Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chystá posilu pro socket AM4: Ryzeny 5700X3D, 5500X3D, 5600GT, 5500GT a 5700

To vypadá, že AM5 nechtějí pustit do nižších cenových hladin ještě nějakou dobu. Doufám, že se z debaklu PCIE-5 poučí a nebudou rvát PCI-E 6 nikam jinam než do platformy s Threadripperama.

Co je nepochopitelné, že ani na to PCI-E 5 nebyl nikdo schopný vydat nějaké skvělé SSD s SLC, přestože SLC čipy ve výrobě stále jsou. Takových 120 GB čistě SLC bych za 1500 Kč bral hned a nejsem sám, co by upřednostnil rychlost a celkovou kvalitu nad kapacitou. Asi se bojí prozření zákazníků o tom TLC hnoji, co jim dnes prodávají...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, kam na ty nápady chodíš?
To málem vypadá jako "to nejlepší" ze soutěže o nejmenší přínos za co největší náklady.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tomu SSD by mohli dát 10 let záruku (už se takové prodávalo) a dát 3 tisíce za 240 GB SSD, které by bylo hodně rychlé a s mnohonásobně stabilnějšími rychlostmi v průběhu celého života i scénářům používání a výrazně lepší odolností proti hnijícím datům? Výdaj naprosto v pohodě a každý kdo chce stabilitu a klid na delší dobu by raději ušetřil skoro ve všech ostatních oblastech.

Teď jsem si dohledal, že Win10 má doporučené minimum 20 GB prostoru a Win11 64 GB - tomu říkám hnus a ubohost, ale i ta 120 GB by byla v pohodě pro část kupujících.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Win11 se "vleze" taky do 20GB, ale požadavek na 64GB je jasný, aby to de**lní lidi (a OEM) necpali na zařízení s 32GB "úložištěm"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože větší update by narazil na nedostatek místa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No však ano, M$ konečně dostal rozum...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řešit to větším hardware zvládne každý Ind v manažerské pozici.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten manažer před tím, to nezvládnul, když dal lilmit na 32GB pro tu levnější edici Win 10.
To, že se Win 10 na takovém zařízení nevládlo updatnou kvůli nedostatku místa už M$ moc netrápilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dřív to uměl i WIndows. Minimizovaná verze předchozí verze šla používat i na 8GB oddílu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po prvním Windows update to už minimalizovaná verze nebude :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych nechtějí pustit ale spíše, že to nebude levné. AM4 funguje, výhodou je možnost použít staré DDR4, procesory do AM4 jsou stále dostatečně výkonné pro masy.

Jaký rozdíl je v SLC a TLC diskem, pokud ho stejně brzdí rozhraní a v běžném počítači typický uživatel rozdíl nepozná i kdyby to byl 3.0 disk a to klidně na dvou linkách.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní SSD mají k trvalé rychlosti, která by byla omezena daným rozhraním, hodně daleko. Pro typického uživatele by to nebylo a nejde jen o rychlosti, ale záruku a bezproblémovost. Na druhou stranu i některý BFU by dal přednost kvalitě, protože už se dostal do situace, kdy mu problém s SSD otrávil život a takových BFU bude vzhledem k vývoji SSD jen přibývat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč bys to chtěl na PCIe 5, když ti nejde o rychlost?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rychlé rozhraní
Rychlé NAND
Kapacita dostačující tak pro thin clienta
Za pár šušňů

A pak se diví, že to nikdo nenabízí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to ještě nevíš, ale v desktopu není problém mít konfigurace jako třeba 4xSSD nebo 1xSSD+2xHDD. A 1500 Kč za 120 GB je dle tebe levné? Dlouho si neviděl ceník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"nejde jen o rychlosti"
vs
"když ti nejde o rychlost?"

Takové SSD bych bral i na PCIE-4, ale když už by to bylo drahé, tak bych raději PCIE-5. SLC jsou hodně rychlé, tak proč se občas omezovat limitem pcie-4. Highend k highendu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uživatel počítače maximálně řeší kapacitu disku, pokud počítač funguje a nebrzdí ho, tak je irelevantní i rychlost, to dokázaly i různé testy naslepo, kdy člověk dostal počítač s SATA SSD, s 3.0 NVME a 4.0 NVME a měl při běžném používání poznat který disk tam je. Někteří označili počítač se SATA SSD jako nejrychlejší. Jinými slovy při běžném použití nepoznáš rozdíl.

