Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD se už chystá na Zen, představila supertichý chladič Wraith

Ty chladiče s Heat Pipe dává AMD jen k procákům s TDP 125W protože já k FX8300 dostal jenom ten mrnavej hliníkovej šmejd... o čemž vůbec pochybuji že by to v loadu uchladil...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Víš ani tak ten chladič není žádný zázrak už sem si říkal co je uděláno špatně protože měděná základna heat pipe ne heat pipe je to špatný...
jako minimum považuju toto:
http://www.czc.cz/arctic-cooling-freezer-7-pro-rev-2/67154/produkt
http://www.czc.cz/zalman-cnps5x-performa-pwm/100284/produkt

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

<i>já k FX8300 dostal jenom ten mrnavej hliníkovej šmejd... o čemž vůbec pochybuji že by to v loadu uchladil...</i>

Já k <b>i7-4790k dostal také jen hliníkovej šmejd</b> s středem z mědi o kterém také pochybuji, že by CPU v zátěži uchladil. Možná jo, ale hlučně jak hrom... Tedy problém se netýká jen AMD a za ty prachy, co Intel chce za 4GHz (default, 4.4 v turbu) procíky, bych čekal něco solidnějšího. Tak či onak, leží na poličce a roli přebral Phanteks PH-TC14PE: http://postimg.org/image/qf4ifbkuh/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ještě stále dávaj takový mrňavý nic? :-D sem se smál jak sou ty chladiče v rámci úspory čím dál tím prťavější :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je nízký. Nemám odvahu ho ani zkusit nechat chladit můj CPU, s teplotami u Phanteku jsem vcelku spokojen:
http://s30.postimg.org/8pz6m9dvl/Asus_Z97_Pro_Wi_Fi_ac_bios_1.jpg

Přijde mi absurdní dodávat k relativně slušnému CPU takové "cosi", ale holt svět je dneska celý nějaký divný, že...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

když si vzpomenu co dávalo AMD na starodávnou 754 tak to byl normální chladič a ne ten micro shit co dávají dnes...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Uprime receno, tomu grafu moc neverim. Poslechove tam z videa az takovy rozdil neni a kdyz jsem zkusil ze zvuku ve videu udelat podobny graf, byl rozdil zanedbatelny. Spis se to z pronikave vysokeho tonu znizilo na hlubsi huceni ktere clovek nevnima tak vyrazne.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Ten malý chrčí i když pak jen dobíhá, možná ho jen "zapomněli" promazat.. aby byl efekt dostatečný :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě stejný trik jako když porovnávají výkon grafik a osa grafu začíná u 80%. Prostě to vydává jen hlubší zvuk, kterej leze na nervy taky.

Ale pokrok tam je. Teď ještě, aby to dávali k procesorum, kde to k něčemu je. Ne jen k těm, kde uživatel chladič ani nerozbalí a rovnou nazazuje noctuu nebo vodníka.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tak jestli ti prijde ze mezi tim vysavacem a novym chladicem skoro neni rozdil tak si stastnej clovek a nemusi te to trapit.. s tim puvodnim vysavacem mam bohaty zkusenosti, vcelku chladi ale ten zvuk je nesnesitelnej a i po regulaci vydava dost neprijemnej zvuk, coz je slyset kdyz se rozbiha a zastavuje.. ten novej je uplne o necem jinym, pri beznym provozu pojede na 50 % a nebude slyset

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

nejsem stastnej clovek a trapi me to. To ze nevidim rozdil neznamena ze mi prijdou v pohode. Ja nevidim rozdil a oba mi prijdou strasne. Paradoxne mam stale schovany ten stary (mensi na videu) ktery jsem drive pouzival a takhle hlasity nikdy nebyl. Ano. Hucel ale slo o aerodynamicky hluk. Tohle co slysim ve videu mi prijde jako by bylo zadrene lozisko.
To ze je novej vetsi a mozna bude moct fungovat na nizsich otackach je ovsem pravda. To nevyvracim (avsak az testy ukazou zda to tak je nebo ne)

edit: omlouvam se. Asi to je reproduktorama nebo puvodnim zarizenim (byl jsem linej to porovnat primo v pocitaci tak jsem to zmeril az na reproduktorech). Skutecny rozdil v originalnim zvukovem zaznamu je videt a je dosti patrny: http://imgur.com/xpwQRvk
Jak je ale videt, maximalni hlasitost se skutecne snizila jen mirne. To hlavni k cemu doslo je, ze byly odstraneny vyssi frekvence (ktere jsou produktem vysokych otacek pripadne treni)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

no to je uzasna revoluce, jediny co soudruzi udelali je ze zvetsili chladic a celou vtruli a diky tomu snizili otacky cimz potlacily vysky a zvuk predel do nizsiho pasma

