Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Fiji s HBM pamětmi příští rok nahradí Greenland s HBM2

Jen by mě zajímalo, jak bude vypadat boxové chlazení takového APU... :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co tahle Slot A2 :-D, ale to by pri dnesnich narocich CPU musel byt VRM obvod na slotu. Spis bych to videl na dlouhy chladic, uz totiz nebudou zaclanet RAMky.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jako chladiče 220W FX? :-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

myslíš AiO (pod)vodníka? :-)

No... nevím, není to zrovna něco na masivní prodeje, což bych očekával jako dost zásadní průlom do cenové války, protože pokud to nahradí grafiku v ceně 3-4 tisíc Kč, bylo by to velmi zajímavé (až na to chlazení).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel jsem to až tak konkrétně - jen že chladiče, které zvládají 200W TDP+ existují a je na výběr. Ostatně když vezmeme v potaz, jak kompaktní jsou chladiče grafických karet dimenzované na odvod 300W tepla, tak s prostorem, který je k dispozici nad paticí pro CPU, by neměl být problém uchladit i daleko žravější čipy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

uff 14/16 NM až příští rok ? Další rok pokračuje sucho ? No aspoň zase neutratím... byl jsme odhodlán jít do 4K v létě s Fiji, ale tak nějak nevěřím že jádro vyráběno 28nm procesem, může nabídnout použitelný výkon na hraní,

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vidím v tom velkou příležitost. Pokud budou HBM paměti toho velkého APU použitelné zároveň jako operační paměť, tak získá AMD konkurenční výhodu nad Intelem.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To zcela zalezi na latencich (a cene) HBM. CPU pameti jsou optimalizovany na latence, GPU pameti na propustnost, APU pameti budou nekde mezi.. vuci CPU+DDR4 to muze anebo nemusi byt lepsi, na to je trochu brzy rict, az budou nejake konkretni parametre, pak muzem odhadovat...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jeste pronlem muze byt ve velisti tech pameti - IMHO pristi rok jako minimum pro hracske PC bych videl tak 16GB HBM pameti - aby to stacilo na vse.

Ale pro vyvojare Javy a serverych aplikaci je i 16GB RAM malo.

Ale zase dovedu si predstavit, ze i takovy HBM procesor bude mit stale jeste radice pro klasickou DDR4 RAM - takze by mohl mit napr 8,16GB velmi rychle HBM RAM a moznost dalsich pomalejsich 32 - 64GB DDR4 RAM k tomu v klasickych slotech.
Uz vidim ty optimalizace, aby aplikace, co to potrebuji mely alokovanu rychlost HBM RAM misto DDR4 - to by musel podporovat i operacni system.

Na druhou stranu by odpadly ty neustale presuny dat (textury apod) mezi CPU RAM a GPU pres PCI-ex, to take dost omezuje spoustu alroritmu v OpenCL vypoctech. Data by v HBM existovaly jen jednou a pristupoval by k nim jak CPU, tak GPU dle potreby.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

já to říkám už dlouho, že AMD pracuje na nové Amize :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To vysvětluje proč se Intel tak snaží se svým Iris, ví že až se AMD vyvalí konečně s komplexním řešením tak bude potom pozdě něco řešit....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

podle toho co sem se kdesi dočetl Intel začal s Irisem a grafikama vůbec spíš proto, aby měl co vyrábět. Samotné procesory bez grafiky jsou při dnešních technologiích tak prťavé, že by jejich výrobou Intel nevytížil své výrobní kapacity.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

v tom pripade by Intel kludne mohol zacat vyrabat 14nm Zen :) To by kazdemu padla sanka dole, ako keby peklo zmrzlo :)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.