QLC se běžně osazují třeba do laptopů, zvláště v levnějších kategoriích, takový ASUS běžně používá napříč modelovými řadami Intel 670p. Ty SLC cache tomu neskutečně pomáhá a Intely mají nějakou menší SLC cache nehledě na zaplnění disku + QLC v SLC režimu až 1/4 kapacity disku. Pokud to nemá někdo na rychlý přenos dat nebo třeba cache na nějakém trošku zatíženém NASu, tak QLC nepozná. Ale pro ten způsob užití koupíš TLC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasické SLC čipy se už masově nevyrábí (si všimni že se nedají sehnat ani enterprise servrová SLC SSD). Vyrábí se už jenom čipy u kterých se dá zvolit režim SLC nebo TLC a není problém SSD s těmito čipy v SLC režimu koupit. Akorát se musí objednávat ze zahraničí, obchodníkům se ta malá množství co by se u nás prodala nevyplatí vozit. A 120GB ti nikdo nedodá, nejmenší jsou 240GB. O prozření zákazníků určitě nejde, o tom jestli SLC a MLC přežije rozhodovali zákazníci svými nákupy pár let zpátky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, myslel jsem, že cache je tvořená nativními SLC čipy, ale nevím.

RTX 4090 si taky nekoupí ani 5 % zákazníků, tak ji mají přestat vyrábět? Nikde netvrdím, že by to byl produkt pro masy, ale svoji skupinu by si určitě našel. Je otázka, jestli by 120 GB muselo stát 1500 Kč - je to spíš max. částka. Ostatně kolik procent mělo kdysi v PC Velociraptora?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cache urcite nieje tvorena nativnymi SLC cipmi. To kde si na to prisiel? To by tie SSD boli inac drahe a vykonne. Sa pozri do akejkovlek recenzie SSD.

SLC SSD sa daju kupit ale v beznom obchode ich nekupis. Pre bezneho smrtelnika boli zbytocne od zaciatku. Intel vydal jedno na zaciatku SSD ery a potom vsetci uz len MLC SSD a nasledne TLC.

Inac SOLIDIGM vydal pred dvomi mesiacmi nove SLC SSD
https://news.solidigm.com/en-WW/230095-introducing-the-solidigm-d7-p5810...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten SOLIDIGM ale taky nepoužívá nativní SLC čipy, konkrétně používá QLC přepnuté do SLC režimu (na webu je technické analýza)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle možnost by mohli aplikovat i u svých TLC. Nebylo by to ve všem jako nativní SLC, ale aspoň něco než nic a cenově by to bylo určitě levnější řešení než těch mých hypotetických 120 GB SLC za 1500 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli ale neaplikuju, lebo sa im to neoplati.
V SOHO by to nikto nekupoval. Pre tych par ludi sa im to neoplati.
Kup si TLC a nevyuzivaj cast disku a budes na tom podobne.

Co ti vadi na TLC SSD? Su uplne bezproblemove. MLC skoncili lebo neponukali nic navyse, co by bezny clovek postrehol.

Preco sa asi 3DXpoint/Optane neuchytili? Cena vs vykon neoslovoli. Aj tieto pseudoSLC stacia. Solidigm napriklad tieto SLC ladil s Alibabou pre ich usecase, pre ktorych boli Optane zbytocne vykonne/drahe.
To iste plati pre native SLC. Vykon vs cena rozhoduje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=295770&sid=b4e4171292aead8c0f8...