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

no tak jasne jen zvetsili vrtuli a pasiv uz o tech 25 procent dorostl sam ((:

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

=== upraveno redakcí; příště bez urážek čtenářů ===

ten clanek sem si ani necetl, neni to ani treba, neudelali nic revolucniho, lehce snizili chladic, matros co ubrali dole narvali i s malim bonusem do stran, tom proud vzduchu projde samozrejme lip, rychlej a s lepsim ucinkem chlazeni, k tomu dali vetsi pomalejsi vetrak a heureka, kazdej web muze psat o uzasnem chladici.

+1
-56
-1
Je komentář přínosný?

A jako co by jsi chtěl? Změna je dobrá, ten starší AMD box je hrůza, která potřebovala nahradit, ale pořád i ten novej chladič je jen box, tedy úplnej základ.
Navíc když se podíváš ke konkurenci, tak ti nenabízí nic moc lepšího, loni v létě jsem intel box musel vyměnit, protože v těch vedrech hrozně hučel a celou dobu co jsem ho používal se hrozně ucpával prachem.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

to mají dávat k procesoru Noctuu ??? Umíš vůbec používat to co máš v hlavě?
Tady jde hlavně o to, aby to bylo levný - jak u AMD, tak u Intelu.
Jo a gramatika ti taky moc nejde... hlavně si udělat cool nick :oD

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

TO JE TEN PROBLÉM...vy ste to nečítal, ale ste odborník:
>realita:amd zväčšilo chladič o 25% = "matros co ubrali dole narvali i s malim bonusem do stran"
>realita: je to vyššie http://www.legitreviews.com/wp-content/uploads/2016/01/amd-wraith-height...
= "lehce snizili chladic"

"neudelali nic revolucniho, lehce snizili chladic, matros co ubrali dole narvali i s malim bonusem do stran, tom proud vzduchu projde samozrejme lip, rychlej a s lepsim ucinkem chlazeni, k tomu dali vetsi pomalejsi vetrak a heureka, kazdej web muze psat o uzasnem chladici."

> jedna základná otázka na Vás: čo má splniť dobrý chladič? asi nechápem, lebo ste vlastne popísali vylepšenie box chladiča a snažíte sa povedať, že sa vlastne nič nestalo s tým chladičom, že tam je len svietiace logo. Asi som nepochopil princíp chladiča... :/

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme zadna revoluce se nekona, ale kazda zmena dobra :-) . Uz sem videl prodavat i horsi chladice nez box, takze zadarmo normalni chladic proc ne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

prave, zadna revoluce se nekonna, udelali to co meli udelat uz davno ale porad to stoji za prd

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

''ten clanek sem si ani necetl .. .. udelali to co meli udelat uz davno ale porad to stoji za prd''

super, clanek si neprecte ale ma jasno ze to je naprd.. (: ze tys prisel z diskusi na idnesu? ((:

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Už bylo na čase s tím něco udělat. Loni jsem pro známého skládal pc (samozřejmě jako každý chtěl pc na nové hry za 10000 ) Zvolil jsem FX-6300 s boxem s tím, že časem se koupí lepší chladič.
Po týdnu mi známej bohužel volal, že to po 20 minutách zážěže řve a pak se vypne. Podotýkám, že skříň byla vcelku dobře chlazená.. žádná zaprášená termoska.

Nezbylo než vytáhnout ještě Palackýho na chladič a já byl za blbce. Sám budu letos pokukovat po něčem novým a tímhle si to u mě amd dost nahnulo. Tak snad to zen napraví.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je normalni - ten box to nedokaze uchladit - to same osmijadra.

Spatne se vysvetluje majiteli PC ze AMD skutecne k procesoru dodava chladic co ho v zatezi neuchladi a je nutne hned koupit treba Feru2.

