Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Excavator: o 40 % úspornější, o 23 % menší

To vypadá na celkem dobré novinky pro mobilní segment - škoda sice výrobního procesu, ale třeba se jednou 20nm dočkáme :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V článku chybí informace o kolik procent je Excavator pomalejší (příp. rychlejší?!) než předchozí generace.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To bude tím, že ji AMD neprozradila :-) Předpokládal bych v průměru tak o 15 % vyšší výkon na stejných taktech oproti Steamrolleru jako realistickou až lehce konzervativní vizi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zatím víme jen to, že 15W mobilní APU poběží na vyší frekvencích než předchůdce při stejném TDP :) Něco podobného se už odehrálo při uvedení mobilních Kaveri.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave ze nikdo nerobi win8 tablety/hybridy na AMD rieseniach...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

...historia ma tendenciu sa opakovat(if you know, what i mean..)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na tyhlety ty apače všichni serou, dokud nebudou mít aspoň o třetinu REÁLNĚ větší výkon procesoru (ne takový že to pude 5 % času rychlej a pak se to kvůli spotřebě pořád podtaktovává). Dejte mi pořádný osmijádro co má výkon na jádro a nepeče jak kamna…ani spotřeba by mi nevadila kdyby to šlo s větším napětím uchladit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam zase male usporne procesory rad :) Teda bohuzel i ty od Intelu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Toho už je na trhu spousta, ale nic slušně výkonnýho ne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Usporny a vykonny je prave zrovna to, co AMD neni - ani jedno, ani druhe :-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejde o tabletové procesory, kterou jsou designované právě na to, aby v daný okamžik daly maximální výkon a následně běžely na nižších taktech (což v tomhle případě nejde, ani Carrizo ani Carrizo-L nejsou tabletové), tak podtaktování není chybou výrobce procesoru, ale důsledkem rozhodnutí výrobce notebooku šetřit a osadit slabší chladič, který nezvládá odvést teplo odpovídající TDP daného čipu. Výrobci bohužel hřeší na to, že dneska už se špatně chlazený procesor nespálí, ale podtaktuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

měď je prostě drahá! :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně od začátku říkám, že tyhle šmejdy mě vůbec nezajímají, chci pořádný osmijádro, tak proč mi chodíš argumentovat poddimenzovanýma šmejdskýma laptopama? No nepovídej, já si nevšiml když o tom mluvím roky kudy chodím a naposled mi lehnul zákazníkův K50AB pod rukama. PRÁVĚ PROTO tyhlety mobilní sranda procesory nechci, protože to nemá výkon nebo okamžitě zdechá.

Když mluvím o topení, tak aby mi to těžce přetaktovaný osmijádro vešlo do 150 W co ještě uchladím, s čímž mám momentálně krapet problém, tyhlety srandy co maj slabou grafiku i slabej procesor jsou mi úplně k smíchu. Po bohdá kolika generacích se to teprve reálně dotáhlo na můj Phenom II X4 B50 na 3,5 GHz s HD 6670, ovšem teď jsem tomu utekl s FX-8150 na 4 GHz. Co chci je Excavator na 4 GHz v základu s TDP 95 W (a <10W čipsetem) a do 150 W na 5 GHz. Zbytek mě vůbec nezajímá, stejně každej do kanceláře kupuje automaticky Intel aniž by se vůbec podíval co tady má AMD v nabídce. VOn totiž Intel na tom výkonu má stejně vždycky poloviční spotřebu.

Tady nejde ani o chlazení, ale papírový parametry. Pokud se správně pamatuju, bohužel to teď nemůžu najít, tak snad už Richland měl průser že nejen že se skoro nepřetaktovává, ale dokonce horko těžko v plné zátěži držel nominální frekvenci, protože by to jinak přelízalo spotřebu a teploty. Realita je poněkud jinde než zbožný přání AMD s 4,1 GHz ve 100 W.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

ten problém o kterém mluvíš měly mobilní Trinity čipy, desktopových čipů se tohle netýkalo. Richland měl u mobilních čipů řešit jejich podtaktovávání prostřednictvím lepšího "load balance algoritmu" . Nakolik se to povedlo nevím, protože po tom mobilním debaklu s Trinity ubylo notebooků s tímto jinak povedeným APU. Situaci mělo napravit Kaveri, ale notebooků s Kaveri je uplné minimum a nebo jsou nesmyslně drahé.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jak všichni píšete, s těmi notesy je to poslední dobou tragédie. Poddimenzované chladiče a TDP procíku sražené na minimum. Když jsou tam wokna a nic se na tom zvláštního nedělá, jede to jak fretka, ale jen pár minut, než stoupne teplota, pak procík podtaktuje a nic. Často to nemá ani díry zespoda, takže ani chladící podložka s fukem nepomůže.

Normálně na nějaké office to nevadí, ale jak se na tom něco opravdu dělá, je to malér. Větší projekt, kompilace, virtualizace, na to je nutné si koupit pracovní stanici za 50-80k od HP nebo Lenova (možná i Dell, Toshiba).
To ještě jakž takž funguje (tj. ne - kde je ksakru profi thinkpad klávesnice bez numerického bloku, která není na psaní proti displeji vyosená ke straně - to mi při psaní delších textů docela dost vadí, když u toho mám delší dobu sedět - vážně zázrak ergonomie).

No nebo mít placatou lehkou plečku s prd výkonem a fungovat přes net po VPN a RDP/VNC/teamvieweru/... někde na plnotučném serveru, to je dneska snad jediná rozumná možnost.

Nebo víte někdo o nějakém notesu do 40 tisíc, který má 4 jádro Haswell a nepodtaktovává se, tedy má chlazení dost dimenzované, aby vydržel třeba hodinu dvě jet naplno ?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.