Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ohlásila standardizovaný externí GPU box pro notebooky

Byl jsem hrdým majitelem Fujitsu Siemens Sa3650. Co se moc neví je, že stejný konektor nesl i netbook Acer Ferrari one 200. Měl jsem tenkrát notebooky oba, takže mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že Fujitsu Lasso krabička s Radeonem 3870 fungovala i s Acerem ferrari one. Tenkrát jsem to používal jako dokovací stanici. Měl jsem jeden pracovní stůl, kde byl externí monitor a krabička s Radeonem. Do té byly dále připojeny USB myš, klávesnice, audio. Stačilo přijít s jedním z těch notebooků, nacvaknout Lasso konektor, napájení a už se mohlo pracovat jako na desktopu včetně užití výhod tenkrát relativně výkonného radeonu 3870. Funkční a skvělé. Doteď nechápu proč se to neuchytilo. Rozhraní mělo sice silnější kabel, složitější konektor, ale jinak fungovalo na jedničku, šlo i odpojovat za chodu jako USB fleška

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to prostě spěje k univerzální "dokyně" přes kablík, do které se vloží libovolná GPU (vyhovující velikostně i napájením) a bude to mít i nějaké ty výstupy (USB) pak by to bylo konečně super řešení a dobrá zpráva. Ale asi jsem optimista.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to opět něco na tenhle způsob?
http://www.overclock.net/t/983766/discrete-pci-e-graphics-card-adapter-f...

edit: Kdoví, AMD třeba dokáže znásilnit vlastní interní grafiku tak, aby všechna data sypala obousměrně přes DisplayPort a tím se podpora dostala do všech dostatečně nových notebooků na trhu :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Řešení od Vidocku je známé několik let. Lze objednat i do ČR. Problém je, že používá express card slot, což je v podstatě pouze jediná pcie linka. Lasso mělo pcie linek dostatečných 8, 8x více. Další nevýhoda Vidocku je, že ne každý notebook má expresscard slot. Přečtěte si fóra o Vidocku - na některých noteboocích ho prostě nerozjedete ani za zlaté prase. Problémy dělají i ovladače, na kombinaci grafik různých výrobců můžete zapomenout úplně. Musí se vypínat a zase zapínat ext. grafika v Biosu a podobné věci, což je při častém provozu doma/na cestách značně prudivé

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, kdyz uz chci hrat na notebooku neco narocnejsiho, tak si to streamuju pres Steam z PC a takovouhle jednoucelovou vec k tomu nepotrebuju.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

A určitě máte skvělé latence a hrajete i ve vysokých rozlišeních že? Ne, tudy cesta nevede, zkoušelo to již několik herních streamovacích služeb nebo třeba Nvidia shield a dopadlo to přesně tak jak to dopadlo

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu ze muj notebook ma HD rozliseni, tak vyssi rozliseni asi nema moc smysl testovat. A co se tyce latenci, tak na wifi to samozrejme nejde, ale po Gbit ethernetu nepoznam, jestli hraju primo na PC nebo na notebooku.
Ano dopadlo to tak, ze Steam in home streaming je celkem popularni sluzba.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda že kdyby se vytvořil nějaký standard pro externí grafiky určené pro notebooky vůbec bych se nezlobil..

U Lenova X220 (asi pojede i na T420 atd..) dobře funguje systém ViDock, viz: https://www.youtube.com/watch?v=A5Gnki36OCc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o konkrétní produkt, jde spíš o nastavení standardu, který by měl inspirovat ostatní výrobce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no ano, ale tieto dva produkty sa viac blizia tomu, co sa chce AMD standardizovat, ked ma to v podstate vlastny zdroj, teda ATX vymenitelny, dokaze obsluzit aj dvojslotove grafiky a ma vytupy, len ano, stale je to vlastny port pre Dell / MSI. A tusim MSI ma sirsiu zbernicu ako Dell, ked Dell ma len x4, a MSI ma x8

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zeby trebars DELL ponukal 2 standardne typy dokov kompatibilne so vsetkymi NTB danej modelovej rady ? Jeden lacnejsi bez GPU a druhy drahsi aj so silnou GPU ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Externí box je podle mě dobrá cesta.
K čemu je těžký herní notebook za 40 - 50k, noťas má být lehký s dlouhou výdrží, snadno přenositelný, takže v pohodě stačí iGPU, ideálně Iris pro.
Na doma je stejně mnohem výkonnější a výhodnější stolní pc.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Možná by to se to dalo využít i pro to stolní PC, vyměnitelné, přenositelné, snadno chladitelné a bez starosti o napájení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že dnes vcelku v pohodě seženeš lehký nb s velkou výdrží a i7(4C/8T) s takty kolem 3,5GHz což je už defakto solidní desktop. Umět k tomu připojit doma diskrétní grafiku s usb hubem a monitorem jednim kabelem, neváhám a urvu jim s tím ruce...a zahodím desktop...což mě přivádí na myšlenku, že tenhle koncept někdo úmyslně sabotuje aby se přesně tohle nestalo.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mám podobný názor, že za tím stojí jiné důvody. Technicky to problém totiž není jak již jednou Lasso ukázalo. Je celkem jedno kolik to bude mít pcie linek, cokoliv od 4+ svůj účel splní. A dnes není problém mít relativně výkonný CPU i v tenkém notebooku. Třeba nový dell E5570 je pracovní ultrabook, přitom má 4 jádrový 8 vláknový Skylake s Turbem kolem 4Ghz. Více jak 90% lidí stejně nic výkonnějšího nemá ani doma ve svém desktopu nebo "herním" PC, tak proč to nemít raději v notebooku. A nezapomínejme navíc na nová low level API jako DX12/Vulkán(pozn. neplést s českým výrobcem kondomů). Ty slibují primárně nižší zatížení CPU, takže v budoucnu se dá očekávat spíše nižší důležitost CPU a naopak vyšší GPU, pochopitelně pouze ve hrách. Většině lidem provozující PC primárně na office, web a hry bude ale takové mobilní 4jádrové i7 více než stačit, což jen hraje do karet pro tyhle externí grafárna boxy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zbytecne vynalozene finance na dalsi projket co tak nejak tise skonci, ve finale to bude drahe a poridi si to par nadsencu aby to postupne upadlo v zapomeni