Úplně bezproblémové si představuji úplně jinak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nj, jsou lidi co počítač používají a nestarají se o takové voloviny, které nijak nepoznají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To chce umět číst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde si nasiel, ze pouzivaju QLC v SLC rezimu? Ja som taku informaciu nikde nenasiel a cakam skor TLC v SLC rezimu ako to robi Micron vo svojich SLC SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SLC se u QLC disků běžně používá, třeba Intely měly dokonce permanentní 28(24?)GB SLC cache (u 2TB modelu) která je dostupná dokud to nebude to poslední na disku volné. Prázdný disk dokázal v SLC zapsat až čtvrtinu své kapacity. Proto ty QLC disky nejsou problém ani na systém, pokud je nezaplníš k prasknutí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska už celkem hodně SSD ani nemá osazenou samostatnou SLC cache a přepíná do SLC režimu část z hlavní kapacity. Jinak ten Velociraptor je celkem blbý příklad protože to byl normální serverový HDD kterých se prodávaly mraky akorát na něj WD místo SAS plácnul SATA rozhraní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> RTX 4090 si taky nekoupí ani 5 % zákazníků, tak ji mají přestat vyrábět?

Většina zisků NVidie jsou výpočty a nově AI. Ty čipy jsou odvozené od těch pro hráče - vlastně to jsou ty samé, jen v nich není část vypnutá:

https://diit.cz/clanek/cinske-manufaktury-masove-prepracovavaji-geforce-...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu na co míříš a souhlasím, ale vývoj SLC čipu a firmwaru je o dost levnější než vývoj GPU. Těch ojebů a rovnáků na vohejbák by tam navíc bylo méně než u normálního TLC SSD a paměťové čipy samy o sobě jsou mezi čipy to nejjednodušší na vývoj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale tohle je největší blábol co jsem na internetu tento týden četl. 120 GB SLC za 1500 Kč.. hmm tak to jo. A kdyby byl za skutečně reálnou cenu 15 000 Kč, tak bys to taky bral? Takže asi tak!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SLC 2Gb 256MBx8 stojí max. cca 1,25 USD.
https://www.dramexchange.com/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Maj tam někde blbě jednotky, buď je to 2Gb nebo 256MBx8, obojí to být nemůže. Vzhledem k tomu že kapacita flash čipů se udává vždy v bitech tak to má být 2Gb = 256Mbx8, je to maličká kapacita, tolik čipů abys z toho poskládal 120GB SSD ti do 2,5" škatulky nevleze :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc kupovat 120GB SLC kdyz za cenu 1500 muzu mit 1TB stejne anebo vetsi rychlosti. Trebaze je to QLC nebo TLC. Opotrebeni nebude horsi, protoze kapacita je vetsi ba naopak. ( napoveda 3*120=360 nebo 4*120=480 )
A klidne si tam muzes vytvorit 120GB oddil kdyz chces. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si napsal vlastní firmware, tak z toho může udělat pseudo-SLC, jak funguje v dnešní době i jinde oficiálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou takové posily, že se tu raději vede diskuze o SLC discích.

