Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD doprodá Navi 12 s HBM jako těžební GPU

kdy opravis ty grafy v clanku o M1 MAX ? nebo se ti do fan klubu nehodi ze M1 MAX ma v multi 12600 bodu a ne 11500 :-D

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl mít Apple oproti Intelu, AMD, Nvidii… speciální zacházení? Ani u nich jsem nikdy grafy zpětně neměnil, pokud se objevily další výsledky, a doplnil jsem je až u příležitosti dalšího článku. Však ty grafy obsahují i výsledky procesorů AMD a Intelu naměřené na předprodukčních konfiguracích. Což se výslovně týká i srovnávaného Core i7-12700K. Tam Ti to nevadí? :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

kdyz to beres takhle tak pak ty grafy nemaj skoro zadnou vypovidajci hodnotu a jen to bude lidi plest, asi bych cekal vic od IT webu

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

lidi, on mi slapl na ohryzek. :-D

trapas. kdyz ti neco vadi, tak sem nelez a nespamuj. ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

podle tve odpovedi je zas jasne videt ze kdyby apple vyhraval tak budes dost vykolejenej protoze kazdej normalni clovek co se o neco zajima chce kvalitni data a ne amaterskej hokus pokus :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

:-D United Apple Fanatics aneb ubulena ALU sekta k smichu :-D

tady senior IT - pametnik, ktery zacinal jeste mimo svete Win.

takze diky nulko, pobavil. :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

je fuk kde si zacinal kdyz si se evidentne nic nenaucil a jeste min pochopil

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

jabkoidni troll kindergarten uci orly letat ... :-D

a jako spravna, ufnukana hysterka musi mit posledni slovo :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

netreba, proc se hadat s pubertakem, dle tvejch jednoduchejch vylevu ti vic jak 20 sotva bude

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, za to extra zastánce jabka, který tu píše zcela off-topic pod tématem, neumí napsat tečky, velká písmena, háčky i čárky je vzorem dospěláků. :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Strč si ty zázračný jabka za 2500usd někam kam slunce nesvítí. Dokud nebude cena/výkon uměrná situaci na trhu střední třídy tak budou většině lidí stejně ukradený. Třeba Nvidia ty army ulicencuje k smrti a bude klid.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se řeší už 10 let, že se porovnává *odpovídající* HW u macbooků a notebooků PC. Většinou macbooky nevycházejí špatně. Samozřejmě většina lidí radši zaplatí míň, protože "16:9 a méně svítivý displej mi stačí", "o něco pomalejší RAM a NVMe disk mi stačí", ... Já jsem taky takový - sice si z platu můžu koupit macbooka každý měsíc, ale neobhájím si to (ty parametry bych nevyužil a bál bych se to někam nosit, abych si tak drahou věc nerozbil).

