Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I Fiji půjde pod vodu, 500mm² GPU od AMD dostane hybridní chladič

Duben 2015?! To je na tom menší než 28nm výroba fakt blbě. Ještě že jdou 28nm GPUčka tak krásně undervoltit, a tak si trochu znalí udělají 20nm už teď - spotřeba až o 50% dolů při stejném nebo jen těžko pozorovatelném poklesu výkonu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

napis ceho a s cim jsi dosahl. Celkem me to zajima...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S druhou vlnou 40nm výroby (nějaká HD6800) jsem dosáhl poloviční spotřebu. Napětí v zátěži jsem snížil jen o trošku nad napětí, které je nastaveno na idle a ta karta to zvládla asi až do frekvence 820MHz což představovalo proti původním asi 900MHz zanedbatelný rozdíl ve výkonu, ale spotřeba v zátěži byla fakt poloviční. U 28nm jsem s tím laboroval u první vlny (HD7970) a spotřeba šla dolů o 100W - konkrétní hodnoty frekvencí a napětí jsem čerpal z různých fór i českých+samozřejmě vlastní laborování a testování. U druhé vlny (290) je to citelnější protože to GPU hrozně žere při vyšších teplotách, takže když trochu snížíš frekvenci a hodně snížíš napětí, tak zjistíš, že ten efekt je dvojnásobný a snížení spotřeby okolo 150W v zátěži jsou naprosto normální. Pokles výkonu díky o něco snížené frekvenci je fakt malý, ale z hlediska hlučnosti se dostaneš na audiofilské hodnoty díky dimenzování chladičů na těhle monstrech - máš pocit, že se ti zasekl větrák.). Oni ty frekvence zbytečně honěj nahoru a aby bylo málo zmetků tak dávají i zbytečně velké default napětí, ale pokud nemáš vyloženě smůlu na kus, tak fakt můžeš čarovat. U Nvidie je to podobné.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

tak vicemene vysledek tohoto carovani je potom docela videt v mobilni sfere. No ja se priznam ze mam r9 290 ktera je tak zrala na reklamaci... jediny zpusob jak ji udrzim stabilne je kdyz nastavim max teplotu na 75... pretaktovanou ji nemam. Ale je to zajimave. Az se nekdy budu nudit :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.