Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mezi Kaveri-Refresh a Zen bude ještě Bristol Ridge

AMD nas teda zasobuje novinkami.

Excavator APU desktopove Carrizo na 28 nm v Q3 2016? To mali pani planovaci v AMD tazky uraz hlavy? Nieco take treba v Q4 2015, alebo najneskor Q1 2016. Dat tam radic pre DDR3 aj DDR4, podobne ako mali Phenomy II DDR2 a DDR3. Jediny problem by bolo doriesit socket, lebo spatna kompatibilita s FM2+ by nemusela byt samozrejmost, kedze ani divé srnky v čase ruje netušia, ako bude vyzerat sc. FM3.

Napr. socket AM2+ (fosna s DDR2) je nieco genialne. Mozem tam pichnut takmer prcucicke K8 Athlony/Semprony 64 z roku pana 2003/2004/2005 s novucickymi DDR2 radicmi, ako aj to najlepsie z K10.5: Phenom II X6 1090T/1100T s novym DDR3 aj so starym DDR2 radicom pre spatnu kompatibilitu. To sa uz o AM3 neda povedat. Samozrejme ani AM3+. Tam idu najstarsie CPU iba Phenomy, nic starsie, nic co ma iba DDR2 radic.

Uviest takmer sucasne vylespenie sucasnej architektury v podobe Excavatora APU desktopove Carrizo (ktore by tu koniec koncov mohlo byt uz v Q2-Q3 2015 keby bolo AMD co k comu) v Q3 2016, t.j. za 1,5 - 1,75 roka spolu s ABSOLUTNE novou architekturou Zen, je slusne povedane riadne blbe ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že v letošním roce by to bylo lepší, ale je třeba se dívat na reálné možnosti:

1) letos by verze Carrizo s DDR4 neměla smysl - DDR4 jsou ještě drahé a Carrizo není high-end, aby nad cenou pamětí zákazníci mávli rukou

2) verze Carrizo s DDR3 pro desktop by velmi jistě vyžadovala nový socket a ten by následně nebyl kompatibilní se Zen (DDR4), takže to taky smysl nemá (tzn. Kaveri - jeden socket / Carrizo - druhý socket / Zen - třetí socket - a zákazníci i výrobci by s AMD vyběhli)

3) skok z 28 na 14nm výrobu zároveň se zcela novou architekturou je hodně riskantní záležitost a je třeba mít nějakou zálohu - Carrizo s DDR4 na 28nm je ta nejlepší záloha, jakou AMD může použít - zkrátka proto, že žádnou lepší alternativu nemá - pokud nebude třeba jako záloha, může se prodávat jako levnější doplněk

Existuje snad nějaká lepší alternativa?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, já jen dodám :

Současné "mobilní" Carrizo je opravdu koncipováno jako mobilní a klade vysoký důraz na spotřebu + použití HDL, zatímco desktopový produkt není svázán takovými omezeními a nemusí primárně řešit takové věci jako spotřebu nebo výdrž na baterie a AMD si zřejmě samo uvědomilo, že pokud má mít to APU nějaký použitelný výkon do desktopu, tak musí mít odpovídající takty a s nimi i třeba (vyšší) spotřebu (TDP). Také podpora novějšího standartu pamětí spolu s Delta kompresí přináší vyšší výsledný výkon než varianta s DDR3.

Produkt vyrobený na 28nm nemusí znamenat problém, pokud bude mít nízkou cenu, což tyhle APU potřebují jako sůl....

Kaveri za 4.000,-Kč to je fakt těžkej joke, naproti tomu Trinity i Richland s cenou pohybujicí se okolo 3.000,-Kč byly velice zajímavej deal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som konecne prijal nejake APU, ke by bol doraz na grafiku, napriklad 2-jadrove APU s 512SP GPU.... alebo 3kanalovy radic namiesto DDR3+DDR4, to by inak boostlo vykon GPU....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já o tom taky chvíly přemýšlel jak by bylo fajn kdyby už Kaveri vyšlo se 4kanálem protože ty paměti ho zkrátka brzdí. Jenže pak jsem si uvědomil dva fakty. Kaveri je celkem drahý i bez něj (na to co to dovede), člověk by musel koupit dražší základní desky se 4mi sloty a hlavně 4 moduly pamětí. Všechno to, by celou platformu ještě prodražilo (a podle mě je už takhle drahá). A když porovnáš výkon 4kanálového kaveri versus pentium + diskrétní grafika stejného výkonu (+-) jako co by vznikla 4kanálovým kaveri, byl bys v pr*.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, predrazilo, no bola by to feature, ktou mozes a nemusis vyuzit... ked uz maju miesto na cipe pre DDR3+DDR4...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu by ti bylo to slabé dvoujádro se silnou grafikou?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a naco mi je slabe dvojjadro so slabou grafikou?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako HTPC? Proto se ptám na co to potřebuješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nato mam aj ine cipy.... napr X4-5350 a pod.... proste vecsina ludi doma cumi na fejsko a bavca hry, mozno by to bol lepsi kocept pre danu spupinu ako slabe APU so slabym CPU+slabym GPU alebo drahy APU ala A10.... proste bola by to Grafika s integrovanym CPU :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Však na to je tu "slabá" AM1. Lacné, výkon dostačujúci na FB, kanceláriu a grafika mi cez Kodi dokáže prehrať 40Mbit Full HD demo od Samsungu bez zaseknutia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam ho doma tak mi to nemusis rozpravat, ale ked sa ti paci terajsi model APU amd tak super, skodaze nieje o to nejaky zaujem zo strany zakaznikov....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozno sa AMD len poucilo, ked uvidelo ABSOLUTNE novu architekturu bulldozer -> ktora stala za sra...ku, a vyrazne lepsia volba bol `zastaraly` Phenom` ;o)