Jinak ať NVidia zlikviduje ARM. Tím pomůže jen Applu - zabije mu konkurenci. Apple má dlouhodobou licenci jen na architekturu ARM, ne na konkrétní implementaci, a za fixní peníze. A v pozadí už možná připravuje přechod na RISV-V - přechod bude mnohem jednodušší než z x86, protože už nebude argument nativní x86 verze Windows. A emulace RISC-->RISC je mnohem jednodušší než CISC-->RISC (např. žádná komplikovaná emulace jiné správy paměti).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena není jediná věc, někteří z nás ty počítače používají i na práci. A tudíž je pro nás důležité co a jak mi na tom poběží. Na macu toho nerozjedu zas o tolik víc než na linuxu.Na co mi je že na tom běhá rychle geekbench 5? I kdyby to stálo podobné peníze jako klasický NB, stejně by to pro mně nebylo použitelné... Dřív na tom šlo aspoň spustit win a znám i někoho kdo si to pořídil a pak na tom provozoval wokna :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Windows na M1 jede (ARM verze s emulací x86 32bit a nově i 64bit aplikací). A co tam běží je každého věc. Já funguju i na Linuxu, takže na 100 % vím, že mi tam aplikace, ve kterých dělám, pojedou. Brácha si třeba není jistý, tak si ten objednal z Alzy zápůjčku. A pokud někdo má killer aplikaci, která mu tam nejede, tak ať zůstane na x86, dyť ho nikdo nenutí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se že se nabavíme o vzácné "killer aplikaci" ale o naprosté většině aplikací...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybychom se bavili o Linuxu, tak se s tebou nehádám. Ale o Macu? Toho Macu, z kterého dost těch tvých "killer" aplikací pochází? (Nebo aspoň jejich předobraz.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne většina pracovních aplikací fakt nepochází z macu. A jakých "mých" killer aplikací? Já neby ten kdo se pokouší fabulovat s tímto termínem....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi záleží na oborech. Ale Apple jich spoustu pokrýval už od začátku, v době kdy na PC byl jen textový režim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jeden z těch problémů, že se apple prezentuje "záleží na oborech". PC bylo od začátku univerzální a snadno rozšiřitelné (jen textový režim samozřejmně nikdy nemělo, i do 5150 šla připojit dokonce vga karta). Taková amiga byla daleko lepší než mac btw.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy nestačí být jen univerzální - fušovat do všeho, ale nic pořádně. Jak říkám, záleží na oborech. Obecně se o tom nemá smysl hádat - záleží na každém, co na počítači dělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"fušovat do všeho, ale nic pořádně" Jasně PC se stalo dominnantním na trhu díky tomu že dělalo "nic pořádně" :0))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, protože díky tomu mohlo nabídnout výrazně nižší cenu. Přirozeně většina lidí uvažuje "stačí mi úzký a málo svítivý displej, horší repráky, hlučný větrák při zátěži, snížení výkonu po odpojení adaptéru, ... hlavně když to bude stát půlku". U telefonů je to stejné. Apple nikdy nebude konkurovat Androidu za 2 tisíce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět že o tom víte kulový naprostý. PC v počátcích byla drahá jako prase.... Důvodem byla modularita a otevřenost, která vedla k obrovskému nárůstu jak výkonu tak parametrů, konkutrence se prostě nechytala (včetně apple).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten nárůst se ale časem dost zpomalil. Proto bylo třeba chytnout se otěží a navrhnout si vlastní CPU+GPU+NPU+ISP. U zbytku komponent si užívá modularity PC a sdílí je s ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nezpomalil... Apple je furt o dost pomalejší oproti tomu co jde získat na PC platformě. A na "diverzitu" a "modulárnost" se nechytá už vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Platí to i teď po uvedení M1 Pro a M1 Max? A tou diverzitou myslíš nekompatibilitu OS a HW, protože jsou od různých výrobců? V posledních měsících mě a další lidi v okolí např. trápí softwarové problémy na notebookách Dell.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co se jako melo tim, ze prisel M1 "MAx" zmenit? Prijde mobilni AL a mobilni Zen4, ktere budou obecne rychlejsi nez stavajici M1. Jedine v cem bude mit jabko navrch minimlane u AL bude nejspis Vykon/Watt v nizsich TDP tridach. Takze o cem ten prispevek by mel byt?
Jak psal DRK, prvni PCka v 80letech byla draha jako prase. Zacatkem devadesatych let, v dobach 386 a jejich klonu, stalo bezne PC jeste okolo 40k, coz byli uplne jine penize nez ted.

"V posledních měsících mě a další lidi v okolí např. trápí softwarové problémy na notebookách Dell."
.. ty jsi dobry 'novinar'. Problemy se SW jsou na vsech platformach, Apple nevyjimaje (staci se podivat treba na jejich "touch bar". Ze ma Dell problem? :)) On ho nekdy nemel? Ja mel od Dellu nekolik notasu a kazdy z nich trpel na nejakou "dellovku", pocinaje spatnym dobijenim baterie, pres problemy s drivery, konce problemy s chlazenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto ten Touch Bar zrušili, byly s tím jen problémy. Těmi softwarovými problémy u Dellu jsem myslel minimálně v jednom případě skutečně problém nekonzistence mezi OS a HW, konkrétně update Windows rozbil automatické šifrování od Dellu, takže lidi marně hledali klíč, na který se je to ptalo (protože ho ani nikdy neměli). Tohle by se nestalo, kdyby byl OS a notebook od stejného výrobce (na Apple šifrování nikdy zatím problém nemělo).