8320/8350 tuhne do 30s po zapnuti Prime 95 vytezujici vsechna jadra na 100%.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejdriv jsm ti chtel oponovat, ale pokud to je jak pises, tak mas v podstate pravdu.

Kdyz uz vyrobce k procaku dodava chladic, tak by proste mel na uchlazeni stacit. Tecka.
Anebo nekde velkym pismem napsat, ze je jen pro svatecni pouziti.

Provozuju nekolik 95W, citelne pretaktovanych 3jadrovych Athlonu 2 s boxovymi chladici, jedou 24/7 E@H, ale nikdy jsem nemel trable, ze by boxovy chladic nestihal. Ty 125W procaky, co uvadis (8320/8350), v kombinaci s Prime, jsou uz asi proste prilis.

Edit:
Na druhou stranu se mi toto stalo opakovane u grafik - hlavne ty od "vyrobce" pretaktovane; pokud jim poradne nalozis, tak chladice totalne nestihaji. 90 stupnu hadr. Par minut v OCCT a jdou kourit... O stabilite vypoctu uz vubec nemluve.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Me vicemene nejvic stve u vsech box chladicu titerne zebrovani. At intel nebo amd. Daj tam malo masa a mraky malejch zeber vedle sebe pro zvetseni plochy odvodu tepla. Clovek aby to pak kazdej mesic cistil. Takovy pekny lapac prachu. Kdyz pak nekdo koupi hotovou sestavu s box chladicem a boji se to rozebrat a vycistit a ze takovych lidi je dost tak to pak huci jak krava a prehriva se to. Pro dlouhodoby bezudrzbovy provoz je nejlepsi poradnej kus masa a zebra co nejdal od sebe. Odvod tepla sice nema nejlepsi efektivitu, ale zase stabilne. Nejhorsi vubec je to u grafik ty na ucpani trpi nejvic. Mozna i vic nez legendarni intel box chladic k cpu do LGA 775 :-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proto maji rozumne skrine za perforacemi nejaky ridky "molitan", nebo netkanou textilii. Aby se ten bordel dal klidu vzit i vysavacem zvenku.
Jinak je samozrejme potreba to alespon 1x rocne vzit zevnitr kompresem, nebo zahradnim fukarem na listi.
Procak jeste neni takovy problem jak vypada, ono to nejak furt chladi. Ale zdroj, to je pekelne, tam je vetsina bordelu a tam vysavac fakt nema sanci...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Od dob procesoru Core 2 Duo staci v pohode Box-ove chladice, dokonce s tym dokaze clovek i procesor pretaktovat, takovy ktery miluje ticho voli pasiv nebo rovnou vodni chlazeni ale nazoru ze box staci na Core 2 Duo, za tim si stojim.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Na AMD nestaci.

8350 a 8320 nevydrzi v plne zatezi dele nez pul minuty nez pocitac vytuhne nebo se restartuje kvuli prehrati. Po vymene chladice samozrejmne zadny poblem neni.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

takova zahada.. jak asi vznikly vsechny recenze delany na boxu kdyz jim testovaci sestava do pul minuty vytuhla? chudaci novinari, si asi zbyly vysledky museli vymyslet ((:
s boxem pro 125w tdp mam dlouholety zkusenosti... ma hroznej zvuk ale chladi a nezazil jsem jedinej zatuh.. jestli to nebude spis ve volsovejch rukach, kazdej chladic se musi umet nasadit

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nebude ani tak AMD jako spis FX. Osobne jsem zatim vystacil s box chladici, ale taky jsem nekupoval top procesory. Ze box chladic nestaci pro osmijadro me neprekvapuje.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No a není to na reklamaci? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Box na C2D a vyšší stačí, pokud to nebyla první i7-9xx, ty padaly s boxem při 100% zátěži taky.

Jinak osobně zvuky a ochotu se zanášet u těchto chladičů nesnáším, dávám je jen na výslovnou žádost budoucích masochistů. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuju, i7-940 a nešlo to. Navíc ten upínací mechanismus u intelu stojí za ... a taky... . Zkrátka i když jsem utáhl ty čtyři plastový kravince, tak se to po čase asi povolilo a neuchladilo se to pořádně ani v idle. Nedostal jsem se pod 60°C a řvalo to jako kráva. V tomhle má u mě AMD jednoznačné velké plus za upínací mechanismus (a inhell další mínus za tloušťku substrátu u skylake).

