechce

jinak kdyby se amd nevyplatilo začít prodávat 7600 oproti 6650XT tak by ho nevydali to je můj názor, takže s cenama 5nm to nebude tak hrozný jak se myslí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"inak kdyby se amd nevyplatilo začít prodávat 7600 oproti 6650XT tak by ho nevydali "
.. tipoval bych spis, ze potrebovali "sdelit" ze Navi stale zije. Nechat konkurenci vydat vicemene kompletni radu a krome 2 high endu nemit nic vydaneho, neni moc dobry image ani pro AMD, pokud to s grafikama mysleji trochu vazne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

image je jedna věc NAVI33 5nm 204 mm² čip vs NAVI23 7nm 237 mm² , ale prodávat za stejný peníze nemůže být žádná charita, možná jsou na nule nebo lehce v plusu, záleží co se do toho započítá, ale pokud by byli v mínusu tak si myslím, že by to nevydali image neimage, kor v low endu, kdy si můžou dovolit tam nechat klidně rdna2 a nikdo by jim nic neřekl, prorotože jedinej reálnej rozdíl je av1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty se na to divas z technickeho pohledu. Z pohledu marketingu nebo Pepy co jsi jde koupit pocitac, potrebujes novy produkt. Na tom je cely bussines postaveny. V momente, kdyz prestanes inovovat, tak v takove consumer oblasti skoncis..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pepa si nejde koupit grafickou kartu, pepa si jde koupit nvidii, natož aby věděl jestli 6650XT od AMD je stará generace a 7600 je generace nová, stále si stojím za tím, že když by ta karta byla hodně ztrátová jako třeba výrobní náklady by se pohybovali kolem 250-270$ tak by to neprodávali

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja ti neodporuji v tom, ze ta karta neni vydelacna Jen si myslim, ze hlavni motor byl v marketingu vydat novy produkt. Nikoliv financnim. Tot vse.
ps: Pepa prijde do obchodu a tam se treba zepta.. I pokud by to nebyl Pepa, ale uzivatel, ktery je znalejsi, tak nevidim duvod, proc chtit generacne starsi produkt, vyjma nizke ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já to pochopil tak, že amd by 7600 vydalo ikdyby na tom tratilo, jenom kvůli tomu, aby si zachovalo tvář

pepa si třeba nechá poradit od prodejce, znalejší bude trvat na nvidii :)

i "znalejší" it manager se mě ptal jestli na amd procesoru pojedou windows :D shodou okolností se rozhovalo o tom jestli se nakoupí cca 2000 počítačů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"já to pochopil tak, že amd by 7600 vydalo ikdyby na tom tratilo, jenom kvůli tomu, aby si zachovalo tvář"
.. tak to nebylo mysleno. Ostatne pokud muzou prodavat 6600 rady jeste levneji, neni duvod, aby na 7600 tratili, kdyz je to na podobnem nebo stejnem procesu.
Ono je celkem jedno, co si myslis o Pepovy nebo nekom, kdo nevi, jak funguje CPU. Proste marketing/bussines takhle funguje. To je cele. Proc myslis, ze Intel vydava 14 tou generaci ala refresh refreshe...
Muzes s tim klidne nesouhlasit, ale to asi tak jedine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já s tím souhlasím a intel nic jiného nemohl dělat, ale nikdy nikdo z těhlech korporátů neodsouhlasí výrobek do prodeje, pokud by byl ztrátový a pokud by to nebylo nějaké brutal strategické viz PS3, kde to naženou zpětně na prodejích her

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ja ani nerozporuji a nikdy jsem si nemyslel, ze by 7600 byla ztratova :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Ostatne pokud muzou prodavat 6600 rady jeste levneji, neni duvod, aby na 7600 tratili, kdyz je to na podobnem nebo stejnem procesu.“

Je potřeba brát v potaz, že do prodejní ceny musí být započten vývoj, masky a další jednorázové náklady, které se u 6600 vydané za kryptománie splatily dávno a několikanásobně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak marketingove mohli jeste kapku nasponovat RNDA2 a dat tomu novy jmeno a nova GPU je na svete, to uz se stalo dostkrat. nV myslim, ze jedno jadro prejmenovala i 3x jestli se nepletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale AMD není nV, která zvládla jeden chip přejmenovat i pětkrát.
Kazit si jméno kvůli mizivemu zisku.
To si AMD naštěstí nemůže dovolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pepa potrebuje produkt, který splní jeho požadavky a je v jeho finančním rozpočtu.

Malá část bude trvat na nějaké značce natož na generaci. Stačí kouknout jak skvělé se prodávají 2-3 generace staré laptopy. Jsou totiž levnější než aktuální generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pepa je možná tele kterému by to stačilo, ale na druhou stranu já jakožto stavitel/prodejce PC nejsem hovado a takovou kravinu mu nedovolím udělat a navrhnu mu řešení, které nebude muset za 1,5 roku měnit jelikož mu to nebude stačit. Ale jo každý to máme jinak nastavené.

Jinak na značce a generaci na začátku trvá skoro každý můj objednatel, protože to jsou "parametry" které mu v hospodě doporučili Karel s Vencou a s tím prostě přijdou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kolik těch objednatelů máš z těch cca 300M počítačů ročně. Ať vím o jakém vzorků se bavime. Už to že někdo nechává stavět z komponent ho rádi do těch 30% desktopů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve Apple Jiricku, ten se postavit ani neda .. a vsechny ty korporaty na nem jednou, co.. :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a vedle..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX 4070 (16.000 Kč) je sice zoufalá grafika s pouze 12GB VRAM, ale faktem je, že AMD nemá v rukávu nic podobného a že je to v současnosti nejlevnější herní grafika pro hry typu Hogwards Legacy.
AMD teda nutně potřebuje namířit něco proti této grafice a bude to hodně těžké. Třeba se to povede s RX7800, to uvidíme za čtvrt roku, ale zároveň je tu ten fakt, že mezitím může NVidie v klídku prodat kupu těhlech grafik a o všechny ty potenciální zákazníky AMD přijde a znovu je může oslovit až s RDNA4, takže za dlouho.

Takže platí to, co tu píší jiní. Pokud AMD vykrývá výrobní kapacity prodejem procesorů, je vše v pořádku a AMD vydělává na tom, co umí nejlépe. Přejme jim to.
Pokud ale nevykrývají výrobní kapacity a kdyby něco měli už teď, tak mohli vyrábět o hodně víc, tak je jasné, že prostě nemůžou, že to stále není hotové a bůh ví, jak to dopadne. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"..a že je to v současnosti nejlevnější herní grafika pro hry typu Hogwards Legacy."
.. ja bych tu vetu jen doplnil, pokud chces hrat se zapnutym RT :) Jinak v rastru to stiha spousta grafik, ktere maji aspon 10+GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me spis zaujala ta U30 - podle reserse to vypada na dva Zynq Ultrascale+ FPGA v jakychsi modulech, ktere jsou pripojeny x4/x4 bifurkovanou zbernici. Ale navzdory tomu, ze je to FPGA/SOC, tak to umi jenom zafixovanou funkci - transkodovani videa, ktere je reseno skrze ffmpeg pluginy.

No chapete to nekdo? Proc neco takoveho existuje? Je to jako kdyby intel vydal Core i9 14-th gen bozon edition, ktery bude spoustet jen 16bitovy DOS kod :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje to, protože je o to zájem. A dělá se to na FPGA, protože zas taková masovka v to není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.