Macbooky s M1 Pro a M1 Max si můžeš už předobjednat, nové generace od Intelu a AMD budou až za dýl. Už předem ale víme, že Intel bude horší *ve všech* třídách TDP. Co brácha testoval AMD, tak ty se efektivitou vyrovnají M1, akorát že budou opět v minimu notebooků a ještě záměrně pokažených, aby "nekanibalizovaly" varianty s Intelem (např. jen jeden paměťový kanál).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"konkrétně update Windows rozbil automatické šifrování od Dellu"
.. to je obecne problem platformy, zalozene na necem jako je Win10, ktera se mnei pod rukama a dela si co chce. V tom je jablecny OS zatim lepsi. Nicmene ani tady nemas jistotu, ze neco nedoserou, s dnesnim pristupem k SW.
" akorát že budou opět v minimu notebooků"
.. minimum notebooku to neni. Pro osobni pouziiti i narocnejsiho charakteru, se da najit notas, ktery bude vyhovovat. Vyjimky budou potvrzovat pravidlo.
"a ještě záměrně pokažených"
.. to je jen castecne pravda.. Ty levnejsi rady, muzou mit "vychytavky" typu single channel, ale zase tam je to urcenou pro skupinu lidi, ktere je to stejne vetsinou jedno. Drazsi modely vyrobcu se daji bud nakonfigurovat a nebo upravit tak, ze se clovek temhle ojebum vyhne. Casto to jde i u tech levnejsich.

Apple 16 je pekny kousek zeleza, M1 Max vypada na hodne vydareny APU, ale je to porad jabko s vyhodami/omezenim "jabka" a cenou "jabka". Cili v realite si tyhle notase s "x86" defacto ani nekonkuruji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt. M1 Max si skutečně s PC nekonkuruje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tak Windows na M1 jede (ARM verze s emulací x86 32bit a nově i 64bit aplikací)."
..tohle je sice nejspis pravda. Nicmene emulovat system jeste k tomu na emulovanem systemu (a nehadejme se, co termin emulovat presne znamena) je vzdycky nahradni reseni, u ktereho nejde vzdy a vsude zajistit 100% funkcnost. Nemluve, ze tam bude vzdy propad vykonu oproti nativnimu prubehu. Da se rict, ze je to principielne drbani levou nohou za pravym uchem, byt teda to drbani muze byt i relativne uspokojive a prijemne.
Treba priklad, kdy emulace nebude uspokojiva muze byt v reprodukci hudby. Muzu mit napr. zvukovou kartu, ktera bude emulovana obecnym driverem. Nikdo mi tady nezaruci stejnou kvalitu poslechu. To je jen jeden priklad. Privsadil bych si, ze nejspis bude existovat spousta legacy veci, jako napr. specializovane USB drivery ala HW klice a jine veci, kde to nepojede. Stejne tak muzou byt problemy s aplikacema samotnyma. Ale pro bezne veci ala office a spol, to nejspis bude ok, takze franta voprsalek muze byt spokojeny, ze mu pojedou vidle pod macem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nevíš, že i virtualizace umí plný přístup k HW. Jinak stoprocentní kompatibilitu nemáš ani na nových Intelech, např. končící podpora Real Mode. A i ten sériový port chtěl Intel už dávno zrušit, ale tlačí na něj průmyslová odvětví. Ale dřív nebo později to bude. Co se týče zvuku, to je zrovna doména Apple, takže tam uživatelé problém nemají. A přechod na modernější platformu vždycky znamená, že legacy software bude emulovaný (alternativa je, že nepojede vůbec).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Asi nevíš, že i virtualizace umí plný přístup k HW. "
.. to je hezky a le jsi si jisty, ze funguje na uplne jine platforme stejne? Jsi si jisty, ze to nepujde pres nejaky appli API?
"Ale dřív nebo později to bude. Co se týče zvuku, to je zrovna doména Apple, takže tam uživatelé problém nemají."
.. to je naprosto irelevenatni odpoved. Problem je vzdycky, kde nemam zarucenou kompatibilitu. To ze mohu prejit na neco jineho, je jine reseni, ktere tady s tim co resime nema nic spolecneho.
"A přechod na modernější platformu vždycky znamená, že legacy software bude emulovaný (alternativa je, že nepojede vůbec)."
.. jenomze prechod na Mac neni prechod na 'modernejjsi' platformu. Je to prechod na jinou platformu. V principu je to stejne jedno, protoze ty problemy vzdycky jsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

