Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD bude vyrábět AI akcelerátory pro Čínu na míru americkým regulacím

Asi jako když IBM dodávala do nacistického Německa? No co, prachy nesmrdí. Můžeme porovnat, za kolik $$$ od Číňanů za kritické technologie dodala AMD a za kolik Intel. Tohle je fakt blbej krok.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání Číny s nacistickým Německem mi přijde poněkud přes čáru.

Krom toho si nemyslím, že USA zvolila nejlepší přístup. Místo toho, aby si udržela zákazníka závislého na jejích technologiích, ze kterého má ještě zisk, si vyrábí konkurenta, kterého nutí investovat do všech segmentů vývoje a výroby, aby byl na USA zcela nezávislý. Z krátkodobého hlediska možná přínosné, z dlouhodobého rozhodně ne.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Kolik z těch investic padne na oltář korupci/zpronevěrám?
https://technode.com/2022/08/12/silicon-why-is-china-investigating-the-s...

Možná se dočkáme Velkého Skoku 2.0, kdy v každé vesnici místo hutě bude stát FAB.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_skok_vp%C5%99ed

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čistě pragmaticky: z hlediska výsledků je jedno, jestli se část peněz vypaří díky zpronevěrám (Čína) nebo neefektivitě (USA-EU). Kromě toho min. v USA je korupce zlegalizována skrze lobisty, takže si nejsem jist kdo je na tom hůř. Např. politik dostane za přednášku milion dolarů od určitého subjektu a vše je v pořádku.

I z toho odkazu vyplývá, že Čína si je vědoma chyb velkého skoku, ale ty seš jak jednoduché dítě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že vy se o dění v ČLR moc nezajímáte. Ve věci kultu osobnosti již byly základní kroky učiněny, směřování městské mládeže na venkov také nabírá na obrátkách.

Poučili? Do té míry, že používají jako oficiální označení důsledků politiky, jež stály život odhadem desítky miliónů spoluobčanů, "Tři roky potíží".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš autista? Nechápeš, že číňané jsou v tomhle jen průměrní lidé? Oni kvůli běžným rysům lidské psychiky nemohou natvrdo říct, že velký skok byl totální píčovina a z podobných důvodů Japonci učí 2. světovou dost svérázným způsobem a USA dost svérázným způsobem učí o genocidě indiánů - to jsme neudělali my, ale Evropani. Jsem se málem pochcal, když jsem tuhle demagogii slyšel od průvodce v USA. Kromě toho se vůbec nestydí tenhle blábol i tisknout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Němci taky učí druhou světovou odlišně od zbytku Evropy. V podstatě mluví víc o následcích než o příčině a průběhu. Výsledkem je, že Němci často nejen nejsou hrdí, ale spíš svůj národ nemají rádi. Mě by to nevadilo, kdyby to pak neovlivňovalo skrze EU i další země.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tenhle přístup amíci zkoušeli posledních 30 let a jak to dopadlo? díky reverse engineeringu, průmyslový špionáži, nakupování těch správných firem na západě a díky join venture podnikům západních firem v číně se dostali dál než západ a to jenom díky systémové asimilaci západních technologií a následné pokračování na svém, posledních 30 let měli západní technologie jak nakupování na alze
takže zbrždění a zamezení přístupu k cutting edge technologiím je jiný příštup ameriky a teď se uvidí jestli to zařízli včas nebo pozdě
západ a hlavně usa v tuhle chvíli nemůže konkurovat svým nastavením školního systému a mozkovému potenciálu co čína má ani z dlouhodobého hlediska, proto se západ snaží teď podkuřovat indům, protože je jasný, že jakmile se indové dostanou tak daleko jako čína, tak mezi nima vznikne třenice a amicí se budou jenom na to koukat, divide et impera

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"jakmile se indové dostanou tak daleko jako čína, tak mezi nima vznikne třenice"

Teorie na vodě. Když se Indové dostanou na úroveň Číny, tak riziko konfliktu mezi nima naopak klesne a ne že by i dnes bylo nějak vysoké. Zkrotí přelidnění, zlepší životní úroveň a vzdělání a ještě víc si uvědomí, že takový konflikt by nikdo nevyhrál. Západ má Indii jen jako levné maso, ale do války je zmanipulovat nedokáže, Indie není Ukrajina, oni už na vlastní kůži zažili, co západ rád dělá a poučili se z toho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo... tady na západě málokdo ví, jaká zvěrstva v Indii Britové napáchali, aby ji ovládali, a kastovní systém máme za nějakou jejich tradiční záležitost. Zato v Indové si tyhle věci dost dobře pamatují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj v indii i matka tereza není moc "populární" jako na západě

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyla Indie také koloniální říší? Neberou oddělení Pakistánu a Bangladéže dodnes jako historickou újmu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tímhle pošahaným pohledem byli Češi za Karla IV a i jiných panovníků koloniální říše, ale to slovo má v normální společnosti trochu jiný význam. Pokud stále nechápeš, tak klidně rozděl koloniální říše na ty obrovské a ty malé - je to sice nepřesné a stále zavádějící, ale pořád lepší než tvůj současný stav.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak byste popsal růst Maurjovské říše (postavu Ašóka)?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Maurjovsk%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e#A%C5%A...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud stále nechápeš, tak klidně rozděl koloniální říše na ty obrovské a ty malé - je to sice nepřesné a stále zavádějící, ale pořád lepší než tvůj současný stav.

Pokud nevidíš zásadní rozdíl mezi britským impériem a Maurjovskou říší, tak už ti nedokážu pomoct a doporučuji nějakého odborníka přes hlavu. Tímto dané téma vzdávám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takže chceš říct, že do války ukrajince zmanipulovali amíci? wtf?

teorie na vodě to je, ale nereálný taky ne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to přesně chci říct. Podpora CIA banderovcům je cílená a dlouhodobá. Volně sehnatelná je např. knížka Hitler's shadow od uznávaných amerických autorů. Za chvíli ji nahraju na ulož to.
EDIT
https://uloz.to/tamhle/zLzaNDBYa8Ne#!ZJIuLwR2AwH2ATR2ZmquMQDmZmL3AJIBBTR...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ked UA su banderovci, slovaci su hlinkovci a cesi gotwaldovci, nemci su hitlerovci
aky to ma zmysel preberat russku propagandu?
ked poliaci sa dokazu nad to povzniest, co taky pepik?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ked UA su banderovci, slovaci su hlinkovci a cesi gotwaldovci, nemci su hitlerovci"
V Čechách nemáme ulice pojmenované po Gotwaldovi ani nepopíráme činy, které se za jeho vlády staly. Na Slovensku to samé s Hlinkovci a v Německu to samé s Hitlerovci.
https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/
https://amgreatness.com/2023/01/26/inside-the-nazi-whitewash-of-ukraine/
Byl jsi někdy v životě v Německu? Ty si myslíš, že tam mají ulice pojmenované po Himmlerovi? Nebo památníky Heydricha? Jsi debil.