Jako 5700X3D, pokud nebude drahý, tak pěkné, pro levný herní PC, by to byl další hřebíček do rakve Intelu.
Jinak ale co jsem onehdá koukal na testy, tak u naprosté většiny her stačí pořád i 3700X. Jediný procesor (z těch skutečných od AMD), který už tam drobně nestačil byl Ryzen 3600 a samozřejmě nestačí ani Ryzeny první a plusové (druhé) generace, ale to už jsou vážně staré procáky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako, stacia aj tie 3000kove ryzeny, ale uz to nieje to prave ruzove: (mas ty stastie, ze pred 2 tyzdnami presne techspot robil test, ktory sadne na tvoj koment)
https://www.techspot.com/review/2762-amd-ryzen-upgrade-vs-intel-platform/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle testy s ultrahighend grafikou jsou už zastaralé, protože nereflektují zpomalený vývoj. Výkon RTX 4090 nebude v mainstreamu dostupný ani za 6 let, takže to nemá smysl testovat. Tím mainstreamem myslím něco jako když s dnešní kupní silou jdeš koupit grafiku za minimálně 15 tisíc, což dle někoho (i mě) je spíš highend.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kolik je dnešních 15 tisíc i jen proti třeba před 5 lety? Prodavačka v Lídlu to má za 2 týdny a hraje na tom pak několik let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To leda že by si koupila PS5.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si kupuješ GPU a třeba taky mobil každý rok?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPU dříve ano. Pointa byla, že na samotné grafické kartě si nic nezahraje, protože potřebuješ vše okolo - narozdíl od toho PS5. Celkově bych ten argument o prodavačce nepoužíval, protože maloobchodní tržby klesají už 16 měsíců v řadě, kupní síla obyvatel klesá a uspokojit i tak postradatelnou potřebu jako je hraní jde i pomocí o dost levnějších řešení jak na koupi, tak na provoz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale na samotnom PS5 neurobis tolko veci, ako na PC...jedno s druhym
...a PS5 je dotovane, a hry su drahsie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se bavíme v kontextu PC ve kterém je grafika za 15 tisíc, tak může mít PS5 i nějaký PC k tomu. Když na PC nehraješ náročnější hry ani nepotřebuješ výkon na práci, tak můžeš mít PC šrot a nijak netrpíš. Klidně AMD FX-4300.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a preco automaticky ked mas PSsko nemozes hrat normalne narocne hry? hoci posledne Baldursy alebo Total Wary, a podobne.(a to uz to FXxko nezvlada)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to vyhazování peněz, které si každý nemůže dovolit.
Jen samotná RTX 4070 12 GB za 15 tisíc vs PS5 i s pěknou sbírkou her za 15 tisíc.
Člověk tu RTX musí využívat i na něco jiného než hraní her, aby nešel cestou PS5, xboxu apod. Já do konzolí nešel jenom proto, že mám rád starší strategie a půjdu cestou PC APU, které mně bude stačit - nepotřebuju onanovat nad statickými snímky RT ON/OFF a namlouvat si, že to za ten brutální příplatek stojí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou i levnější verze konzolí, pokud nepotřebuješ "onanovat nad statickými snímky RT ON/OFF".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já vím a klidně bych šel i do PS4, kdyby ji stále prodávali za adekvátní cenu. Měl jsem ji vzít tehdy za 5 tisíc v nějakém výprodeji, teď už si počkám na zlevňování nějaké jiné konzole a/nebo nabušené PC APU. Za pájená APU nechci moc utrácet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V pájeném APU nevidím problém. Jen v pájené RAMce a disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo souhlasím, ale záleží na ceně APU. Když v únoru půjdu do nej herního APU za asi 9 tisíc, tak budu rád, že to půjde uživatelsky měnit jak fusekle a za pár let ho využiju v jiné desce či PC. U levnějších konzolí mně pájené APU nevadí a pájené paměti taky skoro vůbec - to už bych chtěl moc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakože bude mít míň služeb? Pak zbyde více času na hraní a nevyplatí se tak na GPU moc šetřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Méně tržeb - méně zákazníků, ti stráví nákupem méně času a méně zboží je třeba pak doplnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle tvojí trolovské (ano pochopil jsem) teorie by si propuštěný zaměstnanec VW měl koupit sportovní auto, aby si užil nově nabyté volno. V praxi to tak většinou není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Auta od VW lidi nechtějí, ale do supermarketu chodí furt. Např plné vozíky důchodců ukazují, že je odkud klesat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plné košíky v supermarketu jsou tvůj subjektivní dojem na směšně malém vzorku, který se nemůže vyrovnat objektivní statistice, která těch košíků vidí třeba milion najednou a zná přesnou hodnotu zboží.

Auta od VW nejsou atraktivní, protože cena musí zohledňovat eurounijní debilitu spojenou nejdříve se smradlavými (ale dle EU ekologickými) diesely a dnes s elektromobily a green hellem okořeněným protiruskými sankcemi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Košíky potvrzují i ostatní, není to jen můj názor. A EV od ostatních výrobců se prodávají dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wow, tak jednu blbou statistiku chceš nahradit dvěma blbými statistikami aka raději budu expert na plnost košíků než budu věřit jasným číslům. EV se prodávají blbě a bude hůř, protože dotace začínají být omezovány.
https://www.autojournal.cz/prodeje-elektromobilu-v-evrope-klesaji-roli-h...
Tesla musí zlevňovat tak, že naštvala hodně kupujících za původní cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasná čísla jsou třeba to, že důchody tu jsou 40 % platů. Takhle dobře se nikde jinde nemaj. EV se prodávaj blbě? Kde? Co třeba nejprodávanější auto v Evropě? Mimochodem v Česku dotace na EV lidem nikdy nebyly a nebudou.