64bit ARM *je* o dekádu modernější platforma než 64bit x86 (stačí se kouknout na datum vzniku na Wikipedii, to není žádné tajemství - např in-order ARMy byly stejně výkonné jako nejslabší out-of-order Intely). Proto se ponaučila z nedostatků a je výkonnější a zároveň úspornější. Ale tak nechci hanit x86, protože jedna věc je poučit se z předchůdců a druhá být ten první, který dekádu je lepší než konkurence (než přijde něco lepšího).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hezky, ale nema to s puvodnim prispevkem nic docineni. Tady se resila ne-kompatibilita existujicich aplikaci win, ktere pojedou/nepojedou pod 2x emulovanym Win na Macu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Emulovaný je jen 1x (emulátor ve Windows, x86-->ARM). Samotný Windows (verze pro ARM) jede nativně (virtualizace).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takze zase uhybka...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže zase tombomino...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Asi nevíš, že i virtualizace umí plný přístup k HW. "
.. to je hezky a le jsi si jisty, ze funguje na uplne jine platforme stejne? Jsi si jisty, ze to nepujde pres nejaky appli API?
"Ale dřív nebo později to bude. Co se týče zvuku, to je zrovna doména Apple, takže tam uživatelé problém nemají."
.. to je naprosto irelevenatni odpoved. Problem je vzdycky, kde nemam zarucenou kompatibilitu. To ze mohu prejit na neco jineho, je jine reseni, ktere tady s tim co resime nema nic spolecneho.
"A přechod na modernější platformu vždycky znamená, že legacy software bude emulovaný (alternativa je, že nepojede vůbec)."
.. jenomze prechod na Mac neni prechod na 'modernejjsi' platformu. Je to prechod na jinou platformu. V principu je to stejne jedno, protoze ty problemy vzdycky jsou

Takze uhybka ala Ladinek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM64 je o dekádu modernější architektura než x86-64. A virtualizace na něm funguje úplně stejně jako na jakékoli jiné architektuře (princip virtualizace ani nezávisí na instrukční sadě). Pokud ti jde o "applí API", tak to je úplně stejně i ve Windows. Ani tam nefunguje spolupráce různých hypervizorů, proto to jak Microsoft, tak Apple, řeší svým API, které virtualizační SW musí používat. Proč myslíš, že skončila doba nekompatibilních kernel extenzí - jak ve Windows, tak v macOS - a nastala doba HyperV a "applího API"? Jinak já nikomu nebráním používat starý Intel CPU pro legacy záležitosti. Opatruj si ho, protože u těch budoucích - jak píšeš - "nemáš zaručenou kompatibilitu" (např. Real Mode a nově např. podpora starších her s DRM: https://www.cnews.cz/na-alder-lake-nemusi-fungovat-nektere-hry-hybridni-... ).