"aky to ma zmysel preberat russku propagandu?!"
To je už je nějaká psychóza. Já zde dám odkaz na knížku od uznávaných amerických autorů a reakce? Tak si ji přečti, jestli to dokážeš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rusové na Krymu vztyčují sochu F. Džeržinského, každý národ holt má své hrdiny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čím se dle tebe liší Dzeržinskij od ředitelů CIA? Ty o banderovcích moc nevíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik mají ředitelé CIA na svědomí obyvatel vlastního státu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je hodně podobný vzorec myšlení jako u toho Britského impéria a Indického impéria. Nedokážeš vidět věci v kontextu (doby, národa, podmínek, čísel, poměrů atd.) a nikdo jiný to za tebe nedokáže. Už podle tvé zbytečné otázky poznám, že ti zase uniká podstata. Ty netušíš kolik lidí má přímo na svědomí ten pšonek a vůbec netušíš kolik lidí má na svědomí ten nejhorší ředitel CIA co stojí za mnoha černými vojenskými akcemi. Jde o podobnost, ne stejnost.

Zažil ředitel CIA občanskou válku v USA? Těžko, ale to že ji pšonek zažil není jeho chyba - je to okolnost, kterou nemohl ovlivnit. Kromě toho je jedno jestli pšonek přímo nařídil smrt 50 000 lidí a nejhorší ředitel CIA jen 10 000 a úplně jedno je, jestli ti lidé měli stejnou národnost jako pachatel. Řešit národnost obětí jako polehčující nebo přitěžující okolnost? Přestaň a když za dnešek pochopíš svoji hloupost "indické impérium je to samé co britské" tak to ber jako úspěch.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem nepsal, že Indická říše byla stejná jako Britské impérium. Toto tvrzení mi jen implikujete. Já to vznesl jako dotaz na Váš názor (proto ty otazníky na konci, pokud neznáte jejich význam).

Každá větší moc svádí k beztrestnému zneužití, jelikož nemá strach z následků. Vyjímkou pouze je, když se jí někdo úspěšně postaví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to o moci je přesné. Když čtu o aférkách bidenovic synka, tak to sedí jak prdel na hrnec. I soudkyně se vzepřela proti ministerstvu spravedlnosti.

Oslabení USA nakonec pomůže, právě z důvodu menší koncentrace moci. Čína nechce Ameriku nahradit jako světového policajta a globálního vnucovače svojí měny. Nemá na to a asi i moudře tuší, že je lepší se tomuhle scénáři vyhnout, protože by nakonec dopadla stejně jako USA či před tím Británie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může se stát, že ani Republikány předkládané fabrikované dokumenty k odsouzení stačit nebudou.
https://www.youtube.com/watch?v=w0qmvLm5nqI

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme. Samotný fakt, že Hunter byl zaměstnanec Burismy (nebo jak se tak ukrajinská firma jmenuje) je nepotismus jako sviň.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máte konkrétní důkazy wrongdoingu tak se přihlašte jako svědek, Rudy G. to určitě ocení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejmenoval Trump do funkcí své děti a zetě? Tomu se říká jak, nepotismus-in-law?
https://www.americanoversight.org/investigation/ivanka-trumps-role-in-th...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád méně šokující než ukrajinské společnosti vnutit svého nekompetentního syna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

víš co je nejhoší? chytrej debil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už sis přečetl knížku o CIA pro rozšíření obzorů? BTW, nauč se psát jako člověk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžete uvést odkaz na důkazy podporující toto tvrzení, nebo si to jen myslíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://en.wikipedia.org/wiki/Hunter_Biden
Důkazů o nepotismu je tam dost. Je tam i o Burismě, která ho z nepochopitelných důvodů zaměstnala.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepotismu se nemůže dopustit soukromá osoba v soukromé společnosti. Zajímají mne důkazy o přímém angažmá Joe Bidena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kecáš.
"K nepotismu může docházet na státní úrovni (obsazování politických funkcí a právnických osob zřizovaných státem, jako třeba státních podniků a orgánů s nimi spojených, například dozorčích rad[1]), ale i v organizacích, institucích a firmách."

"After graduating from law school in 1996, Biden accepted a consultant position at the bank holding company MBNA, whose employees donated more than $200,000 into Joe Biden's senate campaigns.[19][28] MBNA's hiring of Biden was controversial because his father had pushed for credit card legislation which was beneficial to the credit card industry and was supported by MBNA during Biden's time at the bank."
Celá kariéra Huntera je ovlivněná tatínkem, ale když to někdo nechce vidět...

Končím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MBNA byla v dané době největším zaměstnavatelem v Delaware, to že u nich H. Biden skončil může být dáno čistě pravděpodností. Máte telefonní záznamy, písemnou komunikaci, která by lobbing směrem k J. Bidenovi z MBNA potvrzovala? To, že se něco jeví jako kontroverzní ještě není důkazem toho, že k čemukoli protiprávnímu došlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. V Čechách nemáme ulice pojmenované po Gotwaldovi .."

Pravda. Zlín je na území Moravy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes? A i kdyby, tak bych Gotwalda nedával na stejnou rovinu s banderovcema.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, když za mrtvé může rudé hovado navíc ještě podporované z Ruska/SSSR, tak najednou nevidíš, neslyšíš...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krátká paměť. Zrovna tobě jsem i s odkazy vysvětloval co dělali banderovci. Není mrtvý jako mrtvý a samotný Gotwald osobně asi nikoho nezabil natož aby někoho mučil, zatímco ti oslavovaní banderovci se osobně účastnili těch nejhorších zvěrstev proti všemu co se hýbalo.
POZOR NECHUTNÉ
https://justice4poland.com/2016/09/30/unthinkable-atrocities-of-banderit...
Můžeš se kochat, úchyle zvrácený.
Pro slabší povahy vhodnější wiki. Sekce "atrocities".
https://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Poles_in_Volhynia_and_Eastern...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A vidíš jak zas manipuluješ. "Samotný Gottwald nikoho nezabil". To Bandera taky ne, když nvic sedel v německé base. Banderovci jsou jméno jen vytvořené podle něj, stejně jako na Slovensku Hlinkovci. Takže Gottwald možná nikoho nezabil, ale Gottwaldovci spoustu lidí.
A nazývat mě uchyl zvrácený za to, že podporuju současnou Ukrajinu, zatímco ty jako správné ruské hovado jedeš propagandu na základě dávno mrtvé minulosti, to může fakt jen debil s hlavou vypatlanou TASS em.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bandera, že nikoho nezabil? On tu skupinu osobně vedl, než ho zatkli a byl to voják, takže o něm fakt nejde tvrdit, že nemá nikoho na svědomí. To jsou fakt bláboly. Ostatně komando, které to mělo provést na něj poslalo jak Rusko, tak Německo. Takže určitě nebyl nějak bezvýznamný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale on tu skupinu vůbec nevedl, lháři.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je mi fakt novinka. Kde jsi k tomu přišel?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, když hovadsky mastíš všechno dohromady. Červ tu předkládá teror na Volyni, který se děl 2 roky poté, co už seděl. Ty skupiny ani neměly jednotné velení, natož aby jim z basy velel Bandera...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže chceš tvrdit, že Bandera tu svou skupinu nevedl ani před svým zatčení? Tomu sám nevěříš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na území, kterému Bandera velel, byly metodou prosazování nezávislosti mimo jiné i teroristické akce a atentáty na představitele Polska, předně však proti všem osobám podezřívaným z neloajálnosti a všem stoupencům kompromisu. Před závěrečnou zkouškou na univerzitě v roce 1933 byl Bandera zatčen a uvězněn.

