Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chystá 65W dvanáctijádro Ryzen 9 3900

Hustá fotka.

Ta s montrem z kosmu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečne AMD dostalo rozum, CPU s bežnych čipov a kto chce si ho dotaktuje sam podla potreby. Bohate stači keď pobeži na 4,4GHz turbo alebo 4,2GHz all core. Nebudu potrebovať vyberove kusi naň, tak že nič nebude braniť v masovej vyrobe a bezproblemovej dostupnosti, ešte keby vydali 3950 65W a ešte keby stala 600€ :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, konečně dostali rozum. Těch 0.1GHz nikdo navíc nepotřebuje protože v MT loadu to stejně běží kolem 3.8GHz a těm 4.7GHz se to ani nepřiblíží. Těch 4.7GHz je jenom marketing.

Předpokládám, že to 16-ti jádro 3950(bez X) bude stát stejně co 2x 3700X. Tedy kolem 659 USD což celkem odpovídá těm 600Eur. Myslím že ses celkem trefil :)

Ale na 4.2 GHz all core zapomeň. To neumí ani moje 3700X v automatu s PBO, většinou to běží kolem 4.0GHz all core. Pro TDP 65W očekávej kolem 2.9GHz all core load. Samozřejmě se zrušením limitů přes PBO se dá očekávat těch 4.0GHz all core při spotřebě nějakých 180 W.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

já bych raději 45W 3700E osmijádro koupitelné v normálním maloobchodě (neseženete ani 2700E)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepotrebuješ 3700E proste nastaviš usporu na normalnej 3700 funguje to dobre. Na hre PUBG skušal som PC s undervoltingom to mi cele žralo pri hrani 80W, potom štandard to mi žralo 160W a napokon všetkymi OC nastaveniami a pri tej istej hre mi to žralo 240W :)
Nemusiš kupovať usporny CPU stači nastaviť usporne PC.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd undervolting. Jde nastavit výkon přímo v BIOSU.
- buď nastavíš ECO mode, které ti nastaví 3700X jako 45W TDP.
- nebo si nastavíš přímo hodnotu PPT na co chceš, třeba na 38W.

Všechny desky umí měřit elektrický příkon co teče přes VRM desky, takže CPU automaticky přizpůsobí takty tak, aby se vešlo do toho co mu zadáš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem prošel kompletní screenshoty BIOSu X570 mini ITX desky od Gigabyte která tu byla recenzovaná a žádné ECO mode tam není.
Dále google našel příspěvek, kde si týpek stěžuje že "eco mode" bylo s Ryzen Mastera odstraněno.
Čili - opravdu to funguje? Pokud ano na jaké desce - chci důkaz, screenshot. Mám 8,5 litrový miniITX case kde je aktuálně i7 6700T 35W a i přes relativně velký big shuriken to mívá přes 60 stupňů. Nemohu si dovolit něco, co topí víc, potřebuju to vědět jistě.

Dále - o ruční nastavení fixní frekvence nestojím - je to i na hry, kde potřebuju funkční TURBO pro různý počet jader.

Potřebuju aby to fungovalo bez závislosti ka hloupé OS apce, ale rovnou v BIOSu nebo nejlépe rovnou na procesoru (E řada)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám X570 Gigabyte Elite a ECO mode tam mám, v popisku je anglicky napsáno že snižuje TDP na 45W. Vždycky se ptej lidí co už to mají doma, třeba na fórech.

Ale to Eco mode ani nepotřebuješ. Vlezeš v BIOSu do nastavení PBO, nastavíš Manual a nastavíš hodnotu PPT na 41W, kolik zadáš, tolik bude CPU dodržovat. Default pro 65W 3700X je 88W.

Stejně tak je možné zadat maximální teplotu CPU, default je 95stC, zvýšit nejde, ale můžeš si to snížit třeba na těch 60 C a CPU bude automaticky snižovat frekvence aby tuto hodnotu nepřekročilo. Funguje to výborně.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

super, děkuju, běžím si to koupit

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Offtopic:
Kamos ma RyZen 3700X, Asus B450 Gaming F STRIX, Kingston HyperX Predator 8GB DDR4 3200 (dual 2x8GB).
Predevcirem konecne vysel pro jeho desku ten kriticky update BIOSu s firmwarem od AMD s oznacenim ABBA. (Povazte, vy jste tu o tom mluvili pred tremi tydny a vyrobce to ladil tak dlouho nez to vydal.)