Suma sumárum, úhybka ala tombomino...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty odpovidas uplne mimo.. Ja se bavim o kompatibilite driveru ruznych zarizeni a jejich vystupu napric ruznymi systemy/virtualizecemi/emulacemi, jako jednim z problemu, proc neco nemusi spravne na Macu fungovat, protoze tve odpovedi se daji prekladat, ze "vse funguje jak ma"..ty mi odpovidas nejakou "spolupraci hypervizoru".
Tak budou ty drivery spravne fungovat nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že tomu ho.no rozumíš, asi ani nevíš, co je HyperV a že ho už dávno podporuje jak VMware, tak VirtualBox. Odpověděl jsem na každý bod tvýho výblitku, ale ty začneš plácat o driverech "napric ruznymi systemy/virtualizecemi/emulacemi". Proč sakra myslíš, že je ta virtualizace? Právě proto aby v Guest OS jelo všechno jako předtím, včetně driverů. Např. když si ve Windows VM s GPU Passthrough v Linuxu nainstaluješ originální ovladač NVidia na fyzický GPU. Nebo když brácha zazálohoval starý notebook IBM do VM na novém notebooku a funguje mu tam komunikace s jeho kartami přes sériový port.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se posunuli kosek dal ty "vyblitku".. a ted mi rekni, jak bude fungovat ten original win driver emulovany x86 na MS on ARM.
Nejak ti dochazi nervicky..Ladinku..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neo - vlezdoprdelko

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

admine .. konej! :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel Aplle (podobně jako spousta jiných) si zásedně vybírá jen to co ho ukazuje v nejlepším světle. Chtělo by to naopak nějaké praktické výsledky jenže ty aby člověk pohledal...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky si to musíš zjistit sám po tom co si to koupíš :-)
Tak třeba M1 je v praxi opravdu dobrý kousek křemíku a stačí na všechno k čemu má být běžně používán. To ale nemění nic na tom, že solidní ntb s 5500U je lepší volbou pro většinu lidí jak po stránce výkonnostní tak aplikační.
Třeba švagr má domácnost plnou applích hraček, která dohromady dělá zajímavé universum s mnoha vychytávkami a v jeho případě je volby jasná, ale kdo to doma má a nebo má prostředky si to takto vybavit že :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...upřímnou soustrast pro švagra a jeho rodinu (ekonomicky i lidsky)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"stačí na všechno k čemu má být běžně používán"
To mám fakt nejradši když mi někdo (jako třeba výrobce) určuje/vzmýšlí "k čemu má být NB používán"... NB je počítač, to je velmi univerzální nástroj, ne jen prohlížedlo na web a prohlížeč/editor videí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak co chceš sotva to představili. První kousky už pravděpodobně dostaly média, ale něco jako first look apod se dá čekat až příští týden, počítám v úterý, to hlavní pak začne příští pátek.

Navíc hodně lidí budou spíš zajímat rozdíly mezi jednotlivými konfiguracemi než proti okolnímu světu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc hodně lidí budou spíš zajímat rozdíly mezi jednotlivými konfiguracemi" - Jasně jenže iovce mně nezajímají a ani toto není čistě apple fan web. Mně yajímá nakolik je smzsluplné koupit něco za 100k abych to vzužil i na něco jiného než na image a dobrý pocit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No-X tak touhle odpovedi jsi tenhle web popravil. Jinde podekuji za presnejsi informace a vse doplni.
Tady je videt vas pristup nejen k praci, ale i ke ctenarum. Takhle se priznat k tomu, ze vim, ze mam spatne grafy a seru na to...
Duveryhodny web jako svine :)
Prave jste se degradovali na neduveryhodny web - proste sracko zumpa
Sem uz se budu chodit jenom smat.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Všechny výkonnostní údaje jsou neoficiální informace, žádné nezávislé recenze neexistují. Nelze tedy tvrdit, že jeden výsledek je přesnější nebo reprezentativnější než jiný. Chápu, že fanklub Applu by byl nejraději, pokud by se v případě Applu vybíraly jen ty nejlepší výsledky ze všech dostupných. Je možné, že na webech, které žijí z toho, že je Apple zásobuje hardwarem, to tak fungovat může, ale jak už jsem řekl, tohle neděláme ani u ostatních výrobců a nebudeme to zavádět ani u Applu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