Bandera byl odsouzen k smrti za účast na atentátu na polského ministra vnitra Bronisława Pierackého v roce 1934, ale rozsudek byl změněn na doživotí. V září 1939 byl v důsledku napadení Polska Německem propuštěn z věznice Bereza Kartuska a přesunut do Krakova v němci okupované zóně Polska, kde Bandera udržoval úzké spojení s Wehrmachtem.

Možná nikoho sám opravdu nezabil. Ale ty věci se děly z jeho rozhodnutí. Toto není člověk hodný odivu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okolní státy taky považuji Žižku za vraha a vůdce náboženské sekty. Budeš na základě toho, že jeho sochy stojí u nás všude, podporovat intervenci k nám, protože uctíváme špatného hrdinu? Protože přesně k tomu tahle obvinění Rusák používá a Červ to přejímá se debilitou sobě vlastní

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono asi nejde úplně srovnávat středověk a moderní dějiny. Taky dnes nikomu neuseknou ruku za krádež, že? A navíc, on ty věci nařizoval nebo schvaloval ještě před druhou světovou a jeho stoupenci v tom pokračovali ještě několik let po válce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má to souvislost s dneškem? Nemá. Je Zelenský a jeho vláda nacistická? Není. Takže je to jen putlerovská propanda sloužící k tomu, aby si blbý ruský mužik myslel, že bojuje v jakémsi pokračování 2. světové . Přitom jde o Putinovu imperiální válku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potom oslavují zločince. A to mi k hodnocení Ukrajiny může klidně stačit. Kdy už pochopíš, že Ukrajina a Rusko si v řadě věcí můžou podat ruku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, agresor není roven napadenému a tohle tvé srovnávání slouží jen k omluvě agresora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že bojovali proti nějakému utlačovateli, to bych chápal. Ale to že po válce nepochopili, že je konec a zabíjeli a okrádali civilní obyvatelstvo, to je zločin.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Boj proti utlačovateli má svoje hranice. Já bych ani jako Čech žijící v době německé okupace německým civilistům nedělal to, co banderovci dělali židům, polákům, čechům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni totiž byli naštvaní, že válka skončila a doufali, že brzy začne třetí. Aby si mohli dál vyřizovat své účty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jejich utlačovatel Stalin válkou naopak posílil . Proto to pro ně nebyl konec. A kdyby naše vláda už tehdy nebyla napůl v moskevské řítí, nechala je bez bojů projít. Oni neměli zájem zůstávat u nás.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vláda nacistická být ani nemusí. Pokud si dobře pamatuješ, zpočátku války měla Ukrajina kromě pravidelné armády ještě jednu polodivokou žoldáckou na východě a tu moc nekontrolovala. Tu měl právě Putin na mysli. Ta bojovala proti a hlavně ostřelovala odtržené území, kvůli kterému je současná válka. Víš vůbec o čem byly Minské dohody?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A opět plácáš jen rusáckou propagandu. Nic takového totiž nebylo. Ale je hezké, že víš, co má masový vrah na mysli, když lže :-)
A už do toho zase cpeš Minsk, i když to o něm není vůbec. Jak blbý kolovrátek. Jedna věc se ti vyvrátí, tak přijdeš s jinou pitomostí vyčtenou ze Sputniku, i když ta už taky byla jinde vyvrácena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím o tom, že by jsi mi cokoliv vyvrátil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Okolní státy taky považuji Žižku za vraha a vůdce náboženské sekty. Budeš na základě toho, že jeho sochy stojí u nás všude, podporovat intervenci k nám, protože uctíváme špatného hrdinu? "

Demagogu. Musíš být hodně zoufalý nebo hodně blbý (nejpravděpodobněji kombinace obojího), když klesneš až na takovou úroveň. Ten argument je špatný z tolika rovin, že ho teď nebudu rozebírat, ale budu ti ho přípomínat, když se tady budeš ztrapňovat v budoucnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Použil jsem přesně tvou metodu a potrefená husa okamžitě zakejhala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žižka v prvé řadě (mimo to co hlásal) oslaboval moc církve a to z něj udělalo nepřítele číslo jedna, ostatní už jsou dějiny. A ty si každá strana vykládá po svém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys použil přesně mou metodu, tak je Žižka srovnatelný s banderovcema, ale on není. Mojí metodou by bylo, kdybys banderovce srovnal s pobaltskými esesáky - to se aspoň zhruba dá srovnat.

Proč takové základy musím vysvětlovat? Protože si hlupák co to má v hlavě pomíchané, ignoruje-nezná fakta a když mu někdo fakta doloží, tak se do svých sraček ponoří ještě víc, jenom aby neuznal chybu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jugoslávci stavěli koncentráky, i když jim to nikdo z německé strany nenařídil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Jasenovac je asi ještě vhodnější případ srovnání než ss z pobaltských států, ale s Žižkou může banderovce srovnávat jen mentální kripl Jirka1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neber si mě do huby, ty trollský hovado.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tím, že my vysvětluješ tvoje, tedy sovětsko ruské zaklady. A jako správný troll nazýváš každého, kdo tuto víru nesdílí hlupákem, jak tě to v Petrohradu naučili. Takže nepoučuj a zrovna ty vubec nemel o sračkách, když je sám šíříš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš případ pro Chocholouška.

"A vidíš jak zas manipuluješ. "Samotný Gottwald nikoho nezabil". To Bandera taky ne, když nvic sedel v německé base. Banderovci jsou jméno jen vytvořené podle něj, stejně jako na Slovensku Hlinkovci. Takže Gottwald možná nikoho nezabil, ale Gottwaldovci spoustu lidí."

Jasně píšu o stavění pomníků banderovců a stavění pomníků Gottwaldovi. Ty něco říkej o manipulaci.

"jedeš propagandu na základě dávno mrtvé minulosti"
To dnešní režim oslavuje banderovce, to není mrtvá minulost.