> Registrations for EVs increased dramatically in Belgium (+224%), Greece (+183%) and Luxembourg (+164%). Demand in Germany alone, which increased 171%, accounted for 44% of Europe’s total EV registrations in August.
> ( https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/best-selling-cars-europe-2023 )

> Tesla musí zlevňovat tak, že naštvala hodně kupujících za původní cenu.

To byla jen virální reklama. Dobře víme, jak emočně Číňani reagují na kdejakou blbost, tak se toho využilo. A jinak Tesla zlevňovat nemusí - to musí kvůli ní ostatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasná čísla ohledně důchodů nijak nevyvrací jasná čísla z mnou odkazované statistiky výše. Co máš proboha s hlavou?

Tady máš ty virále...
https://burzovnisvet.cz/2023/11/tesla-nabizi-slevy-na-svuj-model-y-inves...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť si to neodporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, "jen" se to míjí. Procenta důchodů se míjí s poklesem nebo růstem tržeb. Je to ještě horší, než odvozovat prodeje elektromobilů podle nejprodávanějšího modelu, což také děláš a já ti nedokážu vysvětlit, proč je to blbost, takže to vzdávám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakože důchodci dělali většinu tržeb? No třeba u cestovek dělají doteď (vyprodané). A kdybys dočetl můj komentář, tak vidíš, že mluvím nejen o prodejích Tesly. Opakuji pro natvrdlé, jen koncern VW má problém (jenže oni už předtím i spalováky dělali takové, že většina šla do firem - jako u "války CPU" Intel vyhrává, protože většina jde do OEM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš.
https://www.cnbc.com/2023/11/21/ford-scales-back-ev-battery-plant-in-mic...

Tvůj čím dál víc mimózní guláš o důchodcích už nebudu komentovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože mám pravdu. I s těmi EV - co je u nás průšvih VW, je v USA Ford.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Opakuji pro natvrdlé, jen koncern VW má problém"
A najednou do toho "chytře" přimícháme i Ford, protože Ford je vlastně VW (jen natvrdlý tuhle šifru nezná), jenže ani tahle pitomost nestačí a další verzí bude ještě větší pitomost.

https://www.forbes.com/sites/michaelharley/2023/10/30/5-reasons-why-elec...

Už toho raději nech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak promiň, že jsem mluvil o Evropě. Dokonce jsem ji explicitně uvedl:

> Co třeba nejprodávanější auto v Evropě?

A odkazovaný článek je pěkná blbost, to jen nějaký copywriter/content manager/AI vygeneroval nový článek ze starých:

"5 Reasons Why Electric Vehicle Sales Have Slowed"
1. Unfamiliarity with the product
2. Lingering Concerns of Range
3. Limited Charging Network
4. Early Adopters Have Been Fulfilled
5. High-Interest Rates

Což platilo před X lety.

EDIT: Kdybys chtěl argumentovat, tak třeba že v dnešní těžké době je rozdíl pořizovací ceny důležitější než dřív. A to přestože se zmenšuje a TCO v následujících pár letech se srovná a pak přehoupne ve prospěch EV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To podstatně sdělení z toho článku bylo o snižujících se investicích do továren od VW, GM a Fordu. V Německu končí dotace a ty čekáš boom elektromobilů do pár let, prostě geniální analytik...
https://www.e-flotila.cz/2023/07/20/prodeje-elektromobilu-v-nemecku-pujd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fanatik. Dotace nejsou už jakou dobu a prodeje EV letí i ve stovkách % nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha někdy vylez z té budovy kde jsi pořád zavřený a vyjdi na ulici nebo se jeď projet na silnici. Z prdu se roste rychle, to jsou ty tvoje stovky procent a ještě v zemích jako je Lucembursko nebo Belgie - předpokládám, že započítali mezi elektromobily i hybridy, jo ty jsou zajímavý, ale elektromobily to správně nejsou. Dotace na elektro jsou schované i ve všemožné šikaně spalováků, takže i u nás je každý nedobrovolně platí. Čekej zprávy o poklesech a ne růstech, protože bez dotací nemají moc šancí zaujmout.
"Prodeje elektromobilů spadnou v Německu v posledním čtvrtletí letošního roku až o 50 procent. "
z webu e-flotila, ale já jsem fanatik:))))))))))))))))))))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní hybridy čistě na baterii ujedou už průměrný denní evropský nájezd. Takže jako daily car již prakticky fungují jako čistá EV. A spalováky mě šikanujou taky, např. smradlavé diesely teď v dobách inverze. Takže i u nás za ně každý nedobrovolně platí svým zdravím. A jinak, jak může něco klesat po skončení dotací, když třeba v Česku nikdy pro lidi nebyly? Ve zbytku Evropy už nejsou potřeba, protože tam už EV vítězí na celé čáře :))))))))))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dnešní hybridy čistě na baterii ujedou už průměrný denní evropský nájezd. "
Jenže těch se prodá méně, než ty co mají menší akumulátor s menším dojezdem jako třeba ty nejprodávanější hybridní Toyoty.

