Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FirePro W9100 s GPU Hawaii umí „half-rate“ double-precision

když vidím ty čtyři karty nacpané vedle sebe, tak si říkám jak moc se ty zbývající tři karty budou přehřívat a o kolik pak půjde frekvence GPU dolů kvůli powertune...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

moc ne, u workstationu je vetsinou airflow vyreseno dobre ac hlucne, a navic mivaj tyhle karty casto nizsi takty

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pokud jsou ty karty takto nalepené na sobě jako na tom obrázku, tak to sebekvalitnější airflow ve skříni nezachrání, protože ten hlavní přívod vzduchu je přes ten radiální ventilátor a ten je bohužel zcela zakrytý kartou ve vedlejším PCIe slotu. Takže karta úplně vespod bude mít airflow dobrý, ale ty tři nad ní nikoliv.

Jinak karta je to každopádně hodně zajímavá, jen bych je necpal takhle na sebe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

s FirePro jsem nazivo zadnou takovou stanici nevidel, ale stanice se 4 Teslama takhle jede zcela vpohode, pocitam ze je tedy uplne jedno jaka "VGA" tam bude, proste nato zepredu fuci takove airflow a uchyceni karet to i mirne zameruje tak ze to tem kartam proste problem fakt nedela, tohle maj vyrobci tech systemu zmaknute na vybornou :)
a jak pise no-X, neni problem aby to vetraky rozburacelo klidne i naplno, v desktopu bys z toho silel, ale tohle je vypocetni stanice, ta bude zavrena nekde v klimatizovane mistnosti a muze si delat randal jakej chce

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bývá problém spíš u desktop karet s nereferenčními / axiálními chladiči, které mají výšku větráku / lopatek pár milimetrů. Ty za optimálních podmínek mají vysoký průtok vzduchu, ale pokud je něco částečně překryje, tok vzduchu se skoro zastaví. Kdežto tyhle radiální turbíny dokážou vytvořit mnohem vyšší (pod)tlak při nižším průtoku vzduchu, takže si vzduch zvládnou nasát i užší štěrbinou (netvrdím samozřejmě, že tam rozdíl není - je, ale není zdaleka tak velký).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je možné (a spíš pravděpodobné), že PowerTune bude jinak nastavený než na konzumních kartách, kde je prioritou držet otáčky do 40 %. Tady klidně mohou nastavit 50-60 % v základu a s ohledem na takty o 10 % nižší nemusí při běžné zátěži docházet k výraznějším zásahům.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné jak AMD srovnává W9100 s Quadrem K5000, tedy kartu z nižší kategorie a za nižší cenu (více jak 2× nižší).
Výkonnostní a cenový ekvivalent k W9100 je Quadro K6000.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Já na tom slajdu vidím i K6000. Kde je problém? Mimochodem, srovnání je v prezentaci celá řada a zmíněna je tam i FireGL X3 z roku 2004:
http://diit.cz/file/fireprow9100slide28jpg
Jistě to neznamená, že by každá karta zmíněná v prezentaci měla být chápána jako přímý konkurent W9100.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nV idiot logika, netřeba komentovat.

Zajímavé by bylo, jestli by se dalo změřit, zdali 1/2 rate pro double precision výpočty bude platit při všech výpočtech.

To by pak totiž znamenalo, že i R9 Radeony by s úpravou biosu mohli mýt podobné výsledky a byly by tedy jen uměly zabržděny pro prodej těchhle profesionálních karet...?
(je to jen idea, může to být blbost, ale... čipy jsou stejné, no tak kde je ten rozdíl?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to dodatečné omezení. Může být realizované různě - ovladačem, biosem, v rámci PCB nebo fyzickým přerušením nějakého spoje při výrobě neb pouzdření čipu. Případně i nějakou jejich kombinací.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou tam jak K5000, tak K6000, ale o to nejde. V profi segmentu se moc nehraje na technicke specifikace, ale na podporu ze strany vyrobce HW a hlavne vyrobcu SW tretich stran, mozna to nekdy AMD docvakne a bude mit vyssi podil, nez ma ted, minimalne ty karty na to maji...za strategii v profi oblasti od svych tvurcu nemohou. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ale aby výrobce SW dělal nějakou extra podporu pro tu GPU, tak by museli být vyšší prodeje. Je to takový pěkný kruh (výrobce sw začne dělat pro tu gpu, až když budou vyšší prodeje těch gpu. Uživatelé si koupí tu kartu, až když budou vědět, že je podporovaná tím sw...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.