Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Exkluzivně: Padá NDA na APU Carrizo. Co AMD dokázala vydojit z 28 nanometrů?

Tak snad budou i nejake rozumne NTB s temito procesory

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

s radostou, akou doteraz vyrobcovia montovali AMD APUs do ntb, pocitam, ze prve Carizzo uvidime tak 2. kvartali 2016 :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Toho se take bojim, ze to dopadne stejne jako je to ted... par modelu v naprostem lowendu (ne opravdu nechci 100 Mb sitovku v roce 2014+ nebo pevne pripajenych jen 2GB RAM na desce) nebo pak zajimave bussines modely kolem 20k :-/

Chtel bych nejaky levny (10-13k), maly (11,6-14") NTB, na obcasne brouzdani a hrani starych/starsich/nenarocnych her neco jako Thinkpad Edge E145 s modernejsim APU.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ja som na to opacne. Mne 100 Mbps sietovka absolutne nevadi (net u rodicov je 20 Mbps a stacil by aj 10 Mbps keby to stalo 5 € miesto 11 € - pre Krista co potrebujem mat 20 GB MKVcko stiahnute za 5 minut?), ale chcem NORMALNY 17-palcovy komplet AMD-based notebook. Ked sa clovek pozrie na e-shopy a na trh, 99,9% 17-palcakov su Intel. Horor, katastrofa. Tych 4 a pol modelu 17tok su najeke 5XXX Trinity-based, dakujem, neprosim. Portfolio 15-palcovych je uz lepsie tam uz je tych AMD trocha viac, ale ako menej vykonny "desktop replacement" ktory sa nebude denne prenasat (maximalne do obyvaku k TV), mozem 15tku osr*t, ked nechcem k tomu kupovat monitor, ja chcem 17tku ako menej vykonny "desktop replacement" (bohuzial segment 18tok notebookov vykapal a caka to aj 17tly) komplet AMD based, konecne nieco nove po tolkych rokoch.

Takze 17tka, "vykonne" 35 watove 4-jadrove Carrizo, iGPU v APU staci aj 256-384 SP (vobec nepotrebjem 512, kedze hry nehravam, nove multimedialne ficury potesia), 8GiB RAM (pekne by bolo aj 4 sloty nie len 2, t.j. este 2 sloty volne), 1600x900 alebo FHD a tiez 2 SACHTY na 9,5 mm vysoke disky (alebo aspon 7 mm + 9,5 mm) aby som tam mohol bachnut nejake 1/2 TB SSDko a 2 TB HDD 2,5 palcak . 6-clankova baterka a vydrz 3 hod uplne staci, nie som sibnuty aby som pri 17tke ziadal vydrz 7-8 hod co maju niektore super-speci modely 11-12 palcovych netbookov a ani 4-5 hod pri niektorych 15tkach. Zapiste si to za usi soudruzi z AMD, toto je notebook mojich predstav. Je to do riti tak tazke vyrobit ????????????

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapiste si to za usi soudruzi z AMD, toto je notebook mojich predstav. Je to do riti tak tazke vyrobit ?

hm, skor soudruzi v Aceru, Asusu, Dellu,HP, Lenovo, etc.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno, proste soudruzi. "Troska" ma v tom prsty aj Intel. Podiel na poli CPU (desktopove ci mobilne) iste neni 99:1, ale pri notebookoch to tak je. Cim to asi tak bude soudruzi nekalych praktik z Intelu ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Si myslis, ze sa oni z toho picnu - co si zelas? Dnes vyrobcom nejde ani o akusi zakladnu univerzalnu spokojnost s vyrobkom, ktory by bol prosty vseobecnych a univerzalnych chyb...

Nieto este dbat na nejake uzko specificke poziadavky jednotlivcov!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem naopak nikdy moc nepochopil, k čemu jsou ty 17" modely. Na přenášení jsou velké, ergonomicky proti klasickému desktopu otřesné (buď je deska stolu moc vysoko, nebo naopak displej moc nízko) a výkonnostně proti cenově srovnatelnému desktopu slabé. Jediný smysl mají snad pro mobilní kancelář, tj. PC v autě apod., jinak si nedokážu moc představit jak a kam by se tyhle velké modely masivně prodávaly (a z toho plyne celkem logicky i tvé rozčarování o nedostupnosti těchto modelů). Osobně jsem kdysi komusi rozmlouval takto velký model, on si jej přesto koupil, aby jej za rok vyměnil za 15" model a ten o rok za 13" model, u kterého zakotvil.