"A spalováky mě šikanujou taky, např. smradlavé diesely teď v dobách inverze."
To jsou nějaké staré. Ty co se prodávají jako nové už musí splňovat přísnější verzi EU6 a díky tomu v té inverzi působí jako čističky nasávaného vzduchu.

"A jinak, jak může něco klesat po skončení dotací, když třeba v Česku nikdy pro lidi nebyly?"
Nauč se číst. Psal jsem o skrytých dotacích, které ty nevidíš, protože se nezajímáš o to, jak je to s flotilovými pokutami, které automobilky musí platit za CO2. Také ten článek je o přímých dotacích v Německu. Neznáš ani základy, takže sorry jako...

"Ve zbytku Evropy už nejsou potřeba, protože tam už EV vítězí na celé čáře :))))))))))))))"
Taky se směju, žiješ v bludu a statistika, procenta či podíl jsou pro tebe neznámá slova. Budeš si muset nakoupit aspoň 100 000 elektromobilů, abys ten propad zachránil, oni totiž normální lidé při koupi auta žijí v reálném světě, kde se platí vlastními penězi a ne tom virtuálním ála GTA 5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Jaký méně? Čím novější hybrid, tím větší baterka.
2. Jaká čistička? Filtr částic se ucpe a pak protrhne. STK to nekontroluje a pouští to víc jedu než dízl z devadesátek.
3. To abych ty (ne)dotace hledal lupou. Máš stěstí, že u tvýho smraďocha (zatím) nepočítaj celý dopad na prostředí a zdraví.
4. Ale ta dosavadní statistika je pravda. Ty mluvíš o odhadu budoucnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Zkus si najít testy yaris hybrid atd. Proč diskutuješ a neznáš ani základy?
2. Pro přísnější normu EU6 těžko. Močovina musí mít funkční filtr.
3. Nemusíš mít lupu, stačí sledovat trh a zamyslet se třeba nad tím, proč se v EU staly víc jak čtyřválce na vymření a i dost čtyřválců chcíplo a bylo nahraženo oturbenými tříhrnky. Proč to asi automobilky dělají, když mimo EU prodávají V6 i V8? Protože pokuty. Najdi si americké weby dealerů, abys viděl co za objemy se tam prodává a za kolik.
4. Kecáš.
"I přesto, že prodej plně elektrických vozidel v Evropě vzrostl o 47 procent v prvních devíti měsících roku 2023, automobilky nejsou nadšené, ba spíše naopak. Hlavním důvodem je rapidní pokles objednávek – v případě Volkswagenu jsou poloviční ve srovnání s předchozím rokem."
To je z mého odkazu - datum článku je 24.11.
Tvůj odkaz je na článek z 2.10. Docvaklo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Vybereš si jedno auto, které tu ani nejezdí. To já s nejprodávanějším autem byl na tom s líp.
2. Jenže po pár letech přestane fungovat a nikdo to nehlídá. Resp. 2 země v Evropě to začali hlídat a jestli jich přibude víc, tak nám sem dovezou spoustu "voňavek".
3. Oturbené tříhrnky tu jsou mnohem dýl než EV. Naopak ty se podívej, kolik EV se prodává v té Americe a Číně proti zaostalé Evropě.
4. Ověřitelné údaje. Dokonce i ty tvé odkazované weby je uvádějí, protože jinak by nemohly plácat odhady, o kolik % klesne ;-) EDIT: Takže zase mluvíš jen o VW, který lidi nekupují ani jako spalováky, a rozdíl datumů jeden měsíc - to si jako myslíš, že se za tu chvíli vše změnilo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Drogy nebo debilita?
2. Se vstřikováním močoviny to není taková sranda a spíš asi už ani nejde moc obcházet.
3. Drogy nebo debilita?
https://insideevs.com/news/696957/traditional-brands-bev-share-us-2023-q3/
si z toho představ, kolik EV tvoří vozový park, když jsou podíly tak směšné.