proc se s tim sprostym odpadem bavis? delete a hotovo. ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je rada panečku. Takže by se měl ještě snížit na úroveň DDžumpy ? Uživatel měl svůj názor, ať si pak autor obhájí to svoje. Ale mazat je začátek konce a snížení se na úroveň bulváru ala Stratos a Stach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je názor, druhá je kanální vyjadřování na úrovni čtvrté cenové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v čem přesně je problém? Dost pochybuju, že si někdo bude kupovat jabko na základě nějakýho čísílka. Jableční fanatici nemají stejně na výběr, takže tam je to jen o poměřování ega a zbytek populace si bude spíše vyhodnocovat problém přechodu na jinou platformu, což je věc daleko podstatnější.

Ale na druhou stranu můžeš dál tvrdit, že DIIT je semeniště AMD fanatiků. :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak to ze je diit semenistem amd fanatiku je asi jasny kazdymu, no aby ses nedivil az se misky vah zacnou preklapet na stranu applu v poctu prodanych kusu, ono az prijde novej mac mini s vykonnejsim hw atd tak to zlaka dost lidi ze sveta PC stejne jako to udelal air

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

hele prcinko. uvedomujes si, ze kazdym dalsim pomatenym, plivajicim prispevkem jen odhalujes svou zranitelnou, detskou dusi?! :-D

proc by se PC market mel zabyvat jedinou znackou s uzavrenym systemem, ktera min. rok delala ani ne 8% prodanych PC? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já se už nedivím ničemu, ale můžu si z vás ještě dělat legraci, nebo už i to je zakázáno? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nahodou je s nim sranda. ;-) ho uplne vidim v bilych kratasech s ohryzkem na zadku, v ruce pochoden. jak rotuje pred iStorem a vyrvava
"UZ JE TO TADY! misky vah se preklapeji. UZ JE TO TADY!"

:-D :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vpohode, klidne nam tu povez vic o tvejch predstavach, treba ti pak bude lip :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pepíku nebul, tady mas 590,- CZK a běž si koupit ten apple hadrik na otirani displeje. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

klidne si legraci delej, je mi to sumak, o tom ze apple prejde na ARM a bude konkurovat x86 jsem mluvil uz pred vic jak 5ti lety kdy mi to skoro nikdo neveril a kazdej se jen vysmal ze by to vubec nebylo realne mozny, to ze vidim dal nez zdejsi vim uz dlouho, presvedcovat te nemusim, to udela trh za me :-)
https://postimg.cc/QBVnHDPM
https://postimg.cc/rdbZ4bXN

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to rozdil cca 8,5%. Je to sice uz pocitatelne, ale principielne se tim nic nemeni. Jabko ma cca 30% naskok v MT, proti stavajicim generacim AMD a Intel v GB5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a oni by se těch grafických čipu "nezbavili" pokud by je prodali jako klasické PC grafiky?? A kolik ta těžební verze tak koštuje?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já doufám že jich mají na skladě mnoho desítek tisíc a že je nacpou do těchto speciálů. Už jen proto že mineři budou brát od XFX a na nás by pak mohli zbýt normální grafiky od ostatních výrobců :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jenže takto to nefunguje. Těžaři nemají tak omezený trh jako uživatelé PC. Zatímco většině lidí stačí do PC jedna grafika těžaři toho nakoupí "kolik to jde", v momentě kdy si spočítají že se to těžbou zaplatí... A ani v momentě kdy už to nebude dostatečně rentabilní tak se to nevrátí na trh protože to nepůjde použít jako normálníé grafická karta.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nezbavili, je to s HBM v jednom kuse a sprostě drahé - vyrobeno na zakázku pro Apple, který toho taky neprodal, kolik doufal.
Nevyplatí se jim pro to udržovat ovladače pro Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No sprostě drahé, to je kolik? Apple mívá ve zvyku levně koupit a extra drahoi prodat takže nakonec je u něj drahé cokoliv...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je taky dost dobře možné, že má Apple pojištěno smlouvou, že AMD nesmí tuhle konfiguraci prodávat jiným výrobcům grafických karet. Takže možná AMD jen našla mezeru a může to nabízet pro karty pro mining.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi podobně jako má AMD smlouvu se Sony, že APU pro PS5 s více poškozenými GPU bloky, než kolik je limit pro PS5, může prodat jen se zcela vypnutým iGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple novou generaci AMD grafiky v notebooku nemá, Apple aktuálně prodává notebooky výhradně se svými SoC.

