Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC

(Jižní. Ze Severní zatím zprávy nemáme)

dobře Ty... :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi se jich nikdo ani nezeptal...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych. Z trhu totiž mizí RX 570/580/590. Snad jen výkyv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni to vysokou poptavkou kvuli nizkejm cenam? z peti nejprodavanejsich grafik na amazon jsou tri polarisky..
https://www.amazon.com/Best-Sellers-Computers-Accessories-Computer-Graph...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U nás teda ne. Jsou na úrovni RX 5500 a ta je IMHO lepší volbou i za cenu o 500 Kč vyšší. Chtělo by to slevu na 3,5K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych nerekl. 5500XT 8GB ma opravdu smysl jen v pripade, ze se postavi podobne nacenene RX 580/590. Cenove to vychazi cca 1000 draz a za ten priplatek 5500XT nestoji a to pominu, ze za tu cenu muzou jit do vykonejsi NV. Polariska je po strance cena/vykon o dost lepsi volba. A da se vybrat z modelu, ktere jsou s hlucnosti, atd. v pohode.
5500XT 4GB je lepsi se vyhnout uplne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5500XT od Sapphire v provedení Pulse je nejtižší kartou, když nepočítám pasivně chlazené chudinky. Mohou se jí jen přiblížit RX 570/580 ve verzi Nitro+. Nepíšu o možnosti dotunění. No uvidíme, jestli se znovu objeví Nitro+ v normálních počtech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muj komentar neni o tom, ze 5500XT nema pekne modely, jako treba tenhle. Je o tom, ze se vetsine uzivatelu pres cenovy rozdil nevyplati koupit. Coz je bohuzel vzhledem k postaveni AMD, podstatna nevyhoda i pres to, ze je treba Pulse edice suprovni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze Nitro+ je jen pretaktovanej Pulse (chladic je uplne stejnej), tak tipuju ze 570 Pulse bude tizsi nez 570 Nitro+ ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo takze nVidie neni ani mezi peti nejvetsima zakaznikama tsmc v druhy pulce roku 2020? no tak aspon je videt, jakou vahu mely ty kecy nV-fans jak je nVidie pro tsmc unikatni zakaznik, ze u ni ma urcite lepsi ceny jak amd.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia žádnou výrobu nepotřebuje - je to softwarová společnost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

s troškou nadsázky by sa dalo povedať, že podľa vystupovania ich šéfa Huang-a by som povedal, že už dlhé roky podnikajú vo výrobe kožených búnd :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nVidia hlavne doteraz vyrábala na 12nm (tam sa objem 7nm výroby isto nezapočítava) a zrejme si to asi hlavne dosť pokazila s ich plánovaným prechodom ku konkurencii (Samsungu) a jej 7nm EUV, čo z toho nakoniec bude či naozaj odišli k Samsungu alebo ostali u TSMC uvidíme...no minimálne budú vzťahy (ceny) u TSMC nie na takej úrovni ako predtým...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen Hsun Huang koncem roku prohlásil, že u Samsungu budou vyrábět jen minoritu produktů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to áno, ale kto mu verí... Huang toho už nakecal a naukazoval (napr. maketa graf. karty), on prekrúti slová (realitu), kvôli hodnote firmy, ľavou zadnou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zakazníkovi je ale úplně jedno v jaké fabrice se ten čip vyrobí, zákazníkovi jde co za své peníze dostane, pokud dostane produkt, který splňuje jeho požadavky v požadované ceně, tak je to naprosto irelevantní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To, bohužiaľ, nie je tak celkom pravda.

1. každý výrobca má svoje nástroje na tvorbu masiek. A teda pri viac výrobcoch nebudú tie čipy identické a musia sa použiť iné nástroje, a za každý platiť licenčné poplatky

