Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chystá ukončení podpory DX10 Radeonů v Linuxu

Dříve jsem dával do PC, které jsem stavěl, především Radeony. Když pak jsem pak zákazníkům musel vysvětlovat, že jejich Radeony řady X1000 již nejsou podporovány výrobcem (jak Linux tak Windows), dobře mi z toho nebylo. Od té doby jsem volil raději konkurenci, ale stejně jsem stačil několik sestav osadit Radeony, o kterých je tu dnes řeč. Tak mě čeká zase jeden vysvětlovací maraton. Člověk by měl chuť postavit HTPC (Linux + XBMC, popř. MythTV) s APU, nemluvě o sestavách "na internet, fotky a videa", ale co bude za dva tři roky? Díky tomu je člověk nucen sáhnout preventivně po konkurenci, ač by bylo APU ideální. Zdá se, že tento postup bude u AMD tradice, tak jej osazovat nemohu. Škoda... většina lidí totiž mění HW až když jim výkonově nestačí či jim odejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Driv jsem daval do PC, ktere jsem stavel, predevsim karty nVidia. Kdyz jsem pak videl, jak na ty ovladace nVidia kasle a na zaver to dorazila faktickym ukoncenim podpory pro moji kartu tak jsem presel na Radeony a pouzivam free ovladace. Uvazoval jsem, ze bych zkusil i ty binarni od AMD, ale zjevne jsem to prosvihnul ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za nesmysl?? NV podporuje gk od GeForce 6, to se Vám zdá málo??

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Doplním tě... tzv. "current" ovladače podporují GF od řady 6. Ale jsou dostupné ovladače pro karty sakra staršího data.

nvidia173 - GeForce FX
nvidia96 - NVIDIA GeForce2/3/4

Jsou dostupné a použitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne mam kartu ktera vyzaduje ovladac nvidia96 a mel jsem pocit, ze tento ovladac uz neni dale vyvijen. Dale nv ovladace - ani ty nove - pokud vim stale nepodporuji KMS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to je to sakra málo. Minimálně těch 5 let by měli support udržovat. U windows to moc nevadí, ale v linuxu je u jádra i xserveru celkem rychlý vývoj a zachvíli nepůjdou staré drivery zkompilovat proti novému jádru, nebo xserveru.
Zdar Max

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Krome toho pokud programatori nejsou prasata nemelo by byt takovy problem udrzovat podporu zmen jadra soucasne v nekolika radach ovladacu. To neni jako by bylo nutne ty ovladace pokazde psat odznova ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Porad se tvrdi, jak se kvalita ovladacu ati/amd v linuxu zlepsuje. Stale ale nedosahla na nvidia ovladace. Jeste jsem nestravil ukonceni x1xxx podpory a uz tu mame dalsi. Rad bych si vybral podle pomeru cena/vykon, ale musim sahnout po konkurenci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak v businnes segmentu, ale v pro obyčejné lidi jsou ovladače pro Linux důležité? Na Win to je vcelku vyrovnané už a AMD se stále snaží, ač NVIDIE se nepustí prvního místa ještě nějakou dobu. A jak jsem zmínil níže, je opravdu 1% zastoupení něco významného pro co by měl štěkat pes?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna pro obycejne lidi jsou ovladace v Linuxu dost dulezite. Odbornici si proste sezenou kartu podle toho jakou ma podporu a nejsou lini testovat free ovladace, ale chudak obycejny clovek si stahne to Ubuntu co o nem tolik slysel, nabootuje, nabehne mu VESA grafika a je nahrany (a vraci se k woknous).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ostříhnutí podpory X1000 a starších jsem pochopil, stejně už tou dobou se tak 2 roky skoro nic neopravilo pro ně a u Windows budto stačili s ovladači co byly nebo by nový nic nezlepšili, takže nechápu co komu na tom může vadit.

Odstříhnutí u Linuxu vidím možná tak trochu problémové, tam přece jenom s novým jádrem jsou často potřeba novější ovladače, to proč a jak...hold není Linux zase tak ideální narozdíl od Win...

Mám doma 6600GT a je sice fajn pocit tam dát ovladače třeba 260 ale k čemu s tím výkonem? k ničemu, takže je sice fajn že je podpora, ale čeho? ničeho...takže nechápu tak úplně komenty na přechází ke konkurenci z tohoto důvodu. Jediné co lze zmínit Linux.... Ano ten OS co nemá ani na to mít zastoupení nad 1%... ten je opravdu důležitý z pohledu ekonomiky firmy, ukažte mě jedinou firmu, kterou zajímá 1% lidí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No 1% z "miliard" je celkem hodně... Kolik firem by prodalo duši ďáblu za to mít byť jen zlomek takového počtu zákazníků. U windows je to jedno, jde použít starší ovladače ale jádro linuxu se mění tak rychle, že to nejde. Sám jsem si zanadával v momentě kdy jsem chtěl dál linux na starší, ale stále pně vyhovující NB, s r1600.
A to ani nemluvím o tom že to 1% je podhodnocený nesmysl. Pěkně je to popsáno třeba v "http://www.linuxexpres.cz/business/trzni-podil-linuxu".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, skutečnost je 0,94%, tak nevyšilovat se celým procentem! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste zase opak "zapřisáhlého" linuxáka, takovej brouk Pytlík.
Hele broučku, bež si poletovat po myego..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Matrox před pár lety. A dopadlo to takhle :-) http://diit.cz/clanek/zhodnoceni-trhu-grafik-za-q4-2011