Aj ked predstava, ze by Zen bol este vecsi drek nez bulldozer je naozaj tazko predstavitelna :oD
(podotykam ako desktop CPU, niekde na serveri s tou svojou okytpenou zdielanou architekturou zameranou na paralelizmus vyrobivsi na slusnej technologii mohol byt bulldozer OK)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

společný socket FM3 pro APU Carrizo i ZEN CPU

https://translate.google.cz/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=cs&i...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dobra sprava, mas +, skoda len ten datum uvedenia...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Litograficka valka? Blbost... proc porad zainteresovani lidi kladou duraz na nanometry, kdyz drtivou vetsinu uzivatelu to vubec nezajima (a nerozumi tomu). Zebricek priorit pri vyberu PC, notebooku atd. je jiny. Mensi litografie je sice fajn, ale z pocatku pri vyrobe trpi velkou zmetkovosti, ani samotny design neni jednodussi.
Pracuji pro firmu, kterou zivi obchod s vypocetni technikou a sitovymi prvky; ani obchodnici se nevyznaji v technologii CPU/GPU. U konkurence to neni lepsi.
Pripomina mne to klasicke "cim vic pruhu tim vic Adidas"; nedavno jsem byl svedkem debaty manazeru- cim vic "G" v mobilu (2G, 3G, 4G sit) tim lepsi telefonovani :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Zebricek priorit pri vyberu PC, notebooku atd. je jiny."
Ano, mezi primární kritéria patří výkon, spotřeba a cena. 28nm procesor vyrobený bulk procesem nikdy nemůže výkonem konkurovat 14nm SOI procesoru, protože se ani nepřiblíží jeho taktovací frekvenci. Přesto, že se mu nebude blížit výkonem, bude mít víc než dvojnásobnou spotřebu. A protože bude plocha jádra 4× větší, budou i výrobní náklady vyšší.

Výrobní proces není parametr, který by byl odtržený od ostatních vlastností produktu, na jejichž základě zákazníci vybírají - naopak je jednou z hlavních příčin těchto parametrů. Nebude náhoda, že ti výrobci, kteří mají k dispozici nejlepší výrobní procesy, prodávají nejvíc a mají nejvyšší příjmy :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Výrobní proces není parametr, který by byl odtržený od ostatních vlastností produktu, na jejichž základě zákazníci vybírají - naopak je jednou z hlavních příčin těchto parametrů.

To je svata pravda. Avsak total lama BFU typu teta sekratarka pred dochodkom nema absolutne ziadnu sajnu co je to nanometer, nie to este akou technologiou (v nm) su sucasne CPU vyrabane. Pokojne moze tresnut 0,3 nm (nula cela tri) alebo aj 547 nm. To ako keby pri parametroch aut uvadzali, ze klukova hriadel v motore je zliatina 70% Fe, 8% Ni, 7% Co, 2% Cr, 1 % C ... a ina znacka auta by mala ine pomery v zliatine, ktora by bolo varabana inym metaluggickym postupom, desatrociami overenym na desiatky stran. To z coho je vyrobena klukova hriadel tiez zaujima len metalurgov/inzinierov/navhrharov/chemikov ... a nie obycajnych spotrebitolov aut. Detto nanometre pri IT tiez zaujimaju inzinierov/navrharov/fyzikov/IT geekov a nerdov a sprtov, proste toho koho to zaujima. V IT ale tento parameter sluzi hlavne na marketingove ucely (preto sa uvadza), ale zlozenie zliatiny klukovej hriadele na marketingove ucely nesluzi, pricom zlozenie zliatiny klukovej hriadele nesporne vplyva na to, co vydrzi ... Detto sa pri motoroch neuvadza dalsich 20 parametrov, ktore tvoria pricinu vlastností motora, uvadza sa len hrstka (typ paliva, pocet valcov, objem valcov a typ vstrekovania (atmosfericke ci vysokotlakove s turboduchadlom)).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.