Už nebudu pokračovat, je to zbytečné, ty neznáš ani normálně dostupné informace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Drogy nebo debilita?

Už nebudu pokračovat, je to zbytečné, ty neznáš ani normálně dostupné informace

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klasika, překlopení do papouška, když je usvědčen z toho, že je takovej debil co ani neví, že zde yaris hybrid běžně jezdí:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klasika, překlopení do papouška, když je usvědčen z toho, že je takovej debil co ani neví, že zde yaris hybrid běžně jezdí:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co to meles, pokud porovnavas cpu tak to musis testovat s nej grafikou, stupidnich testu CPU, kde je bottleneck GPU je na youtube mraky protoze kdejakej jantar ze sebe dela HW testera

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já chápu, ale mělo by být zmíněno, že drtivá většina co bude mít grafický výkon dejme tomu poloviční a nižší, už procesor nemusí skoro vůbec řešit a rozhodně si nemusí kupovat cokoliv nad 5 tisíc (a cca 65 W) kvůli hrám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je snad logicky, ale pokud vybiram komponenty tak chci vedet jejich potencial nelimitovyny ostatnim HW a podle toho vyberu stejne vykonne cpu, gpu, ram...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesor jinak než s ultrahighend grafikou nelze testovat, potřebuješ totiž, aby ti grafika ten test nedegradovala nebo aspoň co nejméně.
Navíc mezi výkonem procesoru a grafiky nemusí být vždy úplně přímá uměra a logicky se slabší grafikou si můžeš jít dovolit i o něco níž s výkonem procesoru.
Každopádně ale, když otestuješ procesory s RTX4090 a vyjde ti, že Ryzen 3700X je pořád na hry úplně v pohodě, tak logicky když máš doma RTX2060 a přemýšlíš o nějakém upgradu někam na RTX4060, tak díky tomu testu víš, že s prstem v nose. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bingo, ale nechtěl jsem to říct na plnou hubu. Já bych se nebál ani o Ryzen 5 4500, protože ani výkon RTX 3060 nemá zdaleka každý hráč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže už nastal čas na výměnu Ryzenu 1400, myslíš? :-) Mně to vždycky přijde takové zbytečné, když to funguje. I to prašivé tříjádrové Llano jsem měl asi tak deset let, protože v podstatě fungovalo, Minecraft a CounterStrike na tom jel v pohodě a dekódovat FullHD / x264 to zvládlo taky... Já to měním až narazím na něco, co mi vadí, ale na 1400 furt nic. Počkám si, až bude mít muzejní hodnotu. Desku už jsem odpálil (nehoda), takže mám B450, ale procesor furt jede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak odpálil? Mně se to jednou napůl povedlo při připojování foťáku, který jsem omylem zapnul.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je o tom, co na tom PC děláš. Asi na CounterStrike pořád ok, kancelář, internet, asi taky ok. Jakmile bys potřeboval nějakou aplikaci, která si řekne o výkon, tak výprodejové ceny Ryzenu 5000 jsou směšné.

https://www.alza.cz/amd-ryzen-7-5700x-d7082020.htm
4259 Kč
Směšná cena za tak nabušený procák, ale připlatil bych i za nový slušný chladič!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sranda, ze ten 5950X nie a nie zlacniet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se nevyplatí. Dá mu na frak 6 jádro 7500F.. a technologicky nová patice takže příštích pár let je kam upgradovat.. jetli bude třeba.. 7500F je srovnatelná ve hrách mnohde v 5800x3d
https://youtu.be/iOI9F9sCq4g

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže on si nechá desku a paměti, vymění jen procák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zalezi na pouziti, R 1400 na internet asi dobry, ale bude mit problem rozchodit na 60FPS nektere hry i z roku 2016

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Perský zdroj sakhtafzarmag" = nějaká obdoba Aprílu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.