Ten update vyrazne zlepsil stabilitu procesoru a i vykon (frekvence) sel nahoru, takze kamos by byl temer spokojeny, ale ma nasledujici problem:

Pamet mu to hodilo zpatky na 2400MHz a ma to pozadovany vykon i stabilitu, v cpu-z ma singl benchmark 530, parada. Kdyz zvedne pamet na 3200MHz, tak to zacne padat, vykon v benchmarcich je nestaly a chova se to divne. V tom CPU-Z ma treba 470 az 520 bodu, ale nedosahne na to co s nizsi frekvenci.

Nedava to smysl. Potreboval bych pro nej teda radu, protoze on jinak krome pretaktovani te pameti v BIOSu na 3200 jinak nic neudelal. Pta se, jestli by treba nemel zvednout napeti nebo proste co delat.
Jestli by tu nebyl nekdo tak hodny a nemrknul na tu desku, co mu mam rict, aby v BIOSu jeste predelal krome manualniho navyseni frekvence pameti? (XMP sam o sobe nefungoval.)
(predem moc dik)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

je ti jasny ze uz tu jses s tema tvejma imaginarnima kamaradama a fake pribehama dost proflaklej a skoci ti na to jen vul nebo novacek tady na webu ? :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Neni to imaginarni kamos a fake pribeh. To jste tu vymysleli vy ve snaze me zdiskreditovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo tě tu likvidovat nechce, ale občas si to po sobě přečti. Pokud má tvůj "kámoš" problém, existuje hromada fór, kam se obrátit, ale prosím, napiš to smysluplně, jinak tě pošlou do háje......Existuje i hromada knih o hledání duševního klidu, slabikáře a tak....klidně ti je prodám, mě to pomohlo, ale je tam pár gramatických chyb, takže si to stejně nekoupíš...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

redmarxi, di si prudit na pct, tam se jim to libi, ze mas rad intel+nv a jsi podajny pako :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejdříve bych se podíval, jaké jsou specifikace pamětí, zda náhodou s novým biosem deska nastavuje správné časování a napětí.
A pak mrknout, zda je daná kombinace "počet modulů / produktové číslo" v seznamu podporovaných pamětí. Seznam se dá najít na stránkách výrobce základovky pod "support" odkazy.
Pokud to v tom seznamu nebude, určitě to neznamená, že nemusí fungovat, ale v případě problémů byste neuspěl s reklamací.
Můžete případně poslat odkaz na ty paměti? Nebo konkrétní P/N?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.czc.cz/kingston-hyperx-predator-8gb-ddr4-3200/243979/produkt

Tyhle to jsou. Koupil je dve, aby mel dual channel.

Jak tam pisou 1,2V/1,35V, tak nema nastavit napeti na 1,35V? Je to bezpecne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musi nastavit 1.35V.
Viz specifikace tech pameti:
XMP TIMING PARAMETERS
JEDEC: DDR4-2400 CL17-17-17 @1.2V
XMP Profile #1: DDR4-3200 CL16-18-18 @1.35V
XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V
Pokud mu to nejede na 3200Mhz s xmp profilem, tak doladit casovani podle ryzen dram calculatoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

XMP profil mu vážně nejde? No pokud ji chce honit na 3200, tak musí i přižhavit (napětí). Jak píše Qwerty pode mnou, nastavit časování z XMP profilu (viz stránky výrobce), napětí na 1,35V a jestli stabilně nepojede 3200, tak zkusit snížit na 3000. Já v desce MSI B450 Tomahawk používám tyhle https://www.czc.cz/hyperx-predator-16gb-2x8gb-ddr4-3333/192303/produkt a jedou ok na XMP profilu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aby ti zarucene fungoval Dual channel musis koupit sparovanou dvojici napr. https://www.czc.cz/kingston-hyperx-predator-32gb-2x16gb-ddr4-3200/243982...
Kdyz koupis dvakrat 1x8 neni vykon dual channel zarucen. Dalsi vec je, ze to musis hodit do spravnych banku v zakl. desce pokud mas tech banku vice jak 2 (deska musi podporovat dual channel a patricne pracovni frekvence).

Toto je zakladni neznanalost ve stavbe PC, jen ten ryzen tady resis delsi dobu.

