Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nástupcem Zen APU Raven Ridge bude 7nm Gray Hawk, přijde roku 2019

Tak příští pětiletku má AMD hezky namalovanou. Jenom aby se příští rok nezačalo spekulovat spíš o tom, jestli v roce 2019 nebude nové APU Samsung Grey Hawk. Na to že se posledních 5 let plácali na 32nm jim teď nějak narostl hřebínek a to ještě nic nevydali. No držim palce, snad to není jen velkohubé chvástání pro akcionáře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm a myslis ze vsichni akcionari jsou tak blbi, ze se >1rok nechaji vodit za nos ? Ja jen ze trh si zjevne mysli neco jineho:

http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=AMD

(klidne se podivej na 1 rocni interval)

Takze bud maji v AMD nejvetsi financni podvodniky, nebo si drobet zaspal se svoji prognozou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejne by mne zajimalo, co ty akci AMD ve skutecnosti ta vysvihlo nahoru. Polaris je ok, ale ne trhac asfaltu. Zen tady do zacatku roku jeste nebude. Jedine snad onzameni o novych konzolich a k tomu ta spoluprace s cinany. Ale pro takovy skok v hodnote se mi to zda dost malo.. i kdyz, dneska je stejne spousta akcii stejne bublin

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Finančné vysledky. Ak by pokračovali vo výsledkoch z roku 2015 a Q1 2016 museli by vyhlásiť platobnú neschopnosť v Q4 2016, lebo v Q2 2017 by im došli financie. Ak by pokračovali v hospodárení podľa Q2 2016,,tak by im peniaze až v roku 2047. Uvidíme kam sa pohli v Q3 2016. Počas ochrany pred veriteľmi Vám však správca nedovolí uviesť nové produkty a tak posunutie Zen/Vega na rok 2017 je dobrým signálom, lebo AMD to nemusí uviesť predčasne a softvérovo nedoladene a teda uvedenie nie je pre financie nutné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty informace od Videokardz kolidují s informacemi od Fudzilly :

Podle VideoKardz bude VEGA20 vyráběna 7nm výrobním procesem zatímco Fudzilla tvrdí, že VEGA20 bude také vyráběna 14nm výrobním procesem a teprve NAVI bude vyráběno 7nm výrobním procesem, což by i sedělo více s roadmapou jednotlivých generací GPU.

Existuje info od AMD, ve které se tvrdí, že AMD chystá vydání HPC APU na konec roku 2017 což by spíše sedělo k informacím pocházejícím od Fudzilly, protože ono HPC APU bude určitě podporovat výpočty v dvojí přesnosti v poměru 1/2 na rozdíl od VEGY10, která bude umět (dle Videokardz) jen 1/16 výkonu v dvojíté přesnosti (podobně jako Fiji). V roce 2017 ale nebude VEGA20 s plnou podporou FP64 k dispozici, protože výroba začíná až koncem roku 2018 a nejspíš plná produkce až v roce 2019.

Nezdá se moc pravděpodobné, že by AMD uvádělo do HPC segmentu APU bez podpory double precision, takže je celkem dobře možné, že kromě deskotopové VEGY10 bude také jiná verze na stejném výrobním procesu ale s podporou FP64. Existovaly by tak dvě odlišné verze čipu, podobně jako u NVidie Pascal GP100 a GP102. AMD totiž mimo jiné potřebuje v HPC segmentz něčím nahradit poměrně žravou HAWAII něčím úspornějším. Tady by se nabízelo místo pro 14nm GPU s podporou double precision při zachování vysokého výkonu. Zda je Vega20 náhradou za údajně zrušený Greenland, nebo Greenland jen jiná verze VEGA10 na to si ještě budeme muset počkat.

Tak či tak je možné že pravdu mají oba weby a to proto, že při přechodu na nový výrobní proces je menší riziko, pokud se na tento proces portuje již osvědčená architektura. AMD tedy jako první uvede na 7nm výrobním procesu shrink VEGY10 a teprve potom novou architekturu NAVI.

http://www.fudzilla.com/news/graphics/41669-vega-20-gpu-comes-in-late-2017
http://www.fudzilla.com/news/graphics/41671-navi-is-7nm-late-2018-early-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad každému je jasné, že Vega20 bude v roce 2020. (2019 je plán pro představení, aby stihli vyrobit dostatečný počet kusů k prodeji napřesrok).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, treba Polaris vydali v lete a MSI se snad nechalo slyset, ze do vanoc uspokoji vsechny zakazniky. Takze pokud to vydaj nekdy brzo 2019, tak to do konce roku stihnou i dat do prodeje. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to môže byť celkom zaujímavé

AMD's GCN Architecture
on 22 September 2016 at 11:40 AM EDT. 1
COMPILER --
While still in its early stages, there's a port in the works of the GNU Compiler Collection for AMD's GCN (Graphics Core Next) instruction set architecture.

Longtime SUSE toolchain expert Jan Hubicka started a port of GCC to AMD GCN a few weeks back. Hubička has been experimenting with porting GCC to GCN for running on recent generations of GPUs.
As of earlier this month he characterized the GCC GCN port as being around 3,000 lines of new code and enough that simple kernels written in C work, but only a subset of the integer scalar/vector ISA is currently implemented.
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-For-AMD-GCN-Early
Honza Hubička- Prezentácia
AMD Graphics Core Next
New and clean instruction set used by AMD GPUs
First specification released in 2011, Generation 3 in 2015
Primarily designed for graphic cards, but with parallel
computation in mind
GCN code generator is needed to complete HSA
infrastructure (currently we rely on a proprietary finalizer)
Similar to traditional CPUs (unlike the predecessors)

Konečne sa AMD vyplatilo sponzorstvo openSUSE
https://www.opensuse.org/

To GCC pre GCN malo AMD mať v roku 2011, aj keď aj dnes je to extra vyhoda5, hlavne ak sa to dokončí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chci se zeptat, jak to bude s polocasem rozpadu?

Uz ted nektery lidi strasej, ze 14nm procesory daji tak maximalne 5 let a zacnou se rozpadat, no a 7nm prej snad da polovinu? Proste aby to vubec prezilo zarucni dobu.

Nebo jestli se ta technologie nejak vyviji, ze tu zivotnost dokazali udrzet? Ja z toho mam dost strach, protoze preci jen nejsem dusevne ani financne priparaven na to kupovat procak kazdy 2-3 roky. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD pořád představuje co bude ale pořád ne a ne ukázat co vlastně má...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze AMD veri tomu, ze bude v roce 2019 existovat a vyrabet CPU.

To ovsem zalezi na tom, jak se bude prodavat Zen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.