2. málo výrobcov je rado, ak sa konkurencia cez zákazníka dozvie niečo o ňom..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo JirkoKo. Hrozně se těším na x86 CPU vyrobený u Samsungu se samolepkou intelu.
Jestli ponese logo Samsung Inside ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake na 14nm se blíží, takže tenhle labilní spojenec je AMD málo platný. Buďto se probudí GF, AMD odkoupí Samsung, AMD se majetkově propojí s TSMC či Samsungem nebo bude Intel dál monopolistická svině.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake 14nm tady bude nejdriv za rok, a to je jeste kdo vi presne kdy a nikdo nevi, jak ten backport bude vypadat. Krome toho, bude rozhodovat cena. V dobach, kdy AMD mela buldoka, tak ten rozdil v architekture byl tak velky hlavne ve hrach, ze se Intel sede mase vyplacel kupovat ve velkem i pres vyssi cenu. Tohle paradigma ale dnes uz neplati a ukazalo se to uz u druhe rady Ryzenu, ktera byt vykonostne slabsi, se prodavala velmi dobre. Zatim stejne nikdo nevi, co a jak presne Tiger prinese. Nemluve,z e proti nemu nastoupi stejne ZEN4,pokud nebude mit zpozdeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel pod tlakem překvapí a v září tady máme Tigera za mainstreamovou cenu pod 8 klacků. I když ten tlak je kvůli retardům co dnes kupují jeho šestijádra v noteboocích, příliš malý. Raději dnes quad Ice Lake než hexa zombie Skylake.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimalo, kde berete tu jistotu, ze to cenove zajimave naceni?
Ono co se Intelu muze stat horsiho, nez ze ztraci podil na relativne malem trhu "Home useru"... ze mu spadne zisk. A ten mu podle mne muze spadnout v momente, kdy ty ceny nastavi na uroven AMD, protoze si totalne preora cenotvorbu a tim i vysi marzi a to se projevi na zisku. Nevim z hlediska "uspokojovani akcionaru", je na tom Intel stale velmi dobre a paradoxne by se to mohlo zmenit v momente, kdy slevni, aby cast trhu ziskal zpet. Ale treba jsou moje fabulace mimo ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

14nm výroba je levná a dobře dostupná. Když se ještě u části modelů zbaví iGPU, tak můžou i zůstat stejný marže. Dyžtak víc podojí notebookové retardy co koupí cokoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono AMD by tedka mohlo docela posilit i v notebookovem sektoru s novymi APU. Ice Lake, kdyz jste ho pred tim zminil, se moc nevyplati. Aby jste mel aspon nejaky benefit, musite ho mit v nastaveni 25W. Jinak ta kombinace architektury s 10+nm ma horsi provozni vlastnosti v zatezi a z toho plyne throttling a snizeny vykon nejen proti predchozi Whiskey Lake U, ale i soucasne ULV AMD.
Viz treba tady.. Stejny notebook, jeden Ice Lake, druhy AMD. Pro typicke pouziti se drazsi (25W) verze Ice Lake ani tak nevyplati
https://www.notebookcheck.net/Microsoft-Surface-Laptop-3-15-inch-Core-i7...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Největší problém Ice Lake je v tom, že když se procesor zahřeje, musí se dost výrazně snížit takty, takže - jak je vidět níže na grafu - pokud dojde na kontinuální zátěž, spadnou takty 10nm Ice Lake pod 12nm Picasso a výkon v podstatě taky:

https://www.computerbase.de/2019-12/amd-picasso-intel-ice-lake-comet-lak...

Výkon integrované grafiky v praxi taky není lepší než u Picasso:
https://www.computerbase.de/2019-12/amd-picasso-intel-ice-lake-comet-lak...

Jediné, kde má navrch, jsou krátké testy, které stihne dokončit dříve než se zahřeje - pak je stihne provést na vyšších taktech, než na jakých běží Picasso a má díky tomu navrch. To je dobře vidět na srovnání v grafu blendedru - cca prvních 10-20 sekund drží Ice Lake takty nad Picassem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to je těch 10nm od Intelu ještě větší průser, než jsme čekali :O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volil jsem Miloše Zemana.

Špatně vložený příspěvek, tak jsem ho smáznul a sdělil Vám něco ze svého soukromí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme za informaci, při první příležitosti bude použita proti Vám ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Oceneji humorné vsuvky ve článku

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aaaa pan umi cinsky, to ziram.