Ty a tvuj kamarad jste troubove, ktery nedokazi ani spravne pouzit spousty informaci dostupnych na netu Tento dotaz je toho dukazem. Jste HW analfabeti a dej tady s tim uz pokoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen ať se klidně zeptá. Ale měl by si z toho vzít i nějaké to ponaučení. Např. že to není AMD paltfromou, ale třeba vlastní neznalostí. Nebo třeba že by si měl danou kombinaci HW ověřit, než ji koupí.
Mě osobně nevadí, když někdo něčemu nerozumí, jako spíš že na základě vlastní neznalosti dělá nesprávné závěry...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to taktuješ manuálně, jak je nastavená frekvence IF? Pokud jedou paměti na 3200 MHz, tak IF musí běžet na 1600 MHz. Časování jsi nastavil aspoň to co je z toho XMP profilu nebo jsi nechal automatiku? Automatika tam nahází klidně něco jako CL21 a pak je ta frekvence efektivně k ničemu, protože šíleně vzrostou latence. Pokud tedy nefunguje XMP, zkus prostě nastavit kompletně ručně to časování co je u toho XMP profilu a zkontroluj si IF. Také jsem na nefunkční XMP v jedné recenzi narazil, ale ruční nastavení bylo v pohodě, samozřejmě s poladěním časování a IF. Jo a taky to bude chtít navýšit napětí z defaultních 1,2V na 1,35V, jinak to nebude fungovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vsem, kteri tu poradili dekuji. Odpoledne to kamosovi predam. Pocitam, ze nenastavil nic vic nez tu frekvenci, takze to nemohlo bezet.
Takze:
frekvence
frekvence IF
casovani
napeti

Jeste jednou vsem diky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jako to si delas srandu, ty tu kritizujes uplne cokoli kolem procesoru aa neumsi si ani nastavit pamet? a delas z nas voly jaakoze si to myslel jen tak? a pritom ti jde o osirani amd :) uz te zname, najdi si neco jinyho, nebo jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ať ty paměti přendá do dalších dvou slotů a zkusí to. Ale nikdy se mi nestalo, že by nefungoval XMP profil a to jsem těch PC skládal už hodně (>10).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se nezeptáš svého OBRa vševědoucího? Nechápu, jak si někdo z tvých kamarádů mohl koupit procesor od AMD, je to tvoje chyba, špatně jsi dělal "osvětu". Kdyby si tvůj kamarád koupil Intel, tak by nikdy žádné problémy nemusel řešit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a jeste tu adam vagner chodi prudit pod prezdivkou adam adam, to je na sefredaktora dost ponizujici a ubohy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

redmarxi, jdi prudit na PCT kde te miljou, protoze si posledni vul co da do intelu i posledni kapku entusiasmu :) uz sem nic nepis aneotravuj diskusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nech skúsi nechať časovanie také isté ako v XMP, ale znížiť na 2933, prípadne trocha pridať volty, pre B450 by 3200 nemal byť žiadny problém. Takto posr.li pár biosov u Gigabytu (osobná skúsenosť) len ramky fungovali dobre a Vcore bolo prestrelené 1.55v-1.65v na auto.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takhle se delaji procesory, ne to co dnes predvadi Intel(rozdil v IPC 0% a dery ponechany v rukou zakaznika, samozrejme bez kvalitnejsiho OEM chladice), ja normalne zasnu, 12 jadro na 65 wattech to je neco naprosto skvele, to pobezi i na obstaroznim cipsetu A320 kde je prave limit sani energie skrz VRM, dale stale nabyvam vic a vic dojmu ze Ryzen 7 3800X je naprosto zbytecne uvedeny procesor nakolik jde jenom o vic energii nadopovany Ryzen 7 3700X, nevim jestli se 3800X stavi na jednom 8 jadrovem cipletu nebo dvou, ale kdyby to byl jenom jeden tak by radsi mela AMD vyrobu 3800X zastavit a tyhle lepsi ciplety pouzit pro 105W 3900/3950X.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

65W Ryzen je stejná lež jako 127W Core i9

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

pssst :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No rozhodně menší lež u AMD než u toho Intelu, tam je realita prakticky +50 až 80%

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...ale Pepicek hazel vetsi kameny! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel zase chysta CPU co bude tolik watttu ze to obr na pctuningu bude obhajovat jako dobrou volbu pro pritapeni v zime :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tys nam tu chybel. Jako by tu nebylo dost Crhu, tombominu, Wafferu, Redmarxu, ruznych Tomu a dalsich exotu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no pockej, moje mise je vas tech dementu zbavit. a zacnu s adamem, protoze aby sefredaktor konkurencniho platku trolil u konkurence, to je smesne a dementni :)

jinak minimalne 2 znich jsou jen fejci tech ostatnich, CVrhu nema cenu zatim resit,Redmarx je zavislej na pct, ruzni tomovve a tak jsou jen fejci tehle lidi :)

staci ti par scriptu a vis kdo je tu kdo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.