Podle mě je Carrizo naopak skvělá věc pro ultramobilní 11-13" notesy a možná i větší "tabletoidy" (tj. PC na rozhraní tabletu a notebooku).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pretoze ten desktop (v porovnani so 17tkou notebookom ktora je permanentne u rodicov) sa dost blbo prenasa do obyvaku. Vono kazdy desktop sa dost blbo prenasa, hoci len 10 metrov ze ano ... Teda ked uz raz za uhorsky rok je nejaky presun treba spravit, napr. na prezentovanie na TV.
A keby som mal ja alebo niekto blizky cumet do 13tky, tak bud pridem o oci, alebo zavolam doktora Chocholouska. On mi uz vysvetli, ze na normalnu pracu za stolom (nie sedenie na hajzli) si kupit 13tku je omyl, ke kteremu dochazi maximalne jednou za 5 let.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jim dejte do obýváku ARM minipočítač s androidem do televize a do pracovny ASRock AM1H-ITX s Athlonem 5350 do malé krabičky se 128GB SSD a pořádnej monitor (23''+ FullHD). Bude to stokrát lepší než obrovská zrůda co se třikrát přenese a pak to odejde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"... než obrovská zrůda co se třikrát přenese a pak to odejde."
Tak ti nevím, mám tady na práci (Microstation - CAD) např. Asus F7L a maká už asi sedmý rok.... a to se přenáší na stavby, po úřadech atd...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jj, já mám dokonce notebook 18,4" a to Fujitsu Lifebook N570 s ext. grafikou Nvidia a tahám jej po stavbách v Evropě již myslím teď čtvrtý rok. Za zrůdu jej tedy nepovažuji ba naopak, na CAD výborný, tabulky, rozpočtové programy a ve volných chvílích sem tam nějaká hra, film apod., že by odešel po přenášení? Proč? Je v pohodě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak i 17" notebook je sám o sobě dost mizerná platforma pro dlouhodobou práci. Když už bych na tom měl rozumně pracovat, chci pořádnou klávesnici, myš, monitor (nejde ani tak o to, že ani 17" není nic moc, ale třeba o výškovou nastavitelnost) a mít k tomu připojené věci do USB. Čímž jednak není moc důvod pro ten 17" display (protože na práci k tomu stejně připojím pořádný monitor) a jednak to bude stejně nepřenosné, jako klasické PC.
Pravda, můžu si za ~2500 koupit replikátor portů a odpojovat jen tak dva kabely… Nebo si za rámcově podobné peníze pořídit do obýváku HTPC a nemuset nic přenášet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chápeš, že je to jen tvůj subjektivní názor?
1)pro lidi co jsou často na služebních cestách
2)pro lidi, co si s pc rádi zalezou do postele
3)pro nenáročné lidi - ntb s win8.1 a 17palcem koupíš za nějakých 12k (slušnější) s tím, že si jej můžeš přenášet
Já mám 12palec + budu mít zbook17

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v mojom okolí tiez par ludi si kupilo 17" ako nahradu za desktop, aj ja by som svojim rodicom asi kupil 17", ich desktop je uz starina a potrebuju nieco lepsie a lacny 17" NTB sa mi javi ako dobra volba pre nich, sem tam by si ho mohli aj preniest a tak....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Staří lidi nebudou nikam nic nosit. Kupte jim ASRock AM1H-ITX s Athlonem 5350 do malé krabičky se 128GB SSD a pořádnej monitor (23''+ FullHD) a budou stokrát spokojenější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mam ho doma aj s SSD, a uz by som si ho nekupil, spotreba super, mam aj DC/DC zdroj ale to je tak všetko, je to nejake nemastne, neslane..... 17" NTB bude super.... teším sa :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Notebook bude výkonově naprosto stejný, nevím, co od toho jako čekat když je to stejný HW, to je pěkná pitomost. Akorát že to naprosto tragické kvalitou zpracování a zdechne to při přenášení za pár let.

Všechen (důležitý - desky, paměti, CPU) desktopový HW tady z low-endu dneska začíná se zárukou na třech letech a jelikož tohle stačí celou case profouknout 80mm větrákem, tak to nejspíš vydrží aspoň 6 let, než něco odejde. Už i díky tomu malému přítlaku chladiče (taková ASUS P5Q prohnutá s boxem jak sviňa a nečekaně to po pár letech umřelo s BGA paticí, že). A navíc když tam člověk dá normální ATX/SFX zdroj, tak to nakrmí i slabší grafickou kartu. Jo a pomíjím to, že takováto sestava stojí polovinu toho co ten laptop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viem, co chces mi povedat a aj to beriem ale.... mali desktop a treba zmenu.... a je to prakticke, velmi to nevyuzivaju, nevisia na fejku nonstop.... asi vyhrava http://www.alza.sk/lenovo-ideapad-g70-70-black-d2206316.htm niekde vo velkoskade im to kupim bezdane za 350evri, no nekup to...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty obrovský věci za 12k jsou kvalitativně naprosto tragický, když to člověk vezme za roh, tak se to pomalu zlomí. Celá tato kategorie je naprostý omyl, proto tam není žádná nabídka. Lidi co jsou na služebních cestách naopak právě používají tak 12-14'', čili klasická stará kategorie subnotebooků. Tahat s sebou tuto tragédii je šílenství a lézt s tím ještě do postele, eh…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na heurece je 186 notebooku s uhlopričkou větší jak 16 palců. Z toho jich je 26 do 12 500, to ti příjde jako žádná nabídka? Mimochodem 96 jich je v ceně nad 20 000Kč, takže 26 z 90 notebooků v ceně do 20k jich je pod 12500 :-) to, že se to pomalů zlomí, když se to vezme do ruky, tak s tím se musí počítat, není to notebook za víc jak 30k.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1: Lidem, kteří často cestují, se chce s sebou neustále tahat 17" krávu? Jelikož to vidím jen výjimečně, asi nechce. Zrovna u lidí, kteří často cestují, vidím spíš tablety a malé notebooky. Tuhle si na jednu konferenci, která se vůbec netýkala IT, přineslo MacBook Air tolik účastníků, že to vypadalo jak sraz fanoušků Apple.