Dle prvního testu v Geekbench Metal testu M1 Max překonal právě 5600M asi o 60% ale neví se jaká konfigurace M1 Max to byla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

M1 Max má dvojnásobek GPU jader než M1 Pro, a ten má dvojnásobek než základní M1. Stejně to je s rychlostí do sdílené RAM (a počtem externích displejů a enkodérů a dekodérů).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zajímavá diskuse jen co je pravda, ale tématu že AMD bezostyšně dodává prioritně těžařům se nějak moc nemluví. Nv alespoň trošku zkomplikovala minerům život. Ani bych se nedivil kam všechny ty gpu AMD mizí, totálně na hráče hází bobek ani se nesnaží to maskovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tys to nečetl, že? Nebo nepochopil. Jde o věc jinak neprodejnou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

lol, amd prodava bezostysne tezarum? amd prodala xfx skladovy zbytky vybehovyho gpu, co nikdy nebylo dostupny pro desktop.. ((: vic mozku a min emoci..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Doufam ze je tam napadne dat alespon nejake video porty :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš v CPU iGPU, tak není potřeba (např všechny standardní CPU Intel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to planuji ted vyuzit (mam serverovou amd gpu a intel iGPU), ale pry od DR17 (davinci resolve) se tohle nasazeni nedoporucuje a je lepsi mit nativni lokalni vystup.. nevim jako proc, a oni nic stejne nereknou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ve skutecnosti se ale 5700xt s modovanym biosem, undervoltingem, undervoltingem SOC pohybuji. 0.62 Mh / J treba 3090,3080 vychazi nekde kolem 0.4-0.45 coz je tragicke vzhledem k jeji cene :-D Jedine od NV co se blizi 5700xt jsou 3060ti bez LHR ale 0.6Mh/J si myslim nedosahnou. Pro zajimavost rx580 4GB bezi kolem 0.388 MH/J na ethash, skoro 5 let stare karty, aspon je videt jak mizerne co do efektivity jsou NV 3000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co nesmí chybět GPU určeném pro těžbu? Aritmetický výkon, paměťová propustnost a energetická efektivita. "

Určitě aritmetický výkon?
290 při těžbě RVN GPU staženo na 900MHz z 1150 s minimálním dopadem na těžební výkon.
3060 při těžbě ETH GPU staženo z 1,78GHz na 1,150 GHz bez dopadu na těžební výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt je, že současný GPU(i některý starší) mají aritmetického výkonu na těžbu asi habakuk...
Jinak GPU na RX 6600XT u ETH staženo na 850MHz, podvoltováno na 0,760V zato paměti natažený na 2300. Dává sice jen cca 32-33 MH/s zato při 55-60W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je o dost lepší než moje nejlepší 3060 49,3 při 110W. :) A to jsem si myslel, že buchví co nemám. :D Na druhou stranu si tím moc nezatopíš. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na cestě jsou ještě dva 6600 non XT, jsem na ně docela zvědav. Co jsem zaznamenal, mohli by dát 30 při 50W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Určitě aritmetický výkon?“

Ano, určitě. Ten příklad pouze dokládá, že RTX 3060 má pro potřebu těžby vzhledem k aritmetickému příliš úzkou sběrnici / pomalé paměti. Obecně ale nemění nic na faktu, že to bez aritmetického výkonu nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.