Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chystá na CES preview Navi 2

Mimo téma. Dlouho už nás nenavštívila nadmysl pana Crhy. Už jsem si dělal starosti že se mu něco zlého stalo. Přátelé nebojte se Jarda je živ a v plné síle jede bomby na Facebooku kde obhajuje jízdu na dálnici v protisměru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uff tak tohle moudro jsem nečet. To se fakt překonal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mi to pride ako od Knoflikarov.
Tak už nic neřeš, nepřepínej a hlavně - po ničem nepátrej. Ty buď rád, že seš!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

njn, Jaroušek, on všetko prepočítava na peniaze...Ale rozum nekúpiš ani za milión....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stejská se ti po koncentrované blbosti? Mně ne!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec, jen jsem si říkal co se asi stalo že tak náhle zmizel. Pak jsem na něj náhodně narazil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V praxi je to mizérie a nezmění se to, dokud si AMD nekoupí nějaká silná firma. Samsung zrušil svoji divizi vyvíjející CPU, tak by byl ideální ženich. Spojení dobré návrhářské firmy AMD s dobrou výrobní firmou by Intel dokázalo ohrozit..

Pardon, mám kocovinu a dávku pesimismu zesílilo další zjištění v řadě jací kreténi ve firmách nakupují servery-workstationy. Místo „kreténi" si slušní lidé dosadí - neználkové aka diletanti a/nebo prodejné svině. Je úplně jedno, že AMD obrazně řečeno nabízí Octavii s výkonem 200 koní, spotřebou 5l/100km za cenu 300 k Kč. 2x lepší poměr cena/výkon při nižší spotřebě nestačí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já spíš myslím že jsi ještě ožralý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čísla mluví jasně. Velký růst z malých čísel je nedostatečný, i když i mě ohromil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl opatrný. Dejte tomu čas aby se s AMD naučili obchodníci pracovat a výrobci serverů vyrábět severy s AMD ve velkém. Ona jedna věc je pořídit si server s AMD ale druhá je, řešit jako první problémy kdy řádně nechodí VM nebo nekompatibilitu s jiným HW. Nikdo kdo chodí do práce pro peníze si nebude přidělávat starosti jen pro to, že server stojí polovinu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Technologie mluví jasně. Samsung nemá v komerčním provozu nic na 7nm. 7nm+euv nemá ještě ani hotovo. Výtěžnost jeho 7nm procesu je poměrně tragická a pravděpodobně naprosto nevhodná pro velké monolity. Samsung taktéž nemá dostatečné výrobní kapacity.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se o strategické rozhodnutí s dlouhodobou působností, takže současná situace není důležitá. Bez dalších kapacit je AMD po příchodu Golden Cove v háji. Samsung má potenciál stavět továrny po celém světě.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prosím podívej se na výrobní kapacity TSMC než napíšeš takovouhle krávovinu.
Nehledě na to že prodej AMD mimo USA není a nebude na pořadu dne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnické propojení TSMC-AMD by bylo ještě lepší, ale je málo pravděpodobné hlavně kvůli odporu ze strany TSMC, která se ve svém byznisu nechce nechat omezovat jednou firmou.. Prodej továren AMD a IBM taky kdysi nebyl na pořadu dne...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

UUUUF dej si prosím něco na vystřízlivění, továrna není nic. Duševní vlastnictví to je oč tu běží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc je dost blbost teď kupovat AMD, stačí se podívat na graf tržní kapitalizace.

Dobrá doba koupit AMD byla v roce 2016, když tržní kapitalizace byla občas i pod 1,5 miliardy dolarů. Teď to je přes 45 miliard (čili 30x tolik).

Přitom hodnotu AMD teď žene nahoru i agónie Intelu, která dost pravděpodobně časem přece jen skončí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC se nedávno rozhodlo věnovat na rozšiřování kapacit místo deseti miliard dolarů rovnou patnáct. A to s tím, že je to kvůli výrobě pro AMD. Během dvou let bude mít větší kapacity, než dnes Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je mi známo už nyní má větší kapacity než Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže nevyrábí jen pro AMD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobí pro toho kdo si včas objedná a solidně zaplatí výrobní kapacitu. Vzhledem k tomu že je to jediný subjekt na zeměkouli který nabízí nejlepší výrobní proces komerčně tak nezbývá než se s tím smířit a platit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Iste..