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem 13" notebook Sa3650 od fujitsu s dvoujádrovým athlonem 4GB ram a Lasso krabičkou s Radeonem 3870 mě tenkrát stál skvělých 16 tisíc korun nový. Chci říct, že AMD není Intel nebo Nvidia. Mají tendenci uvádět věci pro běžné smrtelníky. Proto si můžete koupit i freesync monitor od 5 tisíc, zatímco ten s gsyncem seženete tak od 20ti

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to pak chtělo na hraní ještě pak přidat CPU jádra a třeba něco RAM navíc a lepší klávesnici a pořádný monitor atd atd...

Jestli by nebylo lepší (jen) udělat v tom notebooku jednoduše vyndavatelný disk, který by si člověk doma strčil do desktopu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

třeba starší Delly až do E6540, které nesou mobilní haswelí 4 jádra mají disk v šuplíčku, který se dá z boku ntb snadno vystrčit. Defaultně je fixován dvěma šroubky, ale pokud si je odmontuješ, celkem tam drží a zároveň jde vytahovat. To stačí zkombinovat s bezšuplíkovým systémem na vkládání 2,5" disků do desktopu. Akasa tyhle panely vyrábí pro 3,5" a 5,25" pozice v desktop casech. Takže tvůj vysněný systém lze do jisté míry realizovat prakticky dostupnými prostředky. Smysl toho celého ale nebudu hodnotit :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No až na to, že jsem neřekl, že je to můj "vysněný" systém... :)

Smysl budu hodnotit a je to to, že máte jeden systém/prostředí a mění se jen hardware podle aktuálních potřeb uživatele (stejně jako s eGPU). Výhodou je přesně to co píšete: "lze do jisté míry realizovat prakticky dostupnými prostředky". Tedy až na jistý uživatelský komfort (OS to nemusí mít rádo, Windows aktivace se zblázní a nějaké vkládání/rozkládání a dva šroubky není ideální).

Vlastně jsem jistou přechodnou dobu provozoval podobný systém, tedy i lepší v tom že je to dostupné pro téměř jakýkoli PC a notebook s CD mechanikou a není to předražené. Měl jsem disk v CD bay notebooku(na jednom šroubku-který tam taky nutně nemusí být) a měl jsem na to krabičku s redukcí do USB.

Neřeší to:
a) když chce někdo pařit na dovolené (je lepší vzít jen eGPU než celý PC pochopitelně)
b) HW notebooku je při tom nevyužitý
c) potenciálně dražší (je potřeba celé PC) byť je otázka kolik si řeknou za eGPU šasi a za kompatibilní notebook navíc AŽ to bude dostupné

Ale zase:
a) je to hardwarově existující a standardní řešení (byť jak říkam nepodporované a nevyladěné)
b) je to plnohodnotný desktop se vším všudy a přenosný notebook kdykoli je potřeba
c) HW je všechen desktopový(ne jen GPU), tudíž výkonnější, tišší, spolehlivější a levnější než mobilní ekvivalent. Může se to zdát jako stejná výhoda, ale natolik podstatná, že jsem ji uvedl hned dvakrát.
d) pokud stejně má člověk už PC i notebook, tak to nestojí nic navíc.

Abyste to zase nepřekroutil, eGPU se mi líbí (a vždycky -už asi 10 let - jsem to chtěl a byl zklamán, že to neexistuje) a myslím si, že by bylo dobře, kdyby i tahle díra v lidských potřebách byla zaplněna - nechť má zákazník výběr. Jenom řikám, že potenciálně už existuje něco, na čem je potřeba minimum dalšího vývoje a vyplňuje to 80 % potřeb, které lidé očekávají od eGPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak takhle nějak bych viděl ten chystaný upgrade PS4 od Sony na VR station ;) .... Otázka čím chtějí hnát data , po LAN těžko , HDMI taky ne spíš jediné místo co přichází v úvahu bez zásahu do HW je ten proprietální Camera konektor .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tomto webe zapovedana firma (Apple) toto uz nejaku dobu dokaze. Ostatne to bol aj jeden z dovodov preco som uvazoval o MacBook Pro alebo Air. Vdaka Thunderboltu nieje problem vyviest PCIx do externej krabice, teda rovno slotu a do toho rovno osadit graficku kartu. Staci trochu pohladat po youtube a daju sa najist videa ako 11" Air rozbeha v pohode Bioshock cez externu grafiku.
Problem je ze to nieje uplne standardne a podporovane riesenie a tiez ta redukcia z thunderboltu na PCIx slot je dost tucna. Toho casu to tusim dodavali dve firmy a pouzivalo sa to tusim v strizniach. Cela sranda aj zo slusnym boxom a napajanim vysla v cez 200-300e co uz sa moc neoplati (+ este samotna graficka karta).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba si uvědomit, že to není kvůli Apple a jeho božské auře, ale díky rozhraní thunderbolt, které můžeme najít i na některých ne-apple PC. Takže nechval Apple, ale Intel. Jinak souhlas, thunderbolt umí tunelovat až 4 pcie linky, což je pro většinu grafik dostačující

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Řešení s TB tu bylo kdysi uváděné jako novinka. Potíž je v navázání na minoritní platformu s božskou cenou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.