K box chladičům jako takovým, co čekat od produktu, který má plnit čistě základní potřebu a to - uchladit to. Nikde tam není zmíňka o tichu či hladině hluku. Já si například s úsporným 45W 405e nestěžoval. Box sice prťavej fakt byl, obzlášť ten pasiv, ale hlučné to nebylo ani v letních 40tkách a teplota byla také naprosto v pohodě. V hi-endu je to podstatně horší, navíc tam myslím intel nějakou dobu ani box nepřibaluje, nemá to smysl, že.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

<i>V hi-endu je to podstatně horší, navíc tam myslím intel nějakou dobu ani box nepřibaluje, nemá to smysl, že.</i>

Přibaluje a raději bych nižší cenu, než box chladič nanic, protože s tím jsem CPU ani nezapnul na test...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepřibaluje... i7-6700K je už bez chladiče, sám ho mám doma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K 5930K som ziadny chladic nedostal

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Neviem preco sa mas potrebu ku vsetkemu vyjadrovat ked o tom nevies ani hovno.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten chladic vypada na BOX az podezrele dobre. Rozmer vetraku mi podle screenshotu vychazi divnych 110mm, ale zaroven je dost vysoky, takze bude mit i pri nizkych otackach dobry vykon i tlak. Navic se mi zda, ze jsou zebra pasivu docela daleko od sebe, takze mensi hluk a mene prachu.

Prijde mi, ze se nad tim chladicem nekdo zamyslel a nebylo to jen "Potrebujeme novy chladic s nakupni cenou 11,50USD pri 100 000 kusech".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem jedinej komu box chladič uchladí FX8350 ? Hlavně mi nejde do hlavy čim jiným než Prime95 to dokážete tavit na 100%.Jsem hráč.Mam nataktováno na 4300 základ a 4500 turbo.Teploty do 60 u GTA5 nebo FarCry 4.Stačí jen průvan v case

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dodavam.FX8350 zvladne na box chladici stabilne 4,8GHz.HyperTransport pretaktovan na 2800MHz.Napeti automaticky.Teplota nejde pres 60.Testovano 3H ve WOT.Komprese v 7Zip (v RAM disku aby odpadlo omezeni pomaleho HDD) ,Crysis 3 , GTA5 , FarCry 4 , ARMA3.Vsechny hry na Ultra detaily a Box chladic to stiha.Komu to neuchladi BOX tak je problem jinde.Samozrejme z Boxu jsem odstranil tu origo teplovodivou pastu a stycnou plochu prebrousil na zrcadlo.Ta medena plocha je vzdy prohnuta vic ci min.Muze za to vysoka teplota pri letovani heatpipe.Pastu pouzivam obyc stribro v male strikacce za 50 korun.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je super, akorat WOT engine umi jen jedno jadro, takze jakekoliv testy na multicore jsou irrlevantni.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aha.Mam pres Afterburner zobrazene vytizeni a skace to mezi jadry tak jsem nevedel.Ale i tak,na jakekoliv pretaktovni to hry nevytizi tak aby tomu nestacil box chladic.Kdyz je dobre vetrana skrin tak to staci.Jeste jsem nevidel aby se FX pri vysoke teplote vyplo.Jen snizuje takty.To je tak kdyz to hovada nataktujou a vypnou usporny funkce.Pak to jede furt na 100% a neuchladi se.Nevidim jedinej duvod to rvat na maximalni frekvence bez moznosti automatickyho podtaktovani.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hádam to bude užitočné pri nových APU do lacnejších malých PC. Taká mini-ITX škatuľa na stôl by sa hodila..a 30-40e za chladič spraví dosť...
mám v pláne čosi také tiež postaviť, ale nejak veľký rozpočet neplánujem...a NUC sa mi nejako nepáči...väčšinou len tak na internet, občas na nejakú tú hru ako druhý PC v domácnosti (na prípadné LAN vybláznenie).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

AMD přitápí pod kotlem, což je jedině dobře, protože způsob, jak to činí, je technologicky i nákladově na naší straně. A to je tu navíc podpora svobodného ovladače...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tady je hezky test, kdo ma zajem. Docela jej chvali
http://www.tomshardware.co.uk/amd-wraith-cpu-cooler,review-33432-2.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.