1. AMD včera tertí krát v histórii prekonalo v cene účastín 40 USD/ks a súčasne druhý krát v histórri 41 USD/kus
stačí kliknúť max. rozsah na
https://finance.yahoo.com/quote/AMD

naposledy bolo AMD drahšie 29.5.2000 . Podotýkam, že v tej cene je aktuaálny stav a aj očakávania

2.
AMD Confirms Zen 3 Brings Entirely Brand New CPU Architecture, Delivers Significant IPC Gains, Faster Clocks & Higher Core Counts
Nov 19, 2019

AMD Zen 3 A Bigger Improvement Than Zen 2 Thanks To New CPU Architecture Delivering Higher IPC Gains, Clocks and More Cores

Norrod did qualify his remarks by pointing out that Zen 2 delivered a bigger IPC gain than what's normal for an evolutionary upgrade -- AMD has said it's about 15% on average -- since it implemented some ideas that AMD originally had for Zen but had to leave on the cutting board. However, he also asserted that Zen 3 will deliver performance gains "right in line with what you would expect from an entirely new architecture."

According to AMD, Zen 2 delivered 15% IPC while being an evolutionary design. So going by that, if Zen 3 is an entirely new chip architecture, then we can expect a bigger IPC uplift over Zen 2 with 3.

How much IPC uplift over Zen 2 do you think Zen 3 architecture would offer?

15% 2635 votes 48%
20% 1864 votes 34%
25% 936 votes 17%
https://wccftech.com/amd-zen-3-new-cpu-architecture-significant-ipc-gain...

Lenže ak je to skutočne nový návrh ta môžeme čakať nárast IPC až do 40-50% ak porovnáme ZEN3 a ZEN2. To by sa ale Kryptonit verzie 19 (19h family) musel opäť podadriť.

Zen zvýší IPC o 40 %, K12 je posunutý na rok 2017 a SkyBridge zrušený
7. 5. 2015
https://diit.cz/clanek/zen-v-roce-2016-k12-v-roce-2017-skybridge-zrusen/...

Bleskově: Ryzen překonal slíbené IPC, AMD zveřejnila specifikace a české ceny
22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

AMD's first in-house x86 processor was the K5, which was launched in 1996. The "K" was a reference to Kryptonite.
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices

zdá sa, že K7,K8 a K9 (=dual core K8) fungovali a potom až K17(= 17h family = ZEN) fungujú opäť.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten ASRock 5700 skutečně na skřetovi byl skladem za 7590 minulý týden - šlo o "black friday"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tezky s tim preview.
Když AMD rekne, ze ty parametry budou takove a takove a potom v cervnu vyda NVidia karty o 25% vykonejsi, tak logicky budou fanoušci zklamani.
Zaroven odhali sve zamery před konkurenci a NVidia na rozdil od Intelu nemá problem vydat cokoli vykonejsiho nez AMD, kdykoli to bude zapotřebí.
Asi nejhorsi by bylo, kdyby se NAVI 2 uz ted ukazalo méně vykonne nez soucasny highend konkurence, tim by si podrizli vetev uplne. Mozna by teda bylo lepsi zadne preview nedělat, nicmene pokud se AMD obava, ze parametry grafik jim stejne uniknou před samotnym vydanim, tak asi nic jiného nezbyva nez to radeji rychle jako první rict sami.
My muzeme jen doufat, ze az to vyjde, bude to mit vykon aspoň podobny jako konkurence.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Děláte jak kdyby všichni kupovali jen to nejlepší z nejlepších. 5700 a 5700 XT jsou super karty vzhledem k ceně a je to důstojná konkurence pro NV. To že nemají karty za 30+ tisíc jim nelze vyčítat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jenze vysly mnohem později nez NVidie a pokud by AMD vydala sve nejlepší grafiky na urovni mainstreamu konkurence, tak není problem pro NVidii, když bude chtit, podstřelit cenu a AMD si neškrtne. Jinými slovy RX 5700 a XT ted jedou proto, ze jsou levnejsi nez NVidie se stejnym vykonem. Stejne se však všechny NVidia karty prodaji, není třeba snižovat si marze, ale neznamena to, ze NVidia nemůže.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nVidie cenou asi neco tezko podstreli kdyz na rtx2070s spotrebuje 545 mm^2, aby s tim mohla konkurovat rx5700xt co amd stoji 251 mm^2 kremiku.. si jako fakt myslis, ze nVidie bude tu vyrobu dotovat? (: ta snizi cenu leda tak az budou rtx2k ve vyprodeji..