Ještě jednou si projdi odkazy a možná i ignorant jako ty pochopí, že není mrtvý jako mrtvý. Kromě toho je tu stále často ignorovaný prvek poměrů. Kolik lidí a jakou dobu bylo pod vládou banderovců a jak to dopadlo a kolik lidí a jako dobu bylo pod vládou Gottwalda a jak to dopadlo. Poměry absolutně neporovnatelné, ale ty asi kromě historie ani matematiku moc nechápeš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pod vládou Gottwalda zničené hospodářství, ukradený majetek za miliardy, stovky popravených a stotisic muklů. Ale rudému hovadu je to málo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako s tím Žižkou níže a kromě toho neumíš číst. Kolik let byl u moci Gottwald a kolik let banderovci. Kolika lidem vládl Gottwald a kolika lidem banderovci. Absolutně neporovnatelné! Zničené hospodářství může jako argument v kontextu diskuze banderovců vs Gottwalda použít jen naprostý idiot jako seš ty. Ukradeného majetku bylo víc po roce 1989, ty si tak rád nabíháš na vidle...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gottwalda neomlouvám, ale byl produkt komunistického režimu. Každý totalitní režim dává bezohledným psycho či sociopatům možnost vyniknout a dostat se k moci. Sovětský svaz vedlo hned několik Ukrajinců, mimochodem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V kontextu proti banderovcům byl i Gottwald dobrák od kosti. Jirka1 vůbec nechápe základní čísla a činy. On někdo za Gottwalda vyřezával plod těhotným ženám? 100x atd. On blábolí o stovkách popravených, když banderovci za tu kratší dobu a na menším počtu obyvatel popravili a mučili desetitisíce? Jirka1 je naprostý idiot.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je mi celkem jedno, kdo do diskuse zatáhl Jana Žižku, ale jen tím dokázal, že historii vůbec nepochopil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady vůbec nejde o historii ty trdlo. Tady jde o to, že Putler používá historii k manipulaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není ani první a ani poslední a někteří manipulují přímo samu historii. Stačí se podívat, jak se různě po světě vyučuje a není to ani nějak daleko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Popiš, co se dělo v lágrech, gulazich. A pak něco tvrď, naprostý idiote.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci být sprostý, ale jakým myšlenkovým pochodem někoho napadá takové srovnání. Nicméně tábory, pracovní, koncentrační nebo vyhlazovací se vůbec netýkaly jen války, netýkaly se jen OSY nebo Ruska. Pracovní tábory a dost drsné mělo i USA v systému vězeňství a některé africké a asijské země mají stále vězení na tak příšerné úrovni, že je lepší si vzít život, než tam skončit. Takže vytahovat čistě gulagy je dost jednostranné. Ostatně i u nás mohl vězeň za totality dostat uranové doly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A už je to zase. Záměrná změna tématu. V USA zase bijou černochy.
Jestli jsi to nepochopil, tak právě o ty naše komančské lágry jde. A ne jen o lágry, podívej se, jak vyslýchal starý Grebeníček a jeho pohůnci. A na rozdíl od Banderovců, což byly skupiny bojovníků, tohle organizoval stát a státostrana, to nebyla záležitost jednotlivců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Banderovci dělali odboj jen do konce války, pak už jen loupili a vraždili a i ten konec války je sporný. Když neznáš jejich historii, tak si ji přečti aspoň na wikipedii, to až tolik času nezabere. Pak pochopíš, jak moc se pleteš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na které wiki? Na té redigované Ruskem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Představ si, že na české, proč si něco překládat, když nemusím... Někteří lidé si informaci za žádnou cenu sami neověří...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že po roce 89 se privatizovalo to, co komanči ukradli, je tvé tvrzení zjevnou lži.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A tunelovalo blbečku, tunelovalo a vyvádělo za hranice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ona některá postkomunistická země v tomto dopadla výrazně lépe? Nikdo v okolí s takovou situací neměl zkušenosti a do toho ty byli lidé, kteří často zbohatli jako veksláci, ti se spojili s lidmi, co měli informace "uvnitř" a už to jelo a kolikrát ani nemuseli hledat díry v zákonech. Ti na privatizaci uměli vydělat i legálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět neumíš počítat, blbečku. Tunelovat se mohlo maximálně z toho, co předtím komanči ukradli jiným. Navíc jen blb by tvrdil, že se vytunelovalo 100%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to sa debil pyta: co vlastne bandera urobil? ved sedel v nemeckom lagri

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bandera se připojil k OUN Organizace ukrajinských nacionalistů v roce 1929 a rychle stoupal na žebříčku organizace. V roce 1931 se stal hlavním důstojníkem propagandy.

Na území, kterému Bandera velel, byly metodou prosazování nezávislosti mimo jiné i teroristické akce a atentáty na představitele Polska, předně však proti všem osobám podezřívaným z neloajálnosti a všem stoupencům kompromisu. Před závěrečnou zkouškou na univerzitě v roce 1933 byl Bandera zatčen a uvězněn.

Bandera byl odsouzen k smrti za účast na atentátu na polského ministra vnitra Bronisława Pierackého v roce 1934, ale rozsudek byl změněn na doživotí. V září 1939 byl v důsledku napadení Polska Německem propuštěn z věznice Bereza Kartuska a přesunut do Krakova v němci okupované zóně Polska, kde Bandera udržoval úzké spojení s Wehrmachtem.