Ad 2: Na koukání na film v posteli ano, ale na to bude taky lepší spíš menší notebook. Fanoušci tabletů právě tohle zmiňují mezi nejlepšími využitími tabletu.
Jinak na film/web/e-mail/… z postele stačí i Revo, které mě stálo méně než 4000 Kč, obrazovka je televize a v posteli stačí mít klávesnici nebo dálkový ovladač.

Ale uznávám, že tady určitá skupina pro 17" notebooky je: Lidi, kteří notebook ven prakticky nenosí, ale doma ho chtějí používat třeba na třech různých místech a zároveň s ním dělají tak málo, že ergonomii neřeší.

Ad 3: Tak pro nenáročné lidi, pokud 17" notebook stojí 12k, tak výše zmíněné Revo plus 21" monitor (a Revo namontované do VESA držáku za monitor vypadá i celkem „in“) by stály polovinu.
Ale nenáročný uživatel si stejně může pořídit starší PC za ~3000, takže pak je otázka, jestli chce platit ještě 3x tolik za možnost ho přenášet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

17" jsou proto, ze notebook prece MUSI mit sirokouhly display. Kdyby byl 4:3, tak by mohlo stacit 15". A jinak pokud se "prenaseni" omezuje na to, ze to jednou denne vytahnes z auta 50m do kanclu a pak zpatky, tak to tak strasne neni. Samozrejme na vylety to neni, ale kdo taha notebook na vylet?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to jako chcete někam nosit? Takže nasypat do toho třicet litrů aby to za dva a půl roku chcíplo? To je snad vtip, ne?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Viz můj příspěvek výše. Proč by měl noťas po nošení chcípnout. Přenáším 18,4" už čtvrtý rok a v poho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Inak to Carrizo vyzera velmi, velmi podarene. Naposledy som taketo pozitivne novinky a grafy videl/cital pri uvadzani Phenomu K10 v 2008 a K7 v 2000. Pri uvadzani FX v 2011 som taketo grafy nevidel (iba chvalospevy na modularnu architekturu), lebo uz dopredu bolo zname, ze FX bude katastrofa v porovnani s K10.5, co prezrazal uz aj test SuperPI pol roka pred vydanim FX.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aj pri Bulldozere boli pekne slajdy.... ale ano, pekne som si to precital, pekne sa to cita.... ale neverim, ze z toho bude nejaky hit, AMD to zmrvi dostupnostou alebo marketingom alebo nejako oni uz to zvladnu....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju přečíst diskuse pod zveřejněním prvních slajdů - tehdy to byl Bulldozer a Bobcat. Dost lidí kritizovalo BD už na papíře a zajímavější jim připadal Bobcat. Asi není třeba zdůrazňovat, že při vydání BD mělo AMD 32nm proces stejně jako Intel - teď, když má slušnou architekturu, má zase brutální skluz s výrobním procesem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikto sa nehada, ze co ludia vraveli o BD ale prezentacie modularnej BD super architektúry buducnosti boli pekne.... a ci ma alebo nema teraz AMD slusnu architektúru nam povedia realne testy a dostupnost uz za kratky cas, nepredbiehajme... ano, podla slajdov je to pekne.... a vazne im to prajem, no ako pises, 28n proti 14n procesu bude nerovný boj... a nezachráni to ani výkon GPU časti nakoľko tam, kde je čip smerovaný to nebude alfa a omega, veľmi dolezita bude spotreba a dostupnost...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musíš pripustiť, že možno sa len v AMD poučili po vtedajšom paralélnom papierovom odhalení Bulldozeru & Bobcatu vs súčane neparalélne odhalenie Carrizo & Carrizo-L.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Velmi im to prajem, fakt potrebuju dobre produkty ako sol....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ta úspora je na 28nm opravdu zajímavá. AMD už při představení Steamroleru tvrdilo, že použití HDL přináší výsledky srovnatelné s přechodem na nižší node. Velká výhoda je integrovaný čipset a kompatibilita s Carrizo-L ( starý dobrý Mullins ). Výrobci notebooků budou mít větší možnost diferencování produktů a zároveň náklady na výrobu (motherboard) budou logicky nižší. Tohle je velmi dobrý stategický tah. Teď jen doufat, že se brzy objeví nějaké modely v prodeji.....