lidem je u prdele, ze navi neni nejvykonejsi grafika na trhu.. jeden nemeckej eshop hlasi ze jen za par tejdnu prodal 8000 navi..
https://wccftech.com/amd-rx-5700-series-selling-like-hot-cakes-grow-aib-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neni to jen o kremiku, kdyby bylo, tak neni duvod aby to stalo 15K a ani 12K, ale polovinu ceny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávaš čipy z 12nm výroby s čipmi zo 7nm výroby. Tieto výrobné procesy sú inak cenené a rozhodne nevie nikto z nás povedať, ktorý je výhodnejší iba na základe veľkosti čipov. Kľudne môže AMD vyjsť 251 mm^2 čip na 7nm na podobnú sumu ako NV 545 mm^2 na 12nm. NVIDIA to má určite pekne spočítané. A vzhľadom na to, aké majú marže si nemyslím, že by bol problém po roku a viac znížiť ceny kariet ak by to bolo treba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nechápem neustále výkriky, ako AMD musí vydať lepšiu formulu ako Nvidia. Ako prečo? Máte pocit, že ľudia nakupujú samé formule? Alebo, že by kupovali iba jeden druh BMW? Nekupujú bežní ľudia aj Octavie, Citroeny, Fiaty, atď.? Nech si pár bláznov kúpi formulu. Prachy naliate do vývoja Nvidiu položia, pokiaľ nebude predávať dostatok Fiatiek. Nie je dôležité byť stále prvý.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No teď to stačí ale AMD musí zapracovat na architektuře a to hodně. Vem si že nyní je amd s lepším výrobním procesem tak +- nastejno jak Nvidia na starém. To může velmi rychle přelézt v průser.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1
Presne tak, AMD musí uz kvůli konzolim. PS5 a XBox uz jsou dane, ale pokud by NVidia utekla AMDecku hodne dopředu, tak další generaci uz AMD nedostane. AMD proste musí vyvíjet, pokud chce v segmentu grafik zustat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je uzasne, jaky vy jste odbornik. Kazda technologicka firma musi vyvijet aby zustala v kontaktu s konkurenci. Nicmene co se konzoli tyce, dokud nebude nvidia schopna nabidnou kompletni APU, tak je teoreticky daleko vetsim konkurentem pro AMD co se konzoli prespristi generace tyce Intel tedy pokud se mu podari zlepsit jejich graficka jadra jak doufaji...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Konzole obzvlast PS nemusi nutne bezet na x86 procesoru, nakonec ani tak v minulosti vždy neběžela. A ani to nemusi byt APU, klidne muzes mit na desce dva cipy. APU je sice nejvyhodnejsi a nejlevnejsi reseni, ale vyslovene nutne to rozhodne není!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obzvlášť Sony se poučila a po trojce tento nesmysl opustila z velmi dobrých důvodů. Taktéž do budoucna nebude chtít zabíjet zpětnou kompatibilitu a nutit vývojáře enginů aby je zase přepsali. Ono vůbec nejde o to mít rychlejší konzoli. Ono jde o to mít pro ni dobré exkluzivní hry. Viz současný souboj PS/Xbox. Xbox je lepší ale na PS jsou hry kvůli kterým si to má smysl koupit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale takovou debilitu už snad nemá ani smysl konkurovat, nejsi náhodou Crhův bratranec?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sice se ti pletou slova a nedokazal jsi nijak argumentovat, ale když myslis ….

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednak Nvidia nevyrábí x86 cpu. Do samostatného řešení grafiky už nikdo nepůjde, to už je více pravděpodobné že se pochlapí intel. Jaká bude situace az 6 let kdy se bude řešit nová generace netuší nikdo ale je taky pravděpodobné že výkoné konzole nebudou vlastně potřeba protože se bude streamovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, ze to jde argumentovat vecne.
Ale ne nesouhlasim s tim, ze vetsi sanci ma Intel, neverim tomu, ze Intel da herni grafiku v realu (mozna tak na papire). To bych spis veril, ze by konzole mela grafiku od NVidie a ARM procesor upraveny take NVidii. A nemuzes vedet, kam se ARM posune za 6 let.