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na tuhle demagogii začínám být poslední dobou celkem alergický. To, že na desktopech má Linux ~1% (pokud tedy nepočítáš mobily a tablety mezi tento typ počítačů), neznamená, že jinde nemá majoritní zastoupení. Ty sám používáš denně desítky, možná stovky linuxových počítačů, konkrétně třeba náš server běží tuším na Debianu (a dříve na FreeBSD). A proč asi tak myslíš Nvidia vytváří uzavřené ovladače pro Linux, FreeBSD a Solaris. Dělá to snad z dobroty srdce pro pár zoufalců, nebo aby své produkty (zejm Tesla/Quadro) prodávala těm, kdož mají na pracovních stanicích takové OS?

Jinak Linux v obecném slova smyslu pohání světovou ekonomiku doslova "ku*evsky". Jinak argumentovat v souvislosti s grafickými ovladači s 660GT, tedy kartou starou 8 let, to si opravdu zabodoval ;-).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je ovsem nutne sebekriticky priznat, ze maloktery server potrebuje ovladac grafiky, natoz akcelerovany ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ak opominiem Bitcoin, tak mam 2 priklady z mojej prace vyuzivajuce GPU acceleration
- Suricata IDS/IPS
- BOINC

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ono šlo o povladače do mobilů? Nebo snad proboha do routerů?

Linuxáři jsou nejhorší demagogové IT oblasti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To říká zrovna ten pravej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se na to jinak. Na CZ webech zastoupení linuxových uživatelů není 1%, ale kolem 5%. Osobně nevěřím, že jsou češi vyjímkou, což je ale v daném kontextu celkem irelevantní. Kritizujeme tu přístup výrobce k jeho zákazníkům, díky kterému přijde o část linuxáků. Popravdě i windowsáků, protože kdo měl nebo má v PC s Windows Radeon X1000 (ano, stále existují), tak sáhne při koupi nové sestavy rovnou po nVidii. A tato zpráva jejich rozhodnutí jenom podpoří.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V serverech atd... ano tam to je jinak, ale u běžných PC jsem často viděl ve statistikách stejný nebo podobně malý číslo. To že v serverech co si pamatuji má Linux i možná přes 50%, je věc jiná, jenže tam se taky nepoužívají běžné grafiky, tam se co vím často používají něco jako 2D zobrazovadla a co jsem viděl napsaný u desek do serverů.

Tu 6600 GT jsem pouze zmínil jako argument proti X1000 atd... že nové ovladače fajn, ale k čemu? k ničemu.

Můj koment byl můj názor a pohled mého okolí, jestli má někdo v okolo 100+1 linuxáka to není můj případ, takže pro mě zmaně podpory vůbec nic nemění a to jsem taky napsal, jestli to někdo není schopen pochopit, pak asi není problém u mě...Nikdy nic nepíšu jako dogma, to by pak nebyl koment, ale něco jiného.

Ale omlouvám se, že jsem jasně nezmínil, že se nebavím o busines segmentu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže u ovladačů nejde jen o navýšení výkonu, ale i o opravení chyb a i přidání nějakých funkcí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak tu chybí zmíňka o IGP, tedy o integrovaných grafikách. Tímto krokem jsou odsouzeny i chipsety z rodiny 7X0G a 8X0G, stále hodně používany (v mém okolí).

Sám mám HD 4850 a výkonově by stačí na vše co dělám, ale ... Přímou podporu ze strany AMD považuju za "problematickou" za celou dobu co ji mám. Z výhodné koupě se časem stalo spíše trápení. FGLRX se nedal nikdy používal na nejnovějších jádrech/x-kách a ani na podporovaných (stabilních distribucích) to nikdy nebyl med (černé obrazovky při startu, power management, chybějící video akcelerace).

Takže počkám na GTX 660 a nejspíš se navratím k NVIDIA, tento krok byl poslední kapkou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proc maji nektere clanky zde rozsypane formatovani? Souvisi to s beta provozem? :-) treba tenhle clanek je tim zrovna postizen ... ale stava se to relativne casto .. urcite nekolikrat tydne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kurna kde je editace prispvku? Sem slepy? No to je jedno .. kdyz jsem clanek opet (asi po 4-te) refreshnul tak je ok. Kazdopadne ale pod clankem je zjevne diskuze ale poposek pise 0 prispevku. Na muj vkus tohle betaladeni uz trva relativne dlouho :-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jaké ladění? Jo, to myslíte, jak se technická kvalita stránek stále zhoršuje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.