Z vězení uprchl nebo byl propuštěn (údaje se dosud liší).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi roky 1942 az 1944 byl Bandera v německém vězení, důvodem byl údajně jejich nesouhlas s jeho cílem na samostatnou Ukrajinu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem o tom, co sám nařizoval před válkou a co se pak dělo v jeho jménu. A je známo, že dění z vězení dál řídil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to odzdrojuj. Další trollí faul: "Je známo". Odkud, komu jinému se povedlo něco řídit z německého lágru?
Asi je to známo jenom tobě nebo kolegům ze Sputniku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl ve vězení ne v lágru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a?
Zdroj máš nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bandera byl odsouzen k smrti za účast na atentátu na polského ministra vnitra Bronisława Pierackého v roce 1934, ale rozsudek byl změněn na doživotí. V září 1939 byl v důsledku napadení Polska Německem propuštěn z věznice Bereza Kartuska a přesunut do Krakova v němci okupované zóně Polska, kde Bandera udržoval úzké spojení s Wehrmachtem. Wikipedie...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně nic, protože to se týká stavu před německou okupací Ukrajiny. Udržovat v německém vězení spojení s Wermachtem, to je poněkud easy, nemyslíš? A hlavně je to něco zcela jiného, než o čem byla řeč - tedy z německého vězení udržovat spojení s ukrajinským odbojem v době, kdy už Němcům vadil.
Ale snaha mlžit je to hezká. Rok 1939 nebo 1943, vsjo rovno, když se to hodí propagandě. Takové typicky ruské...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co kdyby sis přečetl jak celý článek o něm, tak o skupině po něm pojmenované a přestal plácat kraviny?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle tveho popisu zjevně nic, co by odůvodňovalo ruskou agresi. S timhle by mělo mít problém Polsko, ale to se nechová jak ruský idiot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale o Banderu přece nejde. Já ani nevím, kdo to přímo s ním začal spojovat. Nicméně sochu na Ukrajině má. Při ukrajinském "osvícení" hledali výrazného hrdinu a světe div se, jiní moc nejsou. Pokud se o nacistech, přesněji řečeno takovém chování mluvilo na ruské straně, to už jsem tu někde psal... Jednalo se o pokračující boje a nedodržování minských dohod a přesněji o části armády, kterou Ukrajina neměla pod kontrolou. Šlo převážně o bývalé vojáky, žoldáky a podobné a ti si pravidla vykládali "dost po svém". O nich se mluvilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic z toho není pravda. Laskavě si ten Putinův projev února 2022 poslechni, abys tady takhle nelhal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ho četl. O ten mi ale nejde. Jde o realitu na východě Ukrajiny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Realita :-) No ta fakt nebyla taková, jak tvrdí Rusko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsi tam? :) Ja taky ne, ale panuje asi obecny konsensus ohledne treba tehle veci.
Vychod ukrajiny urcite byl pruser z obou stran. Je dobre vzit v potaz celkovou situaci v UK. Astronomicka korupce, chaos, celkove dost asi nizka zivotni uroven,, atd. V dobe pred invazi na Krym a vzniku separatistickych oblasti, si osobne myslim, ze na vychode Ukrajiny mohl prevladat dost proruske tendence. Je preci i znamo, ze na vychode ukrajiny se mluvilo prevazne rusky. Vychod a Zapad Ukrajiny byly dost rozdilne.
I ted treba po Praze, slysim casteji rustinu, nez ukrajinstinu a to tech Rusaku ve srovnani s Ukackama je ted tady minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zas ty samé žvásty, taková úlitba Sputniku. Může mi už někdo konečně vysvětlit, jak souvisí korupce s napadením země? To je prostě obecný kec, abys mohl říct na Ukrajině je bordel a co je nám do toho. Takže ne, žádný konsensu nepanuje... Korupce v Evropě obecně roste směrem na východ a jih, mezi korupcí na Ukrajině a v Rusku není rozdíl v její míře, ale v tom, že v Rusku je mafie řízená státem, zatímco na Ukrajině si každý ukrojil, na kolik měl.
Na Ukrajině nikdy nebyla žádná separatistická strana. Ještě v dubnu 2014, tedy měsíc po Majdanu byl v Donbasu klid. Pak tam Putler poslal zelené mužiky jako předtím na Krym (potřeboval nějaký čas na jejich přemístění) a najednou byli separatisti a měli zbraně. Kdepak je asi vzali, vytáhli z dolů?
To, že na Ukrajině někdo mluví rusky neznamená, že chce být součástí Ruska. Ve Švýcarsku taky 1/3 země mluví německy a s Německem nechtějí mít nic společného. A to, že je potkáváš tady, jen naznačuje, že opravdu s Ruskem nic mít nechtějí, vždyť mohli emigrovat tam a Putin by se s nima ještě chlubil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TVerim, ze pro tak jednosmerneho fanatika, tohle urcite nebude konzensus Jiricku. Pocitam, ze kdyby jsi se narodil v 50 letech, tak je z tebe presvedceny komunista, ktery bude spilat americkemu broukovy :)
Jinak neboj, ja jsem nikdy zadny sputnik necetl, teda pokud to je neco ke cteni. Jen nemam hlavu zaborenou jen v jedne spravne zadnici, jako to mas ty..
Nicmene pro vysvetleni. Pouze sjem se snazil o trosku vyvazenejsi pohled z doby pred tema udalostma. Neslouzi to k tomu, aby jsi si na tom delal zavery, ktere se zrovna tobe hodi.
A ten priklad se Svycarskem, ten je skvelej, ale muze davat smysl, jen asi tobe..:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže kecy a podsouvání hovadin. A zaklínání se "vyvážeností", aneb 5 minut pro Žida, 5 minut pro Hitlera a "alternativní pravdy". Jak souvisí korupce s ruskou agresí, o tom jsi ale ani nekvák.
Ten příklad se Švýcarskem nebo třeba Rakouskem je příkladem toho, že i lidé mluvící stejným jazykem nemají potřebu být ve stejném státě. Ale chápu, že to prorusky smýšlející nedokáže pochopit. Všichni přece chtějí "russkij mir", dokonce i ti, co ani nejsou Rusové. A ještě by za to měli Rusům děkovat... Celá ruská koloniální říše byla a je na tomhle sebeklamu postavena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ale chápu, že to prorusky smýšlející nedokáže pochopit. "
..Mimon :)) Ano ja jsem pro rusky .. Kdyby te slyseli moji pratele, tak ti daji korunu, jak jsi blbej :)
Pobav se s nic nechapajicim cerno-bilym fanatikem.. to je jako jit do baraku, kde nejsou dvere..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud obhajuješ proruské kraviny, jsi proruský, ať si říkáš jakkkoliv. Zbytek jsou plky kolem a osobní útoky, taky standardní trollí chování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud obhajuješ proruské kraviny, jsi proruský, ať si říkáš jakkkoliv. Zbytek jsou plky kolem a osobní útoky, taky standardní trollí chování."
.. ty jsi takovy maly fanaticky demagog co? Podle tebe by meli vsichni stat nastoupeni v jedne rade a hlasat jednolite slava velkemu bratrovy, at uz na vychode nebo na zapade. V momente, kdy kdokoliv z te rady vystoupi (z jakehokoliv duvodu), tak by jsme ho meli nejlepe zastrelit, protoze je to rozvracec a valecny stvac, ze?
Ty jsi kompletni fanaticky mimon..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě lidé, co přejímají ochotně oficiální "pravdu" byli ti, co mezi prvními tehdy přijímali fašismus, nacismus a podobně. Protože nekriticky věřili, že stát jim nelže, ale ostatní ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mate samzorejme pravdu. Tady Jiricek1 je toho ucebnicovy priklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dojdou-li argumenty plácneme tam Sputnik... Kdyby se mi chtělo, můžu najít rozhovory s lidmi, co na Ukrajině a v Rusku i ještě v SSSR strávili desítky let pracovně. Ale nemyslím, že by ses na to podíval.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Najít můžeš, co chceš. Pořád to není odpověď na otázku, proč při tématu ruská agrese na Ukrajině každý proruský troll vytáhne korupci. Protože tuhle prasárnu použil i Putler?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš proto, že podle všech měřítek je tam korupce vysoká. Není vyjímkou ani vysoký státní činovník, který nakrade prachy a chce zmizet. A za války se to dost zhoršilo. A ať chcete nebo ne, Ukrajinci jsou povahově blíž Rusům než nám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A zase. Spousta plků, odklon k jinému tématu, ale nikde odpověď. Jak to souvisí s ruskou agresí???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To už padlo nejen v této diskusi tolikrát. Ale nikdy ten argument nebyl uznám. To je pak těžká diskuse.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde ani tak o něj, jako hlavně o to co se v jeho jménu dělo po válce. Kdy na ně nakonec musela být povolána armáda, protože policie a pohraniční stráž na ně nestačila. Jak už někdo napsal, nejméně stovce žen vyřízli zaživa plod z těla. Vyvraždili, vkradli tisíce lidí a dokonce i vypálil několik vesnic především v Polsku, pak i na Slovensku a jižní Moravě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, to že nějaká skupina odněkud pochází, neznamená snad automaticky, že tam jsou všichni stejní.