Ja ve streamovani neverim, hned jak zkape Google Stadia, tak bublina splaskne. Ale priznavam, ze jsem cistokrevny PC hrac a uvazovani konzolistu neznam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To čemu věříš jsme dnes a děnně svědky. Hodnotu to ovšem nemá. Je mnohem pravděpodobnější že bude mít intel grafiku než nvidia x86 cpu.
Stejně se dá předpokládat že dřív zkapeš ty než google stadia. Ta naopak nakopne streamovací vlnu protože v podání google to konečně dává smysl.
Kam se arm posune za 6 let? To je úplně jedno protože musíš udělat devkity přepsat enginy renderery a dát vývojářům minimálně rok a půl spíše dva na to aby vytvořili obsah.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já sám bych do toho klidně šel, pokud se jim časem podaří stlačit odezvu na rozumnou úroveň. Koukal jsem a pokud sedí člověk na rozumné lince, je to v klidu hratelné. Na nějaké Tomb raiderovky atd naprosto dostačující.
Co by mě ale odradilo je cena ovladače v ceně bazarové PS4 (140USD) , měsíční předplatné 250kč/os je sice dobrá cena, ale pokud nepřijdou s rozumným family sharingem tak 1000kč/4 osoby v domácnosti je v kombinaci s kupováním her za plnou cenu nesmysl. To už se mi spíš vyplatí udržovat dál doma 4pc. Pokud by ale byly hry v ceně nebráním se ani té 1000kč/měsíc, protože 1080p/60 a 4k/60 mi nenabídne ani playstation.
Ale zase přiznám se, že mám trochu zkreslený pohled, protože díky lince 500Mb s latencí 6-8ms která i s rezervou umožní 4x 4k/60 něco takového rozhodně vidím docela reálné. Narozdíl od postavení 4PC pro mě a děcka kde si budeme 4k/60 schopni zahrát.

Jestli přijdou s rozumným modelem předplatného tak to pořizuju, už teď to nevypadá tak zle, když to funguje, a věřím, že to časem ještě vyladí.

https://www.youtube.com/watch?v=mY_lwW9nIzM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teď jsem koukal na test latence v "ideálních podmínkách" a Google Stadia ma pri 60fps lepší latenci nez lokálně připojenej Xbox one X při 30fps. Nutno podotknout, že konzolisti doteď paří ve 30fps většinu titulů. Takže budoucnost to má - a velkou. Zatím je to ale pouze v plenkách a musí se vychytat mouchy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD je v tomhle stavu už někde od R700 dál, tj. nějakých 10 let? A nevypadá to jako by to byl úplný průser, spíše naopak, s roky se opakovaně ukazuje, že starší AMD karty uběhají nové hry prostě líp a jejich soudobí konkurentí jsou po 2-3 letech na tom podstatně hůř. Teď se k tomu přidává synergie konzolových konverzí, kde třeba u RDR2 je vidět, že AMD karty prostě fungují na první dobrou
(nebo alespoň nemají zásadní problémy) a nvidie bez optimalizace v "game ready" driverech ty problémy mají, a ne zrovna malé.

Netvrdím, že to AMD dělá vynikajícně a není co zlepšovat. Ale tah s konzolema byl strategicky bezchybný. Kromě přílivu peněz v nejhorším období jim do budoucna zajistí technologickou nadvládu na PC trhu, pokud to vyloženě nezvořou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na PC bude jeste dlouhou dobu standardem DirectX, takze technologickou nadvladu bude mit ten, kdo si ji vydobije vyvojem kvalitni graficke technologie. Konzole nehraji zadnou roli pro PC svet her.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou Fiat Tipo je super auto i ta základní verze s benzínem 1.4 je IMHO lepší a levnější než libovolná Škoda Scala/Octavia co má ty jednolitry s turbem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nj , ale je to pizzafun, talian...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je Lambo nebo Ferrari taky :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

popravde, ak by tu jazdilo toľko ferrari a lámb ako tipkov, by si sa čudoval koľko servisných zásahov by bolo v štatistikách. Ak máš na jedno ferko 10000 alebo aj viacej normálnych aut potom ťažko sa to dá zrovnávať. Nehľadiac na to, že na tých supercars najazdíš desatinu km voči približovadlám...Porsche je štatysticky výpovednejšie a tam hrá v prospech nemec.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá, než AMD držet palce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přehled kódových jmen GFX:
https://pbs.twimg.com/media/EJgRxNDVUAA7EPm.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.