Pokud bude mít GPU delta kompresi, tak by to mohlo klidně i soupeřit výkonově s Iris GT2/GT3

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na tu delta kompresiu som zvedavý, mohlo by to priniest fakt navysenie vykonu, zaujima ma kolko to prinesie.... skodaze nebudu tak skoro desktop APU s delta kompresiou... nevies kedy by mohlo nieco byt aj v dektope?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to nevím, ale pokud jsou ty rumours pravdivé, tak v roce 2016 v patici FM3 s DDR4.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Diky obom, tak ten desktop do Q3-2016 bude pekne oničom.... masaker... skoro rok-a-pol nič....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno to bude stat na (ne)dostupnosti notasu... a vzhledem k tomu jaky byl vyber u poslednich par generaci .. moc optimistickej nejsem.

Ja mam dost zvlastni naroky (vykonne cpu + vela ram + ssd v malem baleni, 12-14 palcu max) takze to bude jeste horsi..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bude taky něco do AM1? Ten 5350 není vůbec marnej, tak kdyby dokázali nacpat tam něco do těch 35 W s takty nad 2,5 GHz - to by neměl být u nových jader absolutně problém, už teď by to podle mě na 99 % zvládlo 2,5 GHz s 35 W (stock je 2,05 GHz 25 W), bude se to prodávat ještě mnohem líp. Teď totiž podobnej Intel drasticky vede třeba v převodu videa, ale fyzický čtyřjádro na 2,5+ GHz už by na tom bylo i tady mnohem líp a dalo by se to používat jako desktop s mnohem větším záběrem. Aktuálně je to dobré fakt na ten web, filmy a hodně staré hry.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že AM1 už moc novinek nečeká, snad jen Beema by se tam mohla objevit, ta by tomu trochu prodloužila život. Jinak ale očekávám, že další generace bude mít 2kanálový řadič paměti, takže bude zapotřebí nový socket. Ovšem to jenom spekuluju.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je úplná zbytečnost, stejně teď všichni kvůli ceně kupují tak jeden 4GB modul a do těchto levných sestav víc jak 16 GB nikdy nikdo nedá, což se dvěma banky není problém.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam nejde ani tak o kapacitu, ale o propustnost, kterou vyžaduje grafické jádro. S těmi 128 jednotkami v současné generaci to asi nebude takový problém, ale pokud by se počet měl zvýšit, tak by určitě větší propustnost byla žádoucí. Samozřejmě to nikdy nebude žádné herní dělo, ale ta aktuální jádra jsou moc pomalá i na starší tituly. Navíc je třeba držet krok s Intelem, který na grafice v posledních generacích dost zapracoval a AMD má co dělat, aby si udrželo náskok nebo aspoň dorovnalo výkon.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ARM TrustZone? Co to znamena? Je to k necemu dobre, nebo je to zase neco na tema ze vlastnimu notebooku clovek nemuze verit, ale zato nahravaci spolecnosti, ty muzou? A co vlastne dela ARM TrustZone na (predpokladam) x86_64 CPU?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hypoteticky ... čo v prípade, že výrobca odflákne napájaciu kaskádu procesora a napätie bude zvlnené viac, ako inžinieri v AMD očakávali? Pri starom prístupe zvýšenia napájacieho napätia o 10% to nemuselo vadiť, teraz sa ale APU môže podtaktovávať viac, "ako je zdravé"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předně je třeba si uvědomit, že to, co tu popisujete, nemá nic společného s tím, co je vysvětleno ve slajdu. Pokud by podtaktování mělo mít vliv na výkon, muselo by nastat v důsledku tak výrazných výkyvů napětí trvajících po tak dlouhou dobu, že by systém pravděpodobně ani nenabootoval. To, o čem je řeč v prezentaci, jsou přirozené méně než milisekundové propady v napětí o jednotky procent. Situace, kterou popisujete vy, odpovídá možná tak sestavě s vadným zdrojem :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

no a teraz si predstavte ze tieto technologie da AMD do Zen procesorov o rok ktore budu na 14nm FinFet procese....podla mna to AMD vrati späť na nohy a bude môcť bojovať s Intelom na rovinu...ak nebude lepšie tak sa mu minimálne vyrovná...AMD ukázalo že aj z hovna (28nm) sa dá upliecť bič :) aj po toľkých rokoch....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.