Druhá věc mít za hrdiny bandu zbojníků, co řadu let po válce stále škodili civilním obyvatelům sousedních zemí. Zastaveni byli až v polovině 50. let. A kromě Polska loupili a vraždili i na Slovensku a jižní Moravě. Náš stát na ně musel poslat část armády.

To že za druhé světové tvořili Banderovci odboj, bylo fajn, že se kvůli tomu spojili naivně s Německem už méně, ale měli pochopit, kdy válka skončila.

Patrně by se o nich už nemluvilo, ale Ukrajina prostě potřebovala historické hrdiny a vypadá to, že jiné nemá. To je hodně smutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš se spojili s Němci, protože považovali komunisty z Ruska za ještě větší nebezpečí Ukrajině. Což po násilné kolektivizaci a uměle způsobeném hladomoru asi i dává smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha a proto se generál Antonesco snažil získat podporu především v řadách fašistické Železné gardy v roce 1940. Ale OK obranná smlouva s Polskem byla starší, to je fakt. Jenže v roce 1940 už Sovětský svaz měl jiné starosti než nějaké Rumunsko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, v roce 1940 už jim SSSR ukradl Moldávii na základě paktu Molotov Ribbentrop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budou třenice nezávisí na technologii, ale politice. A je taky otázka, zda do té doby USA nezkrachuje, dluhový rámec není možno navyšovat donekonečna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato teze možná platí pro země co si půjčují v cizí měně což ale není případ USA. Představuji si to tak, že když FED rozhodne o měnovém uvolňování žádné peníze se asi ani netisknou. Pouze nejspíš rozešlou e-mail do komerčních bank a oznámí jim, aby na účtu FEDu co si u nich vedou jim zvedli zůstatek o x miliard US$. Komerční banky pak tyto peníze využijí na financování spotřebních úvěrů klientů, investic k rozpohybování ekonomiky (snížení nezaměstnanosti). V případě cílení na rostoucí inflaci FED zvýší úrokové sazby což v úvěrově postavené ekonomice vede díky "zdražení peněz" k omezení spotřeby (deflačně působící faktor). Svět co používá US$ jako rezervní měnu se v související inflaci sveze s sebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně i ta vysoká inflace sama o sobě může být problém. Protože peněz sice bude víc, ale s menší hodnotou. Čili tím se celý pád pouze odsouvá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže USA je zemí se silným výrobním potenciálem a je surovinově/energeticky prakticky nezávislá na okolním světě (podíl exportu na GDP činí asi jen 10%). Případnou inflaci by nakonec mohli místním obyvatelům a místním firmám kompenzovat, externí držitelé US$ bez kompenzace by pak nesli většinu tíže inflace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka kdo by chtěl či nechtěl takto pomáhat. Spíš mne zajímá, jak mají úmyslu řešit, přesněji co chtějí dělat s tím dluhem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi nic, ono to nepřibývá zase tak rychle.
https://www.pgpf.org/national-debt-clock?gclid=Cj0KCQjwoK2mBhDzARIsADGbj...

Polovina dluhu ze státního dluhu USA je údajně vůči FED a domácím holdingům (ty mají asi samy máslo na hlavě), 28% tvoří zahraniční věřitelé, 5% domácí vlády a zbytek je roztříštěn mezi fondy.
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_dluh_Spojen%C3%BDch_st%C3...

Čistá finanční pozice USA je asi 123 triliónů US$, takže dluh je vůči tomu 25%.
https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_position_of_the_United_States

Nejspíše se budou držet pravidla, že když do lodi zatéká není dobré snažit se to řešit jejím rozhoupáním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže se budou držet dosavadní politiky a za nějakou dobu zase požádají o navýšení úvěrového rámce. Ale co kdyby už navýšen nebyl a to se jednou asi stane. Co pak?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FED má zákonem určeny snad jen dva cíle: roční inflace do 2% a snaha o nižší nezaměstnanost. Pro výši státního dluhu snad žádné kritéria stanoveny nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale narůstající státní dluh zase bude znamenat, že těch, co budou ochotni půjčit, bude menší. Nikdo nechce o peníze prostě přijít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud budou zvládat obsluhu dluhu (úroky a splatnost dluhopisů), tak se v tom asi pojede dál. Penzijní fondy mohou mít povinné procento investic do státních dluhopisů. Do nedávna (krachu Argentiny?) považované za bezpečnou investici.
https://www.penize.cz/investice/14636-neplac-pro-mne-argentino

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je reálné, že by mohlo dojít na změnu pravidel, nebo je to tak zakonzervované a případně se proti strůjcům změny jde natolik, že to nehrozí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, asi pouze ohrožení pozice dolaru jako rezervní měny by mohlo mít nějaký větší vnější vliv (snížila by se celosvětově obrátka US$, narostl by význam cizích měn, což by bylo pro jejich emitenty neodolatelným lákadlem, vzrostl by podíl/riziko FED magie). Proto o to asi tolik enemies a frenemies USA usiluje. Sami nejsou v rámci soft power schopni přinést přitažlivou alternativu tak aspoň foukaj do kaše (BRICS).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vysvětluje proč ruský (jasně na začátku jich bylo víc) BRICS nabírá tolik zemí. Ani nevím, kolik se jich už připojilo, nebo chce připojit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrou ilustraci asi poskytnou výše devizových rezerv jednotlivých států. Zatímco ČNB v 5/2023 držela ekvivalent 135 mldUS$ devizových rezerv, USA v témže měsíci ekvivalent 36 mldUS$.
https://www.ceicdata.com/en/indicator/united-states/foreign-exchange-res...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě zajímá konkrétně, co s tím dluhem, finančník fakt nejsem. Hodlají ho nějak začít snižovat, nebo to prostě už nejde? Chápu, že pro jednotlivce a státy neplatí stejná pravidla, ale donekonečna ten dluh růst nemůže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z matematického hlediska určitě může.

V současnosti je asi dluh více politickou zbraní než finančním rizikem.
https://www.lidovky.cz/svet/senat-usa-se-nedohodl-na-odvraceni-platebni-...

Jedna z legend vypráví, že před více než dvěstěpadesáti lety si v jedné Švýcarské bance nějaký šlechtic z Ukrajiny uložil sud zlata na 4% úrok. Již samotné zlato mělo zajímavou hodnotu, což teprve jeho dnešní zůstatek 1,04^250 (18 127x). Prý se bance přes veškerou snahu nedaří potvrzení o vkladu dohledat. S USA dluhem to bude asi něco podobného. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Švýcaři v tomto mají máslo na hlavě, celkem známé jsou nacistické účty s uloupenými cennostmi židů. Ale i sami židé tam mají účty a prý je téměř nemožné se k těm majetkům dostat, prostě proto, že málokdo dokáže vše potřebné doložit. Nechtěl bych být v kůži někoho, komu v koncentráku umřela většina rodiny a dokumenty k účtům byly během války zničeny...

Ale co se málo ví, švýcarské zbrojovky a muničky vyráběly pro Německo. A některé ze zbraní, které Německo nesmělo pro první světové vyrábět, vyvíjelo formou švýcarských poboček právě tam. Týkalo se to především kulometů a rychlopalných kanonů, které pak využívala jak armáda - kulomety, tak letectvo - kulomety a kanony. Německý flak menších ráží byl přímo švýcarské konstrukce. A pak není až tak divné, že německé kulomety, přesněji vlastní výrobu přímo MG42 samozřejmě přeznačené užívala Jugoslávie, ty předělané na 7,62 NATO, pak mimo Německa, Rakousko a Itálie. A Švýcarko má svou vlastní variantu taky... Ale to jsem dost odbočil. Jinak jistě shoda okolností je, že hned po válce ve Španělské CETME vznikla série útočných pušek a pak úplně stejný design užívá Heckler & Koch u pušek, kulometů i samopalů - mám na mysli G3, a MP5, ty jsou nejznámější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je výhoda neutrální země, nemusí volit strany a obchoduje s tím co jí zaplatí.

Tanky byly Německu Versailskou smlouvou zapovězeny, tak část testů probíhala v Sovětském svazu. Ten nebyl signatářem VS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže co vím, tak ta neutralita byla jen na oko. Pokud by nad území Švýcarska zabloudilo německé letadlo, nic by se nestalo. Ale spojenecké by se stalo cílem pozemní palby. A jedna nezaručená věc, ale údajně část cesty vlaků do koncentráků, tam kde by objížďka měla být moc dlouhá, mohla švýcarské území využít. Švýcarská neutralita byla, abych tak řekl: "Dobře zaplacená."

Ještě jedna taková málo známá věc a tou se zas nechlubí Rakousko. Odtud není jen Hitler ale velká část nacistů včetně těch z vrchního velení. Ona totiž myšlenka nacismu, jakkoliv inspirovaná italských fašismem se v Rakousku docela chytila. I proto proběhl Anšlus tak hladce. Rakousko se to snažilo 60 let tajit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, nacisti páchali genocidu na Židech a Číňané jen na Ujgurech. Navíc je jen sterilizují, berou jim děti a převychovávaji v koncentračních táborech s nucenou prací s odhadovanou kapacitou 0,5 mln lidí. Zabíjejí je jen občas. Takže srovnání s nacisty vskutku pokulhává. Navíc Taiwanu zničením pokud se odmítnou připojit k jednotné Číně jen vyhrožují ale reálně pro to nic nedělají. Třeba flotilu za posledních 20 let zvětšili jen na pětinásobek a mají ji tedy jen o kousek větší než USA. Zkrátka žádná hrozba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. A Ujguři jsou všichni do jednoho teroristi, mají to v genech, takže je to pro vyšší dobro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To píšeš o původních obyvatelích Severní Ameriky? Tam se zase sérioví vrazi rádi zaměřují na původní obyvatelstvo, protože vědí, že to policie nebude vyšetřovat moc vytrvale.

Druhá afektovaná demagogie je ohledně flotily. Při zvětšování flotily záleží z jakého základu se roste a beztak automaticky neplatí, že je to nebezpečné. USA rozmísťují svoje atomovky všude po světě a to je mnohem nebezpečnější, zejména pro EU.

"Takže srovnání s nacisty vskutku pokulhává."
Jediná pravdivá věta. Jsem rád, že si vzal v úvahu všechny ty pro srovnávání důležité poměry a kontext. Doba působení, počet napadených zemí, počet mrtvých na počet obyvatel atd. Přece jenom asi nebudu stejně nebezpečný násilník, když jednou za 5 let někomu rozbiju hubu, jako ten co to dělá každý druhý víkend.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je přímo nádherná ukázka argumentačního faulu zvaného whatabautismus ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Whataboutismus ). Věci které podle tebe páchá USA ( atomovky má mimo svoje území pouze ve čtyřech zemích v Evropě a Turecku, tomu bych neříkal všude po světě ) nijak nesnižují zločiny Číny a jsou tedy zcela neplatným argumentem v této debatě a slouží pouze k odvedení pozornosti.

Když někdo vraždí jen jednou za pět let, tak je vrah a nezmění na tom nic, že existují mnohem horší. Takže ten argument je také lichý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já argumentační fauly znám a stejně je budu dělat, protože např. dokázání dvojího metru skrze různý vztah k vojenským akcím USA a Ruska je relevantní. Zvláště dnes, kdy je ta neobjetivní slepota do očí bijící.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže USA musí tou flotilo hlídat podstatně větší území. Takže na Taiwanu by US Army byla i tak v početní nevýhodě. Nehledě na to, že zásobovací trasy bude mít Čína skutečně podstatně kratší a může tak daleko rychleji reagovat na situaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To srovnání samozřejmě kulhá. Německo byla malinká zemička s pár spojenci, a celé to vedl psychopat. Zatímco Čína je velmi mocná země s mnoha spojenci a velmi pragmatickým vedením.

Co se týká přístupu k člověku jako takovému, Čína to má všechno daleko promyšlenějí.

Ale na Číně jsme závislí (soláry a baterky do elektromobilů, obojí si tu zavádíme doslova násilně), a čí chleba jíš, toho píseň zpívej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já taky nepíšu o nacistickém Německu roku např. 1943 nebo jak jsme jej viděli v roce 1946. Zkus zapřemýšlet, jaké bylo vidění 3. říše v letech 32 - 34 - 36 - 38 (když ten britskej blbeček mával papírem poté, co přiletěl domů z Mnichova).

Mimochodem co se děje v Číně, plně nevíme. I o Ujgurské oblasti máme jen neúplné informace.

A tvůj druhý odstavec? Absolutně mimo realitu. Ale níže už ti to mnozí vysvětlili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V polovině 30. let sice bylo zřejmé, že Německo může být nebezpečné, většinou ale nikdo zvenku netušil, jak se válka bude vyvíjet a jaký magor z Hitlera nakonec bude. Ono mu totiž po prvních poměrně snadných vítězstvích dost narostlo sebevědomí. A právě proto zpočátku tak snadno získával spojence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Můžeme porovnat, za kolik $$$ od Číňanů za kritické technologie dodala AMD a za kolik Intel."

Tak do toho a započítej do toho veškeré investice a prodeje v posledních aspoň 15 letech. Jestli si myslíš, že v téhle kategorii bude větší částka spojená s trpasličím AMD, tak tvému analytickému myšlení RIP.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je ten, že o těch špatných věcech v Německu se člověk neměl jak dozvědět. V té době bylo Německo prostě cool a progresivní. O tom kam vede socialismus a velká moc státu se lidi dozvěděli až během války. Zatímco o Lidové Číně se to ví již dnes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Byli lidi, kteří věděli, jenže v té době jaksi rychlá a současně bezpečná forma komunikace na dálku neexistovala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hnus jak peníze jsou stavěny výš než jakákoliv etika.

Hodné tetičce Líze Su je najednou úplně jedno že Číně budou dodávat produkty které tam využijí k maximalizaci dohledu na jejich občany aby je poté mohli posílat do pracovních táborů (ze kterých už se většinou zpět nevrátí vůbec a nebo jen jejich orgány) za jakékoliv odchylky od chování schváleného Stranou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lisa je komunistka a bude odsouzena za neamerickou činnost. Kdo neskáče není Čech, hop hop hop!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste nepochopil, že v jakémkoliv podnikání jde v prvé řadě o zisk. A větší příjmy se můžou nějak příjemně časem projevit i v jejich nabídce pro běžné uživatele. Pořád jde o menší zlo, než potírat konkurenci. Každý by využil možnost, kdyby mohl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom malinkaté zlo :) jasně.
Dodávání těchto technologií režimu který je očividně používá na maximální omezování jakýchkoliv základních práv milionů lidí je jen malinké zlo :) :)

Ono vlastně i prodávat zbraně Rusku aby už konečně vyhladilo Ukrajinu by přece bylo jen malé zlo, že? Nebo to už ne? Kde je hranice?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když nebudou firmy do Číny jen to Číňany dokope k tomu, aby zvýšili tempo vlastního vývoje. Je třeba počítat s tím, že nakonec bude Čína plně soběstačná. K tomu totiž tato politika vede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to vždycky nefunguje. Embargo na východní blok způsobilo jeho zásadní zaostávání. Pravda, trvalo to dlouho, ale fungovalo to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Číny tomu dost pomohlo, že v Číně stojí dost továren, které tam západ přesunul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řada z nich je dnes již prázdných, díky současnému trendu přesouvání výroby mimo ČLR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vyrostly zase jiné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aaaa rudí bratři už mačkají minuska, no jen do toho :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je zábavné sledovat, jak se v diskuzi o AMD někteří pouští do pracovníků této firmy včetně jejího vedení a píší o vychcanosti, nadutosti a nerespektu k zákazníkovi.
Protistrana AMD omlouvá, že se musí chovat pragmaticky.

Ovšem stačí přijít na diskuzi o Číně, je jedno, že se také týká AMD a náhle je podle těch samých kteří AMD kritizovali, AMD pragmatická, Lisa Su umí a je nejlepší na světě. Protistrana také okamžitě otočila a z hodné tetičky je vychcaná pekelnice, která jde jen po penězích.

:-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vlaste to tak je, nevim jestli ma AMD tolik volnych kapacit, ze nutne musi vyvazet do Ciny.
Me prijde spojeni Cina a AI uz daleko za Orwellem, ostatne ona EU se svejma normama se na to pripravuje take. Podle me je AI jako takove vic k zneuziti nez k uziti. Jen si nejsem jistej jestli je Dzin jeste v lahvy nebo uz je venku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nech zodpovědnost na Číňanech. Když čínská vláda vytvoří koncentrák ve kterém nikdo (nebo aspoň většina) nebude chtít žít, tak se to rozpadne samo. AMD nemůže zkoumat na co to mají. Kdyby byly takhle útlocitní výrobci zbraní, tak neprodají nikomu nic a co výrobci zbraní....ani výrobci kuchyňských nožů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já v tomhle souhlasim s Mirdou, nechme to na Číňanech.
Navíc se AI přeceňuje.
Jak nakonec řekla onehdá americká ministryně financí na návštěvě v Číně: Myslím, že místo na světě je pro obě země.
A já myslím, že takový to "pokyn" nemohla AMD nechat bez odezvy. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S timhle bych souhlasil kdyby se jednalo o nejaky rezim, kde to neovlada jedna banda a ta dost radikalne omezuje vetsinu. (Samozrejme treba ta vetsina si to tak preje, ale potom by nebyla potreba na kazdem rohu kamera, nepotrebovali by socialni kredit a nemuseli by cenzurovat internet)
Ano AI se precenuje a dneska je tendence nazyvat AI temer vsechno, ale mit bambilion zaznamu z kamer, polohy a vzorce chovani sebrany z mobilu a k tomu SW kterej dokaze tenhle velkej balik prohledat a najit konkretni znaky, ktere odpovidaji konkretni osobe treba i 10 let nazpet z toho mam fakt hruzu. Ted jde jen o to jak hodne presny to vyhledavani bude a to mi prijde, ze se to bude i diky AMD zlepsovat a nevinni lide byt s jinym nazorem budou perzekuovani vpodstate instantne. A prave v tom vidim ten problem, pokud si to Cinani upecou sami tak je to sice naprd, ale jeste jim v tom pomahat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo o Číně trochu něco ví, asi chápe, že z našeho demokratického pohledu Západu byli mnohem lepší předchozí dva čínští prezidenti než prezident současný. Přesto má údajně současný prezident nejvyšší podporu mezi obyvatelstvem. Podobně nakonec Putin má velkou podporu v Rusku. A je to věc těch domácích obyvatel, nemáme právo jim bránit, aby měli za vůdce, koho oni chtějí.
Respektive rozdíl mezi Čínou a Ruskem je ten, že Čína se narozdíl od Ruska zatím nesere na území, které jim nepatří.
Proto by měly být na Západě jasně vyjmenovány ty společnosti, které dál s Ruskem obchodují a měly by proti nim nastoupit sankce, bohužel se to neděje.
Ale do Číny nám opravdu nic není!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale myslim, ze treba i jednotlivcum, co se ve stavajici Cine neciti komfortne, bychom mohli pomoci nebo je nejak podporit, ne jim vzkazat, ze diky nasi technologii se z toho nemaj sanci dostat. Ona i ta verejna podpora u tehle rezimu muze byt docela zavadejici.
Nevim jak by jsme se tvarili, kdyby Zapad v dobe pred rokem 89 dodaval do CSSR noktovizory s tim ze preci 99% lidi u nas voli KSC, takze je to vlaste ok a lidi jsou spokojeny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není nic spolehlivějšího než průzkum podpory leaderů ve společnosti, kde se veškerá veřejně projevená kritika umlčuje a trestá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prachy nesmrdí. Ani rodilým tchajwancům a tchajwankám.

Tak proč bychom si s tím měli hlavu lámat my. :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mne jak by dnešní počínání Kuomintangu ocenil Čankajšek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Prachy nesmrdí. Ani rodilým tchajwancům .."
Jensen Huang to dobře ví a proto má i v tomto směru náskok.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím problém, Taiwan prostě exportuje z továren na pevninskou část Taiwanu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.