Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Cayman v profi sféře: FirePro V7900 a V5900

Chtel bych se zeptat, k cemu vsemu se takoveto karty hodi, nejak mi to neni jasne. Jde o pocet vystupu nebo jsou vyjimecne v necem jinem? Co si Kefalin predstavujete pod takym slovom profesionalni?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I když urážíš mojí oblíbenou Luftwaffe tak ti odpovím. Rozklikni si ten test na který článek odkazuje jako na zdroj. Klasické dedikované grafiky mají v těchto profi programech samozřejmě vyšší výkon než integrované, ale občas jsou problémy se všelijakými chybami a i hardwarově slabší profi karta dokáže v CAD aj. porazit silnější klasickou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď si pozrieš napríklad systémové požiadavky na Autodesk 3ds Max alebo Maya, tak tam máš ako minimum Nvidia Tesla alebo AMD FirePro. A niekde v detailoch k tomu je priamo napísané, že na "neprofi" kartách niektoré vlastnosti nefungujú, prípadne sa program nemusí podariť ani len nainštalovať.

Prečo ale je to tak, to by si sa musel opýtať niekoho fundovanejšieho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nám ve škole učitel při probírání OpenGL ukazoval, jaký je při vykreslování rozdíl mezi Quadrem a běžnými grafikami. Porovnával to s Intel GMA 9cosi a ještě nějaký desktopový Radeon. Měl tam ukázkové příklady a například při kreslení čtyřech rovnoběžných čar to na každé grafice vypadalo úplně jinak (jiná tloušťka, jiné počátační body). Ač to zní neuvěřitelně je to tak a říkal, že pokud chceme dosáhnout přesně takového výsledku jaký chceme, je třeba použít profi karty, které implementují standardy do posledního detailu (nejde jen o firmware, ale taky vykreslovací řetězec v HW). Takže v některých aplikacích může mít asi tohle vliv a proto tady asi ty profi karty jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď trochu pravdivěji ;o) - 95% rozdílu tvoří jenom ovladače a jejich podpora/nepodpora ze strany výrobců aplikací. - dříve bylo např. pro slušný chod AutoCADu opravdu "potřeba" mít profi - Quadro/Fire grafiku - protože jenom s nimi tyto softwary korektně spolupracovaly a podporovaly např. hardwarovou akceleraci čar a jiné - nicméně tehdy taky nebyl problém najít neoficiální ovladače, kde šly tyto "funkce" zapnout a software běžel shodně. - Dnes většina těchto CAD aplikací běží na OpenGL (některé dokonce i DirectX)- tedy jakákoliv slušná grafická karta Vám odvede +- stejnou službu - přesněji za stejné peníze Vám lepší službu odvede "neprofi". Další - dle mého důležitější věcí - je to, že absolutní většina CAD aplikací je zcela závislá na výkonu CPU a k tomu často umí využít jen pouhé 1 jádro - grafická karta toho opravdu moc nedělá - a požadavky ze stran výrobců tohoto software ? Běžná dohoda výrobců HW/SW. Hardwarově jsou většinou velmi podobné svým "herním" protějškům - ale většinou mají nižší takty z důvodů profi vzhledu - 1slotové - a tedy i horší provozní vlastnosti... ať žije PROFI :oD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.