Jinak teda vyslovene fanouskovsky clanek. Lisa Su pres jeji inteligenci proste nemohla ani tusit, ze to Intel posere tak nevidane, neverim, ze jeji odhady nebyly vic nez 50% reality. Dal tu mame NVidii, ktera namlsala uzivatele skvele prodavanym Pascalem, vedle ktereho byly produkty od AMD jak kapka v mori a teda logicky je Turing slabsi generace. Vsak to take u NVidie vedi a uz o dva clanky nize oznamili, ze se zadne Pascal > Turing = +25% opakovat nebude a pristi generace pujde nahoru o 50%. Tudiz navysovani podilu na grafikach u AMD moc nehrozi, to by muselo byt Navi 20 super majstrstyk, aby to nejak zamavalo s trhem grafik. Ovsem AMD ma procesory pro desktopy i pro servery, maji grafiky a maji na pristi rok naplanovane obe konzole, kde se ocekava extremni hlad zakazniku a jiste si Sony i Microsoft objednali nemala mnozstvi cipu.
Myslim, ze ten pristi rok muze byt pro AMD hodne dobry a je v jejich zajmu makat co to da, protoze koncem roku prijde NVidia s novou radou grafik a tam uz si dost mozna moc nesahnou. Intel nakonec take nebude spat navzdycky. Konzole jsou hodne dobre, je v tom jistota nekolikaleteho stabilniho vydelku, ikdyz asi to zadna darda nebude, ale ta stabilita, ze vite, ze mate na platy zamestnancu ta je dulezita.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nemohla tušit, že to Intel posere, ale mohla tušit, co aktuálně vyvíjej a že to bude lepší, než to, co aktuálně prodávaj :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, když má AMD neúspěch, může za to špatné vedení, když má AMD úspěch, může za to náhoda. Jiná kombinace je bez diskuze nepřípustná.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

no to je axioma intel-pablbov

+ este k tomu ked intel nieco totalne pos3r3, samozrejme ze za to vobec nemoze, lebo ono sa vlastne ani nic n3posralo

https://youtu.be/zdCi_r_lm7o?t=365

"the laedership team looks absolutely defeated and its no wonder why: the roadmap is absolutely mess and overly optimistic ..."

samozrejme u intelu je vsetko v poriadku
- vobec neplati ze dekadu robili jedno velke H
- vobec desktop mainstream nedrzali od roku pana 2007 nasho letopoctu (ked vyslo Core2Quad) na styroch jadrach (co je prirodzene, lebo konkurencia nebola)
- vobec tam nevladne totalny chaos a bordel v roadmapach
- ich dlhodobe strategicke planovanie je jasne a strategicky premyslene jak mudra kniha
- vobec nepouzivaju take praktiky, ze uz to nie je ani snutne, ani trapne, a vobec sa webove portaly, recenzenti, youtuberi, blogeri necitia tak znechuteni, ze ich to az uraza

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opet to same jako dole, precti si to jeste jednou. Nikde nepisu, ze by neco byla nahoda. Pisu, ze pres nadseni Lisy Su, ktere bylo zrejme, ze se jim zadarilo, vubec neocekavala, ze se bude darit az tak dobre. Proste pronesla sebevedomi nazor v dobe, kdy to AMD po rade neuspesich potrebovala a doufala, ze se tomu opravdu priblizi. Ze to Intel posral, ale neni zasluha Lisy Su.

Apropo na jednu stranu tu nadavate Intelu, ale kdyz se vam to hodi, tak pruser Intelu zacnete oznacovat za silenej uspech AMD. Jenze tak to neni, AMD za normalnich okolnosti nastartovala uspech a nadeji, ze se Intelu vyrovna. Ze to Intel posral a nezmohl se na nic, je fakt jina vec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedinej pruser Intelu je, ze absolutne nedokaze reagovat na konkurenci. Projevilo se to s dotovanym Atomem, kterej nemoh konkurovat levnymu ARMu, ale pro Intel to nebyla dostatecne velka rana aby se probudil, a je to videt ted znova s AMD. Pokud se Intel dosud neprobral z letargie, tak do peti let na tom bude tak jako AMD s Buldozerem. Pokud ano, tak snad zacne byt konkurence schopny nejdriv tak za tri roky. Problem je ze za tri roky uz mu bude asi krome AMD konkurovat vic i ARM v enterprise a mozna zacne vystrkovat ruzky i RISC V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, proč musíš stále prudit, proč si nejdeš vychrlávat své zvratky za svým bohem OBRem? Vždyť byste si spolu notovali a nikoho nebudeš štvát, a ještě vezmi s sebou ODSákaEdu, to je stejný trouba jako ty. Jen prudíte a nic věcného z vás nevypadne. Kolikrát mi vy dva přijdete, jako kdyby to psal jeden člověk.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Protoze se jedna o stridmy nazor, ze ktereho by nebyli nadseni ani fanousci Intelu a jak vidis, tak nejsem sam, kdo ma rozumne nazory. Ja preci nemuzu za to, ze pres svou lasku k AMD nevidite realitu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx a rozumny nazor v jedne vete